Follow us

Παγώστε το!

Ο Σίμος Γεωργόπουλος απαντά σε όλες τις ερωτήσεις περί καλοκαιρινών θερμοκρασιών, βάζοντας τα αγαπημένα σας κρασιά στον… πάγο!

Παγώστε το!

1 Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κρυώσουμε ένα κρασί;

Δεν υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος τρόπος: κάθε τρόπος έχει τα υπέρ και τα κατά του. Το ψυγείο είναι το απλούστερο αλλά και το πιο αργό, η κατάψυξη σχετικά γρήγορη πλην επιβαρυντική για παλαιωμένα, εύθραυστα κρασιά όσο κι επικίνδυνη, αν το κρασί ξεχαστεί (συνήθως η φιάλη σπάει). Όσο για τη σαμπανιέρα –πάντα με νερό και πάγο– είναι η πιο γρήγορη και η πιο glamorous επιλογή, παράλληλα όμως και η πιο ­μπελαλίδικη.

2 Πολλές φορές παγώνω ένα κρασί στην κατάψυξη. Μήπως είναι λάθος;

Κι εγώ κάνω ακριβώς το ίδιο! Θεωρητικά, βέβαια, η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας –και μάλιστα τόσο μεγάλου εύρους– δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να συμπεριφερθείς σε ένα κρασί. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η επιβάρυνση των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών θα είναι μικρότερη από αυτή που θα προκύψει εάν το κρασί σερβιριστεί ζεστό. Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρχει άλλος καταλληλότερος ή γρηγορότερος τρόπος για την πτώση της θερμοκρασίας, η κατάψυξη δεν είναι και τόσο κατακριτέα, ιδιαίτερα αν μιλάμε για απλά ή/και φρέσκα κρασιά. Ένα σπουδαίο παλαιωμένο κρασί, όμως, δεν θα πρέπει να εκτεθεί σε τέτοια «καταπόνηση» λόγω του εύθραυστου χαρακτήρα του. Άλλωστε, το άνοιγμα τέτοιων φιαλών γίνεται με την πρέπουσα ιεροτελεστία και το δέοντα σεβασμό, στοιχεία που προϋποθέτουν ότι και η διαδικασία θα έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων και βιάση δεν θα υπάρχει.

3 Τους καλοκαιρινούς μήνες συνιστάται να κρυώνουμε τα ερυθρά κρασιά;

Όχι μόνο τους καλοκαιρινούς αλλά και τους μήνες των παγετώνων! Αναλογιστείτε ότι, ακόμα και το καταχείμωνο, τα ερυθρά θα πρέπει να σερβίρονται στους 16-18°C, ενώ τα σπίτια μας βρίσκονται περίπου­ στους 25°C. Συνεπώς, όσοι δεν έχουν ειδικά κλιματιζόμενα ­κελάρια ή κάβες-ψυγεία θα πρέπει να τοποθετήσουν τις ερυθρές φιάλες τουλάχιστον για δύο ώρες στο ψυγείο προκειμένου να κερδίσουν αυτούς τους 7-9 βαθμούς διαφορά. Καταλαβαίνετε, επομένως, τι γίνεται ένα μεσημέρι του Ιουλίου ή του Αυγούστου, όπου τα κρασιά ξεκινούν από τους 30+! Τέσσερις ώρες παραμονή στην ψύξη, μισάωρα στην κατάψυξη, σαμπανιέρες με νερό και πάγο, όλα πρέπει να επιστρατευθούν στην υπηρεσία μιας εκλεκτής (και όχι μόνο) φιάλης.

4 Όταν καταναλώνω ερυθρά κρασιά σε χαμηλή θερμοκρασία, μου φαίνονται πολύ στυφά. Ισχύει ή είναι ιδέα μου;

