Follow us

12 αγαπημένα κρασιά παρουσιάζουν τους δημιουργούς τους

Επιλέξαµε δώδεκα ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από ισάριθμα κοσμαγάπητα κρασιά και τους ζητήσαµε να µας µιλήσουν για το πιο αγαπηµένο τους παιδί, για τη «σύλληψή» του, για τα όνειρα που κάνουν γι’ αυτό. Το ΕΥ ΖΗΝ WINE σας τους συστήνει.

12 αγαπημένα κρασιά παρουσιάζουν τους δημιουργούς τους

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλά κρασιά. Οι ετικέτες που έχουν μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διανομή και μπορούν σχετικά εύκολα να βρουν θέση στο τραπέζι του οινόφιλου, ξεπερνάνε εύκολα τις 1.500. Ανάμεσα σ’ αυτές υπάρχουν ονόματα πασίγνωστα που μαγνητίζουν το μάτι και άλλα πιο άγνωστα που κεντρίζουν την περιέργεια. Υπάρχουν εξαιρετικά κρασιά για ιδιαιτέρου επιπέδου δείπνα, υπάρχουν και απλώς καλά για το καθημερινό τραπέζι. Ο καταναλωτής αγοράζει ενίοτε με βάση τη διασημότητα της ετικέτας, κάποιες φορές για το πασίγνωστο όνομα του παραγωγού και σε αρκετές περιπτώσεις γιατί κάποιος (ένας φίλος, ο καβίστας ή ένας δημοσιογράφος) τον ώθησε να απλώσει το χέρι στο ράφι προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δοκιμάζουμε, «ευφραίνουμε καρδίας», σχολιάζουμε, αλλά σπάνια σκεπτόμαστε ότι μέσα στο μπουκάλι, εκτός από ποιότητα, μπορεί να κρύβεται μια σχέση ζωής. Αυτή του ανθρώπου που κατά κάποιο τρόπο «γέννησε» το κρασί, αυτό που βρίσκεται στο ποτήρι μας και συμβάλλει στη στιγμιαία ευτυχία και την απόλαυση μας. Πιστεύουμε ότι έχει ενδιαφέρον να γνωρίσετε το πρόσωπο πίσω από την ετικέτα, μέσα από μια συνοπτική παρουσίαση και τρεις κρίσιμες ερωτήσεις, που πιθανότατα θα θέλατε και σεις να θέσετε. Εμείς, απλά παραθέτουμε τις απαντήσεις αλλά και ένα μικρό «βιογραφικό» του αγαπημένου «παιδιού» στο οποίο αναφέρονται. Θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε λίγο καλύτερα το μαγικό κόσμο που υπηρετούν κάποιοι άνθρωποι και μαζί τους και εμείς.

Οι τρεις ερωτήσεις που θέσαμε σε όλους:

α. Ποιο ήταν το όραμά σας όταν αποφασίσατε να φτιάξετε το κρασί σας; Με άλλα λόγια, με ποιες αρετές σκοπεύατε να το προικίσετε και τι θέλατε να εκφράζεται μέσα από αυτό;

β. Τι σας οδήγησε στη χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης ποικιλίας;

γ. Κατά πόσο πιστεύετε ότι το κρασί αυτό ανταποκρίνεται στο όραμα σας; Στοχεύετε σε περαιτέρω βελτίωσή του, και με ποιον τρόπο;

Αβάντις Syrah

12 αγαπημένα κρασιά παρουσιάζουν τους δημιουργούς τους

Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδας – Ερυθρός.
Ποικιλία: Syrah. Βαθύ ρουμπινί χρώμα.
Αρώματα μπαχαρικών και άφθονο φρούτο (δαμάσκηνο, βατόμουρο) με νότες βανίλιας.
Στόμα πλούσιο, με δυναμικές και ευλύγιστες ταννίνες.
Το προτείνουμε με κόκκινα κρέατα, γουρουνόπουλο στη σούβλα και ώριμα κίτρινα τυριά.

α. Ένα σπουδαίο κόκκινο κρασί από την Εύβοια, που δεν είχε σπουδαία οινική παράδοση. Ήθελα να αποδείξω ότι υπήρχαν οι δυνατότητες (γη/μικροκλίμα), και έμενε ο ανθρώπινος παράγοντας να τα συνδυάσει και να πετύχει. Το Αβαντίς Syrah ήθελα από την αρχή να είναι ένα πλούσιο, γεμάτο κρασί, συμπυκνωμένο και στιβαρό και να εκφράζει τις δυνατότητες της περιοχής. Επίσης επιθυμούσα να είναι best value for money.

β. Μέχρι να ασχοληθώ εγώ στον τόπο μου με την οινοποίηση, η Εύβοια ήταν λευκό χαρτί από πλευράς ποικιλιών. Έτσι, μου δόθηκε η επιλογή να μελετήσω από την αρχή τις δυνατότητες του terroir, αλλά και να βάλω την προσωπική μου σφραγίδα με την αγαπημένη ερυθρή ποικιλία.

