Follow us

Μenu degustation και wine pairing

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά παίρνω mail από αρκετά, πολύ ή λιγότερο γνωστά, εστιατόρια, τα οποία με προσκαλούν, όπως και άλλους, να δοκιμάσω ένα menu degustation, το οποίο ταυτόχρονα προτείνει και αρμονία γεύσεων κρασιού – εδεσμάτων…

Μenu degustation και wine pairing

Η ιδέα ακούγεται -και ενίοτε είναι- ενδιαφέρουσα. Για να λειτουργήσει, όμως, και να έχει αξία, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες, έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων των περισσοτέρων χώρων εστίασης, σπάνια ικανοποιούνται. Είναι προφανές, ότι πρώτη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το project είναι η ύπαρξη ενός πολύ καλού sommelier. Ο εν λόγω ειδικός, οφείλει να γνωρίζει εις βάθος τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (άρωμα, γεύση) όχι μόνο ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού κρασιών, αλλά και μπύρας ή cocktails, τα οποία συχνά πλέον παρεισφρύουν σε προτάσεις αυτού του τύπου. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός έμπειρου δοκιμαστή – γευσιγνώστη, ο οποίος, σε επίπεδο συνολικής γευστικής αξιολόγησης (φαγητό και κρασί) είναι ο κατ’ εξοχήν ειδικός, σε ό,τι αφορά την επιτυχία του συνδυασμού. Η τρίτη προϋπόθεση, για να αξίζει τον κόπο η δοκιμή (και τα χρήματα, εξυπακούεται), είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και η μοναδικότητα των χαρακτηριστικών των κρασιών ή των άλλων αλκοόλ, που κάνουν τον συνδυασμό ενδιαφέροντα.

Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι και τα πιάτα έχουν το ανάλογο επίπεδο. Με βάση όλα αυτά, το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: η πρώτη και η τρίτη προϋπόθεση ανταποκρίνονται στο βεληνεκές ελάχιστων εστιατορίων. Όσο για τη δεύτερη, εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει να ζήσετε μια πραγματική εμπειρία, καλό θα είναι αφ’ ενός μεν να κοιτάξετε ψηλά, προς την κορυφή της εστιατορικής πυραμίδας, και αφ’ ετέρου να κάνετε μια μικρή έρευνα (π.χ. μέσω Internet) σχετική με το prestige και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρασιών, που θα γεμίσουν το ποτήρι σας. Στη συνέχεια, συμβουλευθείτε την τσέπη σας ή ακολουθήστε τη φωνή της καρδιάς σας.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.