Follow us

Τα καλύτερα πρωτοεμφανιζόμενα ελληνικά κρασιά του 2011

Δοκιμάστηκαν, αξιολογήθηκαν και μπήκαν με το σπαθί τους για πρώτη φορά στον «Alpha Wine Guide 2011».

Τα καλύτερα πρωτοεμφανιζόμενα ελληνικά κρασιά του 2011

Tο ελληνικό κρασί κινείται κι εξελίσσεται κόντρα στις δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας. Ίσως γιατί πρόκειται για μια δραστηριότητα στην οποία κυριαρχεί­ η ανάγκη για δημιουργικότητα και ποιοτική­ δουλειά. Ίσως ακόμη επειδή το κρασί έχει να κάνει με απόλαυση. ο ποιοτικός αναβρασμός που φωτίζει για χρόνια το χώρο του δεν λέει­ –ευτυχώς– να κοπάσει. Ο «Alpha Wine Guide» προβάλλει όλο αυτόν το δυναμισμό κι εμείς ξεχωρίζουμε τα κρασιά που πρωτοεμφανίστηκαν στις σελίδες του στη φετινή έκδοση, η οποία κυκλοφόρησε μόλις. Το κρασί made in Greece θα μπορούσε μια χαρά να λειτουργήσει και ως καθρέφτης, όπου η ελληνική οικονομία θα κοιταζόταν τακτικά για να τσεκάρει την πρόοδό της στους τομείς των καινοτομιών, του επιχειρηματικού ρίσκου και της δημιουργικότητας. Κατεξοχήν χώρος ποιοτικής δουλειάς το κρασί, λοιπόν, κι αν προσπαθούσε κάποιος να «στριμώξει» όλα τα καλά ελληνικά κρασιά σε μια wine list, γρήγορα θα αντιλαμβανόταν το μάταιο της προσπάθειάς του. Η συνεχής εμφάνιση ­νέων προϊόντων και παραγωγών/οινοποιών στην αγορά ανανεώνει διαρκώς το ελληνικό ­οινικό τοπίο. Δεν είναι, βέβαια, καθόλου τυχαίο ότι τον τόνο έδιναν κι εξακολουθούν να δίνουν αυτοί­ που ακόμη και σήμερα αποκαλούνται «μικροί (σε μέγεθος) παραγωγοί». Είναι εκείνοι­ που άλλαξαν ριζικά, στις αρχές των ’80s, την ποιό­τητα και τη φυσιογνωμία των κρασιών, όπως και τον τρόπο που ο καταναλωτής χτίζει τη σχέση του μαζί τους. Μπορεί η πρώτη ομάδα να έχει πλέον αλλάξει και να έχει πάρει τη μορφή ποιοτικού τσουνάμι που συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε φρεσκάδα και δημιουργικότητα. Από την άλλη, υπάρχει κι ένα δεύτερο κύμα μικρών παραγωγών που αναστατώνει αυτήν τη στιγμή την Ελλάδα επιδεικνύοντας αξιοπρόσεκτες αρετές. Τι γίνεται, λοιπόν, με όλους αυτούς τους ­ –παλιούς και νέους– μικρούς παραγωγούς; Οι ήδη καταξιωμένοι «μικροί» της πρώτης γενιάς έχουν πλέον μεγαλώσει σε μέγεθος και σταθερότητα και πειραματίζονται με νέα σταφύλια, με τεχνικές οινοποίησης και παλαίωσης, παρουσιάζοντας παράλληλα κάθε τόσο καινούργια κρασιά γεμάτα ενδιαφέρον. Οι νεότεροι «μικροί», από την άλλη, εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερο θάρρος στο προσκήνιο και με προϊόντα που αξίζουν. Οι πρώτοι σάς είναι ήδη γνωστοί. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τους δεύτερους, τους νεότερους, από τους οποίους μερικοί είναι ήδη σχετικά ή αρκετά γνωστοί. Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται για πρώτη φορά στις σελίδες του «Alpha Wine Guide 2011». Πιστεύουμε, όμως, ότι όλοι αξίζουν την προσοχή σας.

Νέα αστέρια

Κτήμα Άλφα Παλαιά Κλήματα ΟΠΑΠ ­Αμύνταιο, από το Αμύνταιο Φλώρινας (κόκκινο, 100% Ξινόμαυρο)
Το οινοποιείο και οι αμπελώνες είναι ιδιόκτητοι. Η ηλικία του –έκτασης 14 στρεμμάτων– αμπελιού είναι 88 έτη, Ο Άγγελος Ιατρίδης και ο Μάκης Μαυρίδης το αγόρασαν πριν από 10 χρόνια και τα πρέμνα είναι σε παραδοσιακή μορφή κυπέλλου.

