Follow us

Σπάνια Παπαϊωάννου

Για τους καλά ενημερωμένους φίλους του κρα­σιού, το όνομα Roussanne φέρνει κατευθείαν στο μυαλό­ τα σχετικά άγνωστα (καθότι σπάνια) μεγαλειώδη λευκά Chateauneuf-du-Pape, αλλά και τα λευκά κρασιά του Ηermitage και τα Crozes-Hermitage (βόρειος Ροδανός).

Σπάνια Παπαϊωάννου

Άγνωστη­ στην Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση την Κρήτη, η Roussanne θεωρούνταν ακατάλληλη για τα εγχώρια οικοσυστήματα. Παρόλα αυτά, στο Κτήμα Παπαϊωάννου ο γκουρού της Νεμέας (κατά κόσμον Θανάσης Παπαϊωάννου) κατάφερε να παραγάγει ένα αξιοθαύμαστο κρασί, που δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τους Γάλλους συγγενείς του. Δοκίμασα πρόσφατα ένα φρέσκο (2010) Λυρικός-Roussanne αλλά κι ένα του 2008. Το πρώτο γεμάτο έντονο φρούτο με νότες μελιού και τσαγιού. Στο δεύτερο προστίθενται ορυκτές νότες που του χαρίζουν πολυπλοκότητα. Και στις δύο περιπτώσεις το κρασί είναι πλούσιο στο στόμα, με όγκο, καλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Για όσους μπορούν να περιμένουν, ο χρόνος μπορεί να χαρίσει στο Λυρικός-Roussanne ακόμα περισσότερες αρετές. Σε συνδυασμό με το Λυρικός-Petit Verdot, δημιουργεί ένα δίδυμο που αξίζει να βάλετε στο τραπέζι σας. Όπως και στην περίπτωση της Roussanne, το Petit Verdot (μπορντολέζικη ποικιλία) θεωρούνταν ακατάλληλο για ποιοτικά κρασιά. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, αποδείχτηκε ότι o Παπαϊωάννου έκανε σοφή επιλογή. Ο Λυρικός-Petit Verdot είναι ένα εξαιρετικό κόκκινο κρασί. Ρ.Τ.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.