Follow us

Ζήτω τα αφρώδη

Με μια καλή σαμπάνια να φαντάζει πλέον ακριβότερη και από εισιτήριο πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης, το «Umami» σας μεταφέρει την… Pop πλευρά των εορτών μέσα από προσιτά, κεφάτα αφρώδη!

Ζήτω τα αφρώδη

Συνήθως μια γευστική δοκιμή μας τελειώνει με βαρετά, ακαδημαϊκά συμπεράσματα που, για καλή σας τύχη, δεν φθάνουν ποτέ στις σελίδες του «Umami». Όμως αυτή η μαραθώνια γευσιγνωσία 32 προσιτών αφρωδών έκλεισε με την πιο απλή αλλά ουσιαστική ατάκα: «Θα μπορούσα να βάλω κάτω οποιοδήποτε από αυτά τα αφρώδη και να το τσακίσω μέσα σε ένα τέταρτο», σχολίασε ο Διονύσης Κούκης, και σε κλάσματα δευτερολέπτου όλοι προσφερθήκαμε να του κάνουμε παρέα. Είναι αλήθεια ότι κανένα «ήσυχο» κρασί δεν επιδρά τόσο σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο όσο ένα αφρώδες. Οι γαργαλιστικές φυσαλίδες, η εγγενής φρεσκάδα και η λεμονάτη οξύτητα παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με το μυαλό, κάνοντας κάθε ανάλυση να σκάει… σαν φούσκα!

Από κει και πέρα, βέβαια, όλα τα αφρώδη δεν είναι ίδια. Κάποια παράγονται με τη μέθοδο της Καμπανίας, όπου η υπεύθυνη για τη δημιουργία του αφρισμού δεύτερη ζύμωση λαμβάνει χώρα στο κλειστοφοβικό περιβάλλον της ίδιας της φιάλης. Το αποτέλεσμα προσομοιάζει με επίσκεψη στο φούρνο, αφού το κρασί μπολιάζεται αρωματικά με νύξεις φρυγανιάς ή ακόμα και ψωμιού με ξινό προζύμι!

Αντίθετα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε ανθεκτικές ανοξείδωτες δεξαμενές, οι οποίες δεν επιτρέπουν στο διοξείδιο να διαφύγει (όπως στα πιο ήσυχα κρασιά), προσομοιάζει με επίσκεψη σε μανάβικο ή ανθοπωλείο, χάρη στα φρουτώδη και τα λουλουδάτα αρώματα. Ριζικά αντίθετα μπορεί να είναι τα πράγματα και στο στόμα, με κάποια από τα αφρώδη να πάσχουν από… anorexia nervosa –γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για χρήση ως aperitif–, ενώ άλλα πάλι να είναι πιο… βουλιμικά, επιβάλλοντας την παρουσία τους δίπλα σε πρώτα ή ακόμα και κύρια πιάτα. Με το CO2 να διασφαλίζει εξ ορισμού άφθονο λεμονάτο νεύρο, η γευστική ισορροπία θυμίζει προσθήκη ζάχαρης σε ελληνικό καφέ. Ο «και όχι» διασφαλίζεται με την αναγραφή των ενδείξεων Brut και Extra Brut, ενώ ο «γλυκός» –στην πραγματικότητα ημίξηρος έως ημίγλυκος– με την ένδειξη demi sec.
Αν και η ολιγόωρη εκχύλιση κόκκινων σταφυλιών κερδίζει συνεχώς έδαφος, η πρόσμιξη ερυθρού κρασιού με λευκό πριν από τη 2η ζύμωση εξακολουθεί να είναι ο πλέον διαδεδομένος τρόπος για την παρασκευή των ροζέ αφρωδών κρασιών, που δεν κερδίζουν πόντους μόνο στο οπτικό ψάρωμα, αλλά και στο ρομάντζο με το φαγητό, καταφέρνοντας μάλιστα να υποστηρίξουν το μενού ενός τραπεζιού από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ζήτω τα αφρώδη

