Follow us

Ποτοποιία Πολυκαλά: 120 χρόνια παράδοσης

Τα κλασικά λικέρ διαφόρων γεύσεων αλλά και το λανσάρισμα μίας νέας σειράς light κρασιών με αρώματα φρούτων και μυρωδικών, τα Party Time, δίνουν το στίγμα μιας επωνυμίας που πατά στην παράδοση αλλά αναζητά και την καινοτομία…

Ποτοποιία Πολυκαλά: 120 χρόνια παράδοσης

"Συλλογή Πολυκαλά 1897"

Εραστής των παραδοσιακών προϊόντων και των τοπικών συνταγών ο Βασίλης Πολυκαλάς, γυρίζει τον κόσμο και δεν χάνει την ευκαιρία να κρατάει ενήμερο το συνταγολόγιό του. Αυτήν ακριβώς τη διάθεση και αυτό του το μεράκι αξιοποίησε το 1897, όταν παράλληλα με το εμπόριο κρασιού στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, ξεκινάει να φτιάχνει διάφορους τύπους λικέρ, είτε ακολουθώντας πιστά τη συνταγή είτε κάνοντας τις απαραίτητες γι αυτόν διαφοροποιήσεις. Τα προϊόντα βγαίνουν στην αγορά και αμέσως γίνονται γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα. Η φήμη πολύ γρήγορα ξεπερνάει τα στενά όρια του νησιού και η επιχείρηση μεταφέρεται στην Αθήνα. Το μαγαζί του γίνεται το σημείο συνάντησης της εποχής, καθώς το επισκέπτονται γνωστά ονόματα της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής της εποχής, που σπεύδουν να δοκιμάσουν τα κρασιά και τα ποτά. Τα χρόνια περνούν και ταυτόχρονα με την πορεία της χώρας, η οικογένεια συνεχίζει να ασχολείται με αμείωτο ενδιαφέρον με την παρασκευή των λικέρ και των ποτών, φτάνοντας σήμερα στην τέταρτη γενιά. Οι μυστικές συνταγές των λικέρ του προπάππου Β. Πολυκαλά δουλεύονται με την ίδια αφοσίωση και βαφτίζονται «Συλλογή Πολυκαλά 1897», ενώ παράλληλα, συνδυάζονται με τη σύγχρονη εποχή. Οι συσκευασίες εξελίσσονται, οι γεύσεις κρατάνε τα βασικά τους στοιχεία ενώ εξελίσσονται κι αυτές.

Η σημερινή συλλογή και οι premium πρώτες ύλες

Ποτοποιία Πολυκαλά: 120 χρόνια παράδοσης

Μία πλούσια γκάμα από λικέρ καταλαμβάνει αξιόλογο τμήμα της λίστας των επιλογών. Ανάμεσα από αυτά ξεχωρίζουμε το λικέρ από διαλεγμένα βύσσινα δουλεμένα με αρώματα αγνών μπαχαρικών ενώ τα ζουμερά δαμάσκηνα με τη ντελικάτη γεύση μετατρέπονται σε λικέρ με βάση την παραδοσιακή συνταγή. Ιδανικά, προσφέρεται ως απεριτίφ αλλά και σαν χωνευτικό. Το λικέρ λεμονιού παράγεται από τη φλούδα του εσπεριδοειδούς, αναδεικνύοντας τα αιθέρια αρώματα του και με βάση τη συνταγή που προέρχεται από την Πάντοβα της Ιταλίας. Σκέτη ή με πάγο, θα απολαύσετε τη μαστίχα Χίου με το πλούσιο άρωμα και την κρυστάλλινη όψη. Ο φρουτώδης και ελαφρύς καρπός του περγαμόντου, σε συνδυασμό με την κατάλληλη συνταγή της οικογένειας Πολυκαλά, δημιουργούν ένα νέκταρ με διακριτικά αρώματα μπαχαρικών. Το ευωδιαστό άρωμα του πικραμύγδαλου, ή πικρομάντολας, όπως συνηθίζουν να το ονομάζουν στην Κεφαλονιά, δίνει ένα λικέρ που ιδανικά μπορεί να συνδυαστεί με φρέσκο χυμό εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων. Το ρακόμελο Πολυκαλά, ξεχωρίζει για το βαθύ του χρώμα, για τη γλυκιά γεύση του μελιού και τα διακριτικά αρώματα φρούτων και μπαχαρικών. Η τεντούρα με την πικάντικη γεύση κανέλλας, ξεχωρίζει στην κρυστάλλινη πολυτελή συσκευασία της, ενώ το πληθωρικό λικέρ φουντουκιού, συνδυάζει έντονο φουντούκι με τα διακριτικά αρώματα μπαχαρικών και δρυός. Τέλος, η καινούρια σειρά κρασιών Party Time με άρωμα μήλου και φράουλας ολοκληρώνει τη γκάμα των προϊόντων.

Στο τραπέζι της γευσιγνωσίας

Όπως πάντα, η γευσιγνωστική ομάδα του «αθηνόραμα umami», φιλοξενεί στο τραπέζι της και δοκιμάζει γεύσεις και προϊόντα. Μεταξύ άλλων, δοκιμάσαμε τις παρακάτω προτάσεις «Πολυκαλά»:

  • Λικέρ περγαμόντο: Εστιάζει στην καλή αίσθηση του περγαμόντου και την ήπια αίσθηση του αλκοόλ. Στο στόμα κυριαρχεί η γλυκύτητα, που βγάζει το φρούτο στο βάθος.
  • Λικέρ φουντούκι: Χαμηλή αλκοολική αίσθηση και έντονο άρωμα πραλίνας φουντουκιού. Στο στόμα είναι πλούσιο και διαθέτει καλή αίσθηση φουντουκιού που έρχεται σε κόντρα με τη γλυκύτητα.
  • Λικέρ λεμόνι: Καλό άρωμα λεμονιού, που βγάζει όλη τη φρεσκάδα του.
  • Nona`s Fiore: Γλυκόπικρο, με χαμηλό αλκοόλ, συνδυάζει πετυχημένα το γλυκό κρασί με το άρωμα της αρμπαρόριζας. Διακριτικά αρώματα, γλυκιά επίγευση.

Δοκιμάσαμε, επίσης, τη νέα σειρά Party Time μήλο και φράουλα, όπου ο ροδίτης παντρεύεται αρμονικά με τα αρώματα των φρούτων, πιο διακριτικά στο μήλο, πιο έντονα στη φράουλα. Πίνονται παγωμένα σαν απεριτίφ, είναι νεανικά και παιχνιδιάρικα. Μπορούν να βελτιωθούν και να εξελιχθούν.

Ελαιώνος 53, Κερατέα, Τηλ.: 210 3452750, 22993 01983, info@polykalas.gr

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.