Follow us

Νάουσα, η πόλη του οίνου 2015

Νάουσα, η πόλη του οίνου 2015

11-13 Δεκεμβρίου 2015 / Πολυχώρος Πολιτισμού ΒΕΤΛΑΝΣ

Η πανέμορφη πόλη της Νάουσας ετοιμάζεται να υποδεχτεί για ακόμη μια χρονιά τους οινόφιλους στην εκδήλωση «Νάουσα, Η Πόλη του Οίνου», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως και τις 13 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΒΕΤΛΑΝΣ. Πηγή έμπνευσης, το μοναδικό Ξινόμαυρο και η συμβολή του, τόσο στην ιστορία, την κουλτούρα και τη γαστρονομία της περιοχής όσο και στην καθιέρωση της δυναμικής της ελληνικής οινοποιίας διεθνώς.

Μετά την εξαιρετική επιτυχία της περσινής διοργάνωσης από το νεοσύστατο Σύνδεσμο Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας, η φετινή ατζέντα εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο, ενώ θα δώσουν το «παρών» και οι δύο Έλληνες Masters of Wine, οι κκ Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW και Γιάννης Καρακάσης ΜW. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τους δύο και μοναδικούς κατόχους του υψηλότερου οινικού τίτλου διεθνώς (Master of Wine) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από τις σημαντικές στιγμές της εκδήλωσης θα είναι και η παρουσίαση του νέου λογότυπου του Συνδέσμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου (12/12).

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τους οίνους των Ναουσαίων παραγωγών, να γευτούν παραδοσιακά προϊόντα, και να παρακολουθήσουν ημερίδες και σεμινάρια από καταξιωμένους εισηγητές του οινικού κλάδου καλύπτοντας μια ευρεία θεματολογία (αμπελουργία, οινοποίηση, εξαγωγές, επικοινωνία και marketing, οινοτουρισμός, γαστρονομία). Παράλληλα, θα υπάρχουν ειδικές εκδηλώσεις για τα παιδιά, ενώ την τελευταία ημέρα τα οινοποιεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους προσφέροντας θεματικές οινογνωσίες (κάθετες και οριζόντιες δοκιμές, συνδυασμοί Food and Wine, συνδυασμοί κρασιού με μουσική και τέχνες κα).

Τέλος είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου η καρδιά του Ξινόμαυρου θα χτυπάει σε όλη την πόλη της Νάουσας, με εκδηλώσεις στα winebars και τα εστιατόρια, αλλά και με τη δυνατότητα εξερεύνησης της ΠΟΠ ζώνης μέσα από μια περιπατητική διαδρομή με τους TRIGIRO, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

ΝΑΟΥΣΑ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ | ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ:5 €
ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ: 25 €
Περιλαμβάνει γενική είσοδο και παρακολούθηση όλων των εκδηλώσεων όπου απαιτείται ειδικό εισιτήριο (βλ. πρόγραμμα).
Εξαιρείται η ‘’Οριζόντια γευστική δοκιμή Νάουσa2007’’

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/12/2015

17:00 - 21:00
Κεντρική γευστική δοκιμή
Ανακαλύψτε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου και τη δυναμική των terroirs της Νάουσας μέσα από τη δοκιμή των οίνων του συνόλου των παραγωγών της περιοχής, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων

17:30 - 18:30 | Αίθουσα Ναϊάς
Γευστική δοκιμή Νάουσα - Αίτνα - Πιεμόντε: Ομοιότητες και διαφορές
Γιάννης Καρακάσης MW - Γρηγόρης Μιχαήλος (Wine Commanders)
Κόστος συμμετοχής 10€ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο)*

19:00 - 20:00 | Αίθουσα 3, Κτίριο Βέτλανς
Γευστική δοκιμή νεαρών Ξινόμαυρων εσοδείας 2015
Γιώργος Διαμαντάκος|ΚτήμαΔιαμαντάκος
Κόστος συμμετοχής 3€ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο)*

