Follow us

Botilia.gr: ο άλλος τρόπος για οινικές ανακαλύψεις

Η οινική πραγματικότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διανύει μια από τις καλύτερες και πιο ανανεωτικές φάσεις. Αρκετοί νέοι μικροί παραγωγοί έρχονται στο προσκήνιο με ενδιαφέρουσες προτάσεις, αλλά και πολλοί της παλαιάς γενιάς παρακολουθούν τις εξελίξεις και επαναπροσδιορίζονται με ειδικές εμφιαλώσεις και πειραματικές ετικέτες περιορισμένης παραγωγής. Σε όλα αυτά, να προσθέσουμε και τη στροφή στις γηγενείς ποικιλίες, με σταθερή κατεύθυνση προς τις σπάνιες και μέχρι πρότινος ξεχασμένες.
Αν

Botilia.gr: ο άλλος τρόπος για οινικές ανακαλύψεις

Εμείς κάναμε log in, περιηγηθήκαμε στα άγνωστα διαμαντάκια του ελληνικού αμπελώνα και δοκιμάσαμε μαζί με τον Άγγελο Δαμουλάνο, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας, μερικές από τις σπάνιες ετικέτες που βρίσκουμε στο botilia.gr. Εν τέλει, όταν έχεις μέρος να ψάξεις, μπορείς να ζήσεις καινούριες οινικές συγκινήσεις και, γιατί όχι, να εντοπίσεις το επόμενο αγαπημένο σου κρασί...

Τι είναι το botilia.gr

Botilia.gr: ο άλλος τρόπος για οινικές ανακαλύψεις

Συναντήσαμε τον Άγγελο Δαμουλιάνο, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας και συζητήσαμε μαζί του για τη λειτουργία του botilia.gr, τους τρόπους που επιλέγονται τα κρασιά και τους λόγους που έχει ένας οινόφιλος για να απευθυνθεί στο site τους.

"Όλη η ιστορία του botilia.gr άρχισε από μια παρέα που ταξίδευε συχνά και δοκίμαζε κρασιά, τα οποία δεν μπορούσε αργότερα να βρει στην Αθήνα. Ξεκινήσαμε λοιπόν να συγκεντρώνουμε μερικά από αυτά τα κρασιά και αρχικά να τα μοιραζόμαστε με φίλους. Αυτή η παρέα συνεχώς μεγάλωνε και τελικά γεννήθηκε η ιδέα του Botilia. Πρακτικά, όπως λειτουργεί τώρα, είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που συνδέει τους φίλους του κρασιού με τους μικρούς παραγωγούς και παράλληλα, γίνεται η γέφυρα εύρεσης κρασιών μικρής παραγωγής, σπάνιων ποικιλιών, πειραματικών εμφιαλώσεων, μέχρι και εξεζητημένων χρονιών."

Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των κρασιών;
"Για να σας απαντήσω, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στο botilia.gr ασχολούμαστε μόνο με ιδιαίτερες περιπτώσεις κρασιών και όχι με γνωστές και κλασικές ετικέτες. Από εκεί και πέρα, για να μπουν αυτά τα κρασιά στη λίστα μας θα πρέπει να προδιαθέτουν πρώτα εμάς για την ποιότητά τους και να μας ωθούν να τα αγοράσουμε και να τα ξαναγοράσουμε. Στη συνέχεια, παίζουν το ρόλο τους αρκετοί παράγοντες, όπως η τιμή, οι ποικιλίες, η παραγωγή, οι χρονιές, οι ποσότητες. Στόχος μας είναι να ξεχωρίσουμε τα κρασιά που έχουν καλή σχέση ποιότητας τιμής, προέρχονται από τοπικές ποικιλίες, παράγονται σε μειωμένες ποσότητες και έχουν ενδιαφέρουσες χρονιές -στην περίπτωση των παλαιωμένων κρασιών".

Πώς γίνεται η τελική επιλογή των κρασιών και γιατί ο καταναλωτής να προτιμήσει να προμηθευτεί τα κρασιά του από το botilia.gr και όχι από κάποια κάβα ή σούπερ μάρκετ;
"Φυσικά, γίνεται με δοκιμή -ή μάλλον με πολλές δοκιμές. Έχουμε καθιερώσει με όλη την ομάδα του botilia.gr να δοκιμάζουμε περίπου 30-40 δείγματα από κρασιά που πληρούν τις προϋποθέσεις, που αναφέραμε παραπάνω. Μαζευόμαστε στην αίθουσα δοκιμών, συνήθως εφτά άτομα, από τα οποία τα πέντε είναι οι σταθεροί συνεργάτες μας (οινολόγοι και sommeliers) και οι υπόλοιποι δυο είναι καλεσμένοι μας, που είτε προέρχονται από το χώρο, είτε είναι οινόφιλοι. Ο καθένας κρατάει τις σημειώσεις του και στο τέλος συζητάμε και συγκρίνουμε τα αποτελέσματα και αποφασίζουμε ποιες ετικέτες θα επιλέξουμε. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο συναρπαστική εμπειρία είναι και πόσο ευχάριστα περνάμε όλοι. Σε αυτή την αξιολόγηση ακούγονται πολλά για τα αρώματα, το στόμα, την επίγευση. Στόχος είναι να προσεγγίζουμε όσο το δυνατό κάθε λεπτομέρεια των δειγμάτων, ώστε τα κρασιά που αποκτούν το «ελεύθερο πάσο» να είναι μόνο αυτά που μπορούμε να εγγυηθούμε αυστηρά την ποιότητά τους. Συνήθως, είναι κρασιά μικρής παραγωγής, παραμένουν στην online κάβα για σύντομο χρονικό διάστημα- πάνω κάτω 3 εβδομάδων- και προτείνονται στην τιμή του οινοποιείου.

