Follow us

Umami agenda

Το Αθηνόραμα Umami επιλέγει και σας προτείνει: Εκδηλώσεις, openings, εκθέσεις, βραδιές γευσιγνωσίας ό,τι αφορά τη γεύση, το κρασί, το αλκοόλ είναι εδώ!

Umami agenda

Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού
14-15 Νοεμβρίου 2015


Εκδρομή στην Αρκαδία,την Τρίπολη και την αμπελουργική ζώνη της Μαντινείας 
Μια περιήγηση γεύσεων και όχι μόνο στη χώρα της επαγγελίας. Σαββατοκύριακο 14 και 15 Νοεμβρίου 2015.
Μια πολιτισμική – γαστρονομική διαφυγή στην πανέμορφη Αρκαδία για να γνωρίσουμε τον τόπο, μέσα από τις φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και την τέχνη. Μια ευκαιρία για να μάθουμε τα προϊόντα που παράγει η περιοχή και να γευτούμε τις παραδοσιακές γεύσεις και τα κρασιά της, αλλά και να βρεθούμε με τους ανθρώπους που είναι πίσω από όλα αυτά.

Σάββατο: Ξεκινάμε νωρίς το πρωί οδικώς για την Αρκαδία. Η πρώτη μας επίσκεψη είναι στην πρότυπη τυροκομική μονάδα «Οικοφάρμα» όπου μας περιμένει ο ιδιοκτήτης κ. Νώντας Σπυρόπουλος για να μας ευχηθεί απ’ την καρδιά του το καλώς ήρθατε. Ο οικοδεσπότης μας θα μας δείξει όλη την παραγωγική διαδικασία της παρασκευής τυριού και θα μας μιλήσει για το μέλλον της μεταποίησης προϊόντων στην Ελλάδα.
Αμέσως μετά στο χωριό Κάψα, θα γνωρίσουμε τον Οινοπαραγωγό κ. Βαγγέλη Καλόγρη και τη μικρή και νέα οικογενειακή επιχείρηση του με βιολογικά προϊόντα. Στην οινογνωσία που θα ακολουθήσει θα δοκιμάσουμε 4 διαφορετικά κρασιά και την σπιτική πίτα της γυναίκας του κ. Χριστίνας.
Επόμενη στάση μας το Σπήλαιο Κάψας, ένα από τα 10 καλύτερα ελληνικά σπήλαια στο οποίο θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση.
Συνεχίζουμε την εκδρομή μας με γνωριμία της «ιδιαίτερης» εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής έργο του προικισμένου Αρχιτέκτονα κ. Κώστα Παπαθεοδώρου. Η εκκλησία αυτή είναι ένα αμάλγαμα από 
Βυζαντινά, Αρχαιοελληνικά αλλά και Αιγυπτιακά στοιχεία 
Δύο χιλιόμετρα μετά βρίσκουμε το Οινοποιείο Σπυρόπουλου, ένα μεγάλο σύγχρονο οινοποιείο, από τα πρώτα που οινοποίησε σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και ανάδειξε την τοπική ποικιλία Μοσχοφίλερο.
Ο Οινοπαραγωγός κ. Νώντας Σπυρόπουλος θα μας ξεναγήσει και θα δοκιμάσουμε 2 χαρακτηριστικά κρασιά του κτήματος στα πρότυπα της αυθεντικής Αρκαδικής φιλοξενίας.
Μετά το γεύμα αναχωρούμε για το οινομαγειρείο ‘το Χάνι της Κανδύλας’ στο Κεφαλόβρυσο Μανδήλας για ένα παραδοσιακό γεύμα σε ένα χώρο που προσελκύει επισκέπτες από όλη την περιοχή και όχι μόνο. Tο Χάνι της Κανδύλας: Μενού – Σκορδαλιά, Χόρτα γιαχνιστά, Γίγαντες στο φούρνο, Φρέσκιες τηγανητές πατάτες, Κόκκορας χωριάτικος με χυλοπίτες, Αρνάκι γκιούλμπαστι, Χαλβάς του μπακάλη με κανέλα, κρασί χύμα κόκκινο. Επόμενος στόχος μας η Τρίπολη, όπου στην καρδιά της πόλης μας περιμένει η ζεστή φιλοξενία ενός οικογενειακού ξενοδοχείου. Θα έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και στη συνέχεια βγαίνουμε για βόλτα στο κέντρο της πόλης .

Κυριακή: Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα πλούσιο ελληνικό πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αμέσως μετά αναχωρούμε για το Μαίναλο. Περνάμε από την περιοχή Αρκουδόρεμα κοντά στο χωριό Χρυσοβίτσι για μια σύντομη πεζοπορία στο δάσος. Λίγο πιο πάνω στο χωριό Λιμποβίτσι είναι και το σπίτι του Κολοκοτρώνη. 
Συνεχίζουμε για την πανέμορφη Δημητσάνα και το Μουσείο Υδροκίνησης στο Κεφαλάρι του Αγ. Γιάννη. Επόμενος σταθμός μας είναι η Στεμνίτσα για ένα μικρό περίπατο στο χωριό. Τελευταία στάση της εκδρομής μας στο χωριό Ψάρι, για να επισκεφθούμε την Αρκαδιανή, το Κέντρο Πολιτισμού και Γεύσεων του κ. Μάκη Παπούλια, με έκθεση παλαιών βιβλίων και σκευών μαγειρικής, με το παλιό δημοτικό του χωριού καθώς και με πληθώρα παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής. Αφού περιηγηθούμε στους εκθεσιακούς χώρους θα ανασκουμπωθούμε και θα συμμετάσχουμε στην παρασκευή λαζανιών. Τέλος θα ακολουθήσει ένα υπέροχο γεύμα στην Αρκαδιανή με Τοπική Ελληνική Κουζίνα βασισμένη σε αγνά εποχικά υλικά του κήπου τους και μετασκευασμένα προϊόντα της οικοτεχνίας.
Αρκαδιανή: Σπανακόπιτα, τραχανοκεφτέδες, τυροσαλάτα, μελιτζάνα με φέτα στο φούρνο, Σαλάτα με λάχανο και φέτα, Σπανάκι με μαυρομάτικα ή μοσχάρι κοκκινιστό με λαζάνια ή χοιρινό ριγανάτο με πατάτες φούρνου, 3 διαφορετικά γλυκά του κουταλιού (κυδώνι, φιρίκι, περγαμόντο). Το γεύμα θα συνοδεύσει κρασί από το Κτήμα Σπυρόπουλου Λευκό και κόκκινο. Τιμή 15 €. Μετά το μεσημεριανό φαγητό επιστρέφουμε οδικώς στην Αθήνα
Κόστος ταξιδιού κατ’ άτομο σε δίκλινο: 150 €
Επιβάρυνση μονόκλινου: 25 €

Το Cosmorama προσφέρει: Μεταφορές με πολυτελές λεωφορείο, διανυκτέρευση με ελληνικό πρωινό, είσοδο και ξενάγηση στο τυροκομείο Οικοφάρμα,
οινογνωσία στο Κτήμα Καλόγρη, και στο Κτήμα Σπυρόπουλου,ειδική τιμή στο προαιρετικό επιλεγμένο μενού στην Αρκαδιανή που περιλαμβάνει και κρασί, είσοδο και ξεναγήσεις σε όλους τους πολιτιστικούς χώρους όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα, αρχηγό συνοδό εκδρομής.
Κρατήσεις στο τηλ. 2103642707

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.