Αμπελόεις Silver από τη Φωλιά Νέας ­Περάμου Καβάλας (κόκκινο, από Cabernet Sauvignon και Merlot)
Με επιχειρηματική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, η οικογένεια Τσιώλα διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες και οινοποιείο στην περιο­χή της Φωλιάς. Για το συγκεκριμένο κρασί, το πρώτο κόκκινο του οινοποιείου, χρησιμοποιήθηκαν σταφύλια από συνεργαζόμενα­ –υπό στενή εποπτεία– αμπέλια συνολικής έκτασης 20 στρεμμάτων.

Ζαφειράκη Λημνιώνας από τον Τίρναβο (κόκκινο, 100% Λημνιώνας)
Ο Λημνιώνας είναι μια ξεχασμένη θεσσαλική ποικιλία στη διάσωση της οποίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ο Χρήστος Ζαφειράκης. Υπάρχει ιδιόκτητο οινοποιείο για το κρασί που προέρχεται από τα σταφύλια του επίσης ιδιό­κτητου αμπελώνα, ο οποίος φυτεύτηκε πριν από επτά χρόνια στην Καμπύλαγα Τιρνάβου.

Καρυδάς Ξινόμαυρο ΟΠΑΠ Νάουσα, από την Άνω Γάστρα Νάουσας (κόκκινο, 100% ­Ξινόμαυρο)
Ο Πέτρος Καρυδάς συνεχίζει την οικογενεια­κή παράδοση. Λειτουργεί ιδιόκτητο οινοποιείο και το κρασί προέρχεται από σταφύλια επίσης ιδιό­κτητου αμπελώνα, έκτασης 26 στρεμμάτων και ηλικίας 29 ετών.

Κτήμα Κούκη από την Αργαλαστή Πηλίου (κόκκινο, 100% Syrah)
Το κρασί προέρχεται από ιδιόκτητο αμπελώνα ηλικίας εννιά ετών (φυτεύτηκε το 2001) που βρίσκεται στην περιοχή. Ο Φίλιππος Κούκης, μια και το οινοποιείο του δεν είναι ακόμη έτοιμο, χρησιμοποίησε το οινοποιείο του Κτήματος Εύχαρις, στις υπώρειες των Γερανείων­ Ορέων (περιοχή Μεγάρων).

Απόστολος Λύκος Μαλαγουζιά από τη Μαλακώντα Εύβοιας (λευκό, 100% Μαλαγουζιά)
Στο ιδιόκτητο οινοποιείο του, ο Απόστολος Λύκος οινοποιεί Μαλαγουζιά από σταφύλια που προέρχονται από συνεργαζόμενο αμπελώνα. Το συγκεκριμένο αμπέλι βρίσκεται στην Κάρυστο κι έχει τμήματα ηλικίας από 10 μέχρι 14 ετών, σε βιολογικό στάδιο πλέον.

Μανώλης Μαραγκάκης από τα Σταυράκια Ηρακλείου Κρήτης (λευκό, 100% Βιδιανό δεξαμενής)
Το κρασί οινοποιείται σε ιδιόκτητο οινοποιείο, που βρίσκεται στα Σταυράκια. Προέρχεται από σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων ηλικίας έξι ετών της περιοχής Πεζών, τα οποία ανήκουν σε συνεργαζό­μενο αμπελουργό.

Μπαμπατζίμ Syrah από την Όσσα Θεσσαλονίκης (κόκκινο, 100% Syrah)
Ο πασίγνωστος αποσταγματοποιός-οινοποιός οινοποιεί τα σταφύλια του ιδιόκτητου αμπελώνα του, που βρίσκεται επίσης στην Όσσα, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Η ηλικία του αμπελιού είναι περίπου 10 χρόνια.

Μυλωνάς από την Κερατέα Αττικής (λευκό, 100% Σαββατιανό)
Ο παππούς ξεκίνησε το 1900. Σήμερα το ­τιμόνι κρατά η τρίτη γενιά της οικογένειας, η οποία έχτισε το 2008 και ολοκαίνουργιο ­οινοποιείο. Τα σταφύλια για όλα τα κρασιά της οικογένειας Μυλωνά προέρχονται αποκλειστικά από ιδιόκτητα αμπέλια έκτασης ­περίπου 40 στρεμμάτων.