Αν και «όλα τα λεφτά» είναι η γοητεία των φυσαλίδων όπως αυτές δημιουργούν πίδακες ευχαρίστησης μέσα σε ψιλόλιγνα flute ποτήρια, η πιο σκληροπυρηνική ομάδα του «Umami» είναι αποφασισμένη να τις θυσιάσει για χάριν μιας πολυπλοκότερης αρωματικής έκφρασης. Έτσι, υιοθετεί τη σύγχρονη τάση για σερβίρισμα των αφρωδών σε ποτήρια του λευκού κρασιού, πάντα βέβαια στην κρύα θερμοκρασία των 7-9 βαθμών.

Τα υπέροχα αφρώδη των επόμενων σελίδων μπορεί να υπολείπονται σε αριστοκρατικότητα και πολυπλοκότητα από τα εκ Καμπανίας ξαδερφάκια τους, ρεφάρουν ωστόσο με τις προσιτές τιμές και το ανεξάντλητο καλειδοσκόπιο αρωμάτων και γεύσεων. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να υποστηρίξει ένα sparkling dinner που θα καλωσορίζει με ένα ελαφρύ κατάξηρο αφρώδες, θα ιντριγκάρει βάζοντας ένα πιο απαλό δίπλα στο πρώτο πιάτο, θα ξαφνιάζει με τις ροζ φυσαλίδες να κοντράρουν και να ερωτεύονται ακόμα πιάτα κρεατικών, ενώ στο τέλος ένα demi sec αφρώδες θα φέρει τα… σιρόπια δίπλα σε ένα ελαφρύ επιδόρπιο.

Συμπέρασμα; Τα μοναδικά αφρώδη με την fun παρουσία τους φέρνουν στο τραπέζι το κέφι μιας σπουδαίας pop συναυλίας. Και με τις υψηλές, μάλιστα, επιδόσεις που πέτυχαν οι ελληνικές φυσσαλίδες σε αυτή τη δοκιμή, δεν είναι καν απαραίτητο να στραφείτε στα ακριβά ονόματα του εξωτερικού!

Χρυσαλλίς Spumante, Απόστολος Ματάμης


Βαθμός 85,75/100
Η καινούρια, προσωπική δουλειά του γνωστού συμβούλου Απόστολου Ματάμη έκανε την έκπληξη, σκαρφαλώνοντας στην πρώτη θέση! Όπλα του οι αρωματικές εκρήξεις βερίκοκου, ροζ γκρέιπφρουτ και λίτσι αλλά και η κρεμώδης, ημίξηρη γεύση που, παρ’ όλ’ αυτά, στάλα ζωντάνιας δεν χάνει. Κινέζικα πιάτα, τρέμετε!Club du Vin, 210 7798383

Ωδή Πανός Brut, Κτήμα Σπυρόπουλου


Βαθμός 85,50/100
Αν και παρασκευασμένη από Μοσχοφίλερο, η Ωδή παραπέμπει περισσότερο σε… Riesling λόγω των λεμονάτων, ορυκτών και πετρόλ αρωμάτων της. Πλουσιότερη απ’ ό,τι μαρτυρά η πρώτη εντύπωση, καταφέρνει και κρύβει τον όγκο της πίσω από νόστιμη οξύτητα. Καταλληλότερη θέση γι’ αυτήν; Δίπλα σε ένα λεπτό πρώτο πιάτο. Καρούλιας, 210 8141801

Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs, Bailly Lapierre


Βαθμός 85,00/100
Το αφρώδες αυτό από Pinot Noir βρίσκεται πλησιέστερα σε μια σαμπάνια από όλα τα αφρώδη της δοκιμής, όχι μόνο λόγω τοποθεσίας και ποικιλίας, αλλά και στιλ. Έντονη παρουσία φρεσκοψημένου ψωμιού συμπληρώνει τη λεμονάτη μύτη, ενώ η κλασάτη, μεγάλης διάρκειας γεύση του το κάνει να απαιτεί θέση δίπλα σε φίνα πιάτα ψαρικών. Δήμητερ, 210 8075512

