Follow us

Δράμα, Καβάλα… στα οινικά μονοπάτια του Διονύσου

Εάν η κάθε περιοχή είχε το χαρακτηριστικό οινικό της άρωμα, τότε η Δράμα και η Καβάλα ευωδιάζουν ζεστά μπαχαρικά και ζωηρά εσπεριδοειδή. Αρώματα που βρίσκουμε σε αφθονία στους ποιοτικούς τοπικούς οίνους και αποτελούν το καλύτερο λόγο για να ανηφορίσουμε στα Δραμινά αμπελοτόπια και να σερβιριστούμε τα διονυσιακά κρασιά από μερικά από τα πιο οργανωμένα και καλαίσθητα οινοποιεία της χώρας…

Δράμα, Καβάλα… στα οινικά μονοπάτια του Διονύσου

Δράμα – Καβάλα…χρυσαφένιοι αμπελώνες με πολύτιμα κρασιά

Η περιήγηση στη Δράμα και την Καβάλα για όσους αγαπούν το βουνό, τα πυκνά δάση από καστανιές, πεύκα, οξιές, έλατα, πλατάνια, τα ποτάμια, τα φαράγγια, τα σπήλαια και πάνω από όλα το καλό κρασί, είναι συναρπαστική. Και μόνο το γεγονός ότι ο θεός του κρασιού, ο Διόνυσος ανατράφηκε και γιορτάστηκε εκεί, λέει πολλά για τους καλοσχηματισμένους αμπελώνες και την προϊστορία τους. Η διαδρομή ορίζεται και ξεκινά από το Παγγαίο όρος. Το "χρυσαφένιο" βουνό έχει πλούσια ιστορία: υπήρξε για πολλά χρόνια πηγή πολύτιμων μετάλλων και κυρίως χρυσού, ήταν ο τόπος των Διονυσιακών θιάσων και αργότερα, στη σύγχρονη αμπελοοινική ιστορία, έγινε συνώνυμο της καλλιέργειας σταφυλιών υψηλής ποιότητας. Καθώς το διασχίζουμε, εναλλάσσονται μπροστά μας εικόνες με φροντισμένους γραμμικούς αμπελώνες. Το εξαιρετικό κλίμα, με την ηλιοφάνεια και την ελαφριά θαλασσινή αύρα, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα προστασίας των αμπελιών από τους καταστροφικούς κρύους βοριάδες, επέτρεψε να δημιουργηθεί εκεί μια σημαντική αμπελουργική ζώνη φυτεμένη ως επί το πλείστον με διεθνείς ποικιλίες. Γιατί, παρόλο που η καλλιέργεια στις παρυφές του όρους ξεκινάει από την εποχή των Ολύμπιων θεών, οι τοπικές ποικιλίες καταστράφηκαν από τη φυλλοξήρα. Έτσι όταν στην δεκαετία του 90 άνθισε πάλι η καλλιέργεια, αναπτύχθηκαν πολύ καλά ορισμένες ξένες ποικιλίες.

