Follow us

Η Ισπανία των κρασιών

Πολιτισμός, φυσικό και αρχιτεκτονικό κάλλος, υψηλή γαστρονομία και κρασί είναι μόνο μερικά από τα ενδιαφέροντα του πολύεδρου διαμαντιού, που λέγεται Ισπανία. Εμείς θα φωτίσουμε ένα από αυτά: το κρασί. Οι περισσότεροι, αναφερόμενοι στο Ισπανικό κρασί, ενδέχεται να γνωρίζουν ή να έχουν ακούσει ονομασίες όπως Sherry, Tempranillo, Rioja και Torres ενώ μερικοί πιο οινόφιλοι, μπορεί να έχουν προχωρήσει λίγο ακόμα, μέχρι την Ribera Del Duero ή τη Vega Sicilia.
H Ισπανία, όμως, έχει πολλά περι

Η Ισπανία των κρασιών

Γνωριμία με την οινική Ισπανία

Αν μιλήσουμε με αριθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV ( Διεθνής Οργανισμός Οίνου) για το 2011, ο αμπελώνας της Ισπανίας καλύπτει 7,528,000 εκτάρια, γεγονός που της δίνει την πρώτη θέση παγκοσμίως, καλύπτοντας ταυτόχρονα το 30% του συνολικού σε έκταση αμπελώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά την ετήσια παραγωγή κρασιού (πάλι από τον OIV), τα νούμερα είναι επίσης εντυπωσιακά και αγγίζουν τα 252 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό θα πούμε απλά ότι αν όλο αυτό το κρασί έμπαινε σε μπουκάλι θα αντιστοιχούσε σε 33 δισεκατομμύρια φιάλες. Με τέτοιο μέγεθος αμπελουργικής έκτασης και τόσο μεγάλη παραγωγή, είναι αυτονόητη η ποικιλία που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε είδη αμπέλου και κρασιά.

Η Ισπανία των κρασιών
Ηπεριοχή Rioja στη Βόρεια Ισπανία

Σύμφωνα με το νομοθετικό της πλαίσιο, η οινική Ισπανία είναι χωρισμένη σε 17 περιοχές. Κάποιες από αυτές είναι εξαιρετικά αναγνωρίσιμες και δίνουν το στίγμα των ισπανικών κρασιών. Πρώτη στη λίστα η Rioja (βόρεια Ισπανία κοντά στα Πυρηναία), που συχνά αναφέρεται ως "η Τοσκάνη της Ισπανίας" και χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες: Rioja Alto, Rioja Alavesa και Rioja Baha. Σε όλες βασιλεύει το ερυθρό tempanillo, που δίνει τα κρασιά με τα οποία η Ισπανία έχει συστηθεί στον υπόλοιπο κόσμο.
Μια άλλη σημαντική περιοχή, με αντίστοιχη οινική ιστορία, είναι η Ribera del Duero στην Castille y Leon, που βρίσκεται βόρεια ανάμεσα στο Bilbao και την Μαδρίτη. Εκεί, τα αμπέλια συνυπάρχουν με κάστρα και ποτάμια και παράγονται κρασιά που χαίρουν μεγάλης αποδοχής. Ανάλογα γνωστό είναι και το μαγευτικό Penedes, που κρύβεται μεταξύ Βαρκελώνης και Tarragona, ή καλύτερα, μεταξύ βουνού και θάλασσας. Σε αυτό το προικισμένο έδαφος που δέχεται την επίδραση του μεσογειακού ήλιου και της θαλασσινής αύρας, καλλιεργούνται κυρίως οι λευκές ποικιλίες Xarel-lo, Macabeu και Parellada που γεννούν τα γνωστά και ποιοτικά αφρώδη Ισπανικά κρασιά που χαρακτηρίζονται από τη λέξη Cava. Σημαντικά υπολογίσιμη περιοχή είναι το Priorat, μόλις δυο ώρες από την Βαρκελώνη, όπου οι αμπελώνες (στο σύνολο τους μεγάλης ηλικίας), κυριολεκτικά κρέμονται στα βουνά και δίνουν κόκκινα κρασιά πλούσια και με χαρακτήρα.
Φυσικά, θα πρέπει να ξεχάσουμε και το Jerez, στην Ανδαλουσία, διάσημο για τα ενισχυμένα κρασιά ( Sherry) από τις ποικιλίες Palomino, Pedro Ximenez και Moscatel.
Πέρα όμως από αυτές τις πολύ γνωστές, οινοπαραγωγικές περιοχές υπάρχουν αρκετές άλλες, όπως το Bierzo, το Rias Baixas, το Toro, η La Mancha, η Txakolina, που τα τελευταία χρόνια βγαίνουν σιγά σιγά στο προσκήνιο και μαζί με τις προηγούμενες, δείχνουν το βάθος και τις ποιοτικές δυνατότητες του ισπανικού αμπελώνα.

Όπως σε κάθε οινική χώρα, έτσι και στην Ισπανία τα κρασιά όλων των περιοχών διακρίνονται σε οίνους ποιότητας και σε επιτραπέζιους οίνους.

Με τη σειρά τους, οι Οίνοι Ποιότητας χωρίζονται σε :

Vinos de Pago (VP) : πρόκειται για την υψηλότερη ταξινόμηση, που έχουν μεμονωμένα κτήματα μεγάλης φήμης, τα οποία εστιάζουν σε συγκεκριμένους ιδιόκτητους αμπελώνες, φυτεμένους με διεθνείς ποικιλίες.