γ. Ειλικρινά, κάθε φορά που ανοίγω μία από τις 80.000 φιάλες που παράγω το χρόνο, νιώθω ιδιαίτερη περηφάνια και δικαίωση. Το Αβαντίς Syrah είναι μέχρι στιγμής η οινική μου σφραγίδα στα δεκαπέντε χρόνια οινοποιητικής καριέρας.

Κτήμα Αβαντίς: Απόστολος Μούντριχας

Εξαίρετη αμπελοοινική εκμετάλλευση στην Εύβοια, το Κτήμα Αβαντίς είναι πανελλαδικά γνωστό για την εξαιρετική ποιότητα του Syrah που παράγει. Ο Απόστολος Μούντριχας, οινοποιός με οράματα, επέβαλε στη ζώνη –δίνοντάς της ως εξ αυτού ταυτότητα– μια ποικιλία άγνωστη στα μέχρι πριν κάποια χρόνια αμπελοοινικά δρώμενα της περιοχής. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι το Syrah είναι το αγαπημένο «παιδί» του Απόστολου. Η εκμετάλλευση στηρίζεται σε 200 στρέμματα ιδιόκτητους αμπελώνες και 70 στρέμματα συνεργαζόμενους. (Μύτικας Ληλαντίου, Εύβοια, 22210 55350)

Perpetuus Λευκός

Τοπικός οίνος Δράμας - Λευκός
Ποικιλία: Semillon. Λαμπερό χρυσό χρώμα μέτριας έντασης.
Αρώματα από γλυκά ώριμα φρούτα, ευκάλυπτο και ακακία.
Στόμα με όγκο, ευχάριστη οξύτητα και αρωματική επίγευση.
Συνοδεύει ψάρια, ζυμαρικά με θαλασσινά και συνδυάζεται πολύ καλά με την κινέζικη κουζίνα.

α. Η συνεχώς διευρυμένη κατανάλωση του κρασιού που αναδεικνύει την ανάγκη του ανθρώπου για έναν πιο αναβαθμισμένο τρόπο ζωής και ανοίγει τους ορίζοντες της ποιότητας ζωής του. Με το Perpetuus λευκό θελήσαμε να υπερβούμε τα αμπελουργικά και παραγωγικά μας στάνταρτ, δημιουργώντας ένα προϊόν boutique περιορισμένης παραγωγής 3.000-3.500 φιαλών. Η επιλογή του ονόματος αντιπροσωπεύει τη διάρκεια, το διηνεκές, όπως άλλωστε και το ίδιο το κρασί.

β. Για το Perpetuus Λευκό επιλέξαμε το Semillon, που καλλιεργούμε στον αμπελώνα μας στο Δ. Δ. Αγοράς Δράμας, μια ποικιλία η οποία κατατάσσεται στις ευγενείς ποικιλίες του Bordeaux και αμπελο­οινικά έχει το δυναμικό να στηρίξει ένα μονοποικιλιακό παλαιωμένο κρασί.

γ. Σε μεγάλο βαθμό ο αρχικός σχεδιασμός του προϊόντος έχει επιτευχθεί, δηλαδή η οινοποίηση του Semillon και η παλαίωσή του σε βαρέλι ακακίας, έτσι ώστε να αναδειχθεί περισσότερο το αρωμα­τικό και γευστικό δυναμικό της ποικιλίας αυτής σε συνδυασμό με το terroir που προσφέρει η περιοχή μας, χωρίς να επισκιάζεται από το ξύλο. Βελτιώσεις πάντα πρέπει να γίνονται.

Chateau Nico Lazaridi: Φεδερίκος Λαζαρίδης


Το Chateau Nico Lazaridi είναι μια εμβληματική αμπελουργική εκμετάλλευση και πρωτοπόρος για τη ζώνη της Δράμας – έχει ήδη πίσω του είκοσι τρία χρόνια ευδόκιμης πορείας. Με το γονίδιο της ποιότητας και του πάθους, του οποίου τα αποτελέσματα φαίνονται στο ποτήρι. Με 500 περίπου στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, το Σατό είναι μια μονάδα μπουτίκ που «γεννάει» ένα εμβληματικό Μαγικό Βουνό. Ο Φεδερίκος Λαζαρίδης, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τις ετικέτες, έχει το μάτι στραμμένο στο μέλλον κι αυτό φαίνεται και στο βενιαμίν (χρονολογικά) της οικογένειας, το Perpetuus Λευκό. (Δ. Δ. Αγοράς, Δράμα, 25210 82049)

Πλαγιές Ανοπαίας

Cabernet Sauvignon Blanc de Noir, Επιτραπέζιος Οίνος – Λευκός
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon.
Κίτρινο-γκρι λαμπερό χρώμα.
Αρώματα πράσινης πιπεριάς με αποξηραμένο σύκο και κυδώνι, αλλά και μάνγκο στη μύτη.
Σώμα παχύ, βανιλάτο, με μακρά, φρουτώδη, λιπαρή επίγευση.

α. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε όραμα. Απλά ήταν ένα όνειρο. Όνειρο προσωπικό, να παράξουμε κάτι το οποίο θα ήταν διαφορετικό και θα μπορούσαμε να τονίσουμε τις δυνατότητες αλλά και τη διαφορετικότητα της ποικιλίας. Επίσης λόγω του ότι το συγκεκριμένο είδος κρασιού ήταν πολύ δημοφιλές την περίοδο του 1960 στη Γαλλία, αποφασίσαμε να τολμήσουμε την αναβίωσή του αν θέλετε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

β. Η μεγάλη έκταση σε Cabernet Sauvignon που έχουμε μας οδήγησε σε ένα διαφορετικό και πρωτότυπο συνάμα τρόπο εκμετάλλευσης της ποικιλίας. Κατά δεύτερον, Blanc de Noir κρασιά παράγονται και μάλιστα με σημαντική επιτυχία εδώ και χρόνια από Ξινόμαυρο. Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε «γιατί όχι;».

γ. Νομίζω ότι το πείραμα δείχνει ότι έχει πετύχει. Φυσικά και συνεχίζουμε πάντα τον πειραματισμό μας όσον αφορά την παρα­γωγή του. Και για του λόγου το αληθές, σύντομα θα κυκλοφορήσουμε το ίδιο κρασί αλλά τρία χρόνια παλαιωμένο σε βαρέλι. Ελπίζω να αρέσει και αυτό όπως το απλό Blanc de Noir.

Κτήμα Γεωργακόπουλου: Στέλιος Λογοθέτης


Αριθμεί λίγα χρόνια ζωής. Είναι προϊόν οράματος ενός ανθρώπου, του Λεωνίδα Γεωργακόπουλου, που μπορεί σήμερα να μην είναι πια κοντά μας, έχει όμως άξιους συνεχιστές τα παιδιά του, και φυσικά την ψυχή –σήμερα– της εκμετάλλευσης, τον νεαρό αλλά εξαιρετικά δυναμικό οινολόγο Στέλιο Λογοθέτη. Το Κτήμα στηρίζεται σε 110 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων στην περιοχή Μενδενίτσα του Νομού Φθιώτιδας και καλύπτεται κατά κύριο λόγο από Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay και Μαλαγουζιά. Αυτή ακριβώς η πρώτη ποικιλία οδήγησε στη «γέννηση» του πιο πρωτότυπου «παιδιού» της οικογένειας. Ένα λευκό κρασί από μια παγκόσμια καταξιωμένη και διάσημη για τα κόκκινα κρασιά της ποικιλία. Μοναδικό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα και ένα από τα πολύ λίγα δείγματα αντίστοιχης δουλειάς σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Πλαγιές Ανοπαίας Blanc de Noir, δικαιολογημένα είναι το αγαπημένο «παιδί» του Στέλιου Λογοθέτη. (Μενδενίτσα, Φθιώτιδα, 210 9324734)

Αμέθυστος Λευκός

Τοπικός Οίνος Δράμας – Λευκός
Ποικιλίες: Sauvignon, Ασύρτικο, Semillon.
Απαλό πρασινοκίτρινο.
Αρώματα ροδάκινου και τροπικών φρούτων.
Στόμα ανάλογο, νευρώδες.
Ιδανικό για ορεκτικά, θαλασσινά και λευκά κρέατα.

α. Ένας από τους βασικούς λόγους που με οδήγησαν στη δημιουργία του Αμέθυστου, ήταν η εμπειρία μου από το διεθνή αμπελώνα στο εξωτερικό. Ο αρχικός στόχος (το όραμα) ήταν να γίνει ένα κρασί με «σύγχρονο» χαρακτήρα, το οποίο όχι μόνο θα διατηρούσε τα αρωματικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών που το αποτελούν, αλλά θα τα αναδείκνυε.

β. Το πάντρεμα ξένων και ελληνικών ποικιλιών ήταν ένα σημαντικό κομμάτι στο όραμά μου για το σύγχρονο ελληνικό κρασί. Το Sauvignon Blanc προσαρμόστηκε εξαιρετικά στο έδαφος και το κλίμα της Δράμας, δίνοντας έντονο και πλούσιο μπουκέτο, ενώ ο συνδυασμός του με το Ασύρτικο του χάρισε ιδιαίτερο χαρακτήρα.

γ. Ο Λευκός Αμέθυστος, πέρα από κάποιες πολύ μικρές μεταβολές στις αναλογίες της ποικιλιακής του σύνθεσης, διατηρεί τον αρχικό του χαρακτήρα. Είναι λοιπόν προφανές ότι, πέρα από δικό μου όραμα, ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των οινοφίλων, έχοντας εξελιχθεί σε σταθερή αξία.