20:00 - 21:00
Μουσική πινελιά από το Ωδείο Νάουσας

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/12/2015

11:00 - 14:30
Κεντρική γευστική δοκιμή
Ανακαλύψτε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου και τη δυναμική των terroirs της Νάουσας μέσα από τη δοκιμή των οίνων του συνόλου των παραγωγών της περιοχής, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων

10:30 - 14:30 | Αίθουσα Διαλέξεων Βέτλανς
ΗΜΕΡΙΔΑ “Νάουσα η επόμενη ημέρα. Προκλήσεις και προοπτικές”
Οργάνωση: Γιάννης Καρακάσης MW - Γρηγόρης Μιχαήλος (Wine Commanders)
Συντονιστής: Γιάννης Καρακάσης MW

10:30 - 10:50
Νάουσα το επόμενο βήμα
Γρηγόρης Μιχαήλος

10:50 - 11:10
Προοπτικές της οργανικής καλλιέργειας στη Νάουσα
Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου|ΟινοποιείοΑργατία

11:10 - 11:30
Η Νάουσα στις αγορές του κόσμου
Απόστολος Θυμιόπουλος|Αμπελώνες Θυμιόπουλου

11:30 - 11:50
Λόγοι για την αύξηση της αλκοόλης στα κρασιά ΠΟΠ Νάουσα την τελευταία 20ετια
Γιάννης Καρακάσης MW

11:50 - 12:30
Ερωτήσεις και Απαντήσεις

12:30 - 13:00
Διάλειμμα
* ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Ελπίδα Παλαμίδα|Τ: 6938250088|elpidapalamida@gmail.com
13:00 - 14:00
Η Νάουσα στο μικροσκόπιο
Δρ. Γιάννης Βογιατζής|Μπουτάρη Οινοποιητική|Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ, Κωστής Δαλαμάρας|Οινοποιείο Δαλαμάρα, Στέλλιος Μπουτάρης|Κτήμα Κυρ Γιάννη, Γιάννης Παρασκευόπουλος|Γαία
Οινοποιητική, σε συζήτηση με τους WineCommanders

14:00 - 14:30
Ερωτήσεις και Απαντήσεις

16:30 - 20:30
Κεντρική γευστική δοκιμή
Ανακαλύψτε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου και τη δυναμική των terroirs της Νάουσας μέσα από τη δοκιμή των οίνων του συνόλου των παραγωγών της περιοχής, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων

16:45 - 18:00 | Αίθουσα Ναϊάς
Οριζόντια γευστική δοκιμή Νάουσα 2007: Μία εξαιρετική χρονιά για την Νάουσα
Γιάννης Καρακάσης MW, Μάρκος Μαρκοβίτης|ΟινοποιείοΜαρκοβίτη
Κόστος συμμετοχής 10€ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο - εξαιρείται του ειδικού πακέτου των 25€)*

18:00 - 19:00 | Αίθουσα Διαλέξεων Βέτλανς
Παρουσίαση νέου λογότυπου Συνδέσμου Νάουσας:
Η δύναμη της οπτικής επικοινωνίας στο κρασί
Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW|Managing Director - Wine Wonders, ΔημήτρηςΑλεξίου|Creative Director - Wine Wonders, ΛίλυΔημητρίου|Corporate Communications Director - Οινοποιία Tsantali

18:00 | Αίθουσα 3, Κτίριο Βέτλανς
Παιδικό μουσικό παραμύθι “Ποιανού είναι η θάλασσα;”
Δήμητρα Μητρέντση και Γιάννης Μαρμαράς (ηλικίες 7+)