Denominacion de Origen Calificada (DOCa) : η πρώτη περιοχή που έλαβε αυτή την ένδειξη ποιότητας είναι η Rioja. Αφορά περιοχές που, πρώτον ανήκουν ήδη 10 χρόνια στη κατηγορία DO και, δεύτερον, έχουν αποδεδειγμένα κρασιά υψηλής ποιότητας.

Denominacion de Origen (DO): σε αυτή την κατηγορία, που θέτει προδιαγραφές όσον αφορά την καλλιέργεια και την τοποθεσία, ανήκουν τα περισσότερα ισπανικά κρασιά ποιότητας. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 77DO.

Vinos de Calidad con Indicacion Geografica: είναι τα κρασιά με γεωγραφική ένδειξη.
Επίσης, υπάρχουν οι κατηγορίες Vinos de la Tiera για τους τοπικούς οίνους και Vinos de Mesa για τους επιτραπέζιους οίνους.

Οι γηγενείς ποικιλίες

Η Ισπανία διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό από αυτόχθονες ποικιλίες, γεγονός που τις δίνει το πλεονέκτημα της διαφοροποίησης και την κάνει πιο ελκυστική, σε όσους αναζητούν νέες οινικές εμπειρίες.

Λευκές ποικιλίες

Παρ’όλο που στο μυαλό μας η Ισπανία είναι αποτυπωμένη ως παραγωγός ερυθρών κρασιών, οι λευκές ποικιλίες είναι ιδιαίτερα ανερχόμενες και ενδιαφέρουσες. Ανάμεσα τους, στις πρώτες θέσεις, αναμφισβήτητα βρίσκεται το Albarino, που αγαπά τα δροσερά κλίματα και ευδοκιμεί κυρίως στην περιοχή των Βάσκων, στη ζώνη Rias Baixas. Tα κρασιά από Albarino, είναι πληθωρικά, με έντονα αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου και έχουν στόμα τραγανό, χάρη στην υψηλή οξύτητα. Μια άλλη βασική ποικιλία - ίσως και η διασημότερη- είναι το Verdejo, που καλύπτει αρκετά μεγάλη επιφάνεια στην Castilla y Leon και δίνει δροσερά κρασιά, που συνδυάζουν τις τροπικές νότες με αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων. Η λίστα των τοπικών ποικιλιών είναι μεγάλη και περιλαμβάνει πολλούς πρεσβευτές ποιότητας, που αξίζει να γνωρίσουμε, όπως το Airen, που καλλιεργείται στην κεντρική Ισπανία, στη περιοχή La Mancha, σε μεγάλες ποσότητες και παράγει κρασιά ευχάριστα και ευκολόπιοτα και η Viura, που εντοπίζεται κυρίως στη Rioja και είναι σύνθετη, με φυτικές και πικάντικες νότες. Σε αυτές προσθέτουμε τις εξίσου σημαντικές: Pedro Ximenez, που χρησιμοποιείται για γλυκά κρασιά και την ομάδα Xarel lo, Macabeo και Parellada, που κατάγονται από το Penedes και συνεργάζονται για την παραγωγή της Cava.

Ερυθρές ποικιλίες

Σε ότι αφορά τις ερυθρές ποικιλίες, η πιο γνωστή είναι το Tempranillo, που μπορεί να έχει συνδέσει το όνομα του με την Rioja, αλλά στην πραγματικότητα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ισπανίας. Πρόκειται για μια ποικιλία πολυδυναμική, αφού δίνει ενδιαφέροντα φρέσκα κρασιά, γοητευτικά ροζέ και υψηλής ποιότητας παλαιωμένα. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν αρκετές, λιγότερο γνωστές ποικιλίες, που είναι πραγματικά συναρπαστικές. Σε αυτές ανήκουν το Graciano, που συναντάμε επίσης στη Rioja, και δίνει κρασιά με έντονα αρώματα μαύρων φρούτων, καλή οξύτητα και μπόλικες ταννίνες, το Monastrell, που είναι φυτεμένο στην νοτιοανατολική Ισπανία (κυρίως στη Yecla και την Jumilla) και παράγει βαθυκόκκινα κρασιά με ωραία γλυκά φρούτα και μαλακές ταννίνες, η Garnacha που γεννιέται στη Navarra και προσφέρει κρασιά πολύπλοκα με δυνατότητες παλαίωσης, η Mencia, που συναντάται στην βορειοδυτική Ισπανία, στην περιοχή Bierzo, και χαρακτηρίζεται από κρασιά εξαιρετικής οξύτητας, πλούσιου και γεμάτου στόματος, με βοτανική επίγευση. Άλλη ερυθρή ποικιλία που αξίζει την δοκιμή είναι η Carinena που συναντιέται βασικά στην Rioja.

Οι πρεσβευτές του Ισπανικού κρασιού

Miguel Torres

Η σταθερά ανοδική εξωστρέφεια των ισπανικών κρασιών οφείλεται σε εμβληματικούς παραγωγούς, που έχουν επενδύσει στην καινοτομία και έχουν εξελίξει την παράδοση. Σε αυτούς, φυσικά, συμπεριλαμβάνεται ο πρωτοπόρος Miguel Torres. Ήταν ο πρώτος που έφερε τις διεθνείς ποικιλίες στην Ισπανία την δεκαετία του 60 και παράλληλα ασχολήθηκε σε βάθος με τα τοπικά διαμάντια της πατρίδας του, συμβάλλοντας στην αναγέννηση ξεχασμένων ποικιλιών, όπως οι Samso και Garro. Θρυλική φυσιογνωμία είναι επίσης ο Doy Eloy Lecanda Chaves, ο oποίος γύρισε από το Bordeaux το 1860 και ίδρυσε στην περιοχή Ribera del Duero, την Vega Sicilia. Με δική του προτροπή φυτεύτηκε τότε εκεί η ερυθρή ποικιλία Tinto del Pais ( γνωστή αργότερα ως tempranillo) και κυκλοφόρησαν στην αγορά τα πρώτα σπουδαία ισπανικά κρασιά. Μέχρι και σήμερα, η Vega Sicilia, παραμένει παγκόσμιο σύμβολο στο χώρο των upper class κρασιών.