Δράμα, Καβάλα… στα οινικά μονοπάτια του Διονύσου
Κρασιά Οινοποιείου Συμεωνίδη

Ας γνωρίσουμε, όμως, καλύτερα τα κρασιά της ζώνης. Κάνουμε μια πρώτη στάση στην περιοχή της Καβάλας: ο συνδυασμός γόνιμων εδαφών με ήπιες κλιματικές συνθήκες, οι λοφώδεις εκτάσεις και τα παραθαλάσσια αμπελοτόπια αποτέλεσαν μοναδική τοποθεσία για την προσαρμογή και την ευδοκίμηση γνωστών λευκών ποικιλιών, όπως το sauvignon blanc, το chardonnay και το semillon. Σήμερα στις κάβες συναντάμε πολλές ετικέτες με τραγανά chardonnay, τυπικά φυτικά και αρωματικά sauvignon και πληθωρικά semillon. Γενικά, τα λευκά κρασιά που κατάγονται από την Καβάλα διακρίνονται για την πληθωρικότητά τους, την φρεσκάδα και τον αρωματικό χαρακτήρα. Μετακινούμενοι προς την Δράμα, που είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Φαλακρού, οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν. Η περιοχή έχει υψηλότερες θερμοκρασίες και ξηρότερο κλίμα. Τα εδάφη είναι πετρώδη, άγονα και καλά στραγγιζόμενα. Σε αυτές τις συνθήκες προσαρμόστηκαν εξαιρετικά διάσημες ερυθρές ποικιλίες, όπως το cabernet sauvignon, το merlot, το syrah αλλά και ελληνικές, όπως το ασύρτικο, ο ροδίτης και η μαλαγουζιά. Τα ερυθρά κρασιά εμφανίζουν μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης και ορισμένα από αυτά συγκαταλέγονται στις πρωτοκλασάτες και σπουδαίες ελληνικές ετικέτες. Αξίζει να δοκιμάσουμε αρκετούς παραγωγούς και να επισημάνουμε τις διαφορές στην οινοποίηση, ανάλογα με τις επιρροές του νέου και του παλιού κόσμου. Τα Δραμινά κρασιά από ασύρτικο είναι ακόμα μια σημαντική κατηγορία και προσφέρουν μια διαφορετική προσέγγιση της κυκλαδίτικης ποικιλίας, πιο αρωματική και φρουτώδη. Εδώ τελειώνει η ξενάγηση στους αμπελώνες. Θα συνεχίσουμε το ταξίδι μέσα από τα αρώματα και τις γεύσεις των κρασιών της Δράμας και της Καβάλας. Δοκιμάσαμε τα κρασιά επίλεκτων παραγωγών, τους οποίους και σας παρουσιάζουμε κάνοντας αναφορά στο κρασί του καθενός που ξεχώρισε στη γευσιγνωσία. Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτούς και για το σύνολο των κρασιών που δοκιμάσαμε θα βρείτε με ένα «κλικ» στον ALPHA WINE GUIDE.

Τα Μακεδονίτικα Οινοποιεία της Δράμας και της Καβάλας

Είναι από τα πιο κομψά, τα πιο λειτουργικά, τα πιο οργανωμένα και τα πιο φιλόξενα οινοποιεία της χώρας…Ανοίγουμε τις πόρτες τους και δοκιμάζουμε τα καλύτερα κρασιά τους.

ΚΤΗΜΑ ΑΜΠΕΛΟΕΙΣ

Η οικογένεια Τσιώλα από την ενασχόληση με την οδοποιία έκανε μεταγραφή στην επεξεργασία του σταφυλιού και την τέχνη της οινοποιίας. Στη Φωλιά Καβάλας σφραγίστηκε η αλλαγή, με την δημιουργία, το 2006, μιας καινούριας οινοπαραγωγικής μονάδας. Το οινοποιείο καλύπτει μια συνολική έκταση 30.000 τμ. Στους πρώτους ορόφους πραγματοποιείται η οινοποίηση και στο υπόγειο η ωρίμανση των κρασιών. Οι πρώτες φιάλες με την επωνυμία κτήμα Αμπελόεις εμφιαλώθηκαν το 2008 και απέσπασαν βραβεία στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης. Όλα τα κρασιά του κτήματος μπορεί να τα απολαύσει ο επισκέπτης στην αίθουσα δοκιμών του οινοποιείου, που έχει θέα την Αθωνική Πολιτεία, τη Θάσο και τις κορυφές του Παγγαίου. Εμείς από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Gold 2010 από merlot και syrah.

Gold 2010: ‘Ένα βαθύ κόκκινο κρασί με ώριμα αρώματα μαύρου φρούτου, νότες βανίλιας, νύξεις βοτάνων και τζίντζερ. Στο στόμα είναι αρκετά γεμάτο με γλυκιά αρχή και ελαφρά αισθητές ταννίνες στο τελείωμα.
84/100 (Καλό)
http://www.ampeloeis.gr

ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

Πριν φτάσεις στο οινοποιείο του Βασίλη Τσακτσαρλή σε υποδέχονται οι αμπελώνες, που απλώνονται μέχρι την πόρτα του οινοποιείου και σε καλοδέχονται τα κρασιά σε ένα άνετο, λιτό σαλονάκι. Το οινοποιείο ξεκίνησε το 1998 και ολοκληρώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα με την προσθήκη τεσσάρων θεματικών ξενώνων για διαμονή και φιλοξενία. Η ξενάγηση ξεκινάει στους άρτιους χώρους παραγωγής, στις δυο αίθουσες παλαίωσης διαφορετικής αρχιτεκτονικής και ολοκληρώνεται στα κελάρια. Η διακόσμηση του χώρου με τα βαρέλια είναι ευρηματική και παντρεύει το κλασικό ξύλο, την ψυχρή πέτρα, τη διαφάνεια του γυαλιού και τις μοντέρνες ανοξείδωτες επιφάνειες. Εκεί, σε ένα μεγάλο τραπέζι με θέα τα βαρέλια ανοίγονται οι φιάλες. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το Όβηλος 2012 από Semillon και Ασύρτικο.

Όβηλος 2012: Έντονα αρώματα άγουρων τροπικών φρούτων ανακατεύονται με βοτανικές πινελιές. Το στόμα είναι πληθωρικό, με έντονη γλυκύτητα και λεμονάτη οξύτητα που εμφανίζεται σταδιακά. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
90/100 (εξαιρετικό)
http://www.bibliachora.gr

DOMAINE ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη από το 1992 διαγράφει οινική πορεία, με σταθερή ποιότητα και συλλογή διεθνή βραβείων και διακρίσεων. Ο αμπελώνας που είναι από τους μεγαλύτερους της περιοχής βρίσκεται στην Ανδριανή, ενώ το πρότυπο οινοποιείο αγκαλιάζεται από τους ορεινούς όγκους του Φαλακρού, του Μενοικίου και του Παγγαίου. Μέσα στο οινοποιείο οι αρχαιοελληνικές αναφορές, με αντίγραφα από γνωστά γλυπτά, εναλλάσσεται με το βιομηχανικό στοιχείο, τις δεξαμενές και το αποστακτήριο. Η δοκιμή των κρασιών πραγματοποιείται στην ειδική αίθουσα Μαργαρίτα. Εμείς από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το Κάβα Αμέθυστος 2005 από Cabernet Sauvignon.

Κάβα Αμέθυστος 2005: Μαυροκόκκινο με πυκνά και κομψά αρώματα φραγκοστάφυλου και βύσσινου, που εξομαλύνουν την αλκοολική παρουσία. Σε δεύτερο φόντο κακάο, καπνός, μίγμα μπαχαρικών και γαλακτικές νότες. Το στόμα είναι πληθωρικό, πλούσιο με οξύτητα που προσδίδει ζωντάνια. Επίσης οι ταννίνες είναι πλούσιες, στιβαρές, εξελίσσονται και προσφέρουν καλή δομή.
94/100 (εξαιρετικό)
http://www.domaine-lazaridi.gr

ΚΤΗΜΑ ΝΙΚΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Μεγάλη και οργανωμένη οινοπαραγωγική μονάδα στην καρδιά της Δράμας που ξεκίνησε την λειτουργία της το 1987. Από τότε έχει επικεντρωθεί στην παραγωγή ποιοτικών οίνων με εμβληματικές ετικέτες, όπως το chateau και το Μαγικό βουνό. Στο εσωτερικό του οινοποιείου ανάμεσα στα πνευματικά πιεστήρια, τις ψυχόμενες δεξαμενές, τις υπόγειες και τις υπέργειες κάβες ,ξεχωρίζει η στιλάτη πινακοθήκη. Εκεί εκτίθενται οι ετικέτες των κτήματος, που κατά καιρούς έχουν φιλοτεχνήσει έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Κοντά στο οινοποιείο σε έκταση περίπου 800 στρεμμάτων καλλιεργούνται διεθνείς κυρίως ποικιλίες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο sangiovese, το ugni blanc και το Semillon. Όλα τα κρασιά του κτήματος φέρουν το έμβλημα της εταιρείας ένα κιονόκρανο της Βασιλικής Β, των αρχαίων Φιλίππων. Εμείς από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το Μαγικό Βουνό 2008 από cabernet sauvignon και cabernet franc.