18:15 - 19:15 | Αίθουσα Ναϊάς
The locked Xinomavro Manifesto Vol.2 “It’s all about FUN”
Νίκος Πανίδης|PR ΜΟΝΟΠΟΛ (monopole) wine magazine - readmonopol.net, Δημήτρης Μότσος, Δημήτρης Βακουφάρης|Winegeeks.gr, ΚικήΠαναγιώτου|Corporate Communications Executive - ΟινοποιίαTsantali
Κόστος συμμετοχής 3€ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο)*

19:30 - 20:30 | Αίθουσα Ναϊάς
Κλασικοί και πρωτότυποι συνδυασμοί φαγητού και Ξινόμαυρου
Γρηγόρης Μιχαήλος, Γιάννης Σαμούκας|Chef, Ιδιοκτήτης Εστιατόριο 12 Γράδα, Βέροια
Κόστος συμμετοχής 10€ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο)*
* ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Ελπίδα Παλαμίδα|Τ: 6938250088|elpidapalamida@gmail.com

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/12/2015

10:30 Πεζοπορήστε στα οινοποιεία με την “Trigiro”
ΔΙΑΔΡΟΜΗ (ήπιας δυσκολίας - 6χλμ. κυρίως κατάβασης)
10:30 Meeting point parking Βέτλανς (πεζοπορία 30 λεπτά)
11:00 Κτήμα Δαλαμάρα (πεζοπορία 60 λεπτά)
13:30 Κτήμα Καρυδά (πεζοπορία 45 λεπτά)
15:00 Κτήμα Διαμαντάκος - Πικ νικ
16:00 Μεταφορά με λεωφορείο στη Νάουσα
Κόστος συμμετοχής / άτομο: 15 €
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.trigiro.com/npo | ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ Τ: 6938750310
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

11:00 - 14:30
Κεντρική γευστική δοκιμή
Ανακαλύψτε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου και τη δυναμική των terroirs της Νάουσας μέσα από τη δοκιμή των οίνων του συνόλου των παραγωγών της περιοχής, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων

11:30 - 12:30 | Αίθουσα 3, Κτίριο Βέτλανς
Γευστική δοκιμή ελαιόλαδου
Γιάννης Καρβέλας|Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Εισηγητής σεμιναρίων ελαιόλαδου
Κόστος συμμετοχής 3€ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο)*
* ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Ελπίδα Παλαμίδα|Τ: 6938250088 |elpidapalamida@gmail.com
ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
• ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ: Ώρες έναρξης περιηγήσεων 12:00, 14:00 & 16:00
Περιήγηση στους χώρους και στο πρόσφατα ανακαινισμένο κελάρι του Συνεταιρισμού με γευσιγνωσία οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ
• ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ: Επισκέψιμο 10:00-20:00 / Εκδήλωση: 13:00-15:00
“Ένα βιολί, ένα ακορντεόν και το Ξινόμαυρο”. Ένα μουσικό ταξίδι με τους “Nuitdel’art” από τη Γαλλία της EdithPiaf και την Αργεντινή του AstorPiazzolla στην Ελλάδα του Μάνου Χατζιδάκι
• ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΥΔΑ: 11:00-17:00
• ΚΤΗΜΑ ΚΕΛΕΣΙΔΗ: 11:00-17:00
• ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ: 11:00-19:00
Ελληνικά τυριά με κρασιά Κυρ-Γιάννη. Είσοδος 10 ευρώ με σειρά προτεραιότητας
• ΚΤΗΜΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΗ: 11:00-19:00 / Κελάρι Μελιτζανή, Χρ. Λαναρά 1, Νάουσα
• ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΝΤΗ: 11:00-19:00
Κάθετη γευστική δοκιμή Ξινόμαυρου
• ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ: 12:00-15:00
“Μαθαίνουμε παίζοντας”
• ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ: 12:00-18:00, οινοποιείο Στενημάχου
Από το οινοφυλάκιο της οικογένειας Μπουτάρη:
- Οινογνωσία παλαιών εσοδειών
- Οριζόντια γευστική δοκιμή Ξινόμαυρου εσοδείας 2007 από διαφορετικούς αμπελώνες και υπό-περιοχές της Νάουσας
• ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΓΑΤΙΑ: 11:00-19:00
Οι φίλοι του Ξινόμαυρου. Παρουσίαση της πρωτοβουλίας και γευστική δοκιμή των κρασιών “Φίλοι του Ξινόμαυρου 2012” και “Φίλοι του Ξινόμαυρου 2013”
• ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΑΛΑΜΑΡΑ: 10:00-20:00
Γευστική δοκιμή πειραματικών εμφιαλώσεων. Έκθεση χειρόγραφων της Ειρήνης Λαλάκη “Οίνος, Λόγος και Γραφή”
• ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΣ: 11:00-19:00
Γευστική δοκιμή των κρασιών του κτήματος με συνοδεία παραδοσιακών προϊόντων
• ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΡΚΟΒΙΤΗ: 10:00-20:00