Από την νέα γενιά, αξιόλογος αντιπρόσωπος είναι ο Alvaro Palacios, ο οποίος έχει συνδεθεί με την αναγέννηση του εκπληκτικού Priorat και της ποικιλίας Garnacha. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί ακόμα σπουδαίοι παραγωγοί στην Ισπανία που συνδυάζουν την παράδοση με τη μοντέρνα τεχνολογία και επιμένουν με πάθος στην ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών. Μερικούς από αυτούς γνωρίσαμε και δοκιμάσαμε, για του λόγου το αληθές χάρη στην ευγενική συμπαράσταση της Ισπανικής Πρεσβείας και την χωρίς ενδοιασμούς ανταπόκριση των παραγωγών που έστειλαν τα κρασιά τους. Τους ευχαριστούμε.

Η γευσιγνωσία: oι παραγωγοί και τα κρασιά τους

Casado Morales
H ιστορία του οικογενειακού οινοποιείου Casado Morales, από το 1925 ξεδιπλώνεται στη διάσημη αμπελουργική περιοχή Rioja Alavesa. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες μέσης ηλικίας 40 ετών, βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 580m και καλλιεργούνται κυρίως οι τοπικές ποικιλίες tempranillo και viura. Από αυτούς επιλέγονται τα καλύτερα σταφύλια και με εργαλεία την σύγχρονη τεχνογνωσία, την συνέχιση της παράδοσης και την οικογενειακή γνώση, παράγονται τα κορυφαία κρασιά της μονάδας. Στο επισκέψιμο οινοποιείο υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής όλης της γκάμας, καθώς και ξενάγησης στο εντυπωσιακό κελάρι με τα 1000 βαρέλια και τις private χρονιές. Εμείς δοκιμάσαμε τις αντιπροσωπευτικές ετικέτες Viura 2013, Morales selection privada 2009 και Tempranillo 2010.
Περισσότερες πληροφορίες, www.casadomorales.es

Viura 2013
DOCa Rioja · Λευκό
Ποικιλία : Viura
Κίτρινο ανοιχτό. Στη μύτη κυριαρχούν οι νότες ακακίας, λίτσι και φρούτων, όπως το ροδάκινο, το νεκταρίνι και το πεπόνι. Το στόμα έχει όγκο και ελαφριές πικρές νύξεις, που όμως συμβάλλουν σε ένα ευχάριστο αρμονικό σύνολο. Η επίγευση είναι έντονη και έχει μεγάλη διάρκεια.
87/100 ( Πολύ Καλό)

Morales selection Privada 2009
DOCa Rioja · Ερυθρό
Ποικιλία : Tempranillo
Ωρίμανση σε βαρέλι
Κόκκινο βαθύ. Σύνθετη και πληθωρική μύτη, που εμφανίζει αρώματα κόκκινων φρούτων, κυρίως δαμάσκηνου και βύσσινου και εμπλουτίζεται με γλυκές νότες βανίλιας και πικάντικες νύξεις πράσινου πιπεριού. Σε δεύτερη ανάγνωση, εντοπίζονται και ελαφριές ζωικές νότες. Το σώμα είναι επίσης πλούσιο με καλές, δυνατές και νόστιμες ταννίνες, που ενσωματώνονται πολύ καλά. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
91/100 (Εξαιρετικό)

Tempranillo 2010
DOCa Rioja· Ερυθρό
Ποικιλία : Tempranillo
Ωρίμανση σε βαρέλι
Κόκκινο βαθύ. Κομψή μύτη με αρώματα βιολέτας, μαύρου κερασιού, μελανιού και μαύρου πιπεριού, σε συνδυασμό με διακριτικές γαλακτικές και φυτικές νότες. Το στόμα ακολουθεί τη μύτη με νύξεις μπαχαρικών και εμφανείς ταννίνες, που ισορροπούν με την οξύτητα. Καλή επίγευση.
89/100 ( Πολύ καλό )