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη: Κώστας Λαζαρίδης


Τόσο ο ίδιος όσο και η ευρύτερη οικογένεια είναι οι σκαπανείς της πλέον πολυτάλαντης σήμερα ελληνικής αμπελουργικής ζώνης. Με πάνω από δυόμισι χιλιάδες στρέμματα, ιδιόκτητους αμπελώνες στη Δράμα, μια υποδειγματική και με εξαιρετικά δείγματα δουλειάς εκμετάλλευση, ο Κώστας Λαζαρίδης ανήκει στους πιονιέρους της αναγέννησης του ελληνικού κρασιού, το οποίο του οφείλει πολλά. Αγαπημένο του «παιδί», πιο άλλο; Ο Αμέθυστος Λευκός. Μια πραγματική ατμομηχανή που τράβηξε στον ανήφορο της ποιοτικής αναγνώρισης το δραμινό κρασί. Εδώ και είκοσι περίπου χρόνια θεωρείται δικαίως ένα από τα πιο διάσημα δείγματα στο χώρο της ελληνικής οινοπαραγωγής. (Αδριανή, Δράμα, 25210 82231)

Cabernet Sauvignon

Ερυθρός, Τοπικός οίνος Στερεάς Ελλάδας
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon.
Πολύ σκούρο ερυθρό.
Πυκνά αρώματα από μπίτερ σοκολάτα, καραμέλα και κόκκινα φρούτα του δάσους.
Στόμα πυκνό, με στιβα­ρές, ευλύγιστες ταννίνες και καραμελωμένη επίγευση.
Προτείνεται για κυνήγι, κόκκινα κρέατα και πιάτα με δυνατές σάλτσες.

α. Όραμά μου ήταν να φτιάξω ένα Cabernet αξιώσεων σε μια περιοχή που το έδαφος και το οικοσύστημα είναι κατάλληλο για καλά κρασιά. Τα κλήματα είναι φυτεμένα στην πλαγιά του Κτήματος έτσι ώστε να δέχονται από νωρίς τον πλούσιο ήλιο και την αύρα του Ευβοϊκού κόλπου. Το αυστηρό κλάδεμα δίνει πολύ μικρή απόδοση, έτσι τρυγάμε καταπληκτική ποιότητα βιολογικής καλλιέργειας. Η προσεκτική οινοποίηση και η παλαίωση μας προσφέρει το αποτέλεσμα που ξέρετε.

β. Ήταν δύο οι λόγοι. Ο πρώτος, το κλίμα, η περιοχή, το οικοσύστημα. Και ο δεύτερος ότι το Cabernet θα έδινε ποιοτικό, καλό κρασί στη συγκεκριμένη περιοχή· γι’ αυτό επιλέχθηκε η ποικιλία.

γ. Νομίζω ότι οι μεγάλες διακρίσεις που έχουμε πάρει αλλά και οι καταναλωτές που το αγάπησαν δικαιώνουν το όραμα και την προσπάθεια. Όσο για την περαιτέρω βελτίωση, ισχύει το «αιέν αριστεύειν».

Lykos winery: Απόστολος Λύκος

Όταν κάποιος έχει ταλέντο στη γεύση, όλα είναι δυνατά. Κάπως έτσι ο Απόστολος Λύκος, επιτυχημένος εστιάτορας στην περιοχή της Χαλκίδας, εξελίχθηκε σε ένα δυναμικό παραγωγό με ποιότητα, που κάνει κάποια από αυτά να φιγουράρουν ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά. Η μικρή οικογενειακή εκμετάλλευση στηρίζεται σε περίπου 160 στρέμματα συνεργαζόμενων αμπελώνων.Εμβληματικό ανάμεσα στα «παιδιά» του, το Cabernet Sauvignon, καταλαμβάνει δικαιωματικά μια θέση ανάμεσα στα μεγάλα ελληνικά κρασιά – και δεν είναι καθόλου απορίας άξιον ότι αποτελεί και το αγαπημένο «παιδί» της οικογενείας. (Μαλακώντας, Εύβοια, 22290 68400)

Ξερολιθιά Ο.Π.Α.Π. Πεζά

Λευκός
Ποικιλία: Βηλάνα.
Λαμπερό κίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες.
Έντονα αρώματα εσπεριδοειδών (lime) με νότες ροδάκινου και μάνγκο.
Φρουτώδης, ισορροπημένη γεύση με ευχάριστη οξύτητα.
Προτείνεται με ψάρια, θαλασσινά και λευκά κρέατα με ελαφρές σάλτσες, στους 8-10°C.

α. Η Ξερολιθιά είναι το παλαιότερο λευκό του οινοποιείου από το 1989. Το όραμά μας ήταν και είναι η Ξερολιθιά να αποτελεί στη συνεί­δηση των επαγγελματιών του κρασιού, αλλά και των οινόφιλων κατα­ναλωτών, το σημείο αναφοράς για τον κρητικό ποιοτικό αμπελώνα. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός φρουτώδους φρέσκου κρασιού που θα μπορούσε να αποτελέσει την καθημερινή απόλαυση της ποιότητας!

β. Η Βηλάνα αποτελεί τη βασική λευκή ποικιλία που καλλιεργείται στην Κρήτη, δίνοντας κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας. Επιλέξαμε την ποικιλία αυτή «σαν ένα στοίχημα» και καταφέραμε να αναδείξουμε τις «πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες» αρετές της.

