Follow us

Τα κρασιά του Πάσχα

Ο Αργύρης Τσακίρης επιλέγει αξιόλογες ετικέτες, σε σχετικά προσιτές μάλιστα τιμές, για να συνοδεύσετε το αρνί, το κοκορέτσι και τους μεζέδες της Λαμπρής.

Τα κρασιά του Πάσχα

Άραγε υπάρχουν κρασιά κατάλληλα για διαφορετικές εποχές (ή και εορταστικές περιόδους) όπως π.χ. το Πασχαλινό ή το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ή και το καλοκαίρι. Η απάντηση είναι ναι. Το καλοκαίρι, με ελαφριά διατροφή, θέλουμε κρασιά πιο δροσερά πιο λεπτά και πιο αρωματικά. Τα κρασιά για το μέσον του χειμώνα (περίοδος των γιορτών) λαμβάνοντας υπόψη και τα λιπαρά πιάτα αυτής της περιόδου, πρέπει να είναι θερμά, (δηλαδή με άφθονη αλκοόλη), πλούσια με πιο πυκνό άρωμα. Το Πάσχα, ως ενδιάμεση εποχή, αναζητάει κρασιά με μεσαίο γευστικό πλούτο, καλή ισορροπία και επίσης μεσαία αρωματική ένταση. Το αρνάκι και το κοκορέτσι, κατ’ εξοχήν συμβολικά φαγητά του πασχαλινού τραπεζιού, έχοντας απαλλαγεί με το ψήσιμο από τα περιττά λίπη, αναζητούν και συνδυάζονται επιτυχώς με κρασιά αυτού του τύπου. Όχι τελείως συμπτωματικά, τα εν λόγω κρασιά είναι από τα πιο φτηνά αφού οι άλλες δυο κατηγορίες, τα πλούσια σε γεύση (χειμωνιάτικα) ή τα έντονα σε άρωμα (καλοκαιρινά ) είναι συνήθως πιο ακριβά.

Για τις ανάγκες λοιπόν του Πασχαλινού τραπεζιού επιλέξαμε μία σειρά κρασιών που υπακούουν σε δύο παραμέτρους. Κοστίζουν κάτω από 8 ευρώ έχουν βαθμολογηθεί (ALPHA WINE GUIDE 2012) με τουλάχιστον 80/100 και προφανώς είναι καλά ή πολύ καλά (βαθμολογία άνω του 85/100). Σας τα παρουσιάζουμε και ελπίζουμε να βρείτε κάτι που να τα ταιριάζει με τα γούστα σας. Καλό Πάσχα.

ΛΕΥΚΑ

CHARDONNAY ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (86/100 - 7,96 €)
Κίτρινο μεσαίου βάθους. Αρώματα ροδάκινου, με εσπεριδοειδείς νύξεις σε φόντο βουτύρου και τσακμακόπετρας. Στόμα, πλούσιο και γλυκό, με καλή οξύτητα που μένει μέχρι τέλος.

ΑΣΠΡΟΛΙΘΙ (86 /100 - 7,85 €)
Ανοιχτό πρασινοκίτρινο. Κομψά και σύνθετα αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου, πεπονιού και βουτυράτου αχλαδιού. Στόμα γεμάτο, με τραγανή οξύτητα που του δίνει ζωντάνια στα όρια της τραχύτητας. Καλή επίγευση και διάρκεια.

ΑΜΥΝΤΑΣ ΛΕΥΚΟΣ 2010 (83/100 - 4,4 €)
Αχυροκίτρινο ανοιχτό. Καθαρά και έντονα αρώματα αχλαδιού με νότες άγουρου ανανά και λεμονάτες νύξεις. Στόμα γεμάτο, με καλή ισορροπία και τραγανή οξύτητα που του δίνει ζωντάνια.

ΑΜΠΕΛΟΥ ΓΗΣ ΛΕΥΚΟ (83/100 - 7 €)
Ανοιχτό πρασινοκίτρινο. Αρώματα φρέσκου κίτρινου φρούτου και ροδάκινου, με αχλάδι και λεμονάτες νότες. Γεμάτο στόμα, με καλή ισορροπία και διάρκεια.

ΡΟΔΙΤΗΣ SAUVIGNON ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (83/100 - 7,38 €)
Μεσαίου βάθους κίτρινο. Καθαρά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων με ελαφρές νότες τριαντάφυλλου και μέντας. Γεμάτο και δροσερό στόμα.

