Μέσα σε τρεις μέρες θα προσεγγίσουμε την πολυδιάστατη ελληνική ποικιλία και θα κατανοήσουμε την ιδιοσυγκρασία της. Όλοι οι οινοποιοί και οι αμπελουργοί της περιοχής έχουν δουλέψει για να μας παρουσιάσουν ένα γεμάτο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με πλούσια θεματολογία, που εστιάζει στην τιμώμενη ποικιλία. Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Βέτλανς θα μεταμορφωθεί σε οινική σκηνή, για να φιλοξενήσει την ημερίδα με θέμα "Η μετάβαση από την παραδοσιακή Νάουσα στη μοντέρνα" με συντονιστή τον Γιάννη Καρακάση AIWS, καθώς και τις παρουσιάσεις και τις δοκιμές, που θα μας αποκαλύψουν τη μεγάλη γκάμα αρωμάτων και συνδυασμών του Ξινόμαυρου. Ακόμα, θα εξερευνήσουμε το terroir της Νάουσας, θα παντρέψουμε διαφορετικές ετικέτες με παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής και φυσικά θα ξεναγηθούμε σε όλα τα οινοποιεία της Νάουσας. Οι παραγωγοί της περιοχής θα ανοίξουν τις πόρτες τους και ήδη έχουν οργανώσει ιδιαίτερες οινικές καταστάσεις.
Για να πάρετε μια γεύση: στην Αργατία θα δοκιμάσουμε πέντε διαφορετικές εσοδείες Ξινόμαυρου, το ίδιο και στου Κυρ- Γιάννη. Στο Κτήμα Διαμαντάκου θα μυηθούμε στους αρχαίους μύθους της περιοχής και στα πρώτα αμπελοτόπια. Στο οινοποιείο Μαρκοβίτη, θα γνωρίσουμε την ιστορική ετικέτα Πήγασος, ενώ στο κτήμα Χρυσοχόου θα σερβιριστούμε cocktail με βάση το ξινόμαυρο. Θα συνεχίσουμε στο κτήμα Δαλαμάρα με γευσιγνωσία επιλεγμένων ετικετών της τελευταίας 20ετίας και αφού θα είμαστε σε τέτοιο κλίμα, θα παραμείνουμε σε σπάνιες δοκιμές στο κτήμα Καρυδά και στο Vaeni. Δεν τελειώσαμε όμως… Πολλές εκπλήξεις θα μας περιμένουν στο Οινοποιείο Θυμιόπουλου, όπου θα σερβιριστεί το γνωστό κρασί Γη και ο Ουρανός. Πραγματικά, η πόλη αυτές τις ημέρες θα ζει στους ρυθμούς του Ξινόμαυρου και έχει παρασύρει τους σεφ των εστιατορίων, που με έμπνευση την ποικιλία θα δημιουργούν αντίστοιχα πιάτα, ενώ η τοπική φιλαρμονική θα παίζει ασταμάτητα. Τέλος, κάτι πολύ ενδιαφέρον: στο παιχνίδι των ντουέτων με ξινόμαυρο θα μπει το κυνήγι μανιταριών και η παραγωγή ελληνικών πούρων στην περιοχή!