Είχα γοητευτεί από το όρος Γιούχτα, στην καρδιά της Κρήτης, λίγο έξω από το Ηράκλειο, όταν πριν από χρόνια περπάτησα τα τρία μοναδικής ομορφιάς φαράγγια του, το Κνωσανό, το Κουναβιανό και το Αστρακανό. Απόλαυσα τις ιστορίες για το ανθρωπόμορφο βουνό, που οι κρητικοί θεωρούν ότι είναι θαμμένος ο Δίας. Σεργιάνισα σ’ έναν από τους πιο όμορφους οικισμούς της Ελλάδας, τις Αρχάνες και μαγεύτηκα από την αίσθηση ότι σ’ αυτό το μικρό κομμάτι γης, συνυπάρχουν τέσσερα αρχαία ιερά, ένα μινωικό νεκροταφείο και πλήθος μινωικών οικισμών, ανασκαμμένοι και μελετημένοι, οι περισσότεροι, από το σπουδαίο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη.
Σ’ αυτό το βουνό, το τόσο φορτισμένο με μύθους και ιστορία, στη δυτική πλευρά, υπάρχει μία τοποθεσία, που οι ντόπιοι αποκαλούν «Xελώνα». Εκεί ο Νίκος Μηλιαράκης, σ’ έναν συνεργαζόμενο πειραματικό αμπελώνα με ξένες ποικιλίες, έστησε ένα στοίχημα, για να δει πως οι κοσμοπολίτισσες θα προσαρμοστούν σ’ ένα terroir τόσο μοναδικό, όσο και η ιστορία που κουβαλά η περιοχή.
Έτσι, η γαλλική ποικιλία Roussanne, από τη κοιλάδα του Ροδανού, σ΄ένα terroir που συνδυάζει τον κρητικό ήλιο με τη δροσιά των 440 μέτρων υψομέτρου, φαίνεται να προσαρμόζεται εξαιρετικά και να δίνει αποτελέσματα με μεγάλο ενδιαφέρον. Το Mourvedre από την Καταλονία, αποδεικνύει στη Χελώνα την αγάπη του για τη μεσογειακή αύρα και δείχνει ότι “ανθίζει” εξαιρετικά και στη Μεγαλόνησο. Η ράχη της Χελώνας φιλοξενεί ακόμη αμπέλια με Syrah και Grenache rouge.
Μετά από την πειραματική κυκλοφορία, οι δύο ετικέτες, η Χελώνα λευκό και η Χελώνα κόκκινο, κάνουν την επίσημη εμφάνισή τους στο Οινόραμα (7,8 & 9 Μαρτίου, στο Ζάππειο). Δοκιμάζοντάς τες, ένοιωσα την αίσθηση που είχα όταν πρωτοανακάλυπτα το Γιούχτα, με το πόσο «συμπυκνωμένες» μπορεί να είναι κάποιες εμπειρίες.
Όπως μας αναφέρει ο Νίκος Μηλιαράκης, «η λευκή Χελώνα με Roussanne και Sauvignon Blanc, είναι ένα κρασί πλούσιο στο στόμα, με ένταση και στρογγυλάδα ταυτόχρονα. Χρυσοκίτρινο λαμπερό χρώμα, ισορροπημένη γεύση και επίγευση που διαρκεί πολύ. Έχει έντονα αρώματα αποξηραμένων αρωματικών φυτών και λουλουδιών και συνδυάζεται εξαιρετικά με παραδοσιακά κρητικά πιάτα.»
Η πρώτη σκέψη ήταν να συνοδεύσει ένα ψητό ψάρι. Τελικά, το βάλαμε δίπλα σε σύνθετες εκφράσεις της κρητικής γαστρονομίας και δικαιωθήκαμε. Το ήπιαμε συντροφιά με χοχλιούς μπουμπουριστούς πασπαλισμένους με δεντρολίβανο, κολοκυθοανθούς γεμιστούς με έντονο κύμινο και μανιτάρια στο τηγάνι (από καλάθι φανατικού μανιταροσυλέκτη) με μία υποψία σκόρδου. Αισθανθήκαμε ότι είχαμε στο τραπέζι μας μια Κρήτη αυθεντική, αλλά συνάμα κοσμοπολίτικη, δυναμική και παιχνιδιάρα.
Η κόκκινη Χελώνα συνδυάζει το Syrah, το Grenache rouge και το Mourvedre. «Έχει ένα ζωντανό χρώμα βύσσινου που σε κερδίζει από το ποτήρι. Συνεχίζει ακάθεκτη την κατάκτηση με τα αρώματα ώριμου φρούτου που περιέχει. Το βαρέλι, της χαρίζει βελούδινη υφή στο στόμα, ταυτόχρονα με τη σπιρτάδα της διακριτικής της οξύτητας.» Την κόκκινη Χελώνα την απολαύσαμε μ’ ένα σιτεμένο φιλέτο και συνεχίσαμε να την πίνουμε με μία γραβιέρα παλαίωσης από ρεθεμνιώτικο τυροκομείο, που σερβιρίστηκε μαζί με ξερά σύκα και μουσκεμένα αμύγδαλα. Στο τέλος, ευχαριστήσαμε νοερά την Κρήτη, τους ανθρώπους της και την καλή μας τύχη να παραβρεθούμε σ’ αυτό το τραπέζι. Θα έχετε την ευκαρία να δοκιμάσετε τις δύο Χελώνες, μαζί με τέσσερα ακόμη κρασιά από το οινοποιείο Μηλιαράκη, στο Οινόραμα που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο στο Ζάππειο. Ο Νίκος Μηλιαράκης θα είναι εκεί, να μοιραστεί το πάθος του για τα κρασιά και τον κρητικό αμπελώνα.