ΜΙΑ ΠΟΛΗ, ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΒΕΤΛΑΝΣ
• Αυθεντικές τοπικές γεύσεις και παραδοσιακά προϊόντα από την Φάρμα Μπαντή, το Κτήμα Διαμάντη, το Κτήμα Μυλωνά και το Ζαχαροπλαστείο Σούλα
• Ξεχωριστές δημιουργίες με θέμα το σταφύλι από το Κοσμηματοπωλείο Κράμα
• Έκθεση Φωτογραφίας “Αυτοφυή φυτά του Βερμίου” του Νίκου Μπάμπου
• Παιδική γωνιά όπου οι μικροί επισκέπτες μαθαίνουν για το αμπέλι και το κρασί μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική ενασχόληση (Αίθουσα 1)

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
• Το διατηρητέο “Μύλος Μάκη” του Λαογραφικού Συλλόγου “Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες” θα παραμείνει ανοικτό προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την πολιτιστική κληρονομιά της Νάουσας. Ένα παραδοσιακό τριώροφο κτίσμα του 1910 στα πρότυπα της ντόπιας λαϊκής κληρονομιάς, όπου βρίσκεται ένας από τους τρεις υδρόμυλους που διασώζονται έως σήμερα και έδινε ζωή στον παραδοσιακό σουσαμόμυλο.
• Εστιατόρια και bars της πόλης παρέχουν ειδικές προσφορές και μενού με πηγή έμπνευσης το Ξινόμαυρο
Home|Αμπέλι|Γεράνια|ΣτουΘωμά|Μπρούβαλης|Νησί της Μαργαρίτας |ΟινομαγειρέματαΠαραδοσιακό|Ρακοκάζανο|Σείριος|Σπονδή|Τέσσερις Εποχές|Loft

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ
Ο Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014. Ο Σύνδεσμος απαρτίζεται από 20 μέλη-παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην ΠΟΠ ζώνη της Νάουσας. Ο αριθμός των μελών αποτελεί το σύνολο σχεδόν των παραγωγών της περιοχής.
Ως αποστολή του Συνδέσμου είναι η ανάληψη δι-επαγγελματικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στρατηγικά στη μελέτη, τη διαφύλαξη και την προώθηση των οίνων της ζώνης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλία του Ξινόμαυρου και στους ΠΟΠ οίνους της Νάουσας.

Παράλληλα, δέσμευση του Συνδέσμου είναι η προβολή του μοναδικού δεσμού ανάμεσα στο Ξινόμαυρο και στην ιστορία της Νάουσας. Καθώς η καλλιέργεια και η οινοποίηση του Ξινόμαυρου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων της Νάουσας από τα τέλη του 19ου αιώνα, αυτή η πολύτιμη κληρονομιά της κουλτούρας του Ξινόμαυρου-όπως αντανακλάται μέσα από ήθη και έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα έως σήμερα-πρέπει να διασωθεί, να συνεχιστεί και να αποτελέσει έμπνευση μιας ξεχωριστής αφήγησης.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.