Follow us

Σκλάβα… η απελευθέρωση μιας ποικιλίας

Η επιστροφή από τις Μεγάλες Μέρες Νεμέας δεν μπορεί παρά να είναι γεμάτη εμπειρίες και μνήμες από αρώματα και γεύσεις.

Σκλάβα… η απελευθέρωση μιας ποικιλίας

Τρεις μέρες ζωντανές, με πολλές δοκιμές, πολλές εκπλήξεις και ανακαλύψεις σε ετικέτες και παραγωγούς, συζητήσεις για το μέλλον του ελληνικού κρασιού, σχέδια, προτάσεις και εκδηλώσεις, που ενισχύουν το κλίμα της οινικής ευφορίας. Εμείς ξεχωρίσαμε μια ιδιαίτερη γνωριμία με μια σπάνια ποικιλία, τη Σκλάβα. Δεν πρόκειται για μια νέα ή καινούρια ποικιλία, αλλά αντίθετα για ένα σταφύλι που η προέλευση του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το ότι δεν την γνωρίζουμε, τουλάχιστον όχι τόσο καλά, οφείλεται στην παραλίγο εξαφάνισή της. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η Σκλάβα είναι τοπική ποικιλία της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα των περιοχών της Νεμέας και της Αργολίδας. Σήμερα καλλιεργείται μόνο από τους Αμπελώνες Ζαχαριά που διαθέτουν έναν ενιαίο αμπελώνα φυτεμένο με Σκλάβα. Η οικογένεια Ζαχαριά εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί για την αναβίωσή της με έρευνες, συνεργασίες με το γεωπονικό και πειράματα. Αρχικά, την χρησιμοποίησαν σε ένα blend μαζί με Ασύρτικο, για το κρασί "λευκό εις το τετράγωνο". Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά και η Σκλάβα πρόσθεσε στην οξύτητα του Ασύρτικου ένα πλούσιο αρωματικό μπουκέτο. Τώρα πια, διαθέτουν στην αγορά ένα καινούριο πειραματικό κρασί μόνο από Σκλάβα... και να η ευκαιρία να τη γνωρίσουμε! Στο ποτήρι το χρώμα είναι επίσης διαφορετικό, με γκρι ανταύγειες. Η μύτη είναι πληθωρική με τα εσπεριδοειδή και τα βότανα να εναλλάσσονται και το στόμα έχει καλή αρμονία και επίγευση. Μια τυπική Σκλάβα είναι αρωματική και, όπως υπονοεί και το όνομά της, προσαρμόζεται σε άγονα, ξηρά εδάφη δίνοντας πλούσια κρασιά. Τέτοια κρασιά σίγουρα ταιριάζουν με το μεσογειακό μας ταμπεραμέντο και με την κουζίνας μας.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.