Follow us

Ροζέ

Τα ελληνικά ροζέ ούτε σηκώνουν λευκή σημαία ούτε πνίγουν τους οινόφιλους στο κόκκινο αίμα. Κερδίζουν απλώς την επανάσταση με έναν ερωτικό ροζ τρόπο!

Ροζέ

Για δεκαετίες ολόκληρες τα ροζέ κρασιά ήταν σταλμένα στα πιο απομακρυσμένα ξερονήσια της οινικής εξορίας. Επικίνδυνα­ για την οινική ασφάλεια, βλέπετε, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που οι συνθήκες στην Ελλάδα ευνοούσαν, ευνοούν και θα ευνοούν την αναρρίχησή τους στην εξουσία. Διότι, αλήθεια, πού αλλού έχουμε εννιά μήνες καλοκαίρι­ και ο κόσμος απολαμβάνει το κρασί του κυρίως στο τραπέζι, στο οποίο υπάρχουν ταυτόχρονα πιάτα με τελείως διαφορετικές απαιτήσεις από τα κρασιά που τα συνοδεύουν; Με λίγα λόγια, πού αλλού ένα ροζέ κρασί είναι τόσο –μα τόσο– ταιριαστό; Στη Νότια Γαλλία θα απαντήσετε. μα ακριβώς εκεί είναι που τα ροζέ κρασιά –τα καλύτερα του πλανήτη μάλιστα– βρίσκονται εδώ και καιρό στην εξουσία. Γιατί, λοιπόν, στην Ελλάδα τα ροζέ κρασιά βρίσκονταν μέχρι προσφάτως σε τέτοια ανυποληψία;
Οι λόγοι πρέπει να αναζητηθούν σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας του κρασιού, με πρώτους και καλύτερους τους τελικούς καταναλωτές οι οποίοι απαξίωναν τα ροζέ κρασιά. Μέχρις ενός σημείου όχι άδικα, αφού η ποιότητά τους δεν άντεχε σε κριτική. Συνήθως προϊόντα ανάμειξης λευκών κι ερυθρών­ κρασιών αποτελούσαν τον Καιάδα στον οποίο κατέληγαν όλα τα προβληματικά­ σταφύλια που δεν μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους στις «καλές» λευκές ή ερυθρές ετικέτες. Άλλες φορές, πάλι, αποτελούσαν αναγκαίες προσθήκες στην γκάμα των παραγωγών της εποχής, μια γκάμα που έπρεπε να καλύπτει όλα τα είδη και γούστα.
Να όμως που η άνοδος του επιπέδου των οινόφιλων και των παραγωγών φέρνει τα «αγανακτισμένα» ροζέ στο προσκήνιο, αφού και οι πρώτοι είναι διατεθειμένοι να τα βάλουν στο τραπέζι τους, και οι δεύτεροι­ έχουν αναβαθμίσει θεαματικά την ποιότητά τους. Ιδιαίτερα στο τελευταίο κομμάτι οι αλλαγές που έχουν λάβει χώρα είναι σημαντικές, τόσο­ στο επίπεδο της πρώτης ύλης όσο και της οινοποίησης αλλά και της γενικότερης φιλοσοφίας γύρω από αυτά.
Καταρχάς όλα τα καλά ροζέ παράγονται μόνο από ερυθρές ποικιλίες, οι φλούδες των οποίων παραμένουν μερικές ώρες μαζί με το μούστο μέχρι να λάβει και το επιθυμητό χρώμα αλλά και τα αρώματα. Μάλιστα, οι σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται­ κι εδώ κατά την οινοποίηση –όπως για παράδειγμα η εφαρμογή κρυοεκχύλισης των σταφυλιών πριν από τη ζύμωση– ενισχύουν αμφότερα τα ανωτέρω­ ζητούμενα, ενώ η χρήση ποικιλιών κατάλληλων για ροζέ κρασιά τους δίνει επιπλέον ποιοτικούς πόντους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η ολοένα και συχνότερη παρουσία του ερυθρού Grenache, που με τις φτωχές χρωστικές και τις ελάχιστες τανίνες του κρίνεται ιδανικό για την παρασκευή ροζέ υψηλής ποιότητας. Από την άλλη, βέβαια, η ύπαρξη πολλών κι εξειδικευμένων σε συγκεκριμένα οινικά στιλ παραγωγών φέρνει τα ροζέ κρασιά κοντά σε αυτούς που πραγματικά τα πιστεύουν, με αποτέλεσμα η προσοχή που δίνεται στην παραγωγή τους αλλά και η ποιότητα της πρώτης ύλης να είναι ίδιες με αυτές των λευκών και κόκκινων –πιο «καταξιωμένων»– κρασιών.
Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν περίτρανα στη γευσιγνωσία, η οποία έφερε την κορυφαία δεκάδα σε βαθμολογίες άνω του 83,5/100 και ακόμη αρκετά κρασιά σε ελάχιστα χαμηλότερες. Έτσι, τα ποτήρια μας γέμισαν με απολαυστικά, δροσερά ροζέ στα οποία πρωταγωνίστησαν οι ποικιλίες Ξινόμαυρο, ­Αγιωργίτικο, Grenache και Syrah. Φυσικά, το χρώμα, τα αρώματα και το στιλ διέφεραν πολύ μεταξύ τους, γεγονός που επιτρέπει την επιλογή ενός ροζέ σχεδόν σε κάθε περίσταση. Έτσι, τα πιο απαλά και τριανταφυλλένια μπορεί να αποτελέσουν ιδανικό απεριτίφ, τα πιο δροσερά και νευρικά ιδανικό πασπαρτού για ένα τραπέζι στο οποίο συνυπάρχουν ψαρικά και κρέατα, ενώ τα πιο γεροδεμένα το τέλειο αντίδοτο στις υψηλές θερμοκρασίες γύρω από ένα BBQ.
Επόμενο βήμα στη «ροζ» επανάσταση είναι η απεμπλοκή από τα έντονα αρώματα και την πληθωρικότητα και η στροφή προς έναν πιο «λευκό» και διακριτικό χαρακτήρα, κατά τα πρότυπα της Προβηγκίας, στοιχείο που θα κάμψει και τα τελευταία οχυρά­ ­αντίστασης, καθιστώντας έτσι τα ροζέ κρασιά ­πρωταγωνιστές στο ελληνικό τραπέζι.

