Follow us

Βόλτα στους Δρόμους Κρασιού" της Αττικής

Βρεθήκαμε στο Vintage wine bar της Μητροπόλεως, για να δοκιμάσουμε τα κρασιά του αττικού αμπελώνα υπό την καθοδήγηση των Wine Commanders (Γρηγόρη Μιχαήλου και Γιάννη Καρακάση), που τα προσέγγισαν με τον δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο. Στην πραγματικότητα ήταν μια εκ νέου γνωριμία, με τον ίσως πιο παραγνωρισμένο και για αρκετά χρόνια παρεξηγημένο οινικό τόπο…

Βόλτα στους Δρόμους Κρασιού" της Αττικής

Αφορμή για μια περιήγηση με νέα ματιά σε έναν αμπελώνα που αριθμεί πάνω από 3000 χρόνια ύπαρξης, είναι ο νεοσύστατος "Δρόμος Κρασιών της Αττικής". Μια πρωτοβουλία που έλαβαν οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί της Αττικής και ενισχύθηκαν με την πολύτιμη βοήθεια της δημοσιογράφου Ελένης Κεφαλοπούλου. Στο τιμόνι αυτής της ένωσης, βρίσκεται ο Βασίλης Παπαγιαννάκος από το κτήμα Παπαγιαννάκου και μαζί του η Αναστασία Φράγκου, από το Κτήμα Φράγκου, ο Σταμάτης Μυλωνάς, από το οινοποιείο Μυλωνά, ο Βασίλης Μάρκου από τους Αμπελώνες Μάρκου και η Άννα Κοκκοτού από το Κτήμα Κοκκοτού. Κοινό σημείο αναφοράς για τα πέντε οινοποιεία, που το κάθε ένα έχει την δική του μεγάλη πορεία, είναι η αγάπη για έναν από τους ιστορικότερους αμπελώνες του κόσμου και από τους μεγαλύτερους σε έκταση στην Ελλάδα (αριθμεί 65.000 στρέμματα), που φιλοξενεί κατά κύριο λόγο την γηγενή ποικιλία Σαββατιανό και μαζί την μαλαγουζιά, τον ροδίτη και ερυθρές ξένες ποικιλίες, όπως το cabernet .

Βόλτα στους Δρόμους Κρασιού" της Αττικής

Το Σαββατιανό έχει δεχτεί τόσα χρόνια αρκετό… bullying, σήμερα, όμως, με το μεράκι και την προσπάθεια των παραγωγών, μας δείχνει τις πραγματικές του δυνατότητες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται πάνω από 2500 χρόνια εδώ και πλέον μπορεί να προσφέρει μια πλούσια γκάμα κρασιών, από ζωηρά φρέσκα, σύνθετα παλαιωμένα, μέχρι και "γεμάτα" γλυκά. Σκοπός των Δρόμων Κρασιού της Αττικής είναι να γευτούμε αυτά τα κρασιά, να ανακαλύψουμε την συνεχόμενη ανοδική τους ποιότητα και να ξεναγηθούμε στα μοναδικά αμπέλια και οινοποιεία, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη και συνυπάρχουν με σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία και ενδιαφέρουσα γαστρονομία.

Στη δική μας περίπτωση, ο επαναπροσδιορισμός του αττικού αμπελώνα ξεκίνησε με τη συγκεκριμένη γευσιγνωσία. Δοκιμάσαμε τα πέντε Σαββατιανά των παραγωγών του 2014: το Σαββατιανό Μάρκου, με τα ωραία αρώματα εσπεριδοειδών, το λεπτεπίλεπτο Σαββατιανό Κοκκοτού, το σύνθετο Σαββατιανό Παπαγιαννάκου, που παντρεύει τα βότανα με τα πυρηνόκαρπα φρούτα, το ντελικάτο Σαββατιανό Φράγκου, με τον συνδυασμό φυτικότητας και τροπικών φρούτων, και το πληθωρικό Σαββατιανό Μυλωνά με τα αρώματα φρούτων. Κάθε ένα ήταν τόσο καλό όσο και διαφορετικ από τα άλλα. Ο μύθος για τα Σαββατιανά, όμως, σίγουρα καταρρίφτηκε ακόμα περισσότερο με τη γευσιγνωσία παλαιωμένων: το ισορροπημένο Σαββατιανό Μυλωνά 2012, το φρουτένιο Σαββατιανό Παπαγιαννάκου 2011 και το πολύ ενδιαφέρον Σαββατιανό Κλέφτες Μάρκου 2010, χωρίς θειώδη. Την παράσταση έκλεψαν το Σαββατιανό Παπαγιαννάκου δεξαμενή 2008 και το γλυκό Sunday Μυλωνά, ζυμωμένο μέσα σε αμφορέα. Το συμπέρασμα είναι, ότι υπάρχει δίπλα μας ένας αμπελώνας που περιμένει να μας ταξιδέψει μέσα από την ιστορία, σε μεγάλες γευστικές συγκινήσεις του σήμερα…Και τώρα που ο καιρός γίνεται ωραίος, είναι η καλύτερη αφορμή να τον περπατήσουμε.

Πληροφορίες: www.winesofathens.gr

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.