γ. Η Ξερολιθιά μέσα από την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας και συνεχίζει να το κάνει. Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Mediterra Οινοποιητικής. Όσο για την περαιτέρω βελτίωση, αυτή είναι καθημερινό μας μέλημα.

Mediterra Οινοποιητική: Ίων Διαμάντης


Η μονάδα αριθμεί ήδη πάνω από τριάντα πέντε χρόνια ζωής και την εποχή της ίδρυσάς της (με την επωνυμία ΚΡΕΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ) ήταν προϊόν ενός φιλόδοξου σχεδίου και σύγχρονη για τα τότε δεδομένα. Σήμερα (άλλοι καιροί, άλλα ήθη) με νέα πλέον επωνυμία, η Mediterra Οινοποιητική ανήκει στον Όμιλο Δημ. Κοντομηνά και την ευθύνη του ποιοτικού προσανατολισμού της εταιρείας έχει ο Ίων Διαμάντης. Αγαπημένο «παιδί», όπως είναι ευνόητο, παραμένει η Ξερολιθιά, ένα διαχρονικό πλέον κρασί που απετέλεσε, ίσως, και το πρώτο δείγμα των ποιοτικών δυνατοτήτων της ζώνης των Πεζών και της υπ’ αριθμόν ένα λευκής κρητικής ποικιλίας, της Βηλάνας. (Κουνάβοι Ηρακλείου, Κρήτη, 210 6009828)

Νεμέα Reserve Ο.Π.Α.Π. Νεμέα

Ερυθρός
Ποικιλία: Αγιωργίτικο.
Μεσαίας έντασης ερυθρό χρώμα.
Σύνθετα αρώματα μαρμελάδας κερασιού με ξερά σύκα, νότες σοκολάτας και μπαχαρικών.
Γεμάτο στόμα, με δυναμικές ταννίνες που το ζωντανεύουν και εξαιρετική συνολική ισορροπία.
Συνοδεύει πιάτα με μοσχαρίσιο κρέας σε κόκκινες σάλτσες, ψητά κρέατα, ώριμα όχι πολύ αλμυρά κίτρινα τυριά.

α. Από τα φοιτητικά μου χρόνια στη Βουργουνδία είχα στο μυαλό μου τα ιδιαίτερα κρασιά μακρόχρονης παλαίωσης και πίστευα στη δυνατότητα παραγωγής μιας «Νεμέας» με ανάλογες δυνατότητες ανάπτυξης και βελτίωσης σε βάθος χρόνου.

β. Η ενασχόλησή μου στη ζώνη ως υπεύθυνος παραγωγής και ποιό­τητας στο Συνεταιρισμό και η πεποίθησή μου ότι το Αγιωργίτικο είναι η κατεξοχήν ελληνική ποικιλία για ένα πραγματικά μεγάλο κρασί.

γ. Το πιστεύω. Όπως πιστεύω ότι αυτό το αρχικό όραμα γεννάει κάθε χρόνο περισσότερες προκλήσεις. Νέες οινολογικές πρακτικές, νέα αμπελοτόπια, καλύτερη μελέτη της επίδρασης των κλιματολογικών συνθηκών και πολλά άλλα. Ο πρώτος στόχος είναι η ποιότητα. Ο επόμενος και διαρκής στόχος είναι «κάθε χρόνο κάτι καλύτερο».

Νεμέα – Συνεταιρισμός: Χρήστος Πέππας


Θεωρείται από τις πιο δυναμικές ανάλογες οργανώσεις στην Ελλάδα και έχει την τύχη να βρίσκεται στη μεγαλύτερη ερυθρή ποιοτική και πολυδυναμική ζώνη της χώρας. Ψυχή και κινητήριος μοχλός της ποιοτικής ανάπτυξης και της ευημερίας των συνεταιριστών είναι ο Χρήστος Πέππας, ο οποίος, εκτός από Τεχνικός Διευθυντής, έχει και την ευθύνη της παραγωγής και του ποιοτικού ελέγχου. «Κρύβεται» πίσω από την επιτυχημένη πορεία του Συνεταιρισμού και τη σημαντική ποιοτική αναβάθμιση των τελευταίων χρόνων. Πνευματικό παιδί του Χρήστου Πέππα δικαιολογημένα είναι η Νεμέα Reserve. Ένα στοίχημα που έβαλε και το κέρδισε. (Νεμέα, 27460 23059)

Ασπρολίθι Ο.Π.Α.Π. Πάτρα


Λευκός
Ποικιλία: Ροδίτης.
Ανοιχτό πρασινοκίτρινο.
Αρώματα φρέσκων λευκόσαρκων φρούτων και νύξεις εσπεριδοειδών.
Στο στόμα είναι πλούσιο, έντονα νευρώδες, με πολύ καλή επίγευση και διάρκεια.
Ιδανικό για την ελληνική κουζίνα, αποτελεί κατάλληλο σύντροφο για ψάρια και θαλασσινά, αλλά και για πιάτα με δυναμική παρουσία αυγολέμονου.

