Follow us

Πασχαλινό τραπέζι και κρασί

Αυτές τις μέρες ανακατεύουμε αρωματικές μνήμες και στρώνουμε παραδοσιακά τραπέζια, που ολοκληρώνονται με την επιλογή του σωστού κρασιού. Σας δίνουμε μερικές ιδέες για οινικά ταιριάσματα που δεν θα σας προδώσουν…

Πασχαλινό τραπέζι και κρασί

Πασχαλινά εδέσματα και τα κρασιά τους.

Για τη μαγειρίτσα

Σε πρώτο πλάνο είναι η παραδοσιακή σούπα, η μαγειρίτσα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της, τα αρώματα μάραθου, άνηθου και η όξινη γεύση θέλουν αντίστοιχα έναν οινικό παρτενέρ με καλή οξύτητα και πλούσια μύτη. Ιδανικό για μια τέτοια περίπτωση είναι το Ασύρτικο, ειδικά της Σαντορίνης. Δοκιμάστε μερικές πιο πρόσφατες επιλογές, όπως είναι το Ασύρτικο Βασσάλτης και το Ασύρτικο Athina.

  • Ασύρτικο Βασσάλτης 2015: ένα κρασί πολύπλοκο, με γοητευτικά φρέσκα αρώματα φρούτων, λεμονιού, λουλουδιών και βοτάνων.
  • Ασύρτικο Athina 2015: ένα κρασί που προέρχεται από την επιλογή τριών αμπελώνων (στο Μεγαλοχώρι Θήρας) και το αποτέλεσμα είναι τυπικό και γεμάτο. Πολύ ωραίες νότες ορυκτών και εξαιρετικό επίπεδο οξύτητας

Για τα άγρια χόρτα

Πολλές φορές έχουν θέση στο τραπέζι της Λαμπρής, λόγω εποχής, και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας τους, πικρός και ξινός, κάνει ντουέτο μόνο με ένα αντίστοιχα ιδιαίτερο κρασί, όπως είναι η Ντεμπίνα με τα έντονα φυτικά και βοτανικά αρώματα. Η οξύτητα και η γλύκα της ισορροπούν το γευστικό προφίλ των χόρτων. Μια καλή πρόταση είναι η ημιαφρώδης Ντεμπίνα του Γκλίναβου. Επειδή είναι σίγουρο ότι πέρα από τα χόρτα θα υπάρχει σαλάτα στο πιάτο, η πιο safe επιλογή σε κρασί είναι ένα παιχνιδιάρικο Μοσχοφίλερο.

  • Ντεμπίνα Γκλίναβος 2014: ένα πολύ ευχάριστο κρασί, που συνδυάζει τα αρώματα του αχλαδιού και των εσπεριδοειδών με τα βότανα.
  • Μοσχοφίλερο Μποσινάκη 2015: έντονη μύτη με αρώματα ροδάκινου ενισχυμένα με νότες γιασεμιού, λεμονιού και λίτσι. Το ίδιο πλούσιο και σύνθετο είναι το στόμα.

Για τα κρέατα

Πασχαλινό τραπέζι και κρασί

Πολλά είναι τα αγαπημένα κρέατα των ημερών, όπως το κοκορέτσι, τα φρυγαδέλια και τα παϊδάκια. Σε αυτή την περίπτωση, αλλάζουμε κατηγορία και πάμε στα ερυθρά κρασιά, γιατί χρειαζόμαστε ταννίνες. Έντονες γεύσεις και ρουστίκ σαν το κοκκορέτσι, τα γαρδουμπάκια και τα φρυγαδέλια, κάνουν πετυχημένα ταίρια μόνο με πληθωρικά και γεμάτα κρασιά, όπως από Cabernet και Syrah.

  • Cabernet Άσπρος Λαγός Δουλουφάκη 2012: τυπικό πληθωρικό Cabernet με αρώματα μαύρων φρούτων, βοτάνων και μπαχαριών με spice χαρακτήρα. Το στόμα του έχει πολύ καλή δομή, με στρογγυλές ταννίνες και πιπεράτη επίγευση.
  • Syrah Κτήμα Αβαντίς 2012: ένα από τα καλύτερα ελληνικά Syrah. Γοητευτική μύτη, με αρώματα δαμάσκηνου και βατόμουρου, σε φόντο πιπεριού, κανέλας, βανίλιας και καπνού. Στο στόμα κυριαρχούν οι μαρμελάδες ώριμων φρούτων και η βανίλια. Οι ταννίνες είναι καλοδουλεμένες και η επίγευση μεγάλη.

Για το αρνάκι του Πάσχα

Ο πρωταγωνιστής είναι σίγουρα το αρνί ή το κατσικάκι. Οι τρόποι όμως που μπορούμε να το απολαύσουμε είναι αρκετοί: To αρνάκι φρικασέ έχει οξύτητα και φυτικότητα και ταιριάζει περισσότερο με μια αρωματική Ρομπόλα. Σε άλλη περίπτωση, που έχουμε το αρνί στο φούρνο με πατάτες, το κρέας είναι απαλό, βελούδινο, όπως είναι αντίστοιχα είναι το μαλακό Αγιωργίτικο. Όσον αφορά την παραδοσιακή σούβλα, εδώ τα αρωματικά και γευστικά γνωρίσματα αλλάζουν. Το κρέας χρειάζεται έναν πιο στιβαρό παρτενέρ, που διαθέτει ευδιάκριτες ταννίνες, μπαχαρικά και πικάντικες νότες, και σκεφτόμαστε το Ξινόμαυρο.

  • Ρομπόλα Gentilini 2015: παιχνιδιάρικα αρώματα λεμονιού κουμπώνουν με την ζωηρή οξύτητα και την γεμάτη γεύση.
  • Αγιωργίτικο Ζαχαριά Bio 2014: ένα βελούδινο Αγιωργίτικο με αρώματα κερασιού και ωραίες μαλακές ταννίνες.
  • Ξινόμαυρο Θυμιόπουλου 2013: Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή του Ξινόμαυρου, που έχει όμως όλες τις γνωστές αρετές, ευωδιάζοντας φυτικές και φρουτώδεις νότες, σε ένα στόμα με εξαιρετικές ταννίνες.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.