Follow us

Η ιστορία της οικογένειας Καμπά έγινε βιβλίο

Ο Αργύρης Τσακίρης ξεφυλλίζει μια προσωπική ιστορία οινοποίησης που μιλά για μια ολόκληρη περίοδο της βιομηχανικής Ελλάδας

Η ιστορία της οικογένειας Καμπά έγινε βιβλίο

Σπάνια θα δείτε τέτοιου είδους βιβλία. Αφορούν κατά αρχάς αυτόν που σχεδιάζει τη δημιουργία τους, όπως είναι η περίπτωση της Ρωξάνης Μάτσα. Απόγονος (η ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, όλως περιέργως αναφέρεται και σε ένα παρόμοιο θέμα εθνικής κληρονομιάς) της οικογένειας Καμπά και ιδιοκτήτρια ενός από τα πιο όμορφα αμπέλια, μετά οικίας και οινοποιείου στην Αττική, είδε και άκουσε μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ιστορίες πολιτικής, οικονομίας, τρύγων και κρασιών ποιότητας.

Καλλιέργησε με τα χέρια της αμπέλια, τρύγησε και οινοποίησε. Στην κατάλληλη στιγμή, πριν ο χρόνος καταστρέψει τις αναμνήσεις, αποφάσισε να καταγράψει όλη αυτή την ιστορία. Δεν έκανε το λάθος να αφεθεί στην δική της συγγραφική δεινότητα αλλά τα ανέθεσε σε δυο επαγγελματίες, την Εμμανουέλα Νικολαϊδου και τη Ζέτα Παπαγεωργοπούλου. Με συστηματικό τρόπο καταγράφηκαν μαρτυρίες και δημοσιεύτηκαν έγραφα, σκαναρίστηκαν φωτογραφίες και τοποθετήθηκαν με έμπνευση πάνω στο χαρτί από τον Δημήτρη Βίδο. Το αποτέλεσμα είναι μία σύνθετη παρουσίαση η οποία αναφέρεται σε μια μεγάλη περίοδο της βιομηχανικής Ελλάδας. Παράλληλα όμως είναι και μία περιγραφή των αγώνων ανώνυμων αμπελουργών, επώνυμων οινολόγων και των πρωτοπόρων της ελληνικής οινοβιομηχανίας.

Προσωπικά είχα επισκεφθεί αρκετές φορές το πανέμορφο βιομηχανικό κτήριο της εταιρείας στην Κάντζα αφού εκεί εργαζόντουσαν καλοί συνάδελφοι. Το ίδιο είχα κάνει και για το οινοποιείο στην Μαντινεία. Το πρώτο έχει πάψει να λειτουργεί ενώ στο δεύτερο παράγονται τα κρασιά της ζώνης από την εταιρία Μπουτάρη. Ως εξ αυτού αλλά και λόγω της μακροχρόνιας σχέσης μου με το χώρο έχω αρκετές προσλαμβάνουσες που μου επιτρέπουν να σχολιάσω.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο περιγράφεται η άνοδος και η πτώση της εταιρίας καθώς και η συνέχεια της στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας. Στο δεύτερο μέρος μέσα από τις καταγραφές του Μιχαήλ Μπίκου, χημικού και διευθυντή της εταιρείας στη Μαντινεία καταγράφονται με ασυνήθιστη συνέπεια για τα ελληνικά δεδομένα και χωρίς εξωραϊσμούς οι δυσχέρειες, μιας εποχής που η χώρα μας προσπαθούσε να στηθεί στα πόδια της και να επιβιώσει. Ακόμη και τα χρόνια της κατοχής. Δεν είμαι από τους πιο αντικειμενικούς κριτές για αυτό το βιβλίο γιατί το διάβασα συναισθηματικά αλλά νομίζω ότι σπανίζουν τέτοιου είδους καταγραφές εταιρειών όπως αυτή διανθισμένη με την προσωπική μάτια της Ρωξάνη Μάτσα.

Ανδρέας Π.Καμπάς. Ο πατριάρχης της Μεσογαίας και η τέχνη του κρασιού, Εμμανουέλα Νικολαϊδου & Ζέτα Παπαγεωργοπούλου, Εκδόσεις Ελευθευρουδάκης Αθήνα 2012 (15€).

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.