Follow us

Ζήτω τα ελληνικά λευκά

Το λένε και οι στατιστικές, αλλά αποτυπώθηκε γι’ ακόμη μία φορά και στα αποτελέσματα του 11ου Διεθνούς Διαγωνισμού Θεσσαλονίκης.

Ζήτω τα ελληνικά λευκά

Μια απλή εξέταση του top 30 των μεταλλίων αποκαλύπτει τα εξής: βραβεύτηκαν 13 λευκά, 2 ροζέ, 8 επιδόρπια και μόλις 7 κόκκινα κρασιά. Το εντυπωσιακό είναι ότι από τα 13 λευκά μόνο ένα έλκει την καταγωγή του από διεθνή ποικιλία (Sauvignon) και κανένα δεν ακολουθεί τις επιταγές της νεοκοσμίτικης αντίληψης. Μάλιστα, στην πρώτη θέση φιγουράρει μια Μαντίνεια (Σεμέλη Α.Ε.), η οποία συνοδεύεται –πάντα στα πρώτα 30– από άλλα δύο Μοσχοφίλερα. Απ’ ό,τι φαίνεται ακόμη και σε επίπεδο κριτικών, η νέα πραγματικότητα ψηφίζει απλότητα και καθαρές γεύσεις, σε συνδυασμό με την ποιότητα. Παράλληλα τα ελληνικά επιδόρπια κρασιά επιβεβαιώνουν γι’ ακόμη μία φορά το ποιοτικό δυναμικό τους, ενώ στα ροζέ δικαίως τιμάται (14η θέση) το ροζέ του Κτήματος Τέχνη Οίνου. Σεμνή και αθόρυβη δουλειά (όχι μόνο με το ροζέ), που επιβεβαιώνεται ποιοτικά κάθε χρόνο. Αντίθετα, στα μόλις 7 βραβευμένα ερυθρά οι διεθνείς ποικιλίες δίνουν τον τόνο, με πρώτη παρουσία ελληνικής ποικιλίας (Αγιωργίτικο από τη… Μακεδονία) το όντως πολύ καλό Αρετή από τη «Βιβλία Χώρα». Οι κλασικές ερυθρές ελληνικές ποικιλίες λάμπουν (συνήθως τα τελευταία χρόνια) διά της απουσίας τους. Για τους ενδιαφερόμενους (ελπίζω να είναι αρκετοί) καλή δοκιμή. Την αναλυτική κατάσταση των βραβευμένων κρασιών μπορείτε να αναζητήσετε στο www.wineroads.gr.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.