Follow us

Τάσεις και Οινόραμα

Ο Ντίνος Στεργίδης, διοργανωτής της έκθεσης και πρόεδρος των Ελλήνων Δημοσιογράφων Οίνου μας παραθέτει μια σειρά από τάσεις που διέκρινε στο φετινό Οινόραμα.

Τάσεις και  Οινόραμα



Το ενδιαφέρον των αναδυόμενων αγορών για το ελληνικό κρασί
Ήταν η πρώτη φορά από το 1994 που οργανώνεται η έκθεση που την επισκέφθηκαν τόσοι πολλοί ασιάτες αγοραστές και ειδικά Κινέζοι. Πέραν αυτών, όμως, υπήρξαν σημαντικοί εμπορικοί επισκέπτες από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία κ.ά., καταδεικνύοντας πως πέρα από τις κλασικές και καθιερωμένες αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, υπάρχουν ακόμα εκτός συνόρων μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για εξαγωγές ελληνικών κρασιών.

Το ενδιαφέρον νέων εξαγωγέων για το ελληνικό κρασί
Η ανάπτυξη των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων είναι τεράστια τάση και μέσα στην τάση αυτή πρωταγωνιστεί το ελληνικό κρασί. Ποτέ άλλοτε δεν επισκέφθηκαν το Οινόραμα τόσα άτομα τα οποία, δίχως να έχουν πρότερη σχέση με το κρασί, αναζητούσαν εμπορικές επαφές με οινοποιούς για να εξάγουν τα προϊόντα τους, καθώς όλοι τώρα διαπιστώνουν πως μόνο η ανάπτυξη των εξαγωγών θα σώσει τη χώρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θετικό φαινόμενο που μπορεί να αποβεί σωτήριο για το ελληνικό κρασί.

Η αλματώδης ανάπτυξη των «wine bar»
Η στροφή του καταναλωτικού κοινού σε πιο οικονομικές λύσεις για τη διασκέδασή του, σε συνδυασμό με το αμείωτο ενδιαφέρον του για οίνους υψηλής ποιότητας, έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες στην ιδέα δημιουργίας wine bar (η μεταμοντέρνα εκδοχή του οινομαγειρείου), όπου το εμφιαλωμένο κρασί πρωτοστατεί μέσα σε ένα πιο λιτό (και φθηνό, άρα προσιτό) πλαίσιο. Δεν είναι λίγες και οι κάβες που προτίθενται να μετατρέψουν τα καταστήματά τους σε ένα συνδυασμό κάβας/wine bar για να αντιμετωπίσουν την κρίση στον τομέα της λιανικής πώλησης.

Η αναδιάρθρωση του τρόπου διανομής του ελληνικού κρασιού
«Το ελληνικό κρασί δεν είναι ακριβό, πωλείται ακριβά». Αυτό λένε με μια φωνή οι έλληνες οινοπαραγωγοί που υποστηρίζουν πως τα κρασιά τους θα μπορούσαν να φθάσουν στα χέρια των καταναλωτών κατά τουλάχιστον 30% φθηνότερα εάν άλλαζε ο τρόπος διανομής τους. Από μια πρώτη συζήτηση, που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης μεταξύ διαφόρων εκπροσώπων του κλάδου, προέκυψε το συμπέρασμα πως πολύ σύντομα θα επέλθουν συνταρακτικές αλλαγές στα δεδομένα του οινεμπορίου, προς όφελος του καταναλωτή, δίχως αυτό να σημαίνει πως θα απαξιωθεί ο μεσάζων, δηλαδή το εμπόριο, όπως τόνισαν.

Η ακάθεκτη άνοδος της μαλαγουζιάς
Η στροφή των οινοπαραγωγών προς τις γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Ελλάδας δεν είναι πια τάση, είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Ωστόσο, τάση είναι η αλματώδης αύξηση των κρασιών που παράγονται από τη λευκή αρωματική ποικιλία μαλαγουζιά, που φύεται πλέον παντού, ακόμα και στην Κρήτη που έχει τεράστια «δεξαμενή» δικών της γηγενών ποικιλιών. Ο συνδυασμός των λεπτών αλλά ισχυρών αρωμάτων της μαλαγουζιάς, με την αίσθηση «πάχους» που τα κρασιά από την ποικιλία αυτή έχουν στη γεύση, την κάνει εμπορικά πολύ ενδιαφέρουσα, με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται ως πυρκαγιά στο δάσος, σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.