Follow us

Η βιβλιοθήκη του Έλληνα οινόφιλου

Οι περισσότεροι οινόφιλοι ενδιαφέρονται κύρια για την απόλαυση ενός κρασιού που αναβαθμίζει ποιοτικά το τραπέζι τους χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις. Γνωρίζουν κάποιους παραγωγούς, έχουν κάποια προτίμηση για ορισμένες ετικέτες και δοκιμάζουν κάποια κρασιά επί πλέον αν τα προτείνει κάποιος ειδικός τον οποίο εμπιστεύονται. Υπάρχει όμως και η μειοψηφία. Εκείνοι που ενδιαφέρονται για την απόλαυση «μετά λόγου γνώσεως». Αναζητούν πληροφορίες, διαβάζουν, ψάχνουν στα ράφια της κάβας. Συχνά ανατρέχουν στην ει

Η βιβλιοθήκη του Έλληνα οινόφιλου

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ KPAΣΙΩN
ΚΟΥΡΑΚΟΥ-ΔΡΑΓΩΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ - 1987 - (Ο.Π.E.).
Μία προσπάθεια του δημόσιου τομέα να κάνει γνωστό το ελληνικό κρασί. Μια καλαίσθητη έκδοση με στόχο την ενημέρωση του Έλληνα καταναλωτή με τις νεοσύστατες τότε (1987) ονομασίες προέλευσης. Μας έφερε κοντά στις αμπελοοινικές περιοχές, και στις ελληνικές ποικιλίες κάνοντας ταυτόχρονα και μια πρώτη προσέγγιση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών εκείνης της εποχής

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ
MILES LAMBERT GOCS - 1990 - (ΤΡΙΑΙΝΑ).
Η εικόνα μιας εποχής που πέρασε. Μια σπάνια οινολογική περιήγηση στον κόσμο των κρασιών, που θυμίζει σε στυλ βιβλία που γράφτηκαν το 18ο και 19ο αιώνα για τη χώρα μας από ξένους περιηγητές. Παράγωγοι που έπαψαν να υπάρχουν, ιστορικά στοιχεία και μια φολκλορική περιγραφή που αντιμετωπίζει, με αγάπη τα κρασιά της εποχής εκείνης.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ
ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ - 2006 - ( ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ).
Μια αναλυτική παρουσίαση του σύγχρονου Ελληνικού κρασιού των ελλήνων παραγωγών και των κρασιών τους, με έμφαση κυρίως στο στυλ οινοποίησης και με μια πιο οινολογική προσέγγιση της γευσιγνωσίας.

WINE GLASS FULL OF GREECE
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΙΜΟΣ - 2009 - (ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ)
Σε αυτό το δίγλωσσο βιβλίο ο συγγραφέας δίνει την προσωπική του εκτίμηση και κατατάσσει ποιοτικά τους Έλληνες οινοποιούς μέσα από μία διαχρονική αξιολόγηση των κρασιών τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ
ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ - 2010 - (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ)
Ένα μεγάλο (σε μέγεθος) βίβλο που περιλαμβάνει μια εισαγωγή για την ιστορία του ελληνικού κρασιού, την οινοποίηση το αμπέλι και την νομοθεσία. Πέραν αυτών δίνει στοιχεία για πολλούς Έλληνες παραγωγούς, αναφέρεται στην οργανοληπτική δοκιμασία και προτείνει αρμονικούς συνδυασμούς κρασιού και φαγητού.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η βιβλιοθήκη του Έλληνα οινόφιλου
ΟΙΝΟΣ (ANDRE DOMINE)

ΟΙΝΟΣ
ANDRE DOMINE - 2004 - (ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ)
Τεράστιο και διεξοδικό περιγράφει επαρκώς τον διεθνή αμπελώνα. Στηρίζεται κυρίως στην περιγραφή περιοχών, με κατατοπιστικούς χάρτες και ασχολείται λιγότερο με την παρουσίαση παραγωγών.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ
JONATHAN RAY - 205 - (ΨΥΧΟΓΙΟΣ)
Συνοπτική παρουσίαση για κάποιον που θέλει να αποκτήσει απλά μια γενική εικόνα για το κρασί και τον παγκόσμιο αμπελώνα, εκτός Ελλάδος.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
1990 - (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΤΒΑ) και

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΟΣ ΟΙΝΟΣ – ΜΟΝΟΒΑΣ(Ι)Α – MALVASIA
2008 - (ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ)

ΝΕΜΕΑ ΔΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΧΩΡΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ
2011 (CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI)
Και τα τρία βιβλία ασχολούνται μέσα από συγκεκριμένη θεματογραφία με την ιστορία και τη λαογραφία του Ελληνικού κρασιού. Μία σοβαρή αλλά όχι βαρετή επιστημονική έρευνα και προσέγγιση των θεμάτων.