Ντούγκος Ραψάνη ΟΠΑΠ, από την Ιτέα ­Τεμπών (κόκκινο, από Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό)
Η οικογένεια Ντούγκου διαθέτει ιδιόκτητο­ ­οινοποιείο στην κοιλάδα των Τεμπών. Την ­περίοδο 1996-97 αγόρασε στην περιοχή της Ραψάνης δύο τεμάχια αμπελώνων συνολικής έκτασης 26 στρεμμάτων. Το ένα αμπέλι είναι 28 ετών και το άλλο 20.

Πύργος Ονειροπαγίδα από την περιοχή των Μεγάρων (λευκό, 100% Chardonnay δεξαμενής)
Ο αμπελώνας ανήκει στον γιατρό Βασίλη Κανιάρη, που φαίνεται ότι τελευταία μπήκε­ ­δυναμικά στο χώρο. Την οινοποίηση έχει αναλάβει, έπειτα από συμφωνία, ο Απόστολος Μούντριχας και γίνεται στο οινοποιείο του Κτήματος Αβαντίς στην Εύβοια.

Μανώλης Ορφανός Μαλαγουζιά από την περιοχή της Πάτρας (λευκό, από Μαλαγουζιά και Sauvignon Blanc)
Η οικογένεια Ορφανού, με παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποιία (ο πατέρας εργαζόταν στην Achaia Clauss), διαθέτει μικρό ιδιόκτητο οινοποιείο και αμπέλι 20 στρεμμάτων. Ο μικρός αυτός αμπελώνας ηλικίας 10 ετών βρίσκεται στην Οβριά, στις παρυφές του χωριού Μιντιλόγλι.

Παναγιωτόπουλος Καλντερίμι από τον Πύργο Τριφυλίας, Μεσσηνία (κόκκινο, από Grenache Rouge, Cabernet Sauvignon και Tempranillo)
Η οικογένεια Παναγιωτόπουλου έχει δικό της οινοποιείο, αλλά παράγει κρασί που προέρχεται και από ιδιόκτητα, και από συνεργαζόμενα αμπέλια. Για το συγκεκριμένο χρησιμοποιήθηκαν σταφύλια από συνεργαζόμενο αμπελώνα ηλικίας 10 ετών.

Παπαργυρίου Cabernet Sauvignon από τον Λαλιώτη Κορινθίας (κόκκινο, 100% Cabernet Sauvignon)
To οινοποιείο Παπαργυρίου είναι ιδιόκτητο. Το κρασί προέρχεται από σταφύλια δύο δια­φορετικών –επίσης ιδιόκτητων– αμπελιών: το ένα βρίσκεται στα Τρίκαλα Κορινθίας, σε υψόμετρο 600 μέτρων, ενώ το άλλο σε πεδινή περιοχή του Λαλιώτη.

Porto Carras Magnus Baccata από τη ­Σιθωνία Χαλκιδικής (κόκκινο, από Cabernet Sauvignon και Syrah)
Με τις αναμπελώσεις που έχουν γίνει στον απέραντης έκτασης αμπελώνα του «Porto Carras», τα κλήματα που δίνουν τα σταφύλια για το Magnus Baccata είναι ηλικίας 20 ετών.

Στροφιλιά Διαδρομές από την Ανάβυσσο Αττικής (λευκό, 100% Μαλαγουζιά)
Στο ιδιόκτητο οινοποιείο της Αναβύσσου ­οινοποιείται το ολοκαίνουργιο αυτό κρασί της Στροφιλιάς, από σταφύλια προερχόμενα από ιδιόκτητο αμπελώνα της περιοχής, σχετικά νεαρής ηλικίας.

Συμεωνίδης Ηλιοστάλακτος από το Ελαιοχώρι Καβάλας (κόκκινο, από Cabernet Sauvignon, Merlot και Grenache Rouge)
O Πολυχρόνης Συμεωνίδης διαθέτει δικό του οινοποιείο στο Ελαιοχώρι. Χρησιμοποιεί σταφύλια από ιδιόκτητους και συνεργαζόμενους αμπελώνες. Στο συγκεκριμένο κρασί το Cabernet Sauvignon και το Merlot προέρχονται από αμπελώνες στο Ελαιοχώρι, ενώ το Grenache Rouge από τον Ακροπόταμο.

Φεγγίτες από την περιοχή του Δοξάτου Δράμας (λευκό, από Ασύρτικο και Sauvignon Blanc)
Το μεγαλύτερο μέρος των κρασιών φτιάχνεται από ιδιόκτητα αμπέλια σχετικά νεαρής ηλικίας. Ωστόσο, ο Μπάκης Τσάλκος ­διατηρεί και τις συνεργασίες που είχε –από την εποχή κατά την οποία οινοποιούσε στο Chateau Nico Lazaridi– με επιλεγμένους αμπελουργούς, τα αμπέλια των οποίων χρονολογούνται από το 1989.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.