Follow us

Γαλλική Γαστρονομία και Mondovino

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου, στις 20.00 το CineDoc σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31) και στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Γαλλικής Γαστρονομίας θα προβάλει το ντοκιμαντέρ «Ο Κόσμος του Κρασιού: Mondovino».

Γαλλική  Γαστρονομία  και Mondovino

Οι πωρωμένοι του κρασιού που δεν το έχετε δει ακόμη, προσέλθετε! Η ταινία θεωρείται σταθμός αφού ουσιαστικά ο σκηνοθέτης διατρέχοντας τρεις ηπείρους και συζητώντας με δεκάδες οινοπαραγωγούς, οινεμπόρους, οινολόγους και γευσιγνώστες παρουσιάζει τα μεγάλα συμφέροντα και τις συγκρούσεις που αναπτύσσονται γύρω από ένα έμβλημα του δυτικού πολιτισμού : το κρασί. Συνυφαίνοντας τις ιστορίες εκατομμυριούχων επενδυτών στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια με την αντιζηλία δυο αριστοκρατικών οικογενειών της Φλωρεντίας, και τις προσπάθειες τοπικών παραγωγών στη Σαρδηνία ή την Αργεντινή να αντισταθούν στην τυποποίηση που επιχειρούν να επιβάλλουν οι μεγαλοπαραγωγοί, η ταινία δίνει μια πολυδιάστατη εικόνα της παραγωγής και εμπορίας κρασιού σήμερα. Λάτρης και γνώστης του κρασιού, επαγγελματίας sommelier σε μεγάλα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Jonathan Nossiter δεν περιορίζεται στην παρουσίαση πληροφοριών για την παραγωγή του κρασιού, αλλά αναδεικνύει και τις κοινωνικό-οικονομικές προεκτάσεις που συνεπάγεται η «πολιτική του κρασιού» όπως εφαρμόζεται παγκόσμια. Βέβαια τα θέματα που ο Nositer έθιξε το 2003 είναι πλέον πολυσυζητημένα αλλά βέβαια με κανένα τρόπο η ταινία που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών 2004, δεν χάνει την αξία της Μετά την προβολή το CineDoc κερνάει (κρασί φυσικά). Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ. Προπώληση: Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.