MEDITERRA - ΝΕΑ ΓΗ ΛΕΥΚΟ (83/100 - 6,57 €)
Κίτρινο λαμπερό. Αρώματα ωρίμων λευκόσαρκων φρούτων ανανά, με νότες ευγενικής και συγκρατημένης φυτικότητας. Στόμα ελαφρά γλυκό μεσαίου όγκου, με αρκετό νεύρο χάρη στη δροσιστική οξύτητα.

ΠΑΛΥΒΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (83/100 - 6,64 €)
Κίτρινο αρκετά τονισμένο. Ώριμα αρώματα κυδωνιού και ροδάκινου. Εξελιγμένο αλλά ευχάριστο. Στόμα γεμάτο με γλυκύτητα υποτονισμένη οξύτητα και μεγάλη διάρκεια

ΣΚΟΥΡΑΣ ΛΕΥΚΟΣ (83/100 - 5,54 €)
Ανοιχτό πρασινοκίτρινο. Αρώματα κίτρινων φρούτων με διακριτικές νότες τριαντάφυλλου και μέντας. Στόμα γεμάτο, με καλή οξύτητα.

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ PRIMA TERRA ΑΣΥΡΤΙΚΟ (83/100 - 7,38 €)
Κίτρινο αρκετά λαμπερό. Αρώματα εσπεριδοειδών με ικανοποιητική ένταση αλλά και νότες καραμέλας κίτρινων φρούτων. Στόμα με γλυκύτητα και καλή οξύτητα που το κάνει τραγανό. Καλή διάρκεια

ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (82/100 - 7,38 €)
Ανοιχτό κίτρινο. Δειλά αρώματα μέντας και τριαντάφυλλου. Στόμα γεμάτο, με ικανοποιητική λεμονάτη οξύτητα και γλυκύτητα που το ισορροπεί.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ (82/100 - 6,4 €)
Κιτρινοπράσινο. Καθαρά αρώματα με ικανοποιητική ένταση από μάνγκο, αχλάδι με αίσθηση ξηρού χόρτου σε ευγενή αρμονία. Στόμα μεσαίου όγκου, ισορροπημένο, με δροσιά που γίνεται αισθητή στην επίγευση.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ (80/100 - 6,77 €)
Αρκετά βαθύ ερυθρό, με ιώδεις νύξεις. Αρώματα κερασιού και μούρου με νότες, κανέλας. Στόμα μεσαίου όγκου, με καλή ισορροπία και λίγες τανίνες που διανθίζουν το τελείωμα.

ΦΙΛΟΝΟΗ (80/100 - 5,78 €)
Ανοιχτό κιτρινοπράσινο. Καθαρά αρώματα φρέσκου βερίκοκου και τριαντάφυλλου, με φυτικές, ευχάριστες νότες μέντας. Στόμα σχετικά ελαφρύ, με αρκετή γλυκύτητα και με σχετικώς προεξέχουσα λεμονάτη οξύτητα.

ΡΟΖΕ

ΑΜΥΝΤΑΣ ΡΟΖΕ 2010.(83/100 - 4,4 €)
Ανοιχτό ροδί με ιώδεις αποχρώσεις. Καθαρά αρώματα φραγκοστάφυλου και φύλλου ντομάτας. Στόμα με ελαφριά γλυκύτητα, δροσιστική οξύτητα και ελάχιστες τανίνες.

ΚΑΤΩΓΙ ΡΟΖΕ 2010 (83/100 - 7,40 €)
Ζωηρό ροδί. Ευδιάκριτα αρώματα φράουλας και φραμπουάζ. Στόμα με ελαφρά γλυκύτητα, λίγο αισθητές τανίνες και οξύτητα που το ισορροπεί.

ΣΚΟΥΡΑΣ ΡΟΖΕ (82/100 - 5,54 €)
Ροδί λαμπερό με ιώδεις ανταύγειες. Καθαρά και έντονα αρώματα κερασιού και μπανάνας. Στόμα γεμάτο, με γλυκύτητα και δροσιστική οξύτητα

ΡΟΖΕ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (81/100 - 6,64 €)
Ανοιχτό ροδί με πορτοκαλί ανταύγειες. Μεσαίας έντασης αρώματα φρέσκου κερασιού, κόκκινου φρούτου και ροδιού. Στόμα γεμάτο, με γλυκύτητα, αρκετή οξύτητα και ελάχιστη αίσθηση τανινών.

