"Συλλογή Πολυκαλά 1897"
Εραστής των παραδοσιακών προϊόντων και των τοπικών συνταγών ο Βασίλης Πολυκαλάς, γυρίζει τον κόσμο και δεν χάνει την ευκαιρία να κρατάει ενήμερο το συνταγολόγιό του. Αυτήν ακριβώς τη διάθεση και αυτό του το μεράκι αξιοποίησε το 1897, όταν παράλληλα με το εμπόριο κρασιού στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, ξεκινάει να φτιάχνει διάφορους τύπους λικέρ, είτε ακολουθώντας πιστά τη συνταγή είτε κάνοντας τις απαραίτητες γι αυτόν διαφοροποιήσεις. Τα προϊόντα βγαίνουν στην αγορά και αμέσως γίνονται γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα. Η φήμη πολύ γρήγορα ξεπερνάει τα στενά όρια του νησιού και η επιχείρηση μεταφέρεται στην Αθήνα. Το μαγαζί του γίνεται το σημείο συνάντησης της εποχής, καθώς το επισκέπτονται γνωστά ονόματα της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής της εποχής, που σπεύδουν να δοκιμάσουν τα κρασιά και τα ποτά. Τα χρόνια περνούν και ταυτόχρονα με την πορεία της χώρας, η οικογένεια συνεχίζει να ασχολείται με αμείωτο ενδιαφέρον με την παρασκευή των λικέρ και των ποτών, φτάνοντας σήμερα στην τέταρτη γενιά. Οι μυστικές συνταγές των λικέρ του προπάππου Β. Πολυκαλά δουλεύονται με την ίδια αφοσίωση και βαφτίζονται «Συλλογή Πολυκαλά 1897», ενώ παράλληλα, συνδυάζονται με τη σύγχρονη εποχή. Οι συσκευασίες εξελίσσονται, οι γεύσεις κρατάνε τα βασικά τους στοιχεία ενώ εξελίσσονται κι αυτές.
Η σημερινή συλλογή και οι premium πρώτες ύλες
Μία πλούσια γκάμα από λικέρ καταλαμβάνει αξιόλογο τμήμα της λίστας των επιλογών. Ανάμεσα από αυτά ξεχωρίζουμε το λικέρ από διαλεγμένα βύσσινα δουλεμένα με αρώματα αγνών μπαχαρικών ενώ τα ζουμερά δαμάσκηνα με τη ντελικάτη γεύση μετατρέπονται σε λικέρ με βάση την παραδοσιακή συνταγή. Ιδανικά, προσφέρεται ως απεριτίφ αλλά και σαν χωνευτικό. Το λικέρ λεμονιού παράγεται από τη φλούδα του εσπεριδοειδούς, αναδεικνύοντας τα αιθέρια αρώματα του και με βάση τη συνταγή που προέρχεται από την Πάντοβα της Ιταλίας. Σκέτη ή με πάγο, θα απολαύσετε τη μαστίχα Χίου με το πλούσιο άρωμα και την κρυστάλλινη όψη. Ο φρουτώδης και ελαφρύς καρπός του περγαμόντου, σε συνδυασμό με την κατάλληλη συνταγή της οικογένειας Πολυκαλά, δημιουργούν ένα νέκταρ με διακριτικά αρώματα μπαχαρικών. Το ευωδιαστό άρωμα του πικραμύγδαλου, ή πικρομάντολας, όπως συνηθίζουν να το ονομάζουν στην Κεφαλονιά, δίνει ένα λικέρ που ιδανικά μπορεί να συνδυαστεί με φρέσκο χυμό εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων. Το ρακόμελο Πολυκαλά, ξεχωρίζει για το βαθύ του χρώμα, για τη γλυκιά γεύση του μελιού και τα διακριτικά αρώματα φρούτων και μπαχαρικών. Η τεντούρα με την πικάντικη γεύση κανέλλας, ξεχωρίζει στην κρυστάλλινη πολυτελή συσκευασία της, ενώ το πληθωρικό λικέρ φουντουκιού, συνδυάζει έντονο φουντούκι με τα διακριτικά αρώματα μπαχαρικών και δρυός. Τέλος, η καινούρια σειρά κρασιών Party Time με άρωμα μήλου και φράουλας ολοκληρώνει τη γκάμα των προϊόντων.
Στο τραπέζι της γευσιγνωσίας
Όπως πάντα, η γευσιγνωστική ομάδα του «αθηνόραμα umami», φιλοξενεί στο τραπέζι της και δοκιμάζει γεύσεις και προϊόντα. Μεταξύ άλλων, δοκιμάσαμε τις παρακάτω προτάσεις «Πολυκαλά»:
- Λικέρ περγαμόντο: Εστιάζει στην καλή αίσθηση του περγαμόντου και την ήπια αίσθηση του αλκοόλ. Στο στόμα κυριαρχεί η γλυκύτητα, που βγάζει το φρούτο στο βάθος.
- Λικέρ φουντούκι: Χαμηλή αλκοολική αίσθηση και έντονο άρωμα πραλίνας φουντουκιού. Στο στόμα είναι πλούσιο και διαθέτει καλή αίσθηση φουντουκιού που έρχεται σε κόντρα με τη γλυκύτητα.
- Λικέρ λεμόνι: Καλό άρωμα λεμονιού, που βγάζει όλη τη φρεσκάδα του.
- Nona`s Fiore: Γλυκόπικρο, με χαμηλό αλκοόλ, συνδυάζει πετυχημένα το γλυκό κρασί με το άρωμα της αρμπαρόριζας. Διακριτικά αρώματα, γλυκιά επίγευση.
Δοκιμάσαμε, επίσης, τη νέα σειρά Party Time μήλο και φράουλα, όπου ο ροδίτης παντρεύεται αρμονικά με τα αρώματα των φρούτων, πιο διακριτικά στο μήλο, πιο έντονα στη φράουλα. Πίνονται παγωμένα σαν απεριτίφ, είναι νεανικά και παιχνιδιάρικα. Μπορούν να βελτιωθούν και να εξελιχθούν.
Ελαιώνος 53, Κερατέα, Τηλ.: 210 3452750, 22993 01983, info@polykalas.gr