Follow us

Δοκιμάσαμε τα κρασιά ενός discount supermarket – μέρος Β’

Η γευστική δοκιμή των εισαγόμενων κρασιών της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl πριν λίγο καιρό βρήκε ανταπόκριση και άνοιξε συζήτηση. Αυτή τη φορά δοκιμάσαμε τα ελληνικά κρασιά της Lidl ορισμένα από τα οποία αποδείχθηκαν ενδιαφέροντα, σε τιμές που κυμαίνονται από €1,69 και δεν ξεπερνούν τα €5.

Δοκιμάσαμε τα κρασιά ενός discount supermarket – μέρος Β’

Πριν από μερικές εβδομάδες δοκιμάσαμε και σχολιάσαμε κάποια από τα εισαγόμενα κρασιά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl με τιμές μέχρι €3. Επανερχόμαστε λοιπόν έχοντας δοκιμάσει και τα ανάλογα Ελληνικά κρασιά της ίδιας αλυσίδας και λέμε τη γνώμη μας. Σε μια χρονική περίοδο που το χύμα έχει σκαρφαλώσει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα €2 το λίτρο, οι τιμές των εμφιαλωμένων Ελληνικών κρασιών τα οποία παρουσιάζουμε, που ξεκινούν από το €1,69, είναι αποδεικτικές για το ποια είναι η βάση για το αντίτιμο που απαιτείται προκειμένου να αγοράσει κάποιος εμφιαλωμένο κρασί. Στην παρούσα δοκιμή και αξιολόγηση υπάρχει μία ιδιομορφία. Όλα τα κρασιά που βρήκαμε σε αυτή την κατηγορία τιμών είναι private label (δηλαδή ειδικές εμφιαλώσεις που έγιναν αποκλειστικά για τα εν λόγω σούπερ μάρκετ) και θα είχε ενδιαφέρον να βρίσκαμε και μια σειρά παρεμφερούς τιμής προερχόμενα από συγκεκριμένους παραγωγούς. Αξίζει επίσης να τονίσουμε ότι αυτή η παρουσίαση δεν είναι μια γευσιγνωσία σύγκρισης εισαγόμενων και ελληνικών κρασιών, αν και η σύγκριση με την προηγούμενη γευσιγνωσία της lidl οδηγεί αναπόφευκτα σε συμπεράσματα. Θα ήταν προτιμότερο να τη δούμε σαν μία προσπάθεια εμβάθυνσης και κατανόησης του τι μπορεί να σημαίνει η ύπαρξη (και το επίπεδο) μίας τιμής πάνω σε ένα μπουκάλι συγκεκριμένης προέλευσης και με την επανάληψη του εγχειρήματος και σε άλλα σημεία πώλησης να αποκτήσουμε μία πρόσθετη εμπειρία που θα καθοδηγεί τις αγορές μας και θα αυξάνει την απόλαυση μας. Είναι γεγονός ότι ένα εμφιαλωμένο κρασί σωστά επιλεγμένο έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι καλύτερο από ένα «χύμα» ακόμα και αν το τελευταίο είναι λίγο φθηνότερο. Είναι επίσης προφανές ότι στόχος μας είναι η απόλαυση του καταναλωτή στην καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας/τιμής και με βούλα Ελληνική κάθε φορά που αυτό είναι προς όφελος του οινόφιλου.

Η Δοκιμή

Σαββατιανό 2010. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Στερεά Ελλάδα (Λευκός) 1,99 €
Κίτρινο μεσαίου βάθους λαμπερό με λίγο πράσινο. Άρωμα καθαρό χαμηλής έντασης με λίγη μπανάνα και το τυπικό ξηρό χόρτο που κάνει την εμφάνιση του χωρίς να στερεί τη φρεσκάδα. Στόμα ελαφρύ που μπαίνει γλυκά με καλή οξύτητα που το ισορροπεί και ελάχιστη πίκρα στο τελείωμα.
75/100 (ενδιαφέρον)

Οινοχώρα 2010. ΠΓΕ Πλαγίες Κιθαιρώνα (Λευκός) 2,59 €, Ποικιλίες: Σαββατιανό, Ροδίτης, Chardonnay
Κίτρινο μεσαίου βάθους. Καθαρά, σχετικά χαμηλής έντασης αρώματα κίτρινων φρούτων, αρκετά σύνθετο. Στόμα αρκετά γεμάτο με καλή ισορροπία και φρεσκάδα
77/100 (ενδιαφέρον)

Μοσχοφίλερο 2010. ΠΓΕ Πελοπόννησος (Λευκός) 2,49 €
Μεσαίου βάθους κίτρινο με πράσινες αποχρώσεις. Αρκετά έντονα και φρέσκα αρώματα, με την μέντα να βγαίνει πρώτη, λεμόνι και υποψία από τριαντάφυλλο. Στόμα λεπτό με καλή οξύτητα που του δίνει δροσιά χωρίς να το αγριεύει
78/100 (ενδιαφέρον)

Ασύρτικο 2010.ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα (Λευκός) 2,29 €
Μεσαίου βάθους κίτρινο. Αρώματα σχετικά χαμηλής έντασης με τον βοτανικό, χορτώδη χαρακτήρα να επικρατεί στο φρούτο. Στόμα αρκετά γεμάτο με καλή ισορροπία, σύντομο χωρίς να παραπέμπει αναγκαστικά σε Ασύρτικο.
74/100 (αποδεκτό στα όρια του ενδιαφέροντος)

