Follow us

Tα δημοφιλέστερα ελληνικά λευκά κρασιά

Βρισκόμαστε κιόλας στη μέση του καλοκαιριού – πόσο γρήγορα στ’ αλήθεια περνάει ο καιρός. Εποχή super για καλά λευκά –δημοφιλή κι αγαπημένα– κρασιά. Κρασιά που στην καρδιά των θερινών απολαύσεων και στον «πανικό» των διακοπών θα είναι εύκολο να βρούμε και στο πιο απομακρυσμένο νησί ή ορεινό resort.

Tα δημοφιλέστερα ελληνικά λευκά κρασιά

Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε με τα πιο δημοφιλή ξένα λευκά κρασιά, είπαμε να κοιτάξουμε και προς τη μεριά της Ελλάδας. Η ελληνική οινοποιία δεν αρκείται στα κεκτημένα των πρώτων χρόνων της Αναγέννησής της, ευτυχώς!

Οι «παλιές, καλές αξίες», τα διάσημα ονόματα και οι ετικέτες που έκαναν το ελληνικό κρασί περιβόητο και αγαπητό έχουν πλέον πολύ καλή συντροφιά. Δημοφιλή και αγαπημένα, κατάφεραν να γίνουν και αρκετά από τα καινούρια κρασιά που κάθε τόσο μας ξαφνιάζουν απολαυστικά, διευρύνοντας τους ορίζοντες και μεγαλώνοντας το ενδιαφέρον της ποιοτικής ελληνικής οινοποιίας. Μπορεί κάποιοι από τους καινούριους να χρειαστούν λίγο καιρό μέχρι να βρουν το δρόμο προς την αναγνώριση, κι έτσι να μην τους συναντήσουμε σύντομα σε δοκιμές σαν τη σημερινή. Γιατί ο σκοπός της γευστικής δοκιμής που ακολουθεί ήταν από την αρχή σαφής: να δούμε, σε πλήρη αρμονία με τη λογική του περασμένου μήνα, πού πάνε τα πιο δημοφιλή λευκά ελληνικά κρασιά – αυτά πού αγαπάει και καταναλώνει περισσότερο ο μέσος Έλληνας οινόφιλος, αυτά που σε τελευταία ανάλυση μπορούμε να βρούμε και στον πιο «περίεργο» προορισμό διακοπών.

Τα κρασιά αυτά είναι δεδομένο ότι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Αυτό έδειξε η γευσιγνωσία μας κι ας μην είχαμε αρκετές εκπλήξεις. Διαβάστε την προσεκτικά για να δείτε όχι μόνο το προφίλ των κρασιών και να επιλέξετε ό,τι ταιριάζει με τις γευστικές σας προτιμήσεις, αλλά και για να διαπιστώσετε αν τα «δημοφιλή» λευκά κρασιά μας έχουν μέλλον και προοπτική. Πράγματι, είχαμε είκοσι από τα δημοφιλέστερα λευκά ελληνικά κρασιά, είκοσι ετικέτες ιδιαίτερα ευπαρουσίαστες ποιοτικά – με ολοφάνερη υπεροχή των γηγενών ποικιλιών σταφυλιού στη σύνθεσή τους. Καλή αρχή, αν λογαριάσουμε το σνομπάρισμα των ελληνικών ποικιλιών από μερικούς παραγωγούς – το οποίο κατά καιρούς παρουσιάζει παροξυσμικές φάσεις. Η ισορροπία μεταξύ των ποικιλιών στη σύνθεση των κρασιών που είχαμε να αξιολογήσουμε φάνηκε τελικά να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με το συνολικό ποιοτικό επίπεδο: Χωρίς το «κατιτί» που απογειώνει, αλλά με κρασιά καλοφτιαγμένα μέχρι ιδιαίτερα καλοφτιαγμένα, χωρίς μείζονα (ίσως ούτε και ελάσσονα) ελαττώματα – μόλις τρία πραγματικά ελαττωματικά κρασιά μετρήσαμε στα είκοσι. Κι αν δεν είναι αυτό πρόοδος, σε σχέση με το παρελθόν όπου τα ελαττώματα έπεφταν βροχή, τότε τι είναι;

Tα δημοφιλέστερα ελληνικά λευκά κρασιά

Σκεφτείτε όμως και κάτι άλλο, σε άμεση σχέση με τις ελληνικές ποικιλίες και τις δυνατότητές τους. Σε μια γευστική δοκιμή –τούτη εδώ–, όπου το «Κτήμα Γεροβασιλείου» (από χρόνια all time classic) επικρατεί «κατά κράτος» και με τις πιο χαρισματικές ποικιλίες στη σύνθεσή του (Ασύρτικο και Μαλαγουζιά), η πράγματι πολύ δημοφιλής «Ξερολιθιά» έρχεται παρακαλώ δεύτερη και απολαυστικότατη – φτιαγμένη από τη θεωρούμενη ως προβληματική και σίγουρα σνομπαρισμένη ακόμα και στην Κρήτη «Βηλάνα». Θαυμάσιο, έτσι; Αν μάλιστα προηγείσαι της Μαντινείας Τσέλεπου, η γεύση της επιτυχίας είναι ακόμη πιο γλυκιά!

