Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με την ημιτελική φάση, μια μέρα πριν τα ΒορΟινά, χωρίς τη συμμετοχή του κοινού και η εξειδικευμένη επιτροπή επέλεξε τους τρεις επικρατέστερους για τον τελικό.
Στην τελική φάση συγκεντρωθήκαμε όλοι σε μια από τις μεγάλες αίθουσες της Μεγάλης Βρεταννίας, και όταν λέμε όλοι- είχε πάρα πολύ κόσμο, σημειώνοντας τη σπουδαιότητα του διαγωνισμού.
Μας καλωσόρισε ο Ανδρέας Ματθίδης, ο πρόεδρος των Ελλήνων οινοχόων και με τον καλύτερο τρόπο μας έβαλε στο κλίμα του διαγωνισμού και μας σύστησε αρχικά όλους τους συμμετέχοντες. Ακολούθησε η ανακοίνωση των τριών φιναλίστ: Λευτέρη Κανδύλη (sommelier στο Ledbury του Λονδίνου), Απόστολο Πλαχούρα (sommelier στο Danai resort στη Χαλκιδική) και Αλέξανδρο Τριανταφύλλου (sommelier στο Wine not στο Μαρούσι).
Και μετά άρχισε η δράση με παρουσιαστή τoν Γιώργο Λούκα. Είδαμε και τους τρεις στη σκηνή να δοκιμάζουν τις γνώσεις και την τεχνική τους. Δοκίμασαν δυο κρασιά, ένα λευκό και ένα κόκκινο, που έπρεπε να μας τα περιγράψουν και να εντοπίσουν τις ποικιλίες, γεύτηκαν πέντε τυφλά αποστάγματα, επίσης για να βρουν τι είναι το κάθε ένα, ταίριαξαν ένα πλήρες μενού εστιατορίου με κρασιά από διαφορετικές χώρες και ποικιλίες, βρήκαν τα λάθη σε μια λίστα κρασιού, σέρβιραν από ένα αφρώδες κρασί, έκαναν τη διαδικασία της μετάγγισης ενός παλαιωμένου ερυθρού κρασιού και για πρώτη φορά στο διαγωνισμό επέλεξαν κάποια κρασιά για να ανοίξουν, σαν να βρίσκονταν σε κάποιο wine bar.
Το επίπεδο ήταν πολύ καλό, όμως το εισιτήριο για τον Πανευρωπαϊκό τελικό πήρε ο Λευτέρης Κανδύλης. Η παρουσία του ήταν πολύ καλή, ήταν άνετος, με εκλεπτυσμένες κινήσεις, σταθερή τεχνική και οι περιγραφές του είχαν ζωντάνια, περιεχόμενο και σωστή ανάλυση. Δεύτερος ήρθε ο Απόστολος Πλαχούρας και τρίτος ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, με εξίσου καλές εκτελέσεις. Η συνολική αίσθηση του διαγωνισμού ήταν εξαιρετική, όλα ήταν καλά οργανωμένα σωστά και όπως φαίνεται κάθε χρόνο ο διαγωνισμός γίνεται ακόμα καλύτερος.