Gonzalez Byass
Το 1835 ο νεαρός Manuel Maria Gonzalez Angel ξεκίνησε να δουλεύει στο οινοποιείο του θείου του, στην περιοχή του Jerez. Λίγα χρόνια μετά, αξιοποιώντας το σύστημα solera, κυκλοφόρησε στην αγορά ένα Fino Sherry, το Tio Pepe, το οποίο παράγεται μέχρι σήμερα και παραμένει ένα από τα πιο διάσημα της κατηγορίας του. Με αυτή την ετικέτα -και όχι μόνο-, εκτόξευσε τις εξαγωγές του οικογενειακού οινοποιείου και το 1896 συνεργάστηκε με το γνωστό γραφείο εξαγωγών της Αγγλίας, του Mr. Robert Byass μετονομάζοντας το οινοποιείο σε Gonzalez Byass. Το 1988, η οικογένεια Byass αποσύρθηκε και στα ηνία παρέμεινε η οικογένεια Gonzalez. Σήμερα, στο τιμόνι βρίσκεται η πέμπτη γενιά, με το ίδιο πάθος, την ίδια δημιουργικότητα και την φιλοδοξία να διαδοθεί το ισπανικό κρασί σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν δημιουργήσει σε διαφορετικές περιοχές έξι οινοποιεία. Το Bodegas Tio Pepe, στο Jerez, που αποτελεί leader στην αγορά του Sherry και του Brandy, το Vinas del Vero, στην περιοχή DO Somontano κοντά στα Πυρηναία, με κρασιά από ξεχωριστές ποικιλίες, όπως Garnacha, Moristel, Parralete και Macabeu , το Beronia στη La Rioja και συγκεκριμένα στη Rioja Alta, για κρασιά Reserva και Gran Reserva, βασισμένα στο παραδοσιακό στυλ της Rioja, το Vilarnau, ένα μικρό και ντιζαινάτο οινοποιείο, στη περιοχή DO Penedes, όπου παράγεται μόνο cava, με την παραδοσιακή μέθοδο, το Finca Moncloa στην περιοχή του Cadiz για κόκκινα κρασιά από ποικιλίες που κινδύνευαν να εξαφανιστούν και το Finca Constancia, ένα οινοποιείο-έργο τέχνης, στο Otero του Toledo, που περιτριγυρίζεται από 230 εκτάρια ιδιόκτητων αμπελώνων.
Εμείς, δοκιμάσαμε τις αντιπροσωπευτικές ετικέτες Beronia Reserva 2010, Tio Pepe και Vilarnau brut Reserva.
Περισσότερες πληροφορίες, www.gonzalezbyass.com


Beronia Reserva 2010
DOCa Rioja ·Ερυθρό
Ποικιλία : Tempranillo, Graciano y maznelo
Ωρίμανση σε βαρέλι
Σκούρο κόκκινο. Ζεστή, σύνθετη και πικάντικη μύτη με αρώματα ξηρών καρπών, βανίλιας, πυκνού κόκκινου φρούτου, σοκολάτας και καφέ. Το στόμα είναι γεμάτο από ευδιάκριτα αρώματα καφέ και δαμάσκηνου. Οι ταννίνες είναι γευστικές και στρογγυλές και η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
87/100 ( Πολύ καλό )

Tio Pepe
DO Jerez· Λευκό
Ποικιλία :
Κίτρινο μεσαίου βάθους τύπου Menzanilla. Ιδιαίτερη τυπική μύτη sherry, με αρώματα αχλαδιού, μήλου, καρυδιού και κόκκων καφέ. Το στόμα είναι λιπαρό και καρυδάτο. Η επίγευση είναι σχετικά σύντομη.
86/100 ( Πολύ καλό )

Vilarnau brut Reserva
DO Rioja ·Λευκό αφρώδες
Ποικιλία : Macabeo, Parellada, Xare-io
Κίτρινο λαμπερό. Καλός αφρισμός, με μεγάλες και επίμονες φυσαλίδες. Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα εσπεριδοειδή και ακολουθούν ίχνη ορυκτών. Το στόμα είναι λεπτό, φινετσάτο με λεμονάτες νότες και σχετικά γρήγορο τελείωμα.
81/100 ( Καλό )

Adegas Terra do Castelo
Το οινοποιείο Castelo δημιουργήθηκε το 2004. Σήμερα, καλύπτει την εντυπωσιακή έκταση των 3500m2 στην περιοχή Ribeiro και αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα οινοποιεία της Ισπανίας, με δυναμικό παραγωγής 2 εκατομμυρίων λίτρων. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες απλώνονται στην περιοχή Ribeiro και φιλοξενούν τις ιδιαίτερες ποικιλίες aria, arnola, καθώς και την βασίλισσα της περιοχής, τη λευκή treixadura. Τα κρασιά του οινοποιείου παντρεύουν την παράδοση με την οινική ιστορία της περιοχής και την μοντέρνα οινοποίηση. Εμείς δοκιμάσαμε τις αντιπροσωπευτικές ετικέτες Terra de Castello Godello και Tarade Castello Treixadura.
Περισσότερες πληροφορίες, www.terradocastelo.com

Terra de Castelo Godello 2013
DO Ribeiro· Λευκό
Ποικιλία : Godello
Κίτρινο ανοιχτό, με πράσινες ανταύγειες. Ευχάριστη μύτη που παντρεύει τις φλούδες λεμονιού με τα αμύγδαλα. Στο στόμα κάνουν την εμφάνιση τους περισσότερο γλυκά εσπεριδοειδή, όπως το νεράντζι και το περγαμόντο. Η οξύτητα είναι ικανοποιητική και η επίγευση ιδιαίτερα φρουτώδης.
84/100 ( Καλό )

Tarade Castello Treixadura 2013
DO Ribeiro· Λευκό
Ποικιλία : Treixadura
Κίτρινο αρκετά σκούρο. Ώριμα και κομψά αρώματα κίτρινων φρούτων με βάθος, ξερά αμύγδαλα, φουντούκια και νότες από βούτυρο. Στόμα με πλούτο, γλυκύτητα, καλή ισορροπία και μεγάλη διάρκεια.
90/100 ( Εξαιρετικό )

