Τρεις μέρες ζωντανές, με πολλές δοκιμές, πολλές εκπλήξεις και ανακαλύψεις σε ετικέτες και παραγωγούς, συζητήσεις για το μέλλον του ελληνικού κρασιού, σχέδια, προτάσεις και εκδηλώσεις, που ενισχύουν το κλίμα της οινικής ευφορίας. Εμείς ξεχωρίσαμε μια ιδιαίτερη γνωριμία με μια σπάνια ποικιλία, τη Σκλάβα. Δεν πρόκειται για μια νέα ή καινούρια ποικιλία, αλλά αντίθετα για ένα σταφύλι που η προέλευση του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το ότι δεν την γνωρίζουμε, τουλάχιστον όχι τόσο καλά, οφείλεται στην παραλίγο εξαφάνισή της. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η Σκλάβα είναι τοπική ποικιλία της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα των περιοχών της Νεμέας και της Αργολίδας. Σήμερα καλλιεργείται μόνο από τους Αμπελώνες Ζαχαριά που διαθέτουν έναν ενιαίο αμπελώνα φυτεμένο με Σκλάβα. Η οικογένεια Ζαχαριά εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί για την αναβίωσή της με έρευνες, συνεργασίες με το γεωπονικό και πειράματα. Αρχικά, την χρησιμοποίησαν σε ένα blend μαζί με Ασύρτικο, για το κρασί "λευκό εις το τετράγωνο". Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά και η Σκλάβα πρόσθεσε στην οξύτητα του Ασύρτικου ένα πλούσιο αρωματικό μπουκέτο. Τώρα πια, διαθέτουν στην αγορά ένα καινούριο πειραματικό κρασί μόνο από Σκλάβα... και να η ευκαιρία να τη γνωρίσουμε! Στο ποτήρι το χρώμα είναι επίσης διαφορετικό, με γκρι ανταύγειες. Η μύτη είναι πληθωρική με τα εσπεριδοειδή και τα βότανα να εναλλάσσονται και το στόμα έχει καλή αρμονία και επίγευση. Μια τυπική Σκλάβα είναι αρωματική και, όπως υπονοεί και το όνομά της, προσαρμόζεται σε άγονα, ξηρά εδάφη δίνοντας πλούσια κρασιά. Τέτοια κρασιά σίγουρα ταιριάζουν με το μεσογειακό μας ταμπεραμέντο και με την κουζίνας μας.