Follow us

Οι χελώνες κατέβηκαν στη πόλη

Έρχονται από μακριά, δε βιάζονται, είναι αποτέλεσμα επίμονων πειραματισμών, διαθέτουν κοσμοπολίτικη γοητεία, συνδυασμένη με βάθος και περιεχόμενο που μόνο η εντοπιότητα χαρίζει. Είναι τα δύο καινούρια κρασιά του οινοποιείου Μηλιαράκη, από τα Πεζά της Κρήτης, την κυριότερη οινοπαραγωγική ζώνη του νησιού.

Οι χελώνες κατέβηκαν στη πόλη

Είχα γοητευτεί από το όρος Γιούχτα, στην καρδιά της Κρήτης, λίγο έξω από το Ηράκλειο, όταν πριν από χρόνια περπάτησα τα τρία μοναδικής ομορφιάς φαράγγια του, το Κνωσανό, το Κουναβιανό και το Αστρακανό. Απόλαυσα τις ιστορίες για το ανθρωπόμορφο βουνό, που οι κρητικοί θεωρούν ότι είναι θαμμένος ο Δίας. Σεργιάνισα σ’ έναν από τους πιο όμορφους οικισμούς της Ελλάδας, τις Αρχάνες και μαγεύτηκα από την αίσθηση ότι σ’ αυτό το μικρό κομμάτι γης, συνυπάρχουν τέσσερα αρχαία ιερά, ένα μινωικό νεκροταφείο και πλήθος μινωικών οικισμών, ανασκαμμένοι και μελετημένοι, οι περισσότεροι, από το σπουδαίο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη.
Σ’ αυτό το βουνό, το τόσο φορτισμένο με μύθους και ιστορία, στη δυτική πλευρά, υπάρχει μία τοποθεσία, που οι ντόπιοι αποκαλούν «Xελώνα». Εκεί ο Νίκος Μηλιαράκης, σ’ έναν συνεργαζόμενο πειραματικό αμπελώνα με ξένες ποικιλίες, έστησε ένα στοίχημα, για να δει πως οι κοσμοπολίτισσες θα προσαρμοστούν σ’ ένα terroir τόσο μοναδικό, όσο και η ιστορία που κουβαλά η περιοχή.

Οι χελώνες κατέβηκαν στη πόλη
Μετόχι Μηλιαράκη, Χώρος για γευσιγνωσίες μέσα στην καρδιά του κρητικού αμπελώνα

Έτσι, η γαλλική ποικιλία Roussanne, από τη κοιλάδα του Ροδανού, σ΄ένα terroir που συνδυάζει τον κρητικό ήλιο με τη δροσιά των 440 μέτρων υψομέτρου, φαίνεται να προσαρμόζεται εξαιρετικά και να δίνει αποτελέσματα με μεγάλο ενδιαφέρον. Το Mourvedre από την Καταλονία, αποδεικνύει στη Χελώνα την αγάπη του για τη μεσογειακή αύρα και δείχνει ότι “ανθίζει” εξαιρετικά και στη Μεγαλόνησο. Η ράχη της Χελώνας φιλοξενεί ακόμη αμπέλια με Syrah και Grenache rouge.
Μετά από την πειραματική κυκλοφορία, οι δύο ετικέτες, η Χελώνα λευκό και η Χελώνα κόκκινο, κάνουν την επίσημη εμφάνισή τους στο Οινόραμα (7,8 & 9 Μαρτίου, στο Ζάππειο). Δοκιμάζοντάς τες, ένοιωσα την αίσθηση που είχα όταν πρωτοανακάλυπτα το Γιούχτα, με το πόσο «συμπυκνωμένες» μπορεί να είναι κάποιες εμπειρίες.
Όπως μας αναφέρει ο Νίκος Μηλιαράκης, «η λευκή Χελώνα με Roussanne και Sauvignon Blanc, είναι ένα κρασί πλούσιο στο στόμα, με ένταση και στρογγυλάδα ταυτόχρονα. Χρυσοκίτρινο λαμπερό χρώμα, ισορροπημένη γεύση και επίγευση που διαρκεί πολύ. Έχει έντονα αρώματα αποξηραμένων αρωματικών φυτών και λουλουδιών και συνδυάζεται εξαιρετικά με παραδοσιακά κρητικά πιάτα.»

Η πρώτη σκέψη ήταν να συνοδεύσει ένα ψητό ψάρι. Τελικά, το βάλαμε δίπλα σε σύνθετες εκφράσεις της κρητικής γαστρονομίας και δικαιωθήκαμε. Το ήπιαμε συντροφιά με χοχλιούς μπουμπουριστούς πασπαλισμένους με δεντρολίβανο, κολοκυθοανθούς γεμιστούς με έντονο κύμινο και μανιτάρια στο τηγάνι (από καλάθι φανατικού μανιταροσυλέκτη) με μία υποψία σκόρδου. Αισθανθήκαμε ότι είχαμε στο τραπέζι μας μια Κρήτη αυθεντική, αλλά συνάμα κοσμοπολίτικη, δυναμική και παιχνιδιάρα.
Η κόκκινη Χελώνα συνδυάζει το Syrah, το Grenache rouge και το Mourvedre. «Έχει ένα ζωντανό χρώμα βύσσινου που σε κερδίζει από το ποτήρι. Συνεχίζει ακάθεκτη την κατάκτηση με τα αρώματα ώριμου φρούτου που περιέχει. Το βαρέλι, της χαρίζει βελούδινη υφή στο στόμα, ταυτόχρονα με τη σπιρτάδα της διακριτικής της οξύτητας.» Την κόκκινη Χελώνα την απολαύσαμε μ’ ένα σιτεμένο φιλέτο και συνεχίσαμε να την πίνουμε με μία γραβιέρα παλαίωσης από ρεθεμνιώτικο τυροκομείο, που σερβιρίστηκε μαζί με ξερά σύκα και μουσκεμένα αμύγδαλα. Στο τέλος, ευχαριστήσαμε νοερά την Κρήτη, τους ανθρώπους της και την καλή μας τύχη να παραβρεθούμε σ’ αυτό το τραπέζι. Θα έχετε την ευκαρία να δοκιμάσετε τις δύο Χελώνες, μαζί με τέσσερα ακόμη κρασιά από το οινοποιείο Μηλιαράκη, στο Οινόραμα που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο στο Ζάππειο. Ο Νίκος Μηλιαράκης θα είναι εκεί, να μοιραστεί το πάθος του για τα κρασιά και τον κρητικό αμπελώνα.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.