Follow us

Συνέντευξη Θανάσης και Γιώργος Παπαϊωάννου

Μιλήσαμε με τους «γκουρού» της Νεμέας και πρωτοπόρους στα προσιτά ποιοτικά κρασιά για τη σχέση ποιότητας τιμής και το καλό κρασί.

Συνέντευξη Θανάσης και Γιώργος Παπαϊωάννου

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου δικαιολογημένα θεωρείται ο «γκουρού» της Νεμέας και ο πιο ολοκληρωμένος, ίσως, παραδοσιακός αμπελουργός της Ελλάδας. Σε μία εποχή (τη δεκαετία του 1980) που το Αγιωργήτικο έφτανε ως χύμα αγνώστου ποιότητας στα ποτήρια μας η φιγουράριζε σε δίλιτρα μπουκάλια στα πεζούλια σιδηροδρομικών σταθμών ή τουριστικών καταστημάτων ο Μπάρμπα – Θανάσης έκανε την επανάσταση. Ιδιόκτητοι αμπελώνες, καλλιέργεια με βαθειά γνώση, υγιεινή της πρώτης ύλης, οινοποίηση με προδιαγραφές έκαναν το Κτήμα Παπαϊωάννου την επιτομή της ποιοτικής κλασικής Νεμέας. Δίπλα του ο Γιώργος Παπαϊωάννου έμπειρος πολύ καλός οινολόγος συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις και με γνώση στην προσπάθεια. Σήμερα, η πλέον ιστορική εκμετάλλευση της ζώνης έχει σαν βάση της φιλοσοφίας της την βιολογική καλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών που σέβονται τους κανόνες της υγιεινής και χαρίζουν απόλαυση. Έχει όμως και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Προτείνει κρασιά εξαιρετικής ποιότητας σε χαμηλές τιμές κάτι που δύσκολα συναντάς σε άλλα οινοποιείας με ανάλογη φήμη και παράδοση. Η σειρά π.χ. «Αμπελώνας Παπαϊωάννου Λευκό – Ροζέ – Κόκκινο» το εξαιρετικό Chardonnay αλλά και άλλες ετικέτες επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Μιλήσαμε τόσο το Θανάση όσο και με τον Γιώργο Παπαϊωάννου και τους ζητήσαμε την άποψη τους για το καλό κρασί, την ποιότητα, τη σχέση ποιότητας – τιμής κ.λ.π. Ιδού οι απαντήσεις τους.

Συνέντευξη Θανάσης και Γιώργος Παπαϊωάννου

1) Τι σημαίνει για εσάς καλό κρασί;

Γιώργος Παπαϊωάννου: Καλό κρασί είναι αυτό που συνδυάζει την υγιεινή και την απόλαυση. Στην υγιεινή υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας, με βιολογική καλλιέργεια στο αμπέλι και αποφυγή χημικών ουσιών στην οινοποίηση. Η βιολογική καλλιέργεια με γνώση, θέτει τις βάσεις για την απόλαυση. Συμβάλει δηλαδή στην συγκέντρωση των γευστικών και αρωματικών συστατικών, στην ισορροπία, την αρμονία και τελικά στην ανάδειξη του μικροκλίματος (terroir) του αμπελώνα.

2) Τι είναι πιο σημαντικό: Η ποιότητα της πρώτης ύλης ή η δεξιότητα του οινολόγου;

Θανάσης Παπαϊωάννου: O συνδυασμός ποιότητα της πρώτης ύλης και δεξιότητα ενός οινολόγου δίνει άριστο αποτέλεσμα. Δεξιότητα και κακή ποιότητα πρώτης ύλης μερικές φορές δίνει (υποκειμενικά) επίσης άριστα αποτελέσματα.

