Αν κάποιος παρακολουθεί την μόδα, γνωρίζει ότι ο Roberto Cavalli σε όλες τις δημιουργίες του έχει τη δική του σφραγίδα, που χαρακτηρίζεται από πινελιές κομψότητας και φινέτσας, σε ένα εντυπωσιακό περιτύλιγμα. Η ίδια φινέτσα κρύβεται και στα κρασιά της οικογένειας. Εκεί, όμως, δίνουν όμως περισσότερο έμφαση στο περιεχόμενο και λιγότερο στο εντυπωσιακό περιτύλιγμα. Για να τα πάρουμε από την αρχή, ταξιδεύουμε στην πανέμορφη επαρχία Chianti, στην περιοχή Tenuta Degli Dei, που μεταφράζεται "αμπελοτόπι των θεών". Εκεί, πριν από τριάντα χρόνια περίπου, ο Roberto Cavalli δημιούργησε τον πρώτο αμπελώνα του. Σήμερα, ο γιος του στην ίδια περιοχή έχει δημιουργήσει μια πρότυπη οινική μονάδα, μεταμορφώνοντας ένα υπέροχο κτίριο του 9ου αιώνα και έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην παραγωγή κρασιών, με τη βοήθεια του διάσημου οινολόγου Carlo Ferrini.
Στους ιδιόκτητους αμπελώνες Cavalli στο Panzano, σε υψόμετρο περίπου 400m, καλλιεργούνται οι ποικιλίες merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, petit verdot και -εννοείται- το sangiovese και παράγονται τέσσερα διαφορετικά ερυθρά κρασιά. Η επίσημη πρεμιέρα γι' αυτά στην Αθήνα έγινε πριν από λίγες μέρα στη Μεγάλη Βρεταννία και τα δοκιμάσαμε σε μια διαφορετική πασαρέλα υψηλού επιπέδου. Και τα τέσσερα μοντέλα ήταν οινικά υπέροχα!
Τα κρασιά
Chianti Classico 100% από sangiovese. Το ρουμπινί κρασί είναι γενναιόδωρο στη μύτη και στο στόμα. Τα αρώματά του εστιάζουν στα κόκκινα φρούτα, τα μύρτιλλα, τα αποξηραμένα κόκκινα λουλούδια, την κανέλα, τη σοκολάτα και τη βανίλια. Το στόμα έχει ευχάριστη οξύτητα, είναι φρέσκο και ζωηρό με εμφανείς ταννίνες.
La Redini σημαίνει ηνία αλόγου και προκύπτει από το ντουέτο του merlot με alicante, που ωριμάζει 10 μήνες σε βαρέλι και 6 μήνες σε φιάλη. Ένα πολύπλοκο κρασί, με νότες μαρμελάδας μαύρου κερασιού, φρούτα του δάσους, λευκή τρούφα και γήινες νύξεις. Το στόμα του είναι γεμάτο, βελούδινο με μεγάλη επίγευση.
Cavalli Tenuta Degli Dei, ένα βαθυκόκκινο μεγάλο κρασί που συγκεντρώνει μεγάλες βαθμολογίες και βραβεύσεις. Προκύπτει από την ένωση cabernet sauvignon, cabernet franc και petit verdot. H μύτη του είναι σύνθετη και κομψή, με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, bitter σοκολάτας, καπνού, γλυκόριζας, τρούφας και πιπεριών. Το στόμα είναι λιπαρό με ωραίες στρογγυλές ταννίνες και μακρά επίγευση.
Cavalli Collection εσοδείας 2010, που θεωρείται η καλύτερη της περιοχής εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Ένα κρασί με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, που εμφανίζει νότες δέρματος, καφέ, σοκολάτας και γλυκών ώριμων φρούτων. Το στόμα είναι φινετσάτο με καλή δομή και αρμονία.