Arabako Txakolina

To όνομα του οινοποιείου συνδέεται άμεσα με το όνομα της περιοχής. Η Txakolina βρίσκεται στα βουνά της χώρας των Βάσκων. Εκεί, στην πανέμορφη Salvada, τα δυο αδέλφια Fernado και Marino Alyva δημιούργησαν το οινοποιείο τους το 1997. Επέλεξαν την ζώνη DO Txakoli de Alava για το μοναδικό κλίμα και το έδαφος, που την χαρακτηρίζουν. Δεν είναι τυχαίο, ότι στη ζώνη ευδοκιμούν αρκετές γηγενείς ποικιλίες, όπως οι Hondarribi Zuri, Hondarribi Belta, Petit Manseng, Gros Menseng και Petit Courbu. Οι ποικιλίες αυτές είναι σχετικά άγνωστες και αρκετά σπάνιες, γεγονός που καθιστά τα κρασιά των αδελφών Alyva πρωτότυπα και ελκυστικά.Εμείς, δοκιμάσαμε τις αντιπροσωπευτικές ετικέτες Txakoli Xarmant 2013 και Txakoli Eukeni 2013.
Περισσότερες πληροφορίες, www.txakoli.com

Txakoli Xarmant 2013
DO Txakoli de Alava· Λευκό
Ποικιλία : Gros Monseng, Hondarribi, Beltza, Petit courbu, Petit manseng
Κίτρινο μεσαίου βάθους. Μύτη λεμονάτη με ορυκτές νότες και ευχάριστα στοιχεία από κίτρινα φρούτα, σε ένα ενδιαφέρον σύνολο. Στόμα γεμάτο, με καλή ισορροπία και τραγανή οξύτητα, που παραμένει με επιμονή και στην επίγευση.
87/100 (Πολύ καλό)

Txakoli Eukeni 2013
DO Txakoli de Alava· Λευκό
Ποικιλία :
Κίτρινο μέσου βάθους. Στη μύτη, γίνονται ευδιάκριτα μόνο αρώματα ώριμων φρούτων. Στόμα λεμονάτο, ελαφρύ φυτικό, με έντονη οξύτητα, που επιμένει και στην επίγευση.
80/100 ( Καλό )

Bodegas Piqueras

Η οικογένεια Piqueras ίδρυσε το οινοποιείο το 1915 στην περιοχή της Alamansa. Εκεί, συγκεντρώνονται και οι ιδιόκτητοι αμπελώνες. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, η Alamansa είναι γνωστή για τα εκφραστικά κρασιά της, αποτέλεσμα του ξεχωριστού κλίματος, του προικισμένου εδάφους και των υψομετρικών διαφορών. Ένας επιπλέον λόγος είναι η αδυναμία της οικογένειας στις γηγενείς ποικιλίες και εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία να πειραματιστούν με τις δυνατότητες πολλών τοπικών ποικιλιών, όπως Monastrell, Garnacha tintorera και να δουν πώς αυτές συνδυάζονται με διεθνείς, όπως το syrah, το cabernet και το merlot. Σήμερα, αποτελούν τους leader της περιοχής, και παράγουν κρασιά με δική τους ταυτότητα έχοντας κερδίσει τους οινόφιλους σε τουλάχιστον είκοσι χώρες. Εμείς, δοκιμάσαμε τις αντιπροσωπευτικές ετικέτες Castillo de Almansa Reserva και Piqueras black label.
Περισσότερες πληροφορίες, www.bodegaspiqueras.es

Castillo de Almansa Reserva 2009
DO Almansa· Ερυθρό
Ποικιλία : Tempranillo, Monastrell, Garnacha, Tintorena
Ωρίμανση σε βαρέλι
Σκούρο κόκκινο. Πυκνά και καθαρά αρώματα κόκκινων φρούτων που συνοδεύονται από μαρμελάδα γεράνι, βιολέτα, γαρύφαλλο, σοκολάτα και ίχνη καπνού. Στόμα γεμάτο, που μπαίνει γλυκά και ενισχύεται από αισθητές ταννίνες.
85/100 ( Πολύ καλό )

Piqueras black label 2012
DO Almansa· Ερυθρό
Ποικιλία : Syrah, Monastrell
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ κόκκινο. Στη μύτη κυριαρχούν, αρώματα δαμάσκηνου, νότες γερανιού και νυχτολούλουδου με ίχνη από δέρμα και ζαμπόν. Το στόμα είναι πλούσιο, με ταννίνες που ενσωματώνονται καλά. Επίγευση που επιμένει.
85/100 ( Πολύ καλό )

Familia Martinez Bujanda

Ο εμπνευστής της Familia Bujanda, ήταν ο Joaquin Martinez Bujanda. Όλα ξεκίνησαν από τον ίδιο το 1889 με ένα οινοποιείο στην περιοχή της La Rioja. Σήμερα η Familia αριθμεί 5 οινοποιεία σε στρατηγικά σημεία, της Rioja, La Mancha και Rueda, με τους ιδιόκτητους αμπελώνες να ξεπερνούν συνολικά τα 500 εκτάρια. Το κάθε οινοποιείο είναι διαφορετικό και όλα μαζί έχουν ένα βασικό κοινό, την παραγωγή ποιοτικών κρασιών που εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο τα χαρακτηριστικά της περιοχής τους. Στο Finca Valpiedra, τα κρασιά αποτελούν ένα νέο τρόπο κατανόησης της κλασικής Rioja, στο Finca Antigua παράγονται κρασιά που προβάλουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, στο οινοποιείο Vino Bujanda, τα κρασιά έχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής και στα Cosechenos& Criodores, δημιουργούνται κρασιά που παντρεύουν το μοντέρνο στυλ με την υψηλή ποιότητα. Εμείς, δοκιμάσαμε τις αντιπροσωπευτικές ετικέτες, Ciclos de Finca Antigua 2005, Finca Montepedroso 2013, Finca Valpiedra Rezerva 2008, Cantos de Valpieda Crianza 2011, Vina Bujanda Crianza 2011 και Finca Antigua 2013.
Περισσότερες πληροφορίες, www.familiamartinezbujanda.com

