Follow us

Κρασί από… κουτί

Know-how, αλήθειες και μύθοι αλλά και γευστική δοκιμή κρασιών σε ασκό, που αν και όχι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα αποτελούν συχνά μια αξιοπρεπή πρόταση σε πολύ προσιτή τιμή.

Κρασί από… κουτί

Στο εξωτερικό έχουν γίνει γνωστά ως bag in box ενώ σε εμάς έχει καθιερωθεί με το πολύ εύηχο όνομα ασκός, ώστε να προκαλεί το συνειρμό σε δέρμα γίδας και άλλα βουκολικά. Η ημερομηνία γέννησης τους είναι το 1965 και χώρα καταγωγής η Αυστραλία. Τεχνικά πρόκειται για ένας σάκο (bag) από πολλά στρώματα, συνήθως από πολυπροπυλένιο, κατάλληλο για τρόφιμα, ενώ το εξωτερικό συνήθως είναι από αλουμίνιο, ώστε να ελαχιστοποιείται η δυνατότητα εισαγωγής οξυγόνου και άρα οξείδωσης του κρασιού στη διάρκεια παραμονής του στον ασκό. Εξωτερικά υπάρχει ένα χάρτινο κουτί (box) που το υποβαστάζει και ένα ειδικό βρυσάκι από όπου ο ασκός αδειάζει κατά βούληση από τον καταναλωτή. Όσον αφορά το περιεχόμενο του αυτό ποικίλει αλλά, όπως είναι φυσικό, στις περισσότερες των περιπτώσεων προορίζεται για την μεταφορά και πώληση των πιο φτηνών κρασιών. Εν δυνάμει θα μπορούσε να περιέχει και άριστο κρασί. Για το σκοπό αυτό άλλωστε στο τέλος ακολουθεί η καθιερωμένη γευσιγνωσία, που είναι και το τελικό ζητούμενο για την ενημέρωση του κάθε οινόφιλου.

Το 1988 πέρασα δύο εβδομάδες, στo εμφιαλωτήριο της εταιρείας Quancard στο Μπορντό, γεμίζοντας ασκούς με το μόλις αγορασμένο γεμιστικό μηχάνημα. Οδυνηρά κουραστική εμπειρία αλλά το κρασί ήταν μια χαρά. Ακόμη θυμάμαι το πεντόλιτρο που είχα για περισσότερους από 6 μήνες δίχως το περιεχόμενο να πάθει κάτι. Ενώ σε ένα δοχείο με συμπαγή τοιχώματα όπως μια δεξαμενή ή μια φιάλη για να βγει το κρασί απαιτείται να μπει αέρας, ή στην καλύτερη περίπτωση αδρανές αέριο, τα ελαστικά τοιχώματα και το εδικό βρυσάκι του ασκού επιτρέπουν την εξαγωγή του περιεχόμενου χωρίς να μπαίνει αέρας. Αυτό αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τρόπου συσκευασίας αφού ο κρασί δεν έρχεται σε επαφή με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο άρα δεν υποβαθμίζεται. Εάν κάνετε το κόπο να ανοίξετε το κουτί από το επάνω μέρος και στη συνεχεία αρχίσετε να αφαιρείτε κρασί θα διαπιστώσετε με τα μάτια σας ότι η σακούλα συρρικνώνεται στο μέτρο που εσείς συνεχίζετε να αφαιρείτε κρασί και άρα δεν περνά αέρας στο εσωτερικό της σακούλας.

