Follow us

Alpha Wine Guide 2011: Ο απαραίτητος οδηγός για την απόλαυση του ελληνικού κρασιού

Κατά τα λεγόμενα πιο ειδικών από εμένα, το κρασί οφείλει τη νοστιμιά του και στο umami. Μεταξύ άλλων, φυσικά.

Alpha Wine Guide 2011: Ο απαραίτητος οδηγός για την απόλαυση του ελληνικού κρασιού

Πιθανότατα έχουν δίκιο, αλλά σε ό,τι με αφορά το κρασί συμβάλλει στην απόλαυση, ομορφαίνει το φαγητό που συνοδεύει και κάνει την επικοινωνία πιο εύκολη. Αναφέρομαι στο ποιοτικό κρασί και σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή­ του και καθιστά απαραίτητη την παρουσία του ο «Alpha Wine Guide». Για τους ελάχιστους πλέον μη γνωρίζοντες, ο «Alpha Wine Guide» είναι ο μοναδικός οδηγός που κάθε χρόνο­ αξιολογεί (συχνά κατόπιν πολλαπλών δοκιμών) όλα τα ελληνικά κρασιά στα οποία μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση ο οινόφιλος και παρουσιάζει όλα όσα, κατά την ταπεινή κρίση των «δραστών» (ο υπογράφων και ο πολύ καλός σε όλα Αργύρης Τσακίρης), αξίζει τον κόπο να διεκδικήσουν μια θέση στο τραπέζι σας. Η φετινή έκδοση, σημαδιακή δέκατη, η οποία ελπίζω να γιορτάσει όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου –και τα εικοστά της γενέθλια–, θα κάνει την επίσημη εμφάνισή της στη γνωστή ποιοτική γιορτή του Ελληνικού Κρασιού Διονύσια, στις 12-13/2. Στη συνέχεια, έπειτα από δύο εβδομάδες, θα είναι διαθέσιμη και στα βιβλιοπωλεία. Για τους φίλους των αριθμών και της στατιστικής λέω απλώς ότι δοκιμάσαμε πάνω από 1.500 κρασιά, αξιολογήσαμε τουλάχιστον 170 παραγωγούς και το αποτέλεσμα περιγράφεται με κατανοητό τρόπο στις σελίδες του «Alpha Wine Guide 2011». Είμαι βέβαιος ότι, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το πόνημα που χρειάστηκε πάνω από σαράντα ημέρες εξαντλητικών δοκιμών θα αγκαλιαστεί από όλους τους οινόφιλους. Γιατί όχι και από τους απλούς καταναλωτές, που αναζητούν απλώς ένα νόστιμο και γοητευτικό κρασί για να ολοκληρωθεί η απόλαυση στο τραπέζι.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.