Δυστυχώς, τα Ασύρτικα της χαρισματικής Σαντορίνης δεν εκφράστηκαν όπως θα ονειρευόμασταν – ίσως τους χρειάζεται λίγος χρόνος ωρίμανσης. Ούτε, όμως, τα υπόλοιπα Μοσχοφίλερα απέδωσαν τα αναμενόμενα. Δεν πειράζει όμως, γιατί συνολικά τα κρασιά ήταν πολύ καλά και μπορούν να προσφέρουν απολαυστικές στιγμές, απόλυτα ταιριαστές με τις συνθήκες και την κουζίνα της εποχής.

Κτήμα Γεροβασιλείου 2007

Λαμπερό χρυσοπράσινο.
Αρώματα πυκνά, ελκυστικά και βαριά κίτρινων φρούτων, ώριμου βερίκοκου και μάνγκο, μαζί με πορτοκαλένια και λεμονάτα.
Στόμα πλούσιο, έξοχα ισορροπημένο, και με τη ζωηρή, φρουτώδη οξύτητα να παραμένει και να τονίζει τη μακρά του επίγευση. (Ανθίδης, 210 6613920 / Ιντερβίνο, 210 2852903 / Οινοδιάσταση, 2310 869677)
Βαθμολογία: 86,25/100

Ξερολιθιά 2007 Mediterra

Λαμπερό χρυσοκίτρινο.
Αρώματα ξηρών καρπών, έντεχνα ανακατεμένα με νότες βανίλιας, ώριμων κίτρινων φρούτων και λουλουδιών, σε ένα κομψό σύνολο.
Στόμα γεμάτο, με ωραία ισορροπία, καλοδομημένο, με την οξύτητα να το ισορροπεί και να του δίνει δροσιά που ξεπερνάει την αρωματική ωριμότητά του. (Mediterra Οινοποιητική, 210 6009828-9)
Βαθμολογία: 86/100

Μαντινεία Τσέλεπου 2007

Χρώμα που το γκριζάρουν ροδιές αποχρώσεις.
Αρώματα τριανταφυλλένια και λουκουμιού που επιβεβαιώνουν την προέλευσή του, νότες κόκκινων φρούτων, ευγενική φυτικότητα, με φλούδα πορτοκαλιού.
Στόμα μεσαίου όγκου, απόλυτα ξηρό, με πολιτισμένη, λεμονάτη οξύτητα. (Κτήμα Α. Τσέλεπου, 2710 544440)
Βαθμολογία: 85,25/100

Σιγάλας Σαντορίνη 2007

Λαμπερό κίτρινο με πράσινες αποχρώσεις.
Αρώματα ξηρών καρπών σε πρώτο πλάνο και το φρούτο από μαρμελάδα-βερίκοκο μέχρι πεπόνι στο φόντο.
Στόμα πλούσιο, με την οξύτητα να το ισορροπεί και κάποια γευστική τραχύτητα να του αναιρεί τη φινέτσα, αλλά να του προσθέτει βάθος και στιβαρότητα. (Β. Σ. Καρούλιας, 210 8141801)
Βαθμολογία: 84,75/100

Thema Παυλίδης 2007

Λαμπερό κιτρινοπράσινο.
Καθαρή και έντονη μύτη τροπικών και λευκόσαρκων φρούτων, τα οποία συνοδεύονται από αρώματα εσπεριδοειδών.
Σώμα γεμάτο, με καλή ισορροπία, δροσερή επίγευση και ικανοποιητική διάρκεια. (Ιντερβίνο)
Βαθμολογία: 84,50/100

Κτήμα Βιβλία Χώρα 2007

Λαμπερό κίτρινο.
Έντονα αρώματα άγουρων τροπικών φρούτων, με βοτανικές νότες και συνοδεία εσπεριδοειδών.
Στόμα αρκετά γεμάτο, με ωραία ισορροπία μεταξύ γλύκας/οξύτητας και με την τελευταία να ζωηρεύει και σταδιακά να κερδίζει την επίγευση. (Ανθίδης / Ιντερβίνο / Οινοδιάσταση)
Βαθμολογία: 84,25/100

Άδολη Γης 2007 Αντωνόπουλος

Μεσαίας έντασης κίτρινο.
Αρώματα που ξεκινούν από εσπεριδοειδή (νεράντζι και πορτοκάλι) και καταλήγουν σε αχλάδι, ροδάκινο και ευγενική φυτικότητα.
Στόμα αρκετά γεμάτο, με δροσερή, λεμονάτη οξύτητα να του δίνει κοφτερή αίσθηση. (Santa Maura, 210 7621984)
Βαθμολογία: 84/100

Αρμύρα 2006 Σκούρας

Λαμπερό πρασινοκίτρινο.
Αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, τα οποία συνοδεύει η βανίλια και οι ξηροί καρποί αμύγδαλου.
Στόμα γεμάτο και αβανταδόρικα γλυκόπιοτο, με την οξύτητα να δίνει τελικά ζωηράδα. (Αίολος, 210 9887341)
Βαθμολογία: 82,75/100

Amethystos 2007 Κ. Λαζαρίδη

Κίτρινο μεσαίας έντασης.
Αρώματα με συνδυασμό τροπικών φρούτων/εσπεριδοειδών. ανθώδεις και φυτικές νότες.
Στόμα μεσαίου όγκου. αίσθηση διοξειδίου του άνθρακα που τονίζει την ελαφρώς λεμονάτη οξύτητα. (Αφοί Χάλαρη, 210 4935000 / Ανθίδης / Αφοί Κοντού, 2310 481880)
Βαθμολογία: 82/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.