Follow us

Η Κίνα διψά για Ευρωπαίους Οινοπαραγωγούς

Έπεσε το μάτι μου σε μια αναφορά που έγινε πρόσφατα από τον δημοσιογράφο του CNN Oliver Joy για την πορεία του κρασιού αυτή την δύσκολη για την Ευρώπη οικονομική περίοδο.

Η Κίνα διψά για Ευρωπαίους Οινοπαραγωγούς

Φυσικά στην παρουσίαση του αφιερώματος έγινε εκτενής σχολιασμός για τους Έλληνες παραγωγούς και το ελληνικό κρασί. Ο δημοσιογράφος τόνισε ότι στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα υπάρχουν δυσκολίες και η αποδοτικότερη διέξοδος τόσο για το ελληνικό κρασί όσο και για την οινική παραγωγή των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών, είναι η στροφή προς τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας. Είναι αλήθεια ότι οι Κινέζοι με πληθυσμό που αγγίζει τα 1,3 δις αποτελούν αυτή την στιγμή την πιο δυνατή αγορά για ποιοτικά προϊόντα όπως το κρασί. Σε αυτό προσθέτουμε την αδυναμία που έχουν στο ποτό ζύμωσης και στη συνήθεια τους να αναζητούν την εισαγωγή στη χώρα τους οινικών αντιπροσώπων. Σύμφωνα με την Μαρία Πατέρνας που είναι υπεύθυνη για τις εξαγωγές Ελληνικών κρασιών, τα τοπικά κρασιά βελτιώνονται όλο και περισσότερα και τα πηγαίνουν όλο και πιο καλά. Κατάφεραν να εισχωρήσουν στην απαιτητική αγορά της Κίνας, να κερδίσουν το δικό τους χώρο και να διατηρήσουν ή καλύτερα να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην Αμερική, το Καναδά και την Αυστραλία. Με αυτό τον τρόπο το Ελληνικό κρασί αρχίζει επιτέλους να γίνεται ένας υπολογίσιμος παίχτης στις εξαγωγές, που σύμφωνα πάλι με το άρθρο, το 2011 οι ευρωπαϊκές εξαγωγές σε χώρες εκτός Ευρώπης άγγιξαν την αύξηση του 12,7%. Μόνο στην Κίνα το νούμερο αυτό σε ένα χρόνο έφτασε το 49% και στο Hong Kong το 28% . Κατά τη γνώμη μου είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα όταν τόσοι ξένοι δημοσιογράφοι ασχολούνται και γράφουν για το ελληνικό κρασί, κάτι το οποίο φυσικά οφείλεται στην καλή πορεία των ελληνικών κρασιών σε διεθνείς διαγωνισμούς, σε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό και γενικά σε μια συλλογική προσπάθεια που γίνεται από οινοπαραγωγούς και ανθρώπους του κρασιού.



Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.