Follow us

Δοκιμάσαμε τα 6 φτηνότερα εισαγόμενα κρασιά του ΑΒ

Συνεχίζουμε τις αναζητήσεις μας στα ράφια κρασιού των σούπερ μάρκετ επισκεπτόμενοι τα ΑΒ Βασιλόπουλος και ψάχνοντας για κρασιά που συνδυάζουν χαμηλή τιμή, συνήθως κάτω από 5€ και ποιότητα ικανή να προσφέρει απόλαυση. Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε δοκιμάσει και αξιολογήσει έξι επώνυμα Ελληνικά κρασιά. Επιστρέφουμε αυτή την εβδομάδα με στόχο τα εξ’αλλοδαπής προερχόμενα. Ιδού λοιπόν τα συμπεράσματα μας.

Δοκιμάσαμε τα 6 φτηνότερα εισαγόμενα κρασιά του ΑΒ

ORVIETO CLASSICO 2011
Λευκό κρασί από το Orvieto της Ιταλίας, από τις ποικιλίες Grechetto και Trebbiano.
Παραγωγός : Baroncini, 4,08 €
Κίτρινο βαθύ. Όπως αφήνει το χρώμα να υποθέσουμε τα αρώματα του είναι ώριμα, με νότες κομμένων λουλουδιών, χαμομηλιού και μελιού. Παραμένουν όμως αρκετά έντονα και καθαρά αλλά δείχνουν ένα κρασί πρόσφατης εσοδείας, που ωρίμασε υπερβολικά γρήγορα. Στο στόμα μπαίνει γλυκά με ικανοποιητική οξύτητα και ελαφριά γεύση. Αρκετά σύντομο με τα αλδεϋδικά αρώματα στόματος σε πρώτο πλάνο.
73/100 (Αποδεκτό)

LIEBFRAUMILCH 2011
Λευκό ημίξηρο κρασί TO Reinhessen/ Γερμανία μίγμα από διάφορες ποικιλίες.
Παραγωγός : Eward Drathen, 4,99 €
Κίτρινο μεσαίου βάθους. Μοσχάτα αρώματα με κυριαρχία ώριμου τριαντάφυλλου το οποίο ακολουθείται από ελαφρύ κίτρινο φρούτο με ώριμους επίσης χαρακτήρες. Στόμα με αρκετά ζάχαρα που του δίνουν γλυκύτητα άλλα δεν ισορροπούνται από την οξύτητα. Παράλληλα, αμφότερα (γλυκύτητα και οξύτητα) εξ αιτίας τη έλλειψης σώματος δείχνουν να αιωρούνται και να μη δένουν μεταξύ τους
Βαθμός 76/100 (Ενδιαφέρον)

LAMBRUSCO
Ερυθρό ημίγλυκο αφρώδες κρασί από την Emilia Romagna/Ιταλία από την ποικιλία Lambrusco.
Παραγωγός : Chiarli, 2,88 €
Άρκετα βαθύ κόκκινο με υποψία κυανών αποχρώσεων και διακριτική παρουσία φυσαλίδων. Καθαρά και έντονα άρωματα κερασιού και κόκκινου φρούτου του δάσους τα οποία παραπέμπουν περισσότερο σε χυμό και λιγότερο σε κρασί. Στόμα λεπτό αρκετά γλυκό και φανερά ημιαφρώδες με αρκετή οξύτητα. Αρκετές τανίνες που δίνουν την αίσθηση που αφήνει το μάσημα μιας φλούδας μήλου ανακατεμένης με φλούδια ροδάκινου. Χαριτωμένο σύνολο που αξίζει να δοκιμάσετε έστω και μια φορά για το στυλ του.
78/100 (Ενδιαφέρον)

