Follow us

Οι ασκοί του…οίνου

Όλοι μας έτυχε να πιούμε κάποια στιγμή χύμα κρασί και το πιο πιθανό είναι ότι θα το ξανακάνουμε. Η ευκαιρία δίνεται συνήθως σε κάποιο ταβερνάκι με "δικό του" κρασί -συχνά και χωρίς άλλη επιλογή- αλλά και στην περίπτωση που έχουμε μια φιλική συγκέντρωση με αρκετά άτομα και η τσέπη μας δεν αντέχει το εμφιαλωμένο. Ο ασκός φαίνεται να αποτελεί τον πιο ασφαλή και οικονομικό τρόπο να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και ίσως να απολαύσουμε και ένα αξιόλογο χύμα κρασί.
Ερωτήματα, όπως τι είναι

Οι ασκοί του…οίνου

Το "χύμα" στις μέρες μας

Τον "παλιό καλό καιρό" όλες οι ταβέρνες της Αθήνας έπαιρναν μούστο από τα οινοποιεία της Αττικής και έφτιαχναν το δικό τους κρασί, που διατηρούσαν μέσα σε ξύλινα βαρέλια. Μετά, το μεράκι του "δικού τους κρασιού" έδωσε τη θέση του στην ευκολία και κατέληξαν να βάζουν στα βαρέλια τους το κρασί αγορασμένο συνήθως από "χυματζήδες". Στη συνέχεια, χάθηκε και η παρουσία των βαρελιών με το περιεχόμενο τους -μαζί με το αντίστοιχο είδος ταβέρνας- και η αγορά γέμισε με επίσης ανώνυμο κρασί κλεισμένο σε νταμιτζάνες. Ένα κρασί συνήθως χαμηλής ποιότητας και φυσικά χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές για την συντήρησή του.
Σήμερα η εικόνα του "χύμα" έχει αλλάξει, χάρη στη χρήση νέων τεχνικών, που επιτρέπουν την βελτίωση της ποιότητας, την σταθεροποίηση και την καλύτερη διατήρηση του κρασιού. Στην συνέχεια από τα μέσα της δεκαετίας του 90, έκαναν την εμφάνιση τους οι λεγόμενοι "ασκοί".
Σήμερα αφορμή την οικονομική κρίση, πολλές, νέες κυρίως, οινοπαραγωγικές μονάδες, μικρές και μεγάλες, αναζήτησαν τρόπους επιβίωσης με την προώθηση ασκών ενίοτε ανώνυμων ή με μια αόριστη ένδειξη private label. Ταυτόχρονα, αρκετά γνωστά και καταξιωμένα οινοποιεία ακολούθησαν την τάση και προτείνουν επώνυμα καλά κρασιά μέσα σε bag in box.
Όπως είναι φυσικό η παραγωγή κρασιών σε ασκό με σωστή σχέση ποιότητας-τιμής, που δίνουν την δυνατότητα στον μέσο καταναλωτή να απολαύσει εκτός από τις ακριβές ετικέτες τους ένα καλό οικονομικό κρασί στην καθημερινότητά του εξαρτάται από την φιλοσοφία, την τεχνογνωσία και την ικανότητα των παραγωγών.
Και πράγματι, σήμερα αρκετοί καλοί παραγωγοί πλέον έχουν στην γκάμα τους ασκούς και φροντίζουν την ποιότητα τους. Τελικά ο ασκός μπορεί να είναι μια ακόμα συσκευασία πέραν της φιάλης με ταυτότητα, που υπόκειται σε ελέγχους και περιέχει ένα προϊόν με επαρκή ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τελικά, αγοράζουμε ασκό;

Οι ασκοί του…οίνου

Για να μιλήσουμε ρεαλιστικά, σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, η επιλογή του ασκού για μια μεγάλη παρέα στο τραπέζι ή για μια περίπτωση, όπως, ας πούμε, το …ατελείωτο τραπέζι του Πάσχα με τους απρόσμενους συχνά επισκέπτες, είναι μια αξιοσημείωτη επιλογή. Δεν είναι άλλωστε όλες οι στιγμές για φιάλες των 15 και των 20 €, για να μην πούμε και παραπάνω. Από την πλευρά μας δεν είμαστε αρνητικοί, στην αγορά τους, αρκεί στη συσκευασία να υπάρχουν οι βασικές πληροφορίες, όπως αναγράφονται στην ετικέτα μιας φιάλης. Ακόμα περισσότερο, δεν τον… αφορίζουμε χωρίς να δοκιμάσουμε μερικά δείγματα.
Γι αυτό ακριβώς το λόγο και για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα οργανώσαμε μια δοκιμή επιλέγοντας αποκλειστικά ασκούς, από παραγωγούς με… "επώνυμο".
Η γευσιγνωσία είχε πολύ ενδιαφέρον! Στα δείγματα, που αξιολογήθηκαν με τον ίδιο τρόπο που δοκιμάζουμε τα εμφιαλωμένα κρασιά, το 40% είχε επαρκέστατη ποιότητα, που ανταγωνίζεται με αξιώσεις πολλά από τα εμφιαλωμένα κρασιά με τιμές ραφιού μέχρι τα 6 ευρώ. Δυο από τα κρασιά, το Ροδάμι της Τσώλης Κ. Οινοποιητικής και το Νυχτέρι της Santo Wines κρίθηκαν καλά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν όλα τα προσόντα να σταθούν ποιοτικά επάξια στο γιορτινό τραπέζι. Η πλειοψηφία των κρασιών κρίθηκε ενδιαφέρουσα και μόνο ένα μικρό ποσοστό βρέθηκε προβληματικό. Κατά συνέπεια, αν λάβουμε υπ όψιν και τη διάρκεια ζωής του κρασιού στον ασκό (το κρασί σε ανοιγμένο μπουκάλι πρακτικά δεν αντέχει) η συγκεκριμένη συσκευασία κερδίζει σχεδόν σε όλα τα σημεία.

Αν είσαστε λοιπόν ένας απλός καταναλωτής, που θέλει ένα αξιοπρεπές κρασί χωρίς να «ματώσει» η τσέπη του, η διαδικασία είναι απλή. Διαβάστε τα αναγραφόμενα στον ασκό και επιλέξτε κάποιον που προέρχεται από έναν επώνυμο παραγωγό. Συνεκτιμήστε την ποικιλία του σταφυλιού, αν αναφέρεται. Μετά από δυο –τρεις δοκιμές με διαφορετικές αγορές είναι βέβαιο ότι θα βρείτε κάτι που να σας ταιριάζει. Στην αγορά υπάρχουν πολλοί τέτοια ασκοί για να κάνετε τις δοκιμές σας.

Φυσικά, το καλό εμφιαλωμένο από καταξιωμένους παραγωγούς είναι αναντικατάστατο και οι οινόφιλοι οφείλουν να στηρίζουν κάθε τέτοια προσπάθεια. Αυτό, όμως, είναι μια άλλη ιστορία.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.