Η διαπίστωσή σας –έστω κι αν εκείνη τη στιγμή δεν μπορείτε να την εκφράσετε αφού το στόμα σας έχει γίνει «τσαρούχι»!– είναι πέρα για πέρα σωστή και ισχύει για μεγάλο ποσοστό ερυθρών κρασιών. Κι αυτό διότι η στυπτικότητα των τανινών –δηλαδή το στέγνωμα του στόματος που δημιουργούν τα στυφά στοιχεία ενός κρασιού– ενισχύεται με την πτώση της θερμοκρασίας. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο τα ερυθρά κρασιά σερβίρονται πιο ζεστά από τα λευκά. Λύση πάντως υπάρχει: η κατανάλωση πιο ελαφριών και μαλακών κόκκινων, που πίνονται ευχάριστα σε θερμοκρασίες 12-14°C. Τα κρασιά που έχουν οινοποιηθεί με τη μέθοδο «nouveau» (μη διστάσετε να τα καταναλώσετε ακόμα και δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία τους!), τα «απλά» Αγιωργίτικα και τα κρασιά από τις ποικιλίες Λιάτικο και Grenache είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα του ελληνικού αμπελώνα. οι απλές Βουργουνδίες και τα Beaujolais, πολλά­ ερυθρά από τον Λίγηρα και τα Cotes du Rhone είναι κλασικά καλοκαιρινά γαλλικά ερυθρά. Με τον ιδρώτα να στάζει, εξάλλου, το άνοιγμα εύρωστων ­στιβαρών κόκκινων μπορεί να περιμένει...

5 Η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας ενός κρασιού μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα είναι σκέτος εφιάλτης. Έχετε κάτι να προτείνετε;

Προφανώς, εννοείτε κάτι άλλο εκτός από το συνεχές πηγαινέλα στο ψυγείο! Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στην κυριλέ σαμπανιέρα και το Rapid Ice. Το τελευταίο είναι ένας «μανδύας» που αγκαλιάζει το μπουκάλι, αφού έχει τοποθετηθεί για ώρες στην κατάψυξη. Θαυματουργή εφεύρεση: κρατάει το κρασί κρύο για ώρα ενώ χρησιμοποιείται ξανά και ξανά. Το μόνο πρόβλημά του είναι το αισθητικό, αφού καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της φιάλης, μαζί με την ετικέτα. Κι αυτό λύνεται, ωστόσο, αφού τοποθετείται στη δική του «σαμπανιέρα» επιτρέποντας το βάλε-βγάλε της φιάλης για το σερβίρισμα. Αφήστε που χρησιμεύει και σαν κομπρέσα σε περίπτωση χτυπήματος!

6 Υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε τη θερμοκρασία ενός κρασιού χωρίς να ανοίξουμε τη φιάλη;

Ναι, να καταφύγουμε στο μαντείο των Δελφών, να ποντάρουμε στη ρουλέτα, να τραβήξουμε τραπουλόχαρτο από το εννιά ή να πολλαπλασιάσουμε την επόμενη αύξηση του ΦΠΑ με το 2 και να αφαιρέσουμε τον αριθμό των έκτακτων εισφορών! Η θεωρητικά καλύτερη χρήση του εξωτερικού θερμόμετρου-κολάρο που αγκαλιάζει τη φιάλη οδηγεί σε αποτελέσματα ίδιας ακρίβειας με αυτά των παραπάνω μεθόδων, αφού το γυαλί τείνει να κρυώνει πολύ γρηγορότερα από το κρασί. Έτσι, ακόμα και πέντε λεπτά στον πάγο ή την κατάψυξη θα έχουν προλάβει να παγώσουν τη φιάλη αλλά όχι και το εσωτερικό της, οδηγώντας σε μεγάλες αποκλίσεις. Βέβαια, αν το κρασί έχει αφεθεί να κρυώσει με τις ώρες, η ένδειξη του θερμόμετρου θα είναι ακριβής, πάντα όμως θα είναι υποδεέστερη από τη μέτρηση που μας προσφέρει ένα ειδικό θερμόμετρο για κρασί μέσα στο ποτήρι.

7 Πώς μεταφέρουμε­ ένα κρασί τις περιό­δους με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες;

Περίπου όπως θα μεταφέρατε το αγαπημένο σας κατοικίδιο! Θα το αφήνατε επί ώρες σε ένα ερμητικά κλειστό όχημα, όταν το θερμόμετρο «χτυπάει» 40άρια; Δεν νομίζω. Τώρα, αν το κρασί πρόκειται να καταναλωθεί επιτόπου, φροντίστε να φτάσει στον προορισμό του στη σωστότερη θερμοκρασία. Αξεσουάρ όπως το προαναφερθέν Rapid Ice του εξασφαλίζουν δροσερό ταξίδι. Εγώ εφαρμόζω μια πιο απλή μέθοδο: αφού παγώσω το κρασί στο ψυγείο, το τοποθετώ στην κατάψυξη μία-μιάμιση ώρα προτού αναχωρήσω. Αν ο προορισμός μου δεν είναι στην άλλη άκρη της Ελλάδας και δεν προκύψει ιδιαίτερο μποτιλιάρισμα, η παρέα μου θα απολαύσει ένα ωραιότατο κρασί στους 10°C!

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.