BARBERA D’ ASTI 2008
Ερυθρό ξηρό κρασί από την περιοχή του Asti στο Piemonte/Ιταλία από την ποικιλία Barbera.
Παραγωγός : Casa Sant’Orsola 3,99€
Κόκκινο αρκετά βαθύ. Αρώματα κόκκινων φρέσκων φρούτων κυρίως από κεράσι και φραγκοστάφυλο με νότες γαρίφαλου και πικραμύγδαλου μεσαίας έντασης. Στόμα με γλυκύτητα, αρκετή οξύτητα και λεπτό σώμα. Εξ όσου λεπτές τανίνες που δημιουργούν μια καλή αρμονία αρώματος και γευστικής εντύπωσης. Ελαφρά πικρό τελείωμα
Βαθμός 80/100 (Καλό)

MIXTUS 2011
Ερυθρό ξηρό κρασί από την περιοχή Mentosa/Αργεντινή από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot.
Παραγωγός : Trivento 3,95€
Βαθύ ερυθρό με νεανική αίσθηση. Αρώματα κόκκινου φρούτου με το φραγκοστάφυλο να πρωτοστατεί. Ανεπαίσθητη βοτανική αίσθηση που το συμπληρώνει ευχαρίστα. Στόμα με γλυκύτητα που σκεπάζει την οξύτητα και στρόγγυλες τανίνες αρκετές για να δώσουν την αίσθηση του όγκου. Καλή διάρκεια, νεανικός χαρακτήρας και ευχάριστη επίγευση.
81/100 (Καλό)

CABERNET SAUVIGNON 2011
Ερυθρό ξηρό κρασί από το Languedoc (Pays d’oc)/Γαλλία από την ποικιλία Cabernet Sauvignon
Παραγωγός : Jean d Aosque 3,89€
Σκούρο κόκκινο με νεανικές αποχρώσεις. Έντονα και καθαρά αρώματα λουλουδιών γιασεμιού και βιολέτας ανακατεμένα με φραγκοστάφυλο. Στόμα με γλυκύτητα. Μαλακές και στρόγγυλες καλής ποιότητα τανίνες που το κρατούν κομψό χωρίς να το βαραίνουν. Καλή επιγευση.
81/100 (Καλό)

Όπως προκύπτει από τη δοκιμή των εισαγόμενων κρασιών από τα ΑΒ Βασιλόπουλος τα τρία είναι καλά τα δύο είναι ενδιαφέροντα και το ένα απλώς αποδεκτό. Ο οινόφιλος χρήστης που θα θελήσει να ανατρέξει στην αντίστοιχη δοκιμή που έγινε (3/5/2012) για τα Ελληνικά κρασιά θα διαπιστώσει ότι ποιοτικά η δοκιμή εκείνη οδήγησε ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα. Με μία διαφορά τα μεν καλά Ελληνικά έχουν (εκτός από ένα) τιμή περίπου 5,40 € ενώ και τα τρία καλά εισαγόμενα κινούνται περίπου στα 3,90 €. Κάτι ανάλογο (σε μικρότερο βαθμό) ισχύει και για τα τρία άλλα κρασιά των δύο δοκιμών. Αυτό, δυστυχώς, αποτελεί ένα μεγάλο χάντικαπ για το Ελληνικό κρασί ειδικά τώρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Μέχρι στιγμής αυτό που σώζει την κατάσταση είναι το γεγονός ότι ο απλός καταναλωτής αισθάνεται λίγο αμήχανα απέναντι στο εισαγώμενο. Όμως και αυτή η ασπίδα έχει ημερομηνία λήξης. Κάποια στιγμή όλο και περισσότεροι αγοραστές θα «ξεψαρώνουν» και θα αρχίσουν να απλώνουν χέρι προς την κατεύθυνση των εισαγόμενων με κίνδυνο το Ελληνικό κρασί μακροπρόθεσμα να χάσει τη μάχη. Αν αυτό είναι το ζητούμενο από πλευράς παραγωγών και λοιπών εμπλεκόμενων θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.