Μαγικό Βουνό 2008: Βαθύ κόκκινο με λίγο κεραμιδί. Πυκνή μύτη, με σύνθετο φρούτο που εμφανίζεται φρέσκο και σε μορφή μαρμελάδας. Νότες βοτανικές, όπως κέδρου και γαλακτικές σε συνδυασμό με ευγενικές αναφορές δέρματος, κανέλας, γαρίφαλου και βανίλιας. Πλούσιο και πληθωρικό, με έξοχη δομή, αισθητές τανίνες, που θέλουν χρόνο και δείχνουν ότι θα του χαρίσουν μακροβιότητα. Μακρά και σύνθετη επίγευση, ελαφρά πικρή.
88/100 (πολύ καλό)
http://www.chateau-lazaridi.com

ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ

Το κτήμα Οινογένεσις αποτελεί έμπνευση και δημιουργία του Μπάκη Τσάλκου. Μετά την επιτυχημένη θητεία του στο Νίκο Λαζαρίδη, ο διακεκριμένος οινολόγος αποφάσισε να ιδρύσει στο Δοξάτο Δράμας την δική του οινοπαραγωγική μονάδα. Το κτήμα έκανε το ντεμπούτο του παρουσιάζοντας την οινική σειρά με τον τίτλο Φεγγίτες. Σήμερα, τα ιδιόκτητα στρέμματα έχουν φτάσει τα 350 και είναι απλωμένα σε επιλεγμένες περιοχές της Δράμας και της Καβάλας. Η παραγωγή ετησίως υπολογίζεται στις 320.000 φιάλες, οι οποίες διοχετεύονται με επιτυχία στην ελληνική και στη διεθνή αγορά, με σειρά σπουδαιότητας εξαγωγών την Κύπρο, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Εμείς από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το Δέκα Ερυθρό 2008 από merlot και ξινόμαυρο.

Δέκα Ερυθρό 2008: Μεσαίου βάθους ερυθρό. Αρώματα σύνθετα, που περιλαμβάνουν κόκκινο φρούτο, ντομάτα, δέρμα, ζωικό γάλα, καφέ και καπνό. Στόμα με συμπύκνωση και πλούτο, ωραίες- καλά ώριμες τανίνες, που αναπτύσσονται σταδιακά στο στόμα, παραμένοντας μετρημένες. Μεγάλη επίγευση και διάρκεια
88/100 ( πολύ καλό)
http://www.kondor.com.gr

ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ

Από το 1998 o Χριστόφορος Παυλίδης δίνει έμφαση στις ιδιαιτερότητες της Δραμινής γης και δημιουργεί κρασιά με χαρακτηριστικό οινικό "thema" . Τα σταφύλια προέρχονται αποκλειστικά από τους ιδιόκτητους αμπελώνες 600 στρεμμάτων, ώστε να ελέγχεται συνεχώς η ποιότητα τους. Το οινοποιείο της οικογένειας βρίσκεται στα Κοκκινόγεια Δράμας, στις παρυφές του Φαλακρού όρους και αποπνέει νεοκοσμίτικο αέρα. Οι χώροι του είναι λιτοί, μοντέρνοι και λειτουργικοί. Στην αίθουσα παλαίωσης δεσπόζει ένας εντυπωσιακός πίνακας, που παρουσιάζει με αφηρημένο τρόπο τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Τα χρώματα και ο σχεδιασμός της οινικής αναπαράστασης τραβούν τα βλέμματα, καθώς περπατάμε ανάμεσα στα βαρέλια με τα κρασιά του κτήματος και δοκιμάζουμε. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το Emphasis Syrah 2009 από syrah.