Στα συν προσθέστε και την πιο εύκολη μεταφορά. Ο περισσότερος κόσμος μάλλον θα βρει πιο εύκολο να μεταφέρει μονομιάς 5 κιλά κρασί αντί για 7 φιάλες που συνολικά ζυγίζουν περίπου 8,5 κιλά. Όταν με το καλό ο ασκός φτάσει σπίτι σας θα αναρωτηθείτε πως θα το κρυώσετε. Αν και αυτό φαίνεται απλό είμαι σίγουρος ότι το 50 % των καταναλωτών θα το πιούν σε θερμοκρασία δωματίου ακόμη και αν αυτό σημαίνει σημαίνει ενδεχόμενα 25 βαθμούς Κελσίου. Εσείς βεβαίως, για να διαβάζετε αυτό το κείμενο, θα ανήκετε σε αυτούς που δεν μπορούν να ευχαριστηθούν ένα κρασί σε τέτοια θερμοκρασία. Για να κατεβάσετε τη θερμοκρασία του ασκού σε επιθυμητά επίπεδα το μεν ψυγείο θα σας καθυστερήσει ενώ ο καταψύκτης ενδέχεται να οδηγήσει σε ακραία αποτελέσματα. Η εμπειρία διδάσκει ότι για να πάει από τους 30 στους 15 βαθμούς στον καταψύκτη χρειάζεται περίπου 5 ώρες ενώ αν μπει απλά στο ψυγείο περίπου 8. Εάν τελικά δεν χωράει στο ψυγείο βάλτε την ποσότητα που θα καταναλώστε άμεσα σε μια καράφα ή σε ένα μπουκάλι και παγώστε το.

Μόλις έρθει η πολυπόθητη ώρα κατανάλωσης σίγουρα δεν θα χρειαστείτε ανοιχτήρι.
Όταν αδειάσει και χρειαστεί να τα το πετάξετε αυτό θα γίνει ευκολότερα από ότι αν είχατε 7 άδεια μπουκάλια. Προσθέστε στα συν και το οικολογικό αποτύπωμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη ατμόσφαιρα που είναι αρκετά μειωμένο, κάτι που θα σας επιτρέψει να ανεβάσετε την οικολογική σας διάθεση.

Για να διαπιστώσετε όλα τα παραπάνω θα πρέπει, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, να αποκτήσετε τη δική σας εμπειρία αγοράζοντας έστω και μια φορά ένα ασκό. Πάντως εάν κρίνω από τα ράφια των σουπερ μάρκετ και την μικρή σχετικά ποικιλία σε αυτά, η κατανάλωση στο σπίτι δεν είναι και ιδιαίτερα διαδεδομένη. Αυτό ίσως και να οφείλεται στο βάρος της συσκευασίας ή στο ρυθμό της οικιακής κατανάλωσης. Μπορεί και σε άγνοια για τη σχέση ποιότητας τιμής. Τέλος, μέσω διαδικτύου μπορείτε να βρείτε πολύ περισσότερες προτάσεις από διαφορετικές ποικιλίες και σε διάφορες τιμές. Ήδη κυκλοφορούν και κρασιά ονομασίας προέλευση σε ασκό. Σίγουρα πάντως το χύμα που πίνετε την ταβέρνα σχεδόν όλο προέρχεται από ασκούς των 10 ή 20 λίτρων. Ας δούμε όμως «τι λέει» ποιοτικά το κρασί που διακινείται σε συσκευασία bag in box. Για το σκοπό αυτό δοκιμάσαμε έξι διαφορετικά κρασιά και βγάλαμε κάποια συμπεράσματα που θα βοηθήσουν τις επιλογές σας. Ιδού τα αποτελέσματα.

ΛΕΥΚΑ

ΑΠΕΛΙΑ ΛΕΥΚΟ
Λευκός ξηρός –Επιτραπέζιος
Παραγωγός Ελληνικά Κελάρια Οίνου, 6,08 € τα 5 λίτρα (Αντιστοιχία 0,91 €/0,75 lt)
Κίτρινο μεσαίου βάθους Αρώματα καθαρά και σύνθετα από φρέσκα κίτρινα φρούτα όπως ανανάς και μανταρίνι. Στόμα γεμάτο και υπόγλυκο με ελαφριά πικρή επιγευση εσπεριδοειδούς.
77/100 (Ενδιαφέρον)