3) Γιατί ενώ έχετε την φήμη του κορυφαίου ίσως οινοποιείου με ποιοτικά κρασιά σε εξαιρετικά προσιτές τιμές, παράγετε κρασιά που για την ελληνική πραγματικότητα είναι ακριβά;

Γιώργος Παπαϊωάννου: Το ζητούμενο σε ένα κρασί είναι η καλή σχέση ποιότητας – τιμής. Το ελληνικό κοινό είναι πολύ εκλεκτικό και εμείς απευθυνόμαστε σε αυτό και σε ένα ευρύτερο φάσμα που συμπεριλαμβάνει και το διεθνές κοινό. Η φήμη και η καταξίωση και στα δυο κοινά έρχεται από κορυφαία κρασιά, γι’αυτό αποδεχόμαστε την πρόκληση αυτή αξιοποιώντας το μικροκλίμα του αμπελώνα και την τεχνογνωσία, που οδηγεί σε τέτοια κρασιά, που η υψηλότερη τιμή τους αντιστοιχεί στην υψηλότερη ποιότητα τους και στο τρόπο παραγωγής τους. Ταυτόχρονα, επειδή το ποιοτικό κρασί πρέπει να είναι προσιτό σε όλους θεωρούμε υποχρέωση μας να προτείνουμε στους οινόφιλους και κρασιά που η τιμή τους επιτρέπει σε κάθε ένα να τα βάλει στο τραπέζι του και να τα απολαύσει.

4) Τι γνώμη έχετε για το τι πρέπει να γίνει ώστε το Ελληνικό κρασί να γίνει γνωστό στο εξωτερικό;

Θανάσης Παπαϊωάννου: Τα ποιοτικά κρασιά είναι κατά κανόνα περιορισμένης παραγωγής. Για να γίνουν γνωστά έχουν ανάγκη τη δημοσιότητα που δίνουν τα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και την ανάδειξη της ποιότητας που προτείνουν μέσα από τα Μ.Μ.Ε. Ταυτόχρονα, επειδή το ποιοτικό κρασί αναγνωρίζεται στηρίζοντας και στη φήμη που δημιουργείται «από στόμα σε στόμα». Φυσικά, σε ότι αφορά στο εξωτερικό χρειάζεται ακόμα και η ύπαρξη συλλογικής προσπάθειας, οργανωμένων ενεργειών κ.λ.π. Ούτως ή άλλως χρειάζεται χρόνος.

5) Τι θα συμβουλεύατε τον Έλληνα οινόφιλο σε ότι αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να επιλέγει το κρασί που θα βάλει στο τραπέζι του;

Γιώργος Παπαϊωάννου: Ο Έλληνας οινόφιλος θα πρέπει πρώτα από όλα να δοκιμάζει και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να το κάνει, όπως οι οινικές εκθέσεις, οι επισκέψεις σε οινοποιεία και τα εξειδικευμένα καταστήματα που διοργανώνουν γευστικές δοκιμές. Στην συνέχεια θα πρέπει να ενημερώνεται και να πληροφορείται για τις αξιολογήσεις και τις παρουσιάσεις κρασιών, που υπάρχουν στο ειδικό τύπο Και τέλος θα πρέπει να επιλέγει εκείνο το σημείο αγοράς του κρασιού του, όπου οι συνθήκες διατήρησης είναι ιδανικές. Αυτός που κάνει όλα τα παραπάνω είναι για εμένα ο οινόφιλος και για να επιλέξει το κρασί για το τραπέζι του θα πρέπει να περνάει από τα στάδια της δοκιμής , της ενημέρωσης και της επιλογής.
Παραφράζοντας την πρόταση «Σωστός πολίτης είναι αυτός που ελέγχει και έρχει», «Σωστός οινόφιλος είναι αυτός που δοκιμάζει και επιλέγει».

Τα ποιοτικά προσιτά κρασιά του Παπαϊωάννου

CHARDONNAY 2011 € 7,96
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΡΟΔΙΤΗΣ – SAUVIGNON 2011 € 7,38
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΡΟΖΕ 2011 € 6,64
ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ 2011 € 6,64

ΔΙΑΝΟΜΗ : ΙΝΤΕΡΒΙΝΟ Τηλ. 210 2852903

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.