To top 10 της δοκιμής

Ροζέ

Αμύντας Ροζέ 2010, ΕΑΣ Αμυνταίου
Βαθμός 87,75/100
Μετά τις γευσιγνωσίες­ των Ξινόμαυρων και των αφρωδών, η ΕΑΣ Αμυνταίου πιστοποιεί κι εδώ τις φρενήρεις­ επιδόσεις της. Φίνο­ άρωμα που θυμίζει πασπαλισμένες με μπαχάρια φράουλες και ροδοπέταλα, αριστο­κρατική, ατελείωτη γεύση με «λευκές» ισορροπίες που θυμίζουν Προβηγκία. Έξοχο! Intervino, 2102852903, τιμή: € 4,45

A Rose 2010, Κτήμα Άλφα
Βαθμός 87/100 «Ζεν» άρωμα γι’ αυτό το χαρμάνι Ξινόμαυρου και Syrah που μοσχοβολά πράσινο τσάι, μαν­τζουράνα, αρμπαρόριζα και λεμόνι. Η αρχική γλυκιά αίσθηση σιρο­πιού από κεράσι που δίνει η πρώτη γουλιά εξισορροπείται ιδανικά από τη μεγάλη οξύτητα, ενώ η μακριά πιπεράτη επίγευση ολοκληρώνει ένα πολύ ενδιαφέρον ροζέ. Άμβυξ, 2109692280, τιμή: € 12,50

Σκούρας Ροζέ 2010, Οινοποιία Σκούρα
Βαθμός 86,50/100 Το ροζέ αυτό παρέχει την ίδια εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής με το λευκό και το ερυθρό αδερφάκι του. Παίρνοντας τα αρώματα των ροδοπέταλων από το Μοσχοφίλερο και το γλυκό φρούτο του κερασιού και του φραγκοστάφυλου από το Αγιωργίτικο, μας τα προσφέρει σε ένα ζουμερό και ισορροπημένο στόμα. Αίολος, 2109837638, τιμή: € 5,60

Λαμπαδίας 2010, Κτήμα Μερκούρη
Βαθμός 86,25/100 Grenache Rouge 100% για την εσοδεία του 2010, εξ ου και οι ιδιαίτερες νύξεις καρπουζιού, γλυκάνισου και κυδωνιού. Παρά το πλούσιο σώμα και τις διακριτικές τανίνες, καταφέρνει να διατηρεί υπέροχη φρεσκάδα και τραγανή αίσθηση, ενώ τα αρώματα του στόματος θυμίζουν λευκό Sauvignon. Κτήμα Μερκούρη, 2621041601, τιμή: € 9,70

