Follow us

Δοκιμάσαμε τα κρασιά ενός discount supermarket

Ο Αργύρης Τσακίρης επισκέπτεται το LIDL, δοκιμάζει και αξιολογεί εισαγόμενα εμφιαλωμένα κρασιά εγκαινιάζοντας μια νέα στήλη.

Δοκιμάσαμε τα κρασιά ενός discount supermarket

Πριν από ένα περίπου χρόνο, είχαμε δοκιμάσει ελληνικά κρασιά που εμφιαλώνονται για λογαριασμό διαφορετικών super markets και πωλούνται στα κατά τόπους καταστήματά τους. Τα συμπεράσματα ήταν λογική ποιότητα (όλα τα κρασιά ήταν τουλάχιστον ενδιαφέροντα) σε τιμές αρκετά χαμηλές. Αρχής λοιπόν γενομένης από αυτή την εβδομάδα μία φορά το μήνα θα κάνουμε τη βόλτα μας σε κάποιο σουπερμάρκετ και θα επιλεγούμε μία εξάδα ετικετών με δύο κύρια κριτήρια. Την τιμή (κάτω από 5 ευρώ και αν είναι δυνατόν και χαμηλότερα) και την διαίσθηση μας ότι μέσα στο μπουκάλι μπορεί να κρύβεται κάτι καλό. Ας μην ξεχνάτε ότι με τριάντα χρόνια εμπειρίας στην πλάτη (έχουμε δει πολλές χιλιάδες ετικέτες και έχουμε δοκιμάσει ταυτόχρονα το περιεχόμενο που σηματοδοτούν) αυτή η διαίσθηση συχνά μας οδηγεί σε σωστές επιλογές. Τα κρασιά που θα έχουμε επιλέξει θα τα δοκιμάζουμε, θα τα αξιολογούμε και θα σας λέμε τη γνώμη μας. Θεωρούμε ότι αυτό είναι καταρχήν βασική υποχρέωση μας απέναντι στο εμφιαλωμένο κρασί το οποίο πρέπει να προστατευθεί από την επέλαση του «χύμα». Παράλληλα, πιστεύουμε ότι ο οινόφιλος καταναλωτής παρά την κρίση εξακολουθεί να έχει δικαίωμα στην ποιότητα και την απόλαυση.

Πρώτος σταθμός (γι’ αυτό το μήνα) ήταν τα καταστήματα Lidl από την κάβα των οποίων επιλέξαμε 6 εισαγόμενες ετικέτες. Αξίζει να τονίσω ότι η κάβα της Lidl δεν μου είναι παντελώς άγνωστη δεδομένου ότι στο παρελθόν είχα αγοράσει ως καταναλωτής κάποια κόκκινα και μάλιστα περισσότερες από μια φορά. Το πρώτο συμπέρασμα, πριν ακόμη δοκιμαστούν τα κρασιά, είναι ότι η τιμή ενός εμφιαλωμένου κρασιού μπορεί να ξεκινάει από 2,69 € και μάλιστα από τη μακρινή Αυστραλία, κάτι που σημαίνει ότι το βασικό εμφιαλωμένο ελληνικό κρασί θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να το βρίσκουμε σε τιμές ακόμα και κάτω από τα €2,50.

Αυτό που έχει σημασία και θα προκύψει μετά την δοκιμή είναι το εάν αξίζει τον κόπο να πληρώσει κανείς αυτά τα χρήματα, και επί πλέον εάν αυτά τα κρασιά αντιπροσωπεύουν αυτό που γράφει η ετικέτα τους. Ας τα σχολιάσουμε λοιπόν.

Η Δοκιμή

LINDERHOF 2010 Λευκό αφρώδες ξηρό από τη Γερμανία (2,49 €)
Τεραστίων διαστάσεων φυσαλίδες δεν είναι η καλύτερη εισαγωγή. Χρώμα πολύ ανοιχτό κίτρινο. Απουσία αρωμάτων και άφθονη αίσθηση θειώδους. Στόμα με εξίσου ανύπαρκτο άρωμα, ελάχιστη γλύκα, άδειο με γεύση που εξαφανίζεται μόλις το κρασί αποχωρήσει από το στόμα αφήνοντας πίσω του μόνον μια ελαφριά πικράδα
62/100. (Δεν προτείνεται).