Ciclos de Finca Antigua 2005
DO La Mancha· Ερυθρό
Ποικιλία : Merlot, Cabernet, Syrah
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ ερυθρό. Σύνθετα και πληθωρικά αρώματα, καπνού, αποξηραμένης σταφίδας, δαμάσκηνου, κανέλας και μαντζουράνας, με νότες δέρματος και σοκολάτας. Στόμα εξ ίσου πυκνό, στρογγυλό, με γλυκύτητα και εξαιρετικές βελούδινες τανίνες. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
93/100 ( Εξαιρετικό )

Finca Montepedroso 2013
DO Rueda· Λευκό
Ποικιλία : Verdejo
Κίτρινο, μεσαίου βάθους. Έντονα, καθαρά και φρέσκα αρώματα, που ευωδιάζουν λίτσις, μάνγκο, ροδάκινο και βερίκοκο. Στόμα γεμάτο, με λιπαρότητα και καλή οξύτητα που μένει και στο τελείωμα.
86/100 (Πολύ καλό)

Finca Valpiedra Rezerva 2008
DOCa Rioja· Ερυθρό
Ποικιλία : Tempranillo, Graciano, Maturana Tinta
Ωρίμανση σε βαρέλι
Σκούρο κόκκινο. Συμπυκνωμένα αρώματα κόκκινων φρούτων, σε συνδυασμό με αποξηραμένο σύκο, βανίλια, ελαφρύ καπνό και γαλακτικές νότες. Στόμα πολύ πλούσιο, με ευρωπαϊκή ευγένεια και μοναδική ισορροπία, ανάμεσα στην αλκοόλη, την οξύτητα και τις ταννίνες.
93/100 (Εξαιρετικό)

Cantos de Valpieda Crianza 2011
DOCa Rioja· Ερυθρό
Ποικιλία :
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ ερυθρό έως σκούρο. Στη μύτη κυριαρχούν φυτικές νότες και ακολουθούν καπνός, πιπέρι νότες μαρμελάδας και σοκολάτας. Στόμα μεσαίου όγκου, με τανίνες αρκετά στυφές και ακατέργαστες.
83/100 (Καλό)

Vina Bujanda Crianza 2011
DOCa Rioja· Ερυθρό
Ποικιλία : Tempranillo
Ωρίμανση σε βαρέλι
Σκούρο κoκοκκινόμαυρο. Πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως δαμάσκηνο, βατόμουρο, κεράσι, με μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια. Νότες από καπνό, σοκολάτα και δέρμα. Στόμα νόστιμο, με γλυκύτητα, στιβαρές ταννίνες, πολύ καλή οξύτητα και ελαφρά πτητική, που εμφανίζεται στο τέλος και ενσωματώνεται επιτυχώς στο σύνολο.
88/100 (Πολύ καλό)

Finca Antigua 2013
DO La Mancha ·Λευκό
Ποικιλία : Viura
Κίτρινο ελαφρά βαθύ. Μεσαίας έντασης αρώματα, με κυρίαρχες νότες κίτρινων φρούτων, βουτυρώδεις νύξεις και ίχνη θυμαριού και βασιλικού. Με την ανάδευση, εμφανίζεται αισθητή παπάγια. Στόμα πλούσιο, με γλυκύτητα και την ανάλογη οξύτητα. Καλή επίγευση, με μεγάλη διάρκεια.
87/100 (Πολύ καλό)

Bodegas Arzuaga Navarro

Κοντά στις όχθες του ποταμού Duero και στο κέντρο της διάσημης Ribera Del Duero, βρίσκεται το οινοποιείο Arzuaga Navarro. Πρόκειται για ένα επιβλητικό πέτρινο κτίριο, που όσο όμορφο είναι εξωτερικά, άλλο τόσο εντυπωσιακό είναι και εσωτερικά.Το πιο δυνατό, χαρτί, του συνόλου, είναι η μακρόστενη, ατμοσφαιρική αίθουσα παλαίωσης. Το Arzuaga είναι το πιο επισκέψιμο οινοποιείο της Ribera. O καλαίσθητος χώρος ταιριάζει με τα κρασιά υψηλής ποιότητας, που προέρχονται από το tempranillo, καθώς και το πάντρεμα του με διεθνείς ποικιλίες. Συχνά, τα κρασιά Arzuaga ξεχωρίζουν σε διαγωνισμούς και βραβεύονται. Εμείς, δοκιμάσαμε τις αντιπροσωπευτικές ετικέτες Pago Florentino 2010 και Arzuaga Crianza 2012.
Περισσότερες πληροφορίες, http://bodega.arzuaganavarro.com/


Pago Florentino 2010
DOP Pago ·Ερυθρό
Ποικιλία :
Ωρίμανση σε βαρέλι
Σκούρο μαυροκόκκινο. Πρωτότυπη μύτη, με πληθωρική ευγένεια. Αρώματα σταφίδας, καπνιστού ζαμπόν και πιπεριών. Στόμα γεμάτο με γλυκύτητα και ισορροπία οξύτητας και ταννινών
86/100 (Πολύ καλό)

Arzuaga Crianza 2012
DO Ribera del Duero· Ερυθρό
Ποικιλία : Tempranillo, Cabernet, Merlot
Ωρίμανση σε βαρέλι
Μαυροκκόκινο. Ελκυστική μύτη με αρώματα γαρύφαλλου, καπνού, κόκκινων φρούτων, μαρμελάδας, βανίλιας, καφέ και μπέικον. Στόμα πλούσιο με γλυκύτητα και πολύ μαλακές τανίνες, που το κάνουν εξαιρετικά στρογγυλό. Πολύ καλή επίγευση, ελαφρά πικάντικη, με μεγάλη διάρκεια.
90/100 (Εξαιρετικό)