α. Το Ασπρολίθι πρωτοβγήκε το 1990, με τον υπότιτλο «εν μέση πέτρα άμπελος ηβεί», που σημαίνει ότι ανάμεσα στις πέτρες το αμπέλι αναπτύσσεται με ορμή (ηβώ – έφηβος κλπ.). Εννοούσα και ευχόμουνα μέσα στο άγονο τοπίο του ελληνικού κρασιού των περασμένων δεκαετιών (υψηλόβαθμα, οξειδωμένα κρασιά αναμείξεων) το φρέσκο, σωστά οινοποιημένο, σύγχρονο ελληνικό κρασί να βρει τους νέους δρόμους του, αντίστοιχους με τις πραγματικές του δυνατότητες.

β. Δοκιμάζοντας κρασιά, χωρικής οινοποίησης, από την ορεινή Αιγιαλεία, βρέθηκα αντιμέτωπος μ’ ένα καταπληκτικό δείγμα Ροδίτη από το χωριό Μυρόβρυση. Δεν πίστευα στα μάτια μου, ήταν ένα οινολογικό θαύμα για μένα, που όμως είχα, ήδη, την εμπειρία του Bordeaux, της Σαντορίνης και της Αχάια-Clauss! Το σπέρμα είχε βρει τη μήτρα του την κατάλληλη στιγμή.

γ. Το Ασπρολίθι ανταποκρίνεται αυστηρά και απόλυτα στο προσωπικό μου όραμα. Παράδοση και καινοτομία, τόπος και παγκοσμιότητα, σύγχρονο γευστικό γούστο και ελληνική μεσογειακή κουζίνα. Η συνεχής βελτίωσή του είναι αποτέλεσμα αυτών των θεωρήσεων! Βελτιώσεις στο αμπέλι, αξιολόγηση των νέων τεχνικών οινοποίησης. Τα σταθερά στοιχεία είναι η ποικιλία και η περιοχή.

Οινοφόρος: Άγγελος Ρούβαλης

Μπορεί ελάχιστοι να αναγνωρίζουν τη συγκεκριμένη αμπελο­οινική εκμετάλλευση ως «Οινοφόρος». Το όνομα όμως Άγγελος Ρούβαλης λέει πολλά στο σινάφι και η λέξη Ασπρολίθι ακόμα περισσότερα σε όλους, και κυρίως στους οινόφιλους καταναλωτές. Δημιούργημα εδώ και είκοσι χρόνια του Άγγελου Ρούβαλη και του πρόωρα χαμένου Γιάννη Καραμπάτσου, ο «Οινοφόρος» χαρακτηρίζεται από ένα (κυρίως) κρασί. Το Ασπρολίθι αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τη ζώνη Ο.Π.Α.Π. της Πάτρας όσο και για το Ροδίτη. Το οινοποιείο στους λόφους που περιβάλλουν το Αίγιο στηρίζεται σε 360 περίπου στρέμματα από τα οποία 60 είναι ιδιό­κτητα. Και δεν είναι καθόλου περίεργο ότι το αγαπημένο «παιδί» του Ρούβαλη είναι το Ασπρολίθι. (Αίγιο, 26910 29415)

Αmmos Reserve Terra Leone Ο.Π.Α.Π. Νεμέας


Ερυθρός
Ποικιλία: Αγιωργίτικο.
Βαθύ κοκκινόμαυρο.
Αρώματα ώριμων κερασιών, αλλά και φρούτων του δάσους, με βανίλια, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά.
Στόμα πλούσιο, με δυναμικές, σχεδόν επιθετικές, ταννίνες που θέλουν το χρόνο τους.
Συνοδεύει πιάτα με κυνήγι, κόκκινα κρέατα με δυνατές σάλτσες, αλλά και κίτρινα τυριά παλαίωσης, όχι όμως ιδιαίτερα αλμυρά.

α. Tο όραμά μου ήταν ένα και πολύ ξεκάθαρο: το Αγιωργίτικο να μπει μέσα στο παγκόσμιο οινικό γίγνεσθαι. Η απόφαση μου ήταν στάση ζωής απέναντι στον τόπο που γέννησε, αλλά και διατήρησε στο χρόνο το Αγιωργίτικο. Ο τόπος, το μικροκλίμα και η απόλυτη έκφρασή τους με τον καθαρότερο τρόπο μέσα σε μια φιάλη Ammos είναι η ουσιώδης λεπτομέρεια που καθορίζει το δικό μας αμπελουργείν. Είναι όλες οι αρετές ενσωματωμένες σε μία μοναδική και πολυαγαπημένη μου ποικιλία.

β. Πάντα με το Αγιωργίτικο, εκτός από το γεγονός ότι είμαστε πατριωτάκια, υπάρχει εκείνη η βαθιά πλατωνική σχέση βασισμένη στην υπόσχεση της ποικιλίας.