Cuvee del Fondatore Prosecco 2009, Valdo


Βαθμός 84,25/100
Ένα σύνθετο αριστοκρατικό αφρώδες από το Veneto, γεμάτο με αρώματα λεμονιού, λουίζας και πιπεριού. Κομψό, αυστηρό και με άφθονο CO2 στο στόμα, διαθέτει νευρικό, μακρύ τελείωμα. Τσαχπινιά η σε ποσοστό 10% συμμετοχή βαρελάτου Chardonnay, που δίνει πλούτο και ανεπαίσθητο ψωμένιο άγγιγμα. H Οινωδία του Sommelier, 210 6535990

Αμαλία Brut, Κτήμα Τσέλεπου


Βαθμός 83,75/100
Αν και παράγεται με τη μέθοδο της Καμπανίας, ο χαρακτήρας των ζυμών απουσιάζει, αφήνοντας τα αρώματα τριαντάφυλλου, μανταρινιού και καραμπόλας (σ.σ. εξωτικό φρούτο) να παίζουν… μπάλα. Αν και ελαφρύ σε παρουσία, το πάντα σταθερό αυτό Μοσχοφίλερο κερδίζει τις εντυπώσεις με τη διάρκεια και το παιχνιδιάρικο στόμα του. Intervino, 210 2852903, Ανθίδης 210 6613920

Cuvee Laurent Blanc de Blancs, Breban


Βαθμός 83,50/100
Η ποικιλιακή σύνθεση Ugni Blanc και Chardonnay εξηγεί τη διακριτική μύτη αυτού του αφρώδους από την Προβηγκία, που φέρνει μνήμες λεμονιού, λευκόσαρκων φρούτων και λουλουδιών. Στόμα απολαυστικό, στρογγυλό και δροσερό, με αξιοθαύμαστη ισορροπία και ακόμα πιο αξιοθαύμαστη τιμή! Deals, 210 2321212

Prosecco Brut, Gancia


Βαθμός 83,50/100
Αν και οι αρωματικοί τόνοι βοτάνων, εσπεριδοειδών και αχλαδιού είναι πολύ χαμηλοί για να εντυπωσιάσουν, το Prosecco αυτό ρεφάρει και με το παραπάνω λόγω της κρεμώδους, ζωντανής και αρκετά παρατεταμένης παρουσίας του στο στόμα. Προσθέσετε εδώ και την τιμή του και θα βρεθείτε μπροστά σε μια πανέξυπνη αγορά. Δήμητερ, 210 8075512

800 Prosecco Extra Dry, Arione


Βαθμός 81,25/100
Αν και ο παραγωγός έχει έδρα το Piemonte, φαίνεται ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά και στο Veneto. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει το μπολιασμένο με αρώματα πράσινου μήλου, αχλαδιού και μαντζουράνας Prosecco 800, το οποίο επιπρόσθετα διαθέτει μέτριο σώμα και ευχάριστα πικρούτσικο τελείωμα. Ένα ιδανικό απεριτίφ.Intervino, 210 2852903

Prosecco Brut, Duchessa Lia


Βαθμός 81/100
Άλλος ένας παραγωγός που αν και εκ Πεδεμοντίου ορμώμενος, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην αφρώδη γοητεία του Veneto. H πρότασή του συνδυάζει ζύμες και ξηροκάρπια με λευκόσαρκα φρούτα στη μύτη και ελαφρύ σώμα με δροσερή παρουσία στο στόμα. Ένα ευχάριστο Prosecco με σαφείς απεριτίφ βλέψεις. Χάλαρης, 210 4935000

Sergio Vino Spumante, Mionetto


Βαθμός 80,75/100
Ο γνωστός παραγωγός Sergio Mionetto «καρυκεύει» το Prosecco του με τις σπάνιες ποικιλίες Bianchetta και Verdiso που έχει διασώσει στο κτήμα του. Το αποτέλεσμα είναι ένα νεραντζένιο, γλυκόπιοτο –παρά το χαρακτηρισμό Extra Dry που του δίνει– αφρώδες, που το μόνο που λαχταρά είναι λίγη επιπλέον οξύτητα. Ανθίδης, 210 6613920

