Follow us

Γιάννης Καρακάσης Master of Wine, πλέον.

Συνολικά στο κόσμο μετράμε μόλις 340 Masters of Wine - λιγότερους ακόμα και από τους 550 ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει... ...

Γιάννης Καρακάσης Master of Wine, πλέον.

Σπουδαία στιγμή για τον ελληνικό οινικό χώρο και ένα σημαντικό επίτευγμα, που μας ωθεί να κάνουμε ένα flash back, μαζί με τον "Wine Commander" Γιάννη Καρακάση, που κέρδισε επάξια τον τίτλο.
Το ταξίδι για τον Γιάννη ξεκίνησε ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αποφάσισε να αποχαιρετίσει το Πολεμικό Ναυτικό, για να κυνηγήσει ένα μεγάλο στοίχημα και να μετρήσει τις δυνάμεις του στον κόσμο του κρασιού. Αυτή η νέα δοκιμασία, ήταν εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική και κατέληγε στον τίτλο Master of Wine.
Όπως μας είπε ο Γιάννης, ο πολυπόθητος τίτλος, που αρχίζει από το WSET του Λονδίνου (με παράρτημα στην Ελλάδα το WSPC), προϋποθέτει ένα απαιτητικό πρόγραμμα, ή διαφορετικά έναν οινικό μαραθώνιο, στον οποίο πρέπει να προπονείσαι κάθε μέρα επί χρόνια για να είσαι σε φόρμα και να πετύχεις.

Γιάννης Καρακάσης Master of Wine, πλέον.
Γιάννης Καρακάσης, Master of Wine

Εκείνος, μέσα από αυτή τη μεγάλη διαδρομή εμπειριών κρατάει και θυμάται πολλά πράγματα. Όπως το "σημείο εκκίνησης", όταν σε μια ροκ συναυλία των WhiteSnake, μοιράστηκε με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, τον πρώτο Έλληνα MW, τη σκέψη του και εκείνος τον ενθάρρυνε να προχωρήσει… Επίσης, τη στιγμή που συναντήθηκε με τους υπόλοιπους πρωτοετείς στο πρώτο σεμινάριο στην Αυστρία, στη πόλη Rust και μπήκε στο κλίμα των τυφλών γευσιγνωσιών και των διαλέξεων. Μέχρι πριν από λίγον καιρό, που συναντήθηκε στην Κρήτη με την advisor της τελικής ερευνητικής εργασίας του, την Angela Muir. Οι δυο τους δούλευαν 48 ώρες σχεδόν χωρίς διάλειμμα, για να εξετάσουν ακόμα και την τελευταία λεπτομέρεια της εργασίας, που είχε θέμα "Οι λόγοι για την αύξηση στο επίπεδο αλκοόλης των κρασιών ΠΟΠ Νάουσας’’.
Σε όλη αυτή τη διαδρομή, την επιτυχία της εργασίας, τη δυνατότητα μοναδικών εμπειριών, γνώσεων και δοκιμών, αυτό που ξεχωρίζει, όπως μας είπε, είναι οι άνθρωποι που έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις. Σημαντικοί άνθρωποι του κρασιού, που είναι εντελώς down to earth, προσιτοί, από τους οποίους απορροφάς τόσα πράγματα.

Τα ευχάριστα νέα ήρθαν πριν από λίγο καιρό και δεν μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε πως νιώθει. «Αισθάνομαι ένα κράμα ανακούφισης, χαράς και συγκίνησης. Το Master of Wine ήταν η κινητήριος δύναμη, ένα κίνητρο. Για να πετύχεις κάτι, πρέπει να το θέλεις πάρα πολύ και να κάνεις πράξεις, να το δουλέψεις μέρα και νύχτα. Εγώ το ήθελα πολύ».
Όσον αφορά το μέλλον: το master of wine ανοίγει πολλούς δρόμους και ουσιαστικά σου δίνει τις δυνατότητες να αντεπεξέλθεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της οινικής βιομηχανίας. Ήδη εκείνος τρέχει πολλά projects που τον ενδιαφέρουν, σε θέματα συμβουλευτικής, προώθησης του ελληνικού κρασιού και οινοδημοσιογραφίας. Θέλει να μεγαλώσει την εμβέλεια του blog, του οποίου είναι συνιδρυτής με τον Γρηγόρη Μιχαήλο, κάτοχο του Diploma WSPC, και να επικοινωνήσουν όσο μπορούν περισσότερο το ελληνικό κρασί. Μάλιστα, η είδηση είναι ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί το ανανεωμένο site των Wine Commanders, που εκτός των άλλων θα περιέχει και ένα ξεχωριστό section με rewiews σε ελληνικά και ξένα κρασιά.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.