γ. Το Αmmos είναι το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της σχέσης, του αμπελουργού, του τόπου και της ποικιλίας, άρα λοιπόν το Αmmos ανταποκρίνεται επάξια στο όραμά μου. Αισθάνομαι όμως ότι απαιτείται πιο βαθιά συνεννόηση με το αμπέλι, ώστε να φτάσει ακόμα ψηλότερα.

Κτήμα Παλυβού: Γιώργος Παλυβός

Αναμφισβήτητα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και ποιοτικά εξελισσόμενες αμπελοοινικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής. Ο Γιώργος Παλυβός βασίζεται πάνω απ’ όλα στη γη του. Διακόσια ενενήντα στρέμματα ιδιόκτητοι αμπελώνες προσεκτικά καλλιεργημένοι αποτελούν ένα εξαιρετικό υπόβαθρο που δίνει τη δυνατότητα σ’ αυτόν τον ανήσυχο σαρανταπεντάρη να κάνει αυτά που πιστεύει. Είναι τολμηρός, καινοτόμος και επιδιώκει ποιότητα. Η οποία και του βγαίνει. Θεμέλιο στο όραμά του είναι ο τόπος και η ποικιλία που φυτρώνει σ’ αυτόν: το Αγιωργίτικο. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι το κρασί-πνευματικό του παιδί είναι το Ammos Reserve Terra Leone. (Αρχαία Νεμέα, 27460 24190)

Syrah – Κτήμα Σαμπάνη

Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδα – Ερυθρός
Ποικιλία: Syrah.
Ερυθρό σκούρο.
Αρώματα βατόμουρου, νυχτολούλουδου και μπαχαρικών.
Στόμα με πλούσια δομή, δυνατές, καλές ταννίνες, γεμάτη γεύση και μακρά επίγευση.
Συνοδεύει ψητά κρέατα, κυνήγι και κίτρινα τυριά.

α. Το κρασί είναι προϊόν της γης, που στην πορεία της παραγωγής του η προσωπικότητα του ανθρώπου που το δημιουργεί επηρεάζει τον τελικό του χαρακτήρα. Το Syrah Sabanis δημιουρ­γήθηκε για να έχει προσωπικότητα, την προσωπικότητα του δημιουργού του. Μέσα από αυτό το κρασί, όπως και άλλωστε μέσα από όλα τα κρασιά μας, θέλουμε να εκφράζεται η μεγάλη αγάπη μας για το κρασί και η ασταμάτητη προσπάθειά μας.

β. Όπως ανέφερα, η εξαιρετική προσαρμογή της στα εδαφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής της Ριτσώνας, ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της που την ξεχωρίζει παγκοσμίως από πολλές άλλες διεθνούς κλάσεως και φυσικά η αρμονία με τις προσωπικές μας γαστριμαργικές απολαύσεις.

γ. Η αναζήτηση της βελτίωσης της ποιότητας των κρασιών μας –η οποία δεν έχει και τέλος– είναι η βάση της οινικής μας φιλοσοφίας. Το Syrah Sabanis σήμερα, έπειτα από τρεις εσοδείες που ξεκίνησε να κυκλοφορεί στην αγορά, πιστεύουμε ότι έχει πλησιάσει πολύ στις σημερινές απαιτήσεις του καταναλωτή, ο οποίος πλέον θέλει ερυθρά κρασιά με περισσότερο φρούτο, λιγότερο έντονο το χαρακτήρα του βαρελιού, με καλύτερη ταννική ισορροπία. Ο επόμενος στόχος μας είναι να βελτιώνουμε κάθε χρόνο την ποιότητα στο αμπέλι, ώστε το Syrah να συνεχίσει την ανοδική πορεία του.

Κτήμα Σαμπάνη: Τάσος Σαμπάνης


Ο Τάσος Σαμπάνης, αν και μόνο πριν από μερικά χρόνια άρχισε να ασχολείται με την οινοπαραγωγή, ανήκει λόγω της ενασχόλησης του με αυτό στην πρώτη ιστορική γεννιά. Το Κτήμα του στη Ριτσώνα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Στερεάς Ελλάδας. Χάρη στην πολύ καλή οινολογική υποστήριξη από τον Δημήτρη Γκουράβα, το επίπεδο των κρασιών του Κτήματος είναι πραγματικά αξιοσημείωτο. Σε αυτό φυσικά έχει συμβάλει αποφασιστικά και το γεγονός ότι όλα τα σταφύλια προέρχονται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα. Αυτό βεβαίως ισχύει και για το κρασί, για το οποίο δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Τάσος Σαμπάνης και το οποίο είναι ένα Syrah υψηλού επιπέδου. (Ριτσώνα, Χαλκίδα, 22210 34898)

Μαντίνεια Νασιάκος - Ο.Π.Α.Π. Μαντίνεια


Λευκός
Ποικιλία: Μοσχοφίλερο.
Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα με λεπτές γκρι ανταύγειες.
Φίνα αρώματα, με κυρίαρχο το τριαντάφυλλο και τους λεμονανθούς.
Στόμα δροσερό, με νεύρο. Ιδιαίτερα μεγάλη επίγευση.
Συνοδεύει ψάρια με έντονες γεύσεις, θαλασσινά και έντονες γεύσεις ελληνικής κουζίνας.