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ -1995 - (ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ)

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΕΤΟΥΡΑ - 2009 - (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ).

ΑΜΠΕΛOΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ - 2011- ( ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ)
Τρία από τα πολλά βιβλία που υπάρχουν για το αμπέλι. Χρήσιμα μόνον αν αποφασίσετε να γίνεται αμπελουργοί ή αν έχετε την πρόθεση να ξεκινήσετε την προσέγγιση του κρασιού από την φυσική του αρχή, το αμπέλι.


ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
ΣΠΙΝΘΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ (OLIVE PRESS)
ΑΜΠΕΛΟΓΡΑΦΙΑ
ΜΑΝΟΛΗ ΣΑΤΑΥΡΑΚΑΚΗ – 2010 - (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΡΟΠΗ).
ΑΜΠΕΑΠΛΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ - 2010 - (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ
Τρία ελληνικά βιβλία μεταξύ του χρησίμου και ίσως του απαραίτητου κυρίως για οινόφιλους που θέλουν να έχουν γνώσεις εις βάθος. Περιγραφή των αμπελογραφικών χαρακτηριστικών, συμπεριφορά των ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, και κάποιες ενδείξεις για τα κρασιά που παράγουν

ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΖΙΤΖΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΡΙΣ ΚΥΠΑΡΙΣΙΟΥ - 2008 - (LE MONDE)
Γραμμένο για την εκπαίδευση των σπουδαστών της σχολής LE MONDE. Εκπαιδευτικό και κατανοητό διαβάζεται από κάθε οινόφιλο.

ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ
ΑΡΓΥΡΗ ΤΣΑΚΙΡΗ - 2009 - (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ)
Αρκετά βαρύ βιβλίο για απλούς οινόφιλους. Παρ’ όλα αυτά έχει ήδη διαβαστεί από πολλούς. Στοχεύει κυρίως στους οινοποιούς και οινολόγους με τον ανάλογο βαθμό δυσκολίας για ένα απλό οινόφιλο.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ (ΒΕΚΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΟΥΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟ ΚΡΑΣΙ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - 2006 - (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)
Μέσα από την οπτική των ποικιλιών μια περιήγηση στον κόσμο του κρασιού και της απόλαυση του. Δίνει τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται ο οινόφιλος στο ξεκίνημα του.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΒΕΚΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΟΥΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ – 2011 - (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ)
Προσέγγιση του κρασιού μέσα από την οπτική των ελληνικών και διεθνών αμπελουργικών/ οινοπαραγωγικών περιοχών. Καλύπτει όλο το φάσμα της προσέγγισης του κρασιού από τον καταναλωτή με κατανοητό τρόπο από το αμπέλι μέχρι το κρασί στο τραπέζι και την αρμονία των γεύσεων.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΡΑΣΙΩΝ

ALPHA WINE GUIDE
ΚΟΥΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ - 2011- (ΔΕΣΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ)
Ένας οδηγός (ο μοναδικός με βαθμολόγηση ) για τα καλύτερα ελληνικά κρασιά σε ηλεκτρονική μορφή, διαθέσιμος για όλους στο www.athinoramaumami.gr .

ΑΡΜΟΝΙΑ

ΤΟ ΠΑΝΤΡΕΜΑ ΟΙΝΩΝ & ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - 1999 - (ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ)
Ενδιαφέρουσα προσέγγιση με προτάσεις για συνδυασμό φαγητών και κρασιών από ένα οινολόγο με μεγάλη εμπειρία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΒΑ
ΒΕΚΙΟΥ ΑΝΝΑ, ΒΕΚΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - 2004 - (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ)
Μαγειρική με την οπτική της αρμονίας και της πρωτοτυπίας. Η κάθε συνταγή συνοδεύεται από προτάσεις για αρμονικούς συνδυασμούς με το κρασί και ανάλογες συμβουλές.


Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.