Ο Νικόλας Γιαννόπουλος είναι ο Τζόνι Ντεπ της ελληνικής οινοχοΐας – και αυτό λόγω στιλ και ατίθασου χαρακτήρα του. Εντάξει, ο Νικόλας δεν τα έκανε γυαλιά καρφιά σε σουίτα νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου, ούτε χτύπησε με καδρόνι Άγγλους παπαράτσι, αλλά –τηρουμένων των αναλογιών– μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί «άτακτο παιδί που έγινε οικογενειάρχης». Και μπορεί ο ερχομός του γιου του να περιόρισε το τελευταίο διάστημα τις γευσιγνωσίες σε… δοκιμές γάλακτος, ωστόσο του έδωσε την ώθηση να σαρώσει –σαν τσουνάμι– τον ισχυρότατο ανταγωνισμό και να πάρει την πρώτη θέση στον πρόσφατο διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα οινοχόου. Βέβαια, για όσους τον γνωρίζουν καλύτερα αυτή η διάκριση δεν ήρθε τυχαία, αλλά ως επιστέγασμα μιας πορείας που ξεκίνησε από σπουδές ξενοδοχειακού management στην Κέρκυρα και συνεχίστηκε με θητεία σε κορυφαία εστιατόρια (όπως η «Σπονδή», το «Jerome Serres») και πολυτελή σκάφη – μέχρι τη σημερινή του θέση στο «Cava Vinoterra».
Η αυτοπεποίθηση, η ευστροφία, ο ενθουσιασμός και ο δυναμισμός του Κριού –ή μάλλον του «καθαρόαιμου Κριού», όπως διορθώνει– βγαίνουν στο τραπέζι, με όπλα αγαπημένα γλυκόξινα γερμανικά Riesling, μπαχαρένια Chateauneuf-du-Pape και ιδιοσυγκρασιακά ισπανικά Priorat. Κι όποτε δεν βάζει «τρίποντα» με τους συνδυασμούς του, το κάνει στα γήπεδα του μπάσκετ, όπου τον βρίσκουμε στον ελεύθερο χρόνο του. ο οποίος είναι ελάχιστος, αφού αφιερώνει στο κρασί ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, μια και είναι «κάτι πολύ περισσότερο από επάγγελμα ή πάθος», όπως λέει ο ίδιος. Μπολιασμένη στο DNA του (και μάλιστα χωρίς να έχει διόλου προσβληθεί από… φυλλοξήρα), πάντως, είναι και η κλασική παρορμητική διάθεση-σήμα κατατεθέν του ζωδίου του: τη μια στιγμή εκστασιάζεται τόσο από ένα κρασί ώστε να παραγγέλνει πέντε κιβώτια, ενώ ύστερα από λίγες ημέρες το υποβιβάζει στην κατηγορία «κρασάκι». Επομένως, μέχρι τη στιγμή που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές τα μεγάλα του όνειρα να λάβει τον τίτλο «Master Sommelier» και να ανοίξει δικό του μπαρ αφιερωμένο στο αγαπημένο του ουίσκι ίσως έχουν αλλάξει. Αυτό που αποκλείεται να έχει αλλάξει, πάντως, είναι η φιλοδοξία του για μια σπουδαία εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sommelier, το οποίο θα λάβει χώρα το 2013 στην πολύπαθη Ιαπωνία.
Κι εκεί προσδοκούμε όλοι
να δημιουργήσει μια έκρηξη, όχι βέβαια πυρηνική αλλά
οινοχοϊκή…