Pazo Senorans

Ένα ιστορικό κτίριο στην περιοχή Rias Baixas, μεταμορφώθηκε το 1989, σ' ένα λειτουργικό και πανέμορφο οινοποιείο. Από τότε οι υπεύθυνοι του Pazo Senorans ασχολούνται με τη λευκή ποικιλία Albarino. Η συλλογή των κρασιών που παράγουν είναι μεγάλη και εκφράζει τις δυνατότητες της πολύ ενδιαφέρουσας ισπανικής ποικιλίας. Περιλαμβάνει κρασιά φρέσκα και φρουτώδη μέχρι και μέχρι βαθιάς παλαίωσης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα για λευκή ποικιλία.
Εμείς, δοκιμάσαμε τις αντιπροσωπευτικές ετικέτες Pazo Senorans Albarino 2013 και Selection de Anada 2007.
Περισσότερες πληροφορίες, www.pazodesenorans.com

Pazo Senorans Albarino 2013
DO Rias Baixas ·Λευκό
Ποικιλία : Αlbarino
Κίτρινο λαμπερό. Κομψή μύτη, με αρώματα κίτρινων φρούτων, λουλουδιών και ελαφριές νότες ξηρών καρπών. Στόμα αρκετά γεμάτο, με γλύκα, χαμηλή οξύτητα και σχετικά σύντομη επίγευση.
83/100 (Καλό)

Selection de Anada 2007
DO Rias Baixas· Λευκό
Ποικιλία : Albarino
Κίτρινο αρκετά σκούρο. Αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, μεσαίας έντασης, με νότες γιασεμιού, καπνού και τσακμακόπετρας. Στόμα γεμάτο, με καλή οξύτητα και ισορροπία. Ζωηρή επίγευση.
86/100 (Πολύ καλό)

Hijos de Antonio Barcelo

Η ιστορία του Hijos de Antonio Barcelo, ξεκινάει το 1876, στη Malaga από τον Don Antonio Barcelo Madueno. Η επιτυχία ήταν άμεση και το οινοποιείο γρήγορα απέκτησε μεγάλη φήμη στην περιοχή. Σήμερα, η εταιρεία Hijos έχει στην κατοχή της 5 οινοποιεία στις πιο βασικές αμπελουργικές περιοχές της Ισπανίας και εξάγει κρασιά σε περισσότερες από 40 χώρες. Το Bodegas Palacio βρίσκεται στην Rioja και συγκεκριμένα στην καρδιά της Rioja Alavesa, το Vina Mayos βρίσκεται στην ζώνη της Ribera del Duero, το Vinedos Anzil στο Toro, με 90 εκτάρια φυτεμένα με την ποικιλία tinta de toro, το Caserio de Duenas, στο κέντρο της ζώνης Rueda και το πιο πρόσφατο οινοποιείο, Penescal, είναι εγκατεστημένο στην αμπελουργική περιοχή Laguna de Duero. Εμείς δοκιμάσαμε τις αντιπροσωπευτικές ετικέτες Panascal vino de Aguja, Vina Mayos Reserva 2009 και Milfores 2013.

Περισσότερες πληροφορίες, www.habarcelo.es

Panascal vino de Aguja
VDIT· Ροζέ ημιαφρώδες
Ποικιλία : Tempranillo
Ροδί με ελάχιστο πορτοκαλί. Λεπτά αρώματα κόκκινου ζαχαρωμένο φρούτου, όπως κεράσι, ντουέτο με τριαντάφυλλο. Στόμα μεσαίου όγκου, με γλυκύτητα και αρκετό διοξείδιο, που του προσδίδει ζωντάνια και φρεσκάδα. Καλή επίγευση, με διάρκεια.
83/100 ( Καλό )

Vina Mayos Reserva 2009
DO Ribera del Duero· Ερυθρό
Ποικιλία : Tempranillo
Ωρίμανση σε βαρέλι
Μαυροκόκκινο. Γοητευτική μύτη, με μαρμελάδα βύσσινο, λίγο λεμόνι και νότες μπαχαρικών. Στόμα γεμάτο, με γλυκύτητα , καλή ωρίμανση και καλοσχηματισμένες τανίνες.
88/100 ( Πολύ καλό )

Milfores 2013
DOCa Rioja ·Ερυθρό
Ποικιλία : Tempranillo
Μεσαίου βάθους ερυθρό. Ελαφριά αρώματα κερασιού και βύσσινου, με νότες μαρμελάδας. Στόμα νευρικό, φρέσκο, με ίχνη διοξειδίου του άνθρακα και λίγες ταννίνες. Επίγευση που κόβεται απότομα.
79/100 ( Ενδιαφέρον )

Bodagas Vivanco

Η ιστορία της οικογένειας Vivanco είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αμπέλι και το κρασί. Από τον παππού Santiago Pemlona, μέχρι τον εγγονό Rafael Vivanco Saeuz, που έχει αναλάβει σήμερα την εκμετάλλευση το κρασί, ήταν πάντα η προτεραιότητα τους. Το οινοποιείο είναι στο Briones, μέσα στη ζώνη της Rioja. Στους αμπελώνες καλλιεργούνται, με πολύ προσοχή και φροντίδα οι ποικιλίες garnacha tinta, tempranillo και graciano. Τα κρασιά είναι σύγχρονης αντίληψης, καινοτόμα και υπάρχουν σε δυο σειρές, τα φρέσκα και τα παλαιωμένα. Εμείς, δοκιμάσαμε τις αντιπροσωπευτικές ετικέτες Vivanco Reserva 2008 και Vivanco Blanco 2013
Περισσότερες πληροφορίες, www.vivancoculturadevino.es

