Πασχαλινά εδέσματα και τα κρασιά τους.
Για τη μαγειρίτσα
Σε πρώτο πλάνο είναι η παραδοσιακή σούπα, η μαγειρίτσα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της, τα αρώματα μάραθου, άνηθου και η όξινη γεύση θέλουν αντίστοιχα έναν οινικό παρτενέρ με καλή οξύτητα και πλούσια μύτη. Ιδανικό για μια τέτοια περίπτωση είναι το Ασύρτικο, ειδικά της Σαντορίνης. Δοκιμάστε μερικές πιο πρόσφατες επιλογές, όπως είναι το Ασύρτικο Βασσάλτης και το Ασύρτικο Athina.
- Ασύρτικο Βασσάλτης 2015: ένα κρασί πολύπλοκο, με γοητευτικά φρέσκα αρώματα φρούτων, λεμονιού, λουλουδιών και βοτάνων.
- Ασύρτικο Athina 2015: ένα κρασί που προέρχεται από την επιλογή τριών αμπελώνων (στο Μεγαλοχώρι Θήρας) και το αποτέλεσμα είναι τυπικό και γεμάτο. Πολύ ωραίες νότες ορυκτών και εξαιρετικό επίπεδο οξύτητας
Για τα άγρια χόρτα
Πολλές φορές έχουν θέση στο τραπέζι της Λαμπρής, λόγω εποχής, και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας τους, πικρός και ξινός, κάνει ντουέτο μόνο με ένα αντίστοιχα ιδιαίτερο κρασί, όπως είναι η Ντεμπίνα με τα έντονα φυτικά και βοτανικά αρώματα. Η οξύτητα και η γλύκα της ισορροπούν το γευστικό προφίλ των χόρτων. Μια καλή πρόταση είναι η ημιαφρώδης Ντεμπίνα του Γκλίναβου. Επειδή είναι σίγουρο ότι πέρα από τα χόρτα θα υπάρχει σαλάτα στο πιάτο, η πιο safe επιλογή σε κρασί είναι ένα παιχνιδιάρικο Μοσχοφίλερο.
- Ντεμπίνα Γκλίναβος 2014: ένα πολύ ευχάριστο κρασί, που συνδυάζει τα αρώματα του αχλαδιού και των εσπεριδοειδών με τα βότανα.
- Μοσχοφίλερο Μποσινάκη 2015: έντονη μύτη με αρώματα ροδάκινου ενισχυμένα με νότες γιασεμιού, λεμονιού και λίτσι. Το ίδιο πλούσιο και σύνθετο είναι το στόμα.
Για τα κρέατα
Πολλά είναι τα αγαπημένα κρέατα των ημερών, όπως το κοκορέτσι, τα φρυγαδέλια και τα παϊδάκια. Σε αυτή την περίπτωση, αλλάζουμε κατηγορία και πάμε στα ερυθρά κρασιά, γιατί χρειαζόμαστε ταννίνες. Έντονες γεύσεις και ρουστίκ σαν το κοκκορέτσι, τα γαρδουμπάκια και τα φρυγαδέλια, κάνουν πετυχημένα ταίρια μόνο με πληθωρικά και γεμάτα κρασιά, όπως από Cabernet και Syrah.
- Cabernet Άσπρος Λαγός Δουλουφάκη 2012: τυπικό πληθωρικό Cabernet με αρώματα μαύρων φρούτων, βοτάνων και μπαχαριών με spice χαρακτήρα. Το στόμα του έχει πολύ καλή δομή, με στρογγυλές ταννίνες και πιπεράτη επίγευση.
- Syrah Κτήμα Αβαντίς 2012: ένα από τα καλύτερα ελληνικά Syrah. Γοητευτική μύτη, με αρώματα δαμάσκηνου και βατόμουρου, σε φόντο πιπεριού, κανέλας, βανίλιας και καπνού. Στο στόμα κυριαρχούν οι μαρμελάδες ώριμων φρούτων και η βανίλια. Οι ταννίνες είναι καλοδουλεμένες και η επίγευση μεγάλη.
Για το αρνάκι του Πάσχα
Ο πρωταγωνιστής είναι σίγουρα το αρνί ή το κατσικάκι. Οι τρόποι όμως που μπορούμε να το απολαύσουμε είναι αρκετοί: To αρνάκι φρικασέ έχει οξύτητα και φυτικότητα και ταιριάζει περισσότερο με μια αρωματική Ρομπόλα. Σε άλλη περίπτωση, που έχουμε το αρνί στο φούρνο με πατάτες, το κρέας είναι απαλό, βελούδινο, όπως είναι αντίστοιχα είναι το μαλακό Αγιωργίτικο. Όσον αφορά την παραδοσιακή σούβλα, εδώ τα αρωματικά και γευστικά γνωρίσματα αλλάζουν. Το κρέας χρειάζεται έναν πιο στιβαρό παρτενέρ, που διαθέτει ευδιάκριτες ταννίνες, μπαχαρικά και πικάντικες νότες, και σκεφτόμαστε το Ξινόμαυρο.
- Ρομπόλα Gentilini 2015: παιχνιδιάρικα αρώματα λεμονιού κουμπώνουν με την ζωηρή οξύτητα και την γεμάτη γεύση.
- Αγιωργίτικο Ζαχαριά Bio 2014: ένα βελούδινο Αγιωργίτικο με αρώματα κερασιού και ωραίες μαλακές ταννίνες.
- Ξινόμαυρο Θυμιόπουλου 2013: Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή του Ξινόμαυρου, που έχει όμως όλες τις γνωστές αρετές, ευωδιάζοντας φυτικές και φρουτώδεις νότες, σε ένα στόμα με εξαιρετικές ταννίνες.