Emphasis Syrah 2009: Μαυροκόκκινο. Αρώματα κυρίως ζωικά που συνοδεύονται από νότες βιολέτας, γραφίτη, κόκκινων φρούτων, μαρμελάδας δαμάσκηνου και υπερώριμης ντομάτας. Επίσης προστίθενται νύξεις από μπαχαρικά πιπέρι ζαμπόν καπνό και βανίλια. Στόμα πλούσιο και γλυκό, με ισχυρές καλές τανίνες. Επίγευση με μεγάλη διάρκεια και κυρίως ζωικό χαρακτήρα.
89/100 (πολύ καλό)
http://www.ktima-pavlidis.gr

ΟΙΝΟΠΟΙΕΟ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Η ζωή της οικογένειας Συμεωνίδη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κρασί. Όλες οι γενιές μεγάλωσαν μέσα στο αμπέλι, στην αρχαία Οισύμη, μια περιοχή με εξίσου μεγάλη οινική ιστορία. Το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν της Οισύμης υπήρξε το κρασί και αναπόφευκτα η μοναδική αγαπημένη απασχόληση για τα μέλη της οικογένειας ήταν και είναι η παραγωγή του. Σήμερα έχουν στην κατοχή τους 70 στρέμματα, που φροντίζουν με την μέθοδο της βιοκαλλιέργειας. Το οινοποιείο είναι παραδοσιακό και οι χώροι του είναι πρότυποι και κλασικοί. Η γκάμα των κρασιών που παράγουν είναι μεγάλη, το χαρακτηριστικό τους όμως είναι, ότι έχουν καλή σχέση ποιότητας – τιμής. Εμείς από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το Ηδύπνοος selection 2007 από cabernet sauvignon και merlot.

Ηδύπνοος Selection 2007: Βαθύ ερυθρό. Αρμονικά αρώματα ζαχαρωμένων κόκκινων φρούτων με νότες βανίλιας και ντομάτας. Εμπλουτίζονται με νύξεις γάλακτος και κομψές μπαχαρικές πινελίες. Στόμα πλούσιο, με γλυκύτητα, καλή ισορροπία και στιβαρές τανίνες, που απαιτούν χρόνο και του δίνουν έντονη αίσθηση και μεγάλη επίγευση.
88/100 (πολύ καλό)
http://www.simeonidiswines.gr

ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ

Ένα από τα πιο κομψά ελληνικά οινοποιεία, στο Μικροχώρι Δράμας, ολοκληρώθηκε σε δυο στάδια. Το πρώτο τμήμα κατασκευάσθηκε το 1998 και ακολούθησε , το 2007 , η επέκταση του στην άλλη πλευρά του παρακείμενου δρόμου. Τα δυο κτίρια που παραπέμπουν σε καλαίσθητους πύργους, επικοινωνούν μέσω υπόγειου τούνελ, που έχει μετατραπεί σε κάβα παλαίωσης. Ο άνετος και λειτουργικός χώρος παραγωγής σχεδιάστηκε εξ’ αρχής στο καινούργιο κτίριο από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες της Τέχνης Οίνου, τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Παπαδόπουλο και τον αρχιτέκτονα μηχανικό Γιάννη Καλαιτζίδη και είναι πλήρως εξοπλισμένος με σύγχρονα μηχανήματα. Τα κρασιά προέρχονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες και έχουν χαρακτηριστικά ονόματα, όπως η σειρά Τέχνης Αλυπίας και η ομάδα Ηδυσμα Δρυός. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το Τέχνη Αλυπίας 2013 από μαλαγουζιά.

Τέχνη Αλυπίας Μαλαγουζιά 2013: Κίτρινο, με ελάχιστο πράσινο. Έντονα και καθαρά αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου, μάνγκο, με ελάχιστο εσπεριδοειδές και αίσθηση από τριαντάφυλλο. Στόμα με γλύκα και έντονη οξύτητα που το ζωντανεύει. Ένα κρασί ισορροπημένο, με νεύρο και πλούσιο όγκο που παραμένει κομψό. Εξαιρετική λεμονάτη επίγευση.
93/100 (εξαιρετικό)
http://www.wineart.gr

ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Βασίλης Χατζηγεωργίου ξεκίνησε ως γεωργός, η μεγάλη του όμως αδυναμία στο κρασί τον οδήγησε σε ιδιωτικό αναδασμό αμπελώνων 185 στρεμμάτων στην Καρυανή της Καβάλας . Αυτή βέβαια ήταν μόνο η αρχή. Μετά τους αμπελώνες ακολούθησε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σύγχρονου και επισκέψιμου οινοποιείου. Για να φτάσουμε στην βαριά ξύλινη πόρτα του κτιρίου διασχίζουμε ένα δρόμο γεμάτο ψηλά κυπαρίσσια. Στα ενδότερα έχει πολύ ενδιαφέρον η υπόγεια κάβα με παράλληλες σειρές γαλλικών και αμερικάνικων βαρελιών. Η ξενάγηση κορυφώνεται στην αίθουσα δοκιμής. Εκεί, απολαμβάνουμε τα κρασιά αγναντεύοντας το Παγγαίο και θαυμάζοντας τη μεγάλη βιβλιοθήκη, που δεσπόζει στο χώρο και φιλοξενεί πλούσια οινική βιβλιογραφία. Εμείς από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το Sauvignon Blanc 2012.

Sauvignon Blanc 2012: Κίτρινο μεσαίου βάθους. Χαρακτηριστικό sauvignon με έντονη παρουσία τροπικών φρούτων. Στο στόμα είναι αρκετά γεμάτο με νεύρο και καλό τελείωμα.
83/100 (καλό)
http://www.estatechatzigeorgiou.com

ΓΕΝΝΗΜΑ ΨΥΧΗΣ

Ο Γιώργος Μανωλεσάκης επιλέγει την περιοχή της Αδριανής στην Δράμα και το 1989 αρχίζει συστηματικά την αμπελοκαλλιέργεια με έντονη όμως οικολογική συνείδηση και πολλαπλές εδαφολογικές αναλύσεις για την εύρεση του κατάλληλου εδάφους. Ανάμεσα στις κλασικές ποικιλίες που διαχειρίζεται προσθέτει ελληνικές, όπως την μαλαγουζιά, το μοσχάτο Αλεξανδρείας και το αγιωργίτικο. Αρχικά οι ετικέτες κυκλοφορούν στην αγορά με την ονομασία κτήμα Μανωλεσάκη ενώ το 2007 η επωνυμία γίνεται Γέννημα ψυχής. Σήμερα από τους ιδιόκτητους αμπελώνες 250 στρεμμάτων και το οινοποιείο των 1500 τετραγωνικών παράγονται περίπου 12 διαφορετικές ετικέτες. Εμείς από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το Merlot 2007.

Merlot 2007: Μεσαίας έντασης ερυθρό ζωηρό με κεραμιδί νύξεις. Ώριμα αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων και καμένης καραμέλας. Αίσθηση δαμάσκηνου και μπουκέτο παλαιωμένου κρασιού, σοκολάτας, καφέ και νύξεις από σβησμένο τζάκι. Στόμα γεμάτο, ώριμο, με καλής ποιότητας μαλακές τανίνες, που έχουν ενσωματωθεί τέλεια με την παλαίωση.
90/100 (εξαιρετικό)
http://www.manolesakis.gr

ΛΑΛΙΚΟΣ

Ο βενιαμίν των οινοποιείων της Καβάλας , το κτήμα Λαλίκου, ξεκίνησε την παραγωγή οίνων το 2005. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας βρίσκονται σε στρατηγικά επιλεγμένες τοποθεσίες του όρους Παγγαίου και σε υψόμετρο, που αγγίζει τα 750m. Εκεί, είναι φυτεμένες μόνο γαλλικές ποικιλίες, με έμφαση στις viogner, gewurztraminer και tannat. Η πρωτοπορία και το ανήσυχο πνεύμα του παραγωγού εκδηλώνονται στην επιλογή των ονομάτων και των φιαλών. Οι πρωτότυπες ονομασίες και οι καλαίσθητες φιάλες σε προκαλούν να δοκιμάσεις. Εμείς από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, τον Σταθμό 2012, από sauvignon blanc και gewurztraminer.

Σταθμός 2012: Κίτρινο μεσαίου βάθους. Αρώματα μικρής έντασης, με φυτικές νότες ξερού χόρτου και χαμομήλι. Στόμα ελαφρύ και γρήγορο, με οξύτητα που δεν υποστηρίζεται επαρκώς από το σώμα.
78/100 (ενδιαφέρον)
http://www.aioloswines.gr/lalikos

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.