Πιθανότατα έχουν δίκιο, αλλά σε ό,τι με αφορά το κρασί συμβάλλει στην απόλαυση, ομορφαίνει το φαγητό που συνοδεύει και κάνει την επικοινωνία πιο εύκολη. Αναφέρομαι στο ποιοτικό κρασί και σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του και καθιστά απαραίτητη την παρουσία του ο «Alpha Wine Guide». Για τους ελάχιστους πλέον μη γνωρίζοντες, ο «Alpha Wine Guide» είναι ο μοναδικός οδηγός που κάθε χρόνο αξιολογεί (συχνά κατόπιν πολλαπλών δοκιμών) όλα τα ελληνικά κρασιά στα οποία μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση ο οινόφιλος και παρουσιάζει όλα όσα, κατά την ταπεινή κρίση των «δραστών» (ο υπογράφων και ο πολύ καλός σε όλα Αργύρης Τσακίρης), αξίζει τον κόπο να διεκδικήσουν μια θέση στο τραπέζι σας. Η φετινή έκδοση, σημαδιακή δέκατη, η οποία ελπίζω να γιορτάσει όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου –και τα εικοστά της γενέθλια–, θα κάνει την επίσημη εμφάνισή της στη γνωστή ποιοτική γιορτή του Ελληνικού Κρασιού Διονύσια, στις 12-13/2. Στη συνέχεια, έπειτα από δύο εβδομάδες, θα είναι διαθέσιμη και στα βιβλιοπωλεία. Για τους φίλους των αριθμών και της στατιστικής λέω απλώς ότι δοκιμάσαμε πάνω από 1.500 κρασιά, αξιολογήσαμε τουλάχιστον 170 παραγωγούς και το αποτέλεσμα περιγράφεται με κατανοητό τρόπο στις σελίδες του «Alpha Wine Guide 2011». Είμαι βέβαιος ότι, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το πόνημα που χρειάστηκε πάνω από σαράντα ημέρες εξαντλητικών δοκιμών θα αγκαλιαστεί από όλους τους οινόφιλους. Γιατί όχι και από τους απλούς καταναλωτές, που αναζητούν απλώς ένα νόστιμο και γοητευτικό κρασί για να ολοκληρωθεί η απόλαυση στο τραπέζι.