ΙΝΟΠΟΙΗΜΑΤΑ
Λευκός ξηρός - Επιτραπέζιος
Παραγωγός ΙΝΟ 11,68 € τα 5 λίτρα (Αντιστοιχία 1,75 €/0,75 lt)
Κίτρινο μεσαίου βάθους. Αρώματα μεσαίας έντασης καθαρά με νότες πιπεριάς, κίτρινου φρούτου και ξερών χόρτων. Στόμα ελαφρύ με καλή ισορροπία και βοτανική αρωματική αίσθηση στο στόμα.
75/100 (Ενδιαφέρον)

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ
Λευκός ξηρός - Επιτραπέζιος
Παραγωγός Συνεταιρισμός Πεζών, 9,65 € τα 5 λιτρα (Αντιστοιχία 1,74 €/0,75 lt)
Κίτρινο μεσαίου βάθους. Αρώματα μεσαίας έντασης με αίσθηση μελιού, σημάδι ελαφριάς κούρασης και ξηρών χόρτων. Λίγο φρούτο. Στόμα ελαφρύ και σύντομο
73/100 (Αποδεκτό)

ΕΡΥΘΡΑ

ΑΜΠΕΛΑΝΘΗ
Ερυθρός ξηρός - Επιτραπέζιος
Παραγωγός Αναγνώστου Χρ., 11,04 € τα 5 λίτρα (Αντιστοιχία 1,65 €/0,75 lt)
Αρκετά ανοιχτό κόκκινο με κάποιες πορτοκαλιές αποχρώσεις. Αρώματα ικανοποιητικής έντασης με νότες από γλυκό κεράσι και καραμέλα. Στόμα γεμάτο με λίγες και μαλακές τανίνες. Καλή ισορροπία.
77/100 (Ενδιαφέρον)

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ
Ερυθρός ξηρός- Επιτραπέζιος
Παραγωγός Συνεταιρισμός Πεζών, 10, 44 € τα 5 λίτρα (Αντιστοιχία 1,65 €/0,75 lt)
Μεσαίου βάθους ερυθρό. Αρώματα ξερού χόρτου και νύξεις κόκκινου φρούτου. Στόμα αρκετά ελαφρύ με λίγες και διακριτικές τανίνες
74/100 (Αποδεκτό)

ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΑΣ
Ερυθρό ξηρό - Επιτραπέζιο
«Ιδιωτική ετικέτα» της Carrefour - Μαρινόπουλος, 7,69 € τα 5 λίτρα (Αντιστοιχία 1,65 €/0,75 lt)
Αρκετά ανοιχτό κόκκινο. Χαμηλής έντασης αρώματα ξερών κόκκινων φρούτων και δέρματος. Στόμα ελαφρύ με λίγες τανίνες που μένουν στην επιγευση
73/100 (Αποδεκτό)

Όπως προκύπτει από τη δοκιμή δύο είναι τα στοιχεία που πρέπει να συγκρατήσουμε. Κατ’ αρχήν η τιμή. Με αναγωγή σε φιάλη 0,75lt διαπιστώνουμε, ότι κινούμαστε σε μία γκάμα τιμών από 0,90 – 1,75 €. Αυτό σημαίνει σαφώς χαμηλότερη τιμή από την ισοδύναμη γυάλινη συσκευασία. Υπάρχει όμως και το θέμα της ποιότητας. Όπως διαπιστώνουμε από τις βαθμολογίες και τα έξι δείγματα κινούνται μεταξύ του αποδεκτού και του ενδιαφέροντος με κέντρο βάρους μάλλον στο ενδιαφέρον. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Ο ασκός ταιριάζει καλά σε απλούς χωρίς ιδιαίτερες οργανοληπτικές απαιτήσεις οινόφιλους που διαθέτουν ασθενές βαλάντιο. Ίσως δεν είναι η καλύτερη λύση. Σίγουρα όμως δίνει τη δυνατότητα μίας αξιοπρεπούς απόλαυσης και σε αυτούς που διαφορετικά θα έβαζαν στο τραπέζι τους μόνο νερό.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.