Η ομάδα του botilia.gr στην αίθουσα δοκιμών

Σε ότι αφορά τον καταναλωτή, η συναλλαγή του με το botilia.gr του δίνει πρόσβαση σε αυστηρά επιλεγμένα κρασιά, που δύσκολα συχνάζουν στο ράφι, σε τιμές του οινοποιείου. Επίσης, για την εύκολη και ασφαλή επιλογή, για το κάθε ένα από αυτά παρέχουμε αναλυτικές πληροφορίες, πλήρες περιγραφικό προφίλ, ακόμα και προτάσεις για γευστικά ντουέτα."

Πώς πραγματοποιείται η παραγγελία;
"Πολύ εύκολα, απλώς θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να γίνει μέλος, να γραφτεί δηλαδή στην παρέα μας χωρίς κάποια επιβάρυνση. Τα βήματα είναι απλά και γρήγορα -και μετά αποκτά το προνόμιο να παραγγέλνει, να λαμβάνει προσφορές και ενημερώσεις."

Σε τι τιμές κυμαίνονται τα κρασιά;
"Στο botilia.gr έχουμε μια φιλοσοφία: Δεν πιστεύουμε ότι ακριβό κρασί σημαίνει οπωσδήποτε και καλό. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην τιμή των κρασιών, σε σχέση πάντα με την ποιότητα. Αυτό μεταφράζεται σε αρκετές προτάσεις κρασιών, που κυμαίνονται ακόμα και στα πέντε με έξι ευρώ και αποτελούν ιδανική πρόταση για κάποιο κάλεσμα ή ακόμα και για εύκολους καθημερινούς συνδυασμούς."

Ποιοι αποτελούν κατά κύριο λόγο το κοινό σας;
"Θα λέγαμε ότι το ποσοστό γέρνει περισσότερο σε ανθρώπους που γνωρίζουν πράγματα για το κρασί και ψάχνουν κάτι διαφορετικό από τις συνηθισμένες επιλογές."

Πώς αντιμετωπίζουν το botilia.gr οι παραγωγοί και οι καταναλωτές;
"Η αλήθεια είναι ότι αρχικά ήταν επιφυλακτικοί και προσπαθούσαν να καταλάβουν τι επιδιώκαμε να κάνουμε και ποιοι είμαστε. Τώρα πλέον, που έχουν δει τη δουλειά μας στην πράξη, επικοινωνούν μαζί μας από μόνοι τους και μπορώ να πω ότι δεν τους προλαβαίνουμε... Οι μικροί παραγωγοί μας προσεγγίζουν για να τους γνωρίσουμε και οι μεγάλοι για να δοκιμάσουμε τις ιδιαίτερες προτάσεις τους σε πειραματικά κρασιά, κρασιά περιορισμένης παραγωγής και συλλεκτικά παλαιότερων ετών.
Σε ότι αφορά τώρα τους καταναλωτές, εκεί χτίζουμε μια ιδιαίτερη σχέση. Στα δυο χρόνια που λειτουργεί περίπου το botilia.gr έχουμε ξεπεράσει τα 4.000 μέλη. Αυτοί οι άνθρωποι τακτικά προμηθεύονται τα κρασιά από εμάς και ανταλλάσσουν μαζί μας εντυπώσεις και εμπειρίες. Είναι πολύ σύνηθες, μάλιστα, να παραγγέλνουν 15 διαφορετικά κρασιά, να τα δοκιμάζουν και να επανέρχονται με μια παραγγελία κιβωτίου στην ετικέτα που τους άρεσε."

Πείτε μας μερικές καινούριες ανακαλύψεις που προσεχώς θα βρούμε στο botilia.gr
"Εννοείται ότι είναι πολλά τα κρυμμένα οινικά διαμάντια που μας έχουν κάνει κλικ αυτό το διάστημα και προετοιμάζουμε την προσθήκη τους στην κάβα του botilia.gr… Ενδεικτικά, σας αναφέρω το οινοποιείο Γιαννάκη από τη Θάσο, την Ευφροσύνη από την Κρήτη και τον Δημήτρη Σωτηρίου από το Μεσολόγγι."

