Follow us

Νικόλας Γιαννόπουλος

Δυναμικός, ευέξαπτος, παθιασμένος... Ο Νικόλας Γιαννόπουλος, ο οποίος αναδείχτηκε ο καλύτερος Έλληνας οινοχόος για το 2011, μπορεί να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του – εκτός από τα κρυστάλλινα ποτήρια.

Νικόλας Γιαννόπουλος

Ο Νικόλας Γιαννόπουλος είναι ο Τζόνι Ντεπ της ελληνικής οινοχοΐας – και αυτό λόγω στιλ και ατίθασου χαρακτήρα του. Εντάξει, ο Νικόλας δεν τα έκανε γυαλιά καρφιά σε σουίτα νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου, ούτε χτύπησε με καδρόνι Άγγλους παπαράτσι, αλλά –τηρουμένων των αναλογιών– μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί «άτακτο παιδί που έγινε οικογενειάρχης». Και μπορεί ο ερχομός του γιου του να περιόρισε το τελευταίο διάστημα τις γευσιγνωσίες σε… δοκιμές γάλακτος, ωστόσο του έδωσε την ώθηση να σαρώσει –σαν τσουνάμι– τον ισχυρότατο ανταγωνισμό και να πάρει την πρώτη θέση στον πρόσφατο διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα οινοχόου. Βέβαια, για όσους τον γνωρίζουν καλύτερα αυτή η διάκριση δεν ήρθε τυχαία, αλλά ως επιστέγασμα μιας πορείας που ξεκίνησε από σπουδές ξενοδοχειακού management στην Κέρκυρα και συνεχίστηκε με θητεία σε κορυφαία εστιατόρια (όπως η «Σπονδή», το «Jerome Serres») και πολυτελή σκάφη – μέχρι τη σημερινή του θέση στο «Cava Vinoterra».

Η αυτοπεποίθηση, η ευστροφία, ο ενθουσιασμός και ο δυναμισμός του Κριού –ή μάλλον του «καθαρόαιμου Κριού», όπως διορθώνει– βγαίνουν στο τραπέζι, με όπλα αγαπημένα γλυκόξινα γερμανικά Riesling, μπαχαρένια Chateauneuf-du-Pape και ιδιοσυγκρασιακά ισπανικά Priorat. Κι όποτε δεν βάζει «τρίποντα» με τους συνδυασμούς του, το κάνει στα γήπεδα του μπάσκετ, όπου τον βρίσκουμε στον ελεύθερο χρόνο του. ο οποίος είναι ελάχιστος, αφού αφιερώνει στο κρασί ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, μια και είναι «κάτι πολύ περισσότερο από επάγγελμα ή πάθος», όπως λέει ο ίδιος. Μπολιασμένη στο DNA του (και μάλιστα χωρίς να έχει διόλου προσβληθεί από… φυλλοξήρα), πάντως, είναι και η κλασική παρορμητική διάθεση-σήμα κατατεθέν του ζωδίου του: τη μια στιγμή εκστασιάζεται τόσο από ένα κρασί ώστε να παραγγέλνει πέντε κιβώτια, ενώ ύστερα από λίγες ημέρες το υποβιβάζει στην κατηγορία «κρασάκι». Επομένως, μέχρι τη στιγμή που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές τα μεγάλα του όνειρα να λάβει τον τίτλο «Master Sommelier» και να ανοίξει δικό του μπαρ αφιερωμένο στο αγαπημένο του ουίσκι ίσως έχουν αλλάξει. Αυτό που αποκλείεται να έχει αλλάξει, πάντως, είναι η φιλοδοξία του για μια σπουδαία εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sommelier, το οποίο θα λάβει χώρα το 2013 στην πολύπαθη Ιαπωνία. Κι εκεί προσδοκούμε όλοι να δημιουργήσει μια έκρηξη, όχι βέβαια πυρηνική αλλά οινοχοϊκή…

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.