Αφορμή για μια περιήγηση με νέα ματιά σε έναν αμπελώνα που αριθμεί πάνω από 3000 χρόνια ύπαρξης, είναι ο νεοσύστατος "Δρόμος Κρασιών της Αττικής". Μια πρωτοβουλία που έλαβαν οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί της Αττικής και ενισχύθηκαν με την πολύτιμη βοήθεια της δημοσιογράφου Ελένης Κεφαλοπούλου. Στο τιμόνι αυτής της ένωσης, βρίσκεται ο Βασίλης Παπαγιαννάκος από το κτήμα Παπαγιαννάκου και μαζί του η Αναστασία Φράγκου, από το Κτήμα Φράγκου, ο Σταμάτης Μυλωνάς, από το οινοποιείο Μυλωνά, ο Βασίλης Μάρκου από τους Αμπελώνες Μάρκου και η Άννα Κοκκοτού από το Κτήμα Κοκκοτού. Κοινό σημείο αναφοράς για τα πέντε οινοποιεία, που το κάθε ένα έχει την δική του μεγάλη πορεία, είναι η αγάπη για έναν από τους ιστορικότερους αμπελώνες του κόσμου και από τους μεγαλύτερους σε έκταση στην Ελλάδα (αριθμεί 65.000 στρέμματα), που φιλοξενεί κατά κύριο λόγο την γηγενή ποικιλία Σαββατιανό και μαζί την μαλαγουζιά, τον ροδίτη και ερυθρές ξένες ποικιλίες, όπως το cabernet .
Το Σαββατιανό έχει δεχτεί τόσα χρόνια αρκετό… bullying, σήμερα, όμως, με το μεράκι και την προσπάθεια των παραγωγών, μας δείχνει τις πραγματικές του δυνατότητες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται πάνω από 2500 χρόνια εδώ και πλέον μπορεί να προσφέρει μια πλούσια γκάμα κρασιών, από ζωηρά φρέσκα, σύνθετα παλαιωμένα, μέχρι και "γεμάτα" γλυκά. Σκοπός των Δρόμων Κρασιού της Αττικής είναι να γευτούμε αυτά τα κρασιά, να ανακαλύψουμε την συνεχόμενη ανοδική τους ποιότητα και να ξεναγηθούμε στα μοναδικά αμπέλια και οινοποιεία, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη και συνυπάρχουν με σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία και ενδιαφέρουσα γαστρονομία.
Στη δική μας περίπτωση, ο επαναπροσδιορισμός του αττικού αμπελώνα ξεκίνησε με τη συγκεκριμένη γευσιγνωσία. Δοκιμάσαμε τα πέντε Σαββατιανά των παραγωγών του 2014: το Σαββατιανό Μάρκου, με τα ωραία αρώματα εσπεριδοειδών, το λεπτεπίλεπτο Σαββατιανό Κοκκοτού, το σύνθετο Σαββατιανό Παπαγιαννάκου, που παντρεύει τα βότανα με τα πυρηνόκαρπα φρούτα, το ντελικάτο Σαββατιανό Φράγκου, με τον συνδυασμό φυτικότητας και τροπικών φρούτων, και το πληθωρικό Σαββατιανό Μυλωνά με τα αρώματα φρούτων. Κάθε ένα ήταν τόσο καλό όσο και διαφορετικ από τα άλλα. Ο μύθος για τα Σαββατιανά, όμως, σίγουρα καταρρίφτηκε ακόμα περισσότερο με τη γευσιγνωσία παλαιωμένων: το ισορροπημένο Σαββατιανό Μυλωνά 2012, το φρουτένιο Σαββατιανό Παπαγιαννάκου 2011 και το πολύ ενδιαφέρον Σαββατιανό Κλέφτες Μάρκου 2010, χωρίς θειώδη. Την παράσταση έκλεψαν το Σαββατιανό Παπαγιαννάκου δεξαμενή 2008 και το γλυκό Sunday Μυλωνά, ζυμωμένο μέσα σε αμφορέα. Το συμπέρασμα είναι, ότι υπάρχει δίπλα μας ένας αμπελώνας που περιμένει να μας ταξιδέψει μέσα από την ιστορία, σε μεγάλες γευστικές συγκινήσεις του σήμερα…Και τώρα που ο καιρός γίνεται ωραίος, είναι η καλύτερη αφορμή να τον περπατήσουμε.
Πληροφορίες: www.winesofathens.gr