Αμύνταιον Ροζέ Demi Sec 2009, ΕΑΣ Αμυνταίου


Βαθμός 85,50/100
Άλλη μια απόδειξη του φορμαρίσματος που περνάει ο ιστορικός συνεταιρισμός του Αμυνταίου. Σε φτιάχνει με το βαθύ ροδί χρώμα, σε κερδίζει με το έντονο φραουλένιο άρωμα και με την οξύτητα και την πικράδα του ρίχνει γέφυρα ισορροπίας στην αισθητή γλυκύτητα. Σαν απεριτίφ, στο τραπέζι, παντού! Intervino, 210 2852903

Cuvee Flamme Brut Rose Saumur, Gratien & Meyer


Βαθμός 84,75/100
Ένα φίνο χαρμάνι των ποικιλιών Cabernet Franc και Grolleau από το φημισμένο χωριό Saumur του Λίγηρα, που παρασκευάζεται με τη μέθοδο της Καμπανίας. Τα διακριτικά αρώματα πετροκέρασου και φραγκοστάφυλου καθώς και το αυστηρό στόμα θυσιάζουν πόντους εξωστρέφειας προς όφελος, όμως, της γευστικής ουσίας. Αίολος, 210 9887341

Rose Brut, Mateus


Βαθμός 84,00/100
Μια αναπάντεχη έκπληξη από την Πορτογαλία, που διαθέτει μοντέρνα εμφάνιση αλλά ώριμη παρουσία. Δίπλα στο αποξηραμένο λουλουδάτο και μπαχαρένιο ποτ πουρί, οι οπαδοί των εξελιγμένων κρασιών θα βρουν ένα μαλακό αλλά όχι πλαδαρό στόμα, καθώς και έναν ιδανικό σύμμαχο για πιάτα φτερωτού κυνηγιού. Καρούλιας, 210 8141801

Cair Rose, Cair


Βαθμός 83,75/100
Αρμπαρόριζα, κόκκινο μήλο αλλά και μοσχατίζουσες νότες τριαντάφυλλου «παίζουν» στη μύτη αυτού του ροδίτικου αφρώδους. Η αισθητή παρουσία των σακχάρων ρεφάρεται επαρκώς από δροσιστική οξύτητα, ενώ το φρούτο αντέχει το παιχνίδι γεμίζοντας το στόμα με αρώματα βερίκοκου και πιπεριού σετσουάν. Cair, 22410 68770

Pinot di Pinot Rose Brut, Gancia


Βαθμός 82,75/100
Ένα ιταλικό αφρώδες από Ρinot Νoir είναι σπάνιο και σε αυτή την τιμή, σπανιότερο. Επιλέγοντας σταφύλια από το Piemonte και το γειτονικό Oltrepo Pavese, o Βενετός παραγωγός μάς έδωσε ένα φραγκοσταφυλάτο, αυστηρό και ευγενικό ροζέ που θυμίζει ροζέ της Προβηγκίας με… φυσαλίδες!
Δήμητερ, 210 8075512

Η δοκιμή


Τα κρασιά δοκιμάστηκαν στις 11/11/2010 στα γραφεία της ΔΕΣΜΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ με «τυφλή» δοκιμή από τους: Δημήτρη Αντωνόπουλο (δημοσιογράφο), Σίμο Γεωργόπουλο (δημοσιογράφο), Διονύση Κούκη (γευσιγνώστη, σύμβουλο οίνου) και Αργύρη Τσακίρη (οινολόγο) • Η γευσιγνωσία διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που προτείνει η ΕΛΔΟΙΝ.
Τα κρασιά μάς προμήθευσαν οι παραγωγοί και οι διανομείς τους
Στις γευσιγνωσίες του «Umami» χρησιμοποιούμε νερό S. Pellegrino, για να «ησυχάσουμε» το στόμα.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.