Ερυθρός 2010. ΠΓΕ Αχαΐα (Ερυθρός) 1,79 €, Ποικιλίες: Syrah, Cabernet sauvignon, Μαύρο Καλαβρυτινό.
Ικανοποιητικού βάθους λαμπερό. Αρώματα κόκκινου φρούτου με αρκετό μούρο, φρεσκάδα και ελαφριά ζωική αίσθηση. Στόμα που μπαίνει γλυκά απαλό με λίγες τανίνες που δεν γίνονται ιδιαίτερα αισθητές ελαφριά αλλά είναι αρκετές για να αφήσουν την αίσθηση του κόκκινου κρασιού.
75/100 (οριακά ενδιαφέρον)

Κρητικός ΠΓΕ (Ερυθρός) 1,99 €
Μεσαίου βάθους ερυθρό. Καθαρά αρώματα κερασιού και κόκκινου φρούτου με φρεσκάδα και χωρίς την τυπική δερματιλα των κρητικών κρασιών από γηγενείς ποικιλίες. Στόμα γεμάτο με στρογγυλές τανίνες και καλή ισορροπία.
77/100 (ενδιαφέρον)

Νεμέα 2010 Προστατευόμενη Ονομασία προέλευσης (Ερυθρός) 1,69 €
Βαθύ ερυθρό με ιώδεις αποχρώσεις. Άρωμα κερασιού αρκετά έντονα που παρενοχλείται από ελαφρά ζωικές και αναγωγές οσμές που του αφαιρούν την καθαρότητα. Στόμα αρκετά ελαφρύ με λεπτές άτονες τανίνες και αρκετή οξύτητα
71/100 (αποδεκτό στα όρια του μη προτεινόμενου)

Merlot 2009 ΠΓΕ Ημαθίας (Ερυθρός) 4,59 €
Μεσαίο βάθους ερυθρό. Καθαρά αρώματα κόκκινου φυτού με νότες μαρμέλαδας δαμάσκηνου και μπαχάρια όπως κανέλα σε τόνους ωριμότητας. Στόμα μεσαίου όγκου με γλυκύτητα καλής ποιότητας τανίνες και ικανοποιητική διάρκεια
82/100 (καλό)

Απ’ ότι φαίνεται στα Lidl, γίνεται καλή δουλεία στα ελληνικά κρασιά αφού με μια εξαίρεση (τη Νεμέα) κινούνται σε ενδιαφέροντα επίπεδα και με χαρακτηριστικά κοντά σε αυτό πού υπόσχεται η ετικέτα τους και η τιμή τους. Στη γευσιγνωσία δείχνουν ότι πρόκειται για κρασιά μεγάλων στρεμματικών αποδόσεων, κάτι που φαίνεται και από το λεπτό του σώματος. Παράλληλα όμως έχουν κοινοποιηθεί και συντηρηθεί με τους κανόνες της σύγχρονης οινοποίησης, δίνοντας αυτό που ονομάζουμε τεχνολογικά κρασιά. Ο συνθήκες παραγωγής (αμπέλι και οινοποιείο) τα κάνει ουδέτερα και δείχνει την αδυναμία τους να υποστηρίξουν με έμφαση τα χαρακτηριστικά ποικιλίας και περιοχής. Όμως είναι απολύτως αποδεκτά λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν την τιμή τους.

Παράλληλα είναι κρασιά που δείχνουν ότι η ομάδα που τα επιλεγεί και τα φροντίζει μέχρι το ράφι ξέρει να δουλέψει (με μια εξαίρεση για να επιβεβαιώσει τον κανόνα) με πολύ καλές προδιαγραφές. Ακόμη η τιμολόγηση τους είναι αναλογική της ποιότητας, κάτι που σημαίνει πολύ καλή γνώση της αγοράς. Πρόκειται για την κατηγορία κρασιών χωρίς ελαττώματα αλλά και χωρίς προτερήματα, με την εξαίρεση του Merlot Ημαθίας (πάντα χρειάζεται μια εξαίρεση) που διαθέτει αρκετή προσωπικότητα. Σε αντίθεση με αρκετούς μικρούς παραγωγούς που παράγουν κρασιά τα οποία έχουν μεν προσωπικότητα αλλά πολύ συχνά και ελαττώματα που αναιρούν την προσπάθεια που έχει γίνει.

Μια ακόμη παρατήρηση που προκύπτει από την γευσιγνωσία είναι ότι θα ήταν καλό να λειτουργούν οι επιτροπές για τις ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) που προβλέπει ο νόμος. Ο λόγος για το οποίο δεν λειτουργούν είναι η αντίδραση που εκδηλώνουν ορισμένοι παραγωγοί. Αν γινόταν αυτό δεν θα είχαμε το φαινόμενο εμφάνισης περιοχών (όπως η Νεμέα) με τόσο χαμηλής ποιότητας κρασιά. Μια τέτοια περιοχή εάν θέλει να δώσει δυναμική στο όνομα της δεν θα έπρεπε να επιτρέπει την κυκλοφορία κρασιών με βαθμολογία χαμηλότερα από 78/100. Αυτό θα έπρεπε να είναι ένα βαθμολόγικο ελάχιστο για την ποιότητα βάση αυτής της ζώνης.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.