Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού έχει την υπογραφή του Γιάννη Καϋμενάκη. Ο Γιάννης δεν χρειάζεται συστάσεις στο κόσμο του κρασιού, είναι χαρισματικός, ιδιαίτερος, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οινοχόους που διαθέτουμε και η πορεία του μιλάει από μόνη της. Θα προσθέσω ότι είναι και από τους λίγους πραγματικούς εραστές του κρασιού και αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι όσοι τον παρακολουθούσαν στην Cucina Povera και θα τον συναντήσουν ξανά στο νέο του εγχείρημα.
Έψαξε πολύ για το Paleo και αυτό φαίνεται. Το μέρος δεν είναι καθόλου τυχαίο. Έχει αυτό το κάτι, το διαφορετικό που βγαίνει από την δύναμη της απλότητας. Σε έναν σκοτεινό δρόμο του Πειραιά με παλιά εργοστάσια, μια αποθήκη μεταμορφώθηκε σε χώρο του κρασιού. Αυτή η αλλαγή έγινε χωρίς μοντέρνο lifting και χωρίς να χάσει τη φυσικότητά του το μέρος, απλά απέκτησε χαρακτήρα και προσωπικότητα με οινική κατεύθυνση. Οι τοίχοι είναι από ένα υλικό που θυμίζει μπετόν, ντύνονται όμως με τα πιο πολύτιμα αντικείμενα, τις φιάλες κρασιών που ο Γιάννης έφερε από τα ταξίδια του, δοκίμασε με φίλους και ήπιε σε σημαντικές στιγμές. Παντού κυριαρχεί το ξύλο. Τα βαρέλια, τα ξυλοκιβώτια, κάθε λεπτομέρεια περιστρέφεται γύρω από το κρασί. Για το δικό μου γούστο, highlights είναι η ψηλή ξύλινη οροφή- σε πάει πίσω- η μεγάλη γυάλινη κάβα στο βάθος και οι ξύλινες καρέκλες -πάνω σε κάθε μια αναγράφεται μια περιοχή προέλευσης των κρασιών της λίστας.
Πηγαίνοντας, λοιπόν, στον μενού των κρασιών και εδώ η φιλοσοφία είναι η ίδια. Σε μια μεγάλη κόλα χαρτί, χωρίς πομπώδεις παρουσιάσεις και φανφάρες, μόνο με την περιοχή πρώτα και μετά τον παραγωγό, καταγράφονται τα λευκά και τα ερυθρά κρασιά -50 και 50- που έχει επιλέξει ο Γιάννης από τον αγαπημένο του Νότο, την Ιταλία, την νότια Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Τα κρασιά είναι από περιοχές και οινοποιεία που έχει επισκεφτεί, είναι δικές του εισαγωγές και μας πάνε σε πολύ ωραία μέρη. Για να πάρετε μια γεύση, τα λευκά σε: Σάμο, Languedoc, Calabria, Λήμνο, Κεφαλονιά, Αττική, Alto Adige, Rueda, Rias Baixas, Sicily, Saint Bris, Anjou, Chablis, Bandol, Σαντορίνη και τα ερυθρά σε: Ραψάνη, Rousillon, Valdeorres, Cote du Rhone, Rioja, Veneto, Brunello di Montalcino και Sardegnia. Ο σκοπός αυτών των επιλογών, που δεν βρίσκεις αλλού, δεν είναι ο εντυπωσιασμός. Δεν πρόκειται για κρασιά κραυγαλέα, αλλά κρασιά για να περάσεις καλά, να το ευχαριστηθείς και να τα συνοδέψεις επίσης με νόστιμα, γήινα πιάτα.
Στο κεφάλαιο του φαγητού, υπάρχουν δέκα προτάσεις, συγκεκριμένα δέκα αυθεντικές συνταγές κάποιας περιοχής, με καθημερινά υλικά που, σημειώστε, θα αλλάζουν δυο φορές την εβδομάδα. Τα πιάτα, όπως και τα κρασιά είναι σεμνά. Κάθε κρασί δίνει ζωτικότητα στο πιάτο και το αντίθετο, υπάρχει μεταξύ τους μια μαγική ισορροπία. Ο Γιάννης τα έχει στήσει όλα με βάση το terroir. Να φέρνεις κάθε φορά στη μύτη σου και στον ουρανίσκο σου την ανόθευτη γεύση ενός τόπου. Γι αυτό, οι συνταγές είναι αυθεντικά παραδοσιακές και καθόλου πειραγμένες στα πιάτα ενώ στα κρασιά η κάθε ποικιλία είναι η γηγενής της εκάστοτε περιοχής.
Στο μενού που τρέχει τώρα, η κρεατόπιτα από την Κεφαλονιά, οι αγκινάρες από την Basilicata και το osso bucco με την επιμέλεια του σεφ Μίνωα, μοσχομύριζαν και ήταν γεμάτα γεύση.
Αξίζει να ζήσετε την εμπειρία Paleo. Ένα βασικό tip είναι να αφήσετε τον Γιάννη να διαλέξει τα κρασιά για εσάς.
Paleo, Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, τηλ. 210 4125204.