Τι άλλο ετοιμάζει το botilia.gr;
"Προσπαθούμε συνεχώς να αναπτύσσουμε και να βελτιώνουμε το service μας. Έχουμε εστιάσει σ' αυτόν τον τομέα, με τη δημιουργία καινούριας κάβας αποθήκευσης και συντήρησης των κρασιών. Επιπλέον, σχεδιάζουμε ένα καινούριο τμήμα με e-sommelier και επανδρώνουμε το σύστημα delivery, ώστε να γίνονται όλες οι παραδόσεις την επόμενη μέρα της παραγγελίας και αν είναι δυνατόν ακόμα και την ίδια μέρα."

H δοκιμή

Ο Άγγελος Δαμουλιάνος επί τω έργω...

Στο τραπέζι γευσιγνωσίας βάλαμε 8 ιδιαίτερα κρασιά του botilia.gr και τα συμπεράσματα ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέροντα. Στο σύνολό τους τα κρασιά, ήταν αυτό που λέμε, “value for money”.

Λευκά

Ψαραίος Λευκός 2013

Ψαραίος Κωνσταντίνος
ΠΓΕ Τριφυλία Λευκός
Ποικιλία: Sauvignon Blanc, Chardonnay
Καθαρά και ευχάριστα αρώματα κίτρου, αχλαδιού και ανανά, σε συνδυασμό με φυτικές νότες. Στόμα λεμονάτο, με ιδιαίτερο νεύρο. Καλή επίγευση

Λευκός Λύτρα 2013

Οινοποιείο Λύτρα
ΕΠΙΤ. Οίνος Λευκός
Ποικιλία: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο
Αρώματα ροδάκινου και χαμομηλιού με λίγο γιασεμί και νότες γρασιδιού. Στόμα με ωραία οξύτητα και μέτριο σώμα. Επίγευση με καλή διάρκεια.

Aμπελοτεμάχιο Νο 211

Βασιλική Κουμαρέλα
ΠΟΠ Μαντινεία Λευκός
Ποικιλία: Μοσχοφίλερο
Τυπικά αρώματα τριαντάφυλλου, με νότες λεμονιού και αχλαδιού. Στόμα λιπαρό με καλή οξύτητα και πικάντικη επίγευση.

Ερυθρά

Chateau Πήγασος 1999

Οινοποιείο Μαρκοβίτη
ΠΟΠ Νάουσα Ερυθρός
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Η μύτη είναι συμπυκνωμένη με έντονα αρώματα- τυπικά της ποικιλίας- όπως πελτές ντομάτας, πιπέρι και πάστα ελιάς. Σε αυτά προστίθενται νότες δαμάσκηνων και γήινες νύξεις. Το στόμα είναι πλούσιο, με αρώματα που παραπέμπουν σε σοκολάτα και τσάι. Οι ταννίνες έχουν αισθητή παρουσία και ισορροπούν με την οξύτητα. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.

Κτήμα Κόκκινος Ξινόμαυρο 2010

Κόκκινος Σταύρος
ΠΟΠ Νάουσα Ερυθρός
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Ωραία εκφραστική μύτη με αρώματα δαμάσκηνου και σοκολάτας σε φόντο γλυκών μπαχαρικών. Το στόμα είναι γεμάτο με ταννίνες, που ενσωματώνονται καλά και οξύτητα που προσθέτει νεύρο. Η επίγευση είναι καλή με νότες ώριμων φρούτων.

Ocean 2008

Ιδαία Οινοποιητική
ΠΓΕ Κρήτη Ερυθρός
Ποικιλία: Μανδηλαριά, Syrah
Η μύτη είναι ενδιαφέρουσα με νότες κερασιού, καπνού και δέρματος. Το στόμα είναι πλούσιο με στρογγυλές ταννίνες και ευχάριστη οξύτητα. Η επίγευση έχει ξηρούς καρπούς και μεγάλη διάρκεια.

Αιγιαλός 2010

Αμπελώνες Rira
ΕΠΙΤ. Οίνος Ερυθρός
Ποικιλία: Syrah, Merlot
Σύνθετη μύτη με αρώματα δαμάσκηνου, φρούτων του δάσους και πολλά μπαχαρικά, όπως γαρίφαλο, κανέλα και πιπέρι. Στόμα που μπαίνει γλυκά, με νότες σοκολάτας και ενισχύεται, από την καλή παρουσία των ταννινών. Μακρά επίγευση.

Cuccuvaia 2008

Κτήμα Αγ. Γαβριήλ Αργάγγελος
IGT Τοσκάνη Ερυθρός
Ποικιλία: Sangiovese
Ευδιάκριτα και πολύ τυπικά αρώματα μούρων, κερασιού, πιπεριού, δέρματος και καπνού, μαζί με νύξεις σοκολάτας. Στόμα πλούσιο, με αισθητές ταννίνες και υψηλή οξύτητα. Επίγευση με μεγάλη διάρκεια.

Το botilia.gr θα έχει το δικό του περίπτερο στο φεστιβάλ 'Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις - Χριστούγενννα 2014" (5-7 Δεκεμβρίου 2014, Helexpo, Μαρούσι), όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε περισσότερα για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.