Rose Nico Lazaridi 2010, Chateau Nico Lazaridi
Βαθμός 85,50/100 Από αμπελώνες της Δράμας φυτεμένους με Grenache Rouge προέρχεται αυτό το ιδιαίτερο ροζέ που μοσχοβολάει φράουλα, φύλλο αλλά και γλυκό ντομάτας. Το σώμα μπορεί να είναι πολύ πλούσιο, ωστόσο η πλήρης απουσία τανινών και η καλή οξύτητα του δίνουν γλυκόξινο, σκερτσόζικο χαρακτήρα. Αίολος, 2109837638, τιμή: € 10

Rose 2010, Κτήμα Μωραΐτη
Βαθμός 85,25/100 Η γεμάτη με νότες αρακά, φρέσκων κουκιών και λευκών σπαραγγιών μύτη είναι ιδιαίτερη όσο και οι ποικιλίες Μαύρο Αϊδάνι και Μανδηλαριά από τις οποίες προέρχεται αυτό το παριανό ροζέ­. Οι εκπλήξεις συνεχίζονται και στο στόμα, το οποίο είναι ισορροπημένο, αρμονικό και γεμάτο... τσαμπουκά! Μωραΐτης Α.Ε., 2284051350, τιμή: € 12

Φιλοκτήτης 2010, Ευάμπελος Γη
Βαθμός 85,25/100 Ένα χαρμάνι Grenache Rouge και Syrah από τον αμπελώνα του Δομοκού που διαθέτει τρυφερά αρώματα λουκουμιού, τριαντάφυλλου, νυχτολούλουδου και καραμέλας βουτύρου. Η συνέχεια, ωστόσο, είναι πιο brutal, με σφιχτοδεμένο, πλούσιο στόμα και μακριά, πιπεράτη επίγευση. Οίνοι Δομοκού, 2232023232, τιμή: € 8,50

Αμπελώνας Παπαϊωάννου Ροζέ 2010
Βαθμός 84,75/100 Η ικανότητα του Αγιωργίτικου να δίνει εξαιρετικά ροζέ είναι γνωστή και το κρασί αυτό αποτελεί ακόμη μία απόδειξη. Λεπτό τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα, με εύθραυστα αρώματα φραγκοστάφυλου, τριαντάφυλλου και ορυκτών καθώς κι ελαφρύ σώμα που αφήνει μακρύ τελείωμα άσπρου πιπεριού. Intervino, 2102852903, τιμή: € 6,60

Ακακίες 2010, Κυρ-Γιάννη
Βαθμός 83,50/100 Οι σκαρφαλωμένοι στα 700 μέτρα αμμώδεις αμπελώνες του Αγίου­ Παντελεήμονα στο Αμύνταιο είναι η πηγή γι’ αυτό το ΠΟΠ ροζέ. Κι αν έχετε συνδέσει το Ξινόμαυρο με αρώματα ντομάτας, δύναμη και νεύρο, οι Ακακίες θα σας δικαιώσουν, αφού διαθέτουν όλα τα παραπάνω σε ένα σφιχτοδεμένο πακέτο. Καρούλιας, 2108141801, τιμή: € 8,40

Δρυόπη Ροζέ 2010, Κτήμα Τσέλεπου
Βαθμός 83,25/100 Ένα ροζέ από τον Γιάννη Τσέλεπο που επιδεικνύει αξιοσημείωτη σταθερότητα σε χαρακτήρα και ποιότητα. Δίπλα στο κυρίαρχο άρωμα της μπανανόφλουδας η μύτη φέρνει μνήμες άγουρων κόκκινων φρούτων, ενώ το μέτριο σώμα υποστηρίζεται –ίσως βέβαια με το παραπάνω!– από έντονη οξύτητα. Χάλαρης, 2104935000, τιμή: € 8,20

Η δοκιμή Τα κρασιά δοκιμάστηκαν στις 23/9/2011 στα γραφεία της ΔΕΣΜΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ Α.Ε. με «τυφλή» δοκιμή από τους Δημήτρη Αντωνόπουλο (δημοσιογράφος), Σίμο Γεωργόπουλο (δημοσιογράφος), Αλέξανδρο Σακκά (δημοσιογράφος) και Αργύρη Τσακίρη (οινολόγος). Η γευσιγνωσία διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που προτείνει η ΕΛΔΟΙΝ. Τα κρασιά μάς προμήθευσαν οι παραγωγοί και οι διανομείς τους (οι τιμές είναι ενδεικτικές). Στις γευσιγνωσίες του «Umami» χρησιμοποιούμε νερό S.Pellegrino για να «ησυχάσουμε» το στόμα.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.