Vivanco Reserva 2008
DOCa Rioja ·Ερυθρό
Ποικιλία : Tempranillo, Graciano
Βαθύ ερυθρό. Ώριμη μύτη με αρώματα σταφίδας, μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, κανέλας, καπνού και ξύλου με γαλακτικές νότες, σε ένα αρμονικό σύνολο. Στόμα γεμάτο, με ήπιες τανίνες, χωρίς υπερβολή και καλή ισορροπία.
88/100 ( Πολύ καλό )

Vivanco Blanco 2013
DOCa Rioja ·Λευκό
Ποικιλία : Viura, Malvasia, Tempranillo blanco
Σκούρο κίτρινο. Αρώματα αρκετά ώριμα, έως κουρασμένα, με αίσθηση καπνού και ζαμπόν. Στόμα αρκετά γεμάτο και ισορροπημένο.
77/100 (Ενδιαφέρον)

Bodegas Campos Reales

Το καλαίσθητο οινοποιείο Campos Reales, βρίσκεται σε ένα εκπληκτικό μέρος στο Provencio, μέσα στην ζώνη La Manca Τόσο ο σχεδιασμός του, όσο και οι αμπελώνες που απλώνονται γύρω του, παραπέμπουν πολύ σε γαλλικό chateau. Η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στο κρασί και σήμερα είναι γνωστή για τις σπάνιες ποικιλίες που καλλιεργούνται εκεί, όπως οι monastrell, moravia, airen και macabeo. Στο Campos Reales ασχολούνται με την ανάδειξη τους ενώ ταυτόχρονα πειραματίζονται σε συνδυασμούς με γνωστές ευρωπαϊκές ποικιλίες. Στο πορτοφόλιο τους έχουν μια μεγάλη γκάμα από κρασιά, που περιλαμβάνει την κλασική σειρά Canforrales, την Gladium που εξειδικεύεται μόνο σε κρασιά από tempranillo και την premium Canfora, που έχει παλαιωμένα κρασιά, που ξεπερνούν τα 60 έτη.
Εμείς, δοκιμάσαμε τις αντιπροσωπευτικές ετικέτες Canforrales Crianza 2011 και Canforrales Lucia.
Περισσότερες πληροφορίες, www.bodegascamposreales.com

Canforrales Crianza 2011
DO La Mancha· Ερυθρό
Ποικιλία : Cabernet Sauvignon
Ωρίμανση σε βαρέλι
Σκούρο κόκκινο. Ευχάριστη μύτη, με πυκνά αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και κρέμας καραμελέ αλλά και γαλακτικές νότες που αφήνουν το αποτύπωμα τους. Στόμα πλούσιο, με γλυκύτητα, εξαιρετική οξύτητα και αισθητές ταννίνες, όχι υπερβολικά έντονες. Επίγευση με ταννίνες και αίσθηση από φρούτα.
88/100 (Πολύ καλό)

Canforrales Lucia

DO La Mancha· Λευκό

Ποικιλία : Airen

Αρκετά βαθύ κίτρινο. Ελαφριά αρώματα ξερών φρούτων και ώριμων φρούτων. Στόμα γλυκό, ήπιο και σύντομο.

76/100 ( Ενδιαφέρον )

Τα συμπεράσματα της γευστικής δοκιμής.

Στο τραπέζι της γευσιγνωστικής ομάδας του Αθηνόραμαumami, ανοίχτηκαν συνολικά 29 διαφορετικές ετικέτες. Συγκεκριμένα οι τέσσερις κρίθηκαν εξαιρετικές , οι δεκαπέντε πολύ καλές και οι 7 καλές. Πολύ σημαντική αναλογία, που επιβεβαιώνει την κλάση των ισπανικών κρασιών. Την έκπληξη σίγουρα έκαναν τα λευκά κρασιά, τα περισσότερα από τοπικές σχετικά άγνωστες ποικιλίες: η λουλουδάτη Viura, η ευχάριστη godello, η τραγανή Verdejo και η αρωματική treixadura. Όσον αφορά τα κόκκινα κρασιά το tempranillo έδειξε για μια ακόμα φορά τις δυνατότητες του να φτιάχνει κρασιά φρέσκα, μέχρι μεγάλης παλαίωσης με σύνθετο χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση η Ισπανία έχει ένα πολύ ενδιαφέροντα οινικό κόσμο που οφείλει καθένας μας να ανακαλύψει..

Τα κρασιά δοκιμάστηκαν από τους συντάκτες του Alpha Wine Guide, του μοναδικού οδηγού, που αξιολογεί και βαθμολογεί τα ελληνικά κρασιά:

Διονύση Κούκη: Διευθυντής τμήματος γεύσης και οίνου της ΔΕΣΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε (Athinorama Umami - Γευσιγνώστης

Αργύρη Τσακίρη: Καθηγητής Οινολογίας ΤΕΙ Αθήνας, γευσιγνώστης

Χρυσούλα Κυριακοπούλου: Οινολόγος, γευσιγνώστης

Στη δοκιμή παρευρέθηκε από την πρεσβεία της Ισπανίας ο Xavier Fraiz Arca, Market analyst των ισπανικών κρασιών

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.