Οι ετήσιες αυτές εκδηλώσεις έχουν γίνει κάτι παραπάνω από θεσμός. Έχουν ταυτιστεί με την επίσημη έναρξη της οινικής χρονιάς κι έχουν συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον του αθηναϊκού οινόφιλου κοινού, που γεμίζει την αίθουσα του ξενοδοχείου. Οι βόρειοι οινοπαραγωγοί σύσσωμοι δίνουν το "παρών" και έρχονται με μια εντυπωσιακή συλλογή κρασιών από όλα τα αμπελοτόπια του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα και τις ιδιαίτερες γηγενείς, αλλά και τις διεθνείς ποικιλίες, που καλλιεργούνται εκεί με επιτυχία. Στις οινικές ετικέτες που, φυσικά, συμπεριλαμβάνουν τις φετινές εσοδείες και σπάνιες παλαιωμένες, προστίθενται μια μεγάλη συλλογή από ενδιαφέροντα αποστάγματα. Όσον αφορά την εβδομάδα που προηγείται, δηλαδή από 25 έως 31 Ιανουαρίου, ρίξτε μια καλή ματιά, γιατί περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης με ιντριγκαδόρικα οινικά concept. Τετ-α-τετ συναντήσεις με παραγωγούς, σεμινάρια, οινικά δείπνα, θεματικές βραδιές, ειδικές γευσιγνωσίες και πολλά ακόμα.
Οι εκδηλώσεις 26-31 Ιανουαρίου
Ξεκινάμε με την Τρίτη 26/1: οι επιλογές είναι multi και ενδιαφέρουσες. Γι αυτούς που θέλουν party, το Noel και ο Pepper ετοιμάζουν ένα wine party ενώ όσοι θέλουν να επικεντρωθούν στα tastings, στην Kiki de Grece, θα γνωρίσουν το σχετικά νέο κτήμα Kitrvs και στο Oinoscent θα κάνουν μια βουτιά στην ιστορία και τη γεύση της βορεινής ρετσίνας. Προχωράμε στην Τετάρτη 27/1 και οι ρυθμοί ανεβαίνουν με το οινοποιείο Ζοίνος να σερβίρει στο Β-Κούτι ιδιαίτερα κρασιά, την οινοποιία Κεχρή να χτυπάει στο shaker του White Monkey και το άπαιχτο δίδυμο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης και Γκίκας Ξενάκης στο Aleria να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία επιπέδου, με σπάνιες παλαιωμένες ετικέτες κρασιών και ευρηματικά πιάτα με ελληνικά υλικά. Την Πέμπτη 28/1 συνεχίζουμε με την ίδια ένταση, κλείνοντας "Βοροινό" ραντεβού στην Cookoovaya, ή, πιο απλά, τσιμπολογώντας πικάντικες λιχουδιές στο παντοπωλείο του Μιράν, όπου ο Τάσος Αντωνίου φτιάχνει μεζεδάκια με παστουρμά και σουτζούκι, έτοιμα να βρουν το οινικό τους ταίρι από την υπογράφουσα. Σε αυτό προστίθεται η συνάντηση με το κτήμα Γκλίναβου στο Monk, το focus για το ξινόμαυρο στην Cava Χάλαρη και οι οινικές βραδιές στο Ισόγειο. Με τούτα και μ' εκείνα φτάνουμε στην Παρασκευή 29/1 και σημειώνουν την παρουσίαση του Ζοίνος στο Jazz 'n' Jazz με θέμα τη Ντεμπίνα, του Μπαμπατζιμόπουλου, στην Παλαιά Ιθάκη και του Έλινος στην Fabrica. Για όσους θέλουν να διδαχθούν, must είναι οι "δρόμοι του κρασιού της Βορείου Ελλάδος", όπως θα αναπτυχθούν στη σχολή Le Monde. Και να μην ξεχάσουμε, για τους οπαδούς του syrah, το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στην Κάβα Ανθίδη. Το Σάββατο 30/1 περνάμε από την Κάβα Enotria για μια εις βάθος γνωριμία με το οινοποιείο Έλινος και προετοιμαζόμαστε για την Κυριακή 31/1 που έχει… ούκ ολίγες εκδηλώσεις. Το πρωί μια μεγάλη γευσιγνωσία All About Μαλαγουζιά στην Κάβα Vinoterra και μετά μια φοβερή παρουσίαση στο πολύ ιδιαίτερο bar Momix με cocktail από κρασιά Ζοίνος.
Η κορύφωση γίνεται τη Δευτέρα 1/2, με τα κρασιά του Μυλοποτάμου να κάνουν ντουέτα με τα πιάτα του Παπαδάκη, τον Ιωάννη Κοροβέση και τον Αργύρη Βενιαμίν στο Noel να αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στο κρασί ως συστατικό του cocktail και τη Σταυρούλα Λιάπη σε αίθουσα της Μεγάλης Βρεταννίας να μας αναλύει τις σπάνιες ποικιλίες των Βορείων. Η λίστα της ημέρας έχει, ακόμα, Βορεινά fligts στο Vintage και σπάνια ερυθρά από Μπεκάρι, Βλάχικο και Aglianico στην Kiki de Grece. Μην παραλείψουμε στο πολυσύνθετο οινικό μενού να αναφέρουμε αρκετά Spots που έχουν καθημερινές εκδηλώσεις, όπως το Βαρούλκο, όπου όλη την εβδομάδα ο Λ. Λαζάρου παντρεύει κρασιά με θαλασσινές νοστιμιές, την Cava Vegera και το Monk που κάνουν υπέροχες προτάσεις σε ποτήρι και το Cinque, που ζευγαρώνει κρασιά με το πολύ ξεχωριστό μενού του. Είναι πολλά… Για να είστε όσο πιο "μέσα" γίνεται μπείτε στο site www.voroina.gr
Δεν τελειώσαμε. Επιπλέον, η Ένωση των Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» φιλοξενεί για δεύτερη συνεχή χρονιά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων, έναν θεσμό που υποστηρίζεται ποικιλοτρόπως, με στόχο να προωθηθεί ο ρόλος του οινοχόου στη γαστρονομική σκηνή της χώρας. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των ΒορΟινών και θα αναδείξει τον καλύτερο Έλληνα sommelier για το 2016, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ένωση των Οινοχόων. Το κοινό, την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την τελική φάση του διαγωνισμού, που αποτελεί και την τελική αναμέτρηση των καλύτερων, σ' ένα σκηνικό που παραπέμπει σε χώρο εστιατορίου.
Ώρες λειτουργίας Βοροινών, 1/2/16 στη Μεγάλη Βρεταννία : 12.00-18.00 για επαγγελματίες (Είσοδος: αυστηρά με επαγγελματική κάρτα) 18.00-22.00 για το οινόφιλο κοινό (Είσοδος: 8 ευρώ)