CIMAROSA 2010 Λευκό νοτιοαφρικάνικο κρασί από την ποικιλία Chenin blanc. (2,49 €)
Χρώμα κίτρινο αρκετά βαθύ. Πολύ χαμηλής έντασης αρώματα κίτρινων φρούτων που με λίγη καλή φαντασία θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε άρωμα εσπεριδοειδών και σε οποιαδήποτε ποικιλία από Σαββατιανό μέχρι Βηλάνα μεγάλης παράγωγης. Στόμα αρκετά γεμάτο καλά ισορροπημένο, αλλά σύντομο και πολύ απλό.
74/100 (Ενδιαφέρον στα όρια του καλού).

CIMAROSA 2010 Λευκό κρασί από τις ποικιλίες Chardonnay και Colombard από την Αυστραλία. (2,69 €)
Χρώμα κίτρινο βαθύ και αρκετά λαμπερό. Όπως και στο προηγούμενο εντοπίζεται απουσία αρωμάτων που θα περιέγραφα σαν κίτρινο φρούτο. Στόμα στην ίδια άτονη συχνότητα που παραπέμπει σε μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις και περνά απαρατήρητο χωρίς να αφήνει πίσω του σημάδια
73/100 (Ένα απλό, σχετικά ενδιαφέρον κρασί. Σίγουρα όχι σημαντική πρόταση αγοράς).

RIESLING Λευκό ημίξηρο κρασί από την ποικιλία Riesling από την περιοχή Reinhessen της Γερμανίας (2,99 €)
Κίτρινο μεσαίου βάθους χρώμα. Τίποτε που να θυμίζει τη ποικιλία και το μοναδικό άρωμα της όπως στωικά μισοπαραδέχεται και η ετικέτα του. Στο στόμα καλή οξύτητα που στέκεται στο γερμανικό ύψος της και κρατάει τη ζάχαρη σε ισορροπία ενώ κάποιες νύξεις από κίτρινα φρούτα κάνουν δειλά την παρουσία τους.
78/100 (Παρά τις αρωματικές αδυναμίες ένα καλό κρασί που η τιμή του το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον)

MEZQUIRIZ Κόκκινο Ισπανικό κρασί από την περιοχή La Mancha και την ποικιλία Tempranillo. (2,49 €)
Κόκκινο μεσαίου βάθους χρώμα. Μεσαίας έντασης καθαρά αρώματα φρέσκων και πιο ωρίμων κόκκινων φρούτων και αναπάντεχη αίσθηση βανίλιας. Στόμα λεπτό με αδιόρατες τανίνες, όπως μας κάνει να υποπτευθούμε το χρώμα του. Καλή ισορροπία σε ένα αποδεκτής εμβέλειας αποτέλεσμα.
78/100 (Ένα καλό κρασί που αξίζει τα λεφτά του).

BORDEAUX Ερυθρό κρασί από το Bordeaux 2010 (2,99 €)
Βαθύ κόκκινο και ζωηρό χρώμα. Άρωμα που έρχεται να πάρει τις αμαρτίες των προηγούμενων κρασιών αφού διακρίνεται για την ικανοποιητική πυκνότητα και την φραγκοστάφυλη αίσθηση ανακατεμένη με βοτανικές μυρωδιές που αποτελούν τον αρωματικό πυρήνα των κρασιών της περιοχής. Στόμα γεμάτο με νόστιμες τανίνες που γεμίζουν στο στόμα πολύ καλή ισορροπία και το κυριότερο, καλή επίγευση και διάρκεια.
82/100 (Ένα πολύ καλό κρασί που αξίζει με το παραπάνω τα λεφτά του και μία βόλτα στα Lidl).

Η δοκιμή επιβεβαιώνει καταρχήν ότι σωστά είχα αγοράσει στο παρελθόν ένα μπουκάλι Bordeaux από την ίδια αλυσίδα. Δεν ήταν το ίδιο με αυτό που μόλις περιέγραψα αλλά… Από κει και πέρα η δοκιμή επιβεβαιώνει αυτό που γράφτηκε στην αρχή για τα αντίστοιχα ελληνικά κρασιά, αφού σε όλο το κόσμο μπορούν να παραχθούν κρασιά αποδεκτής τουλάχιστον ποιότητας και χαμηλής τιμής.

Τέλος αν και σε γενικές γραμμές η ποιότητα είναι ανάλογη της τιμής, υπάρχουν και εξαιρέσεις που καλό είναι να είμαστε σε θέση να τις εντοπίσουμε για να τις εκμεταλλευτούμε ή να τις αποφύγουμε. Από τη μεριά μου θα κάνω το καλύτερο δυνατόν για να βοηθήσω τις επιλογές σας.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.