ΕΡΥΘΡΑ

Τα κρασιά του Πάσχα

ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ΕΡΥΘΡΟΣ 2007 ( 85/100 - 7,0 €)
Μεσαίου βάθους ερυθρό. Τυπικά αρώματα φραμπουάζ με ευχάριστες βοτανικές νότες ελιάς και ζαμπόν. Στόμα μεσαίου όγκου, με τανίνες που κάνουν αισθητή την παρουσία τους παραμένοντας υπό έλεγχο. Καλή οξύτητα, ικανοποιητική διάρκεια και ευχαρίστα στυφό στην επίγευση.

ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΝΟΥ (83/100 - 6,64 €)
Κόκκινο μεσαίας έντασης. Αρκετά πυκνά αρώματα καραμέλας κερασιού, γαρίφαλου και μπανάνας. Στόμα μεσαίου όγκου, έντονα φρουτώδες, με γλυκύτητα. Λίγες αλλά καλής ποιότητας τανίνες.

ΑΜΠΕΛΟΥ ΓΗΣ ΕΡΥΘΡΟ (83/100 - 7 €)
Έντονο ερυθρό. Ευδιάκριτα αρώματα κόκκινων φρούτων και μελανιού με αρκετές ζωικές νότες που σηματοδοτούν την προέλευση. Νύξεις βανίλιας και ξύλου. Στόμα, γεμάτο, με γλυκύτητα και μαλακές τανίνες.

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Ν-ΡΗΓΑΣ ΚΟΥΠΑΕΡΥΘΡΟΣ (83/100 - 4,92 €)
Μεσαίου βάθους ερυθρό. Τονισμένα αρώματα κόκκινων φρούτων με παρουσία βύσσινου και κομψή βοτανικότητα. Στόμα γεμάτο που ξεκινά γλύκα με αισθητές τανίνες στο τελείωμα.

ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ (82/100 - 7,38 €)
Μεσαίου βάθους ερυθρό. Αρκετά έντονο και φρουτώδες άρωμα κερασιού και μούρου, με νότες βανίλιας και γαρίφαλου. Ίχνη φυτικότητας. Στόμα αρκετά γεμάτο και ελαφρές τανίνες που κάνουν στιγμιαία την εμφάνιση τους στο κλείσιμο.

ΣΚΟΥΡΑΣ ΕΡΥΘΡΟΣ (82 /100 - 5,90 €)
Αρκετά βαθύ κόκκινο με ιώδεις αποχρώσεις. Φρέσκα, ευχάριστα αρώματα κερασιού και μπανάνας στο στυλ νουβό, με νότες βύσσινου. Στόμα γεμάτο και ζωηρό, με μετρημένες τανίνες που ζωντανεύουν από την οξύτητα.

ΡΑΨΑΝΗ ΤΣΑΝΤΑΛΗ (82/100 - 7,64 €)
Μεσαίου βάθους ερυθρό χρώμα. Αρώματα κόκκινου φρούτου και ζαμπόν με ελαφρά ζωικές νότες. Στόμα μεσαίου όγκου με αισθητές τανίνες που του δίνουν ζωντάνια.

ΑΜΥΝΤΑΣ ΕΡΥΘΡΟΣ 2010 (82/100 - 4,4 €)
Ανοιχτό νεανικό ερυθρό. Έντονο άρωμα κυρίως από φραγκοστάφυλο που ακολουθείται από ευγενείς μπαχαρικές νότες. Στόμα γεμάτο, με λανθάνουσα γλυκύτητα και αισθητές τανίνες που δεν ξεπερνούν τα όρια.

ΣΕΜΕΛΗ ΕΡΥΘΡΟ (80/100 - 6,27 €)
Ερυθρό ζωηρό μεσαίου βάθους. Έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, κυρίως κερασιού, με αίσθηση από γαρίφαλο. Στόμα γεμάτο, με τανίνες που εμφανίζονται έντονα στο τελείωμα και αρκετά αισθητή οξύτητα.

ΠΑΛΥΒΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ (80/100 - 6,64 €)
Μεσαίου βάθους ερυθρό. Καθαρά αρώματα κερασιού και ελαφρά αίσθηση κανέλας. Στόμα γεμάτο με φρούτο, ελαφρά φυτικότητα και λίγες τανίνες που κάνουν την εμφάνιση τους στο τέλος.

ΛΥΡΑΡΑΚΗ ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ (80/100 - 4,85 €)
Μεσαίου βάθους ερυθρό. Ήπια αρώματα κόκκινων φρούτων κυρίως κεράσι και νότες από πράσινο πιπέρι. Στόμα μεσαίου όγκου, με αρκετή οξύτητα λίγες τανίνες και ελαφρά φυτική αίσθηση.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.