α. Ο πρωταρχικός μου στόχος ήταν η ανάδειξη της Μαντινείας, μέσα από την αξιοζήλευτη και μοναδική ποικιλία του Μοσχοφίλερου. Βούλησή μου ήταν να προικίσω τη ‘‘Μαντίνεια Νασιάκος’’ με καθαρά αρώματα, χαρακτηριστικά της ποικιλίας της, κρατώντας τη μακρά επίγευση μέσα από την ιδανική οξύτητα που προσφέρει το Μοσχοφίλερο.

β.Το γεγονός ότι μεγάλωσα στην περιοχή της Μαντινείας, επισκεπτόμενος κάθε τόσο τα αμπελοτόπια της περιοχής με τον οινοποιό-πατέρα μου, επικέντρωσε αναπόφευκτα το ενδιαφέρον μου σε αυτή την τοπική και χαρισματική κατά τη γνώμη μου ποικιλία.

γ. Χωρίς καμία πρόθεση υπερβολής, θεωρώ πως, μετά από πολλά χρόνια ασταμάτητου αγώνα, όλα όσα είχα οραματιστεί στο ξεκίνημα της παραγωγής της ‘‘Μαντίνεια Νασιάκος’’, εκπληρώνονται σήμερα σχεδόν απόλυτα. Περιθώρια βελτίωσης σίγουρα υπάρχουν πάντοτε.

Σεμέλη Οινοποιητική: Λεωνίδας Νασιάκος


Γόνος ιστορικής, για τη Μαντίνεια, οικογένειας οινοποιών, ο Λεωνίδας Νασιάκος (εγγονός του ιδρυτή) ήταν μέχρι πρότινος ανεξάρτητος οινοπαραγωγός στη Μαντίνεια με συνεργαζόμενους αμπελώνες 280 στρεμμάτων και επικεφαλής οινοποιός στην εταιρεία Σεμέλη. Σήμερα ανήκει ψυχή τε και σώματι στη Σεμέλη, χωρίς αυτό να τον εμποδίζει να θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένα τη Μαντίνεια Νασιάκου ως το αγαπημένο του (primus inter pares) πνευματικό παιδί. (Σταμάτα Αττικής, 210 6218119)

Chardonnay - Αμπελοτόπι Χουλέβαινα


Τοπικός Οίνος Κοιλάδας Αταλάντης – Λευκός.
Ποικιλία: Chardonnay.
Λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες.
Ευχάριστα αρώματα εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων εναλλάσσονται με ελαφριές τροπικές νότες σε φόντο λεμονανθών.
Δροσερό, κομψό στο στόμα, με αισθητή οξύτητα που ζωντανεύει το γευστικό σύνολο, γευστική ισρορροπία και μακρύ φρουτώδες τελείωμα.
Συνοδεύει θαλασσινά, ψητά ψάρια, σαλάτες ζυμαρικών, πουλερικά τυριά. Ιδανικό στους 8-10°C.

α. Για έναν αμπελουργό-οινοποιό όραμα είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις αξιοποίησης ειδικά επιλεγέντος για παραγωγή σταφυλιών φυσικού περιβάλλοντος, με ιδιαιτερότητες τέτοιες που θα δώσουν τη δυνατότητα να γεννηθεί ένα ξεχωριστό κρασί. Αξιοποιώντας επιτυχώς τα αμπελοτόπια του Κτήματος Χατζημιχάλη, θέλησα να αναδείξω τις δυνατότητες της περιοχής και για ένα λευκό κρασί διεθνών αξιώσεων.

β. Επέλεξα την κοσμοπολίτικη ποικιλία Chardonnay, που διαθέτει προσαρμοστικότητα στο ως άνω περιβάλλον και αναγνωρισιμότητα τέτοια, που να είναι η σύγκριση εφικτή και για το μέσο λάτρη του κρασιού, αλλά και για τον ειδήμονα σε παγκόσμια κλίμακα.

γ. Η κατάταξη του Chardonnay Κτήμα Χατζημιχάλη ‘‘Αμπελοτόπι Χουλέβαινα’’ στην κατηγορία των outstanding-terrific wines της εκατοντάβαθμης κλίμακας Robert M. Parker Jr., από τον οινικό οδηγό του ‘‘The Wine Advocate’’ που το καθιστά το καλύτερο ελληνικό Chardonnay, μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση και χαρά.

Κτήμα Χατζημιχάλη: Δημήτρης Χατζημιχάλης


Ο Δημήτρης Χατζημιχάλης, αν και νέος, κατάφερε να θεωρείται σήμερα ως ένα από τα πλέον ιστορικά πρόσωπα στο χώρο του ελληνικού κρασιού. Δεν αποτελεί καθόλου υπερβολή να τονίσουμε ότι είναι ο υπ’ αριθμόν ένα Έλληνας παραγωγός που έβαλε στο μυαλό του καταναλωτή τη λέξη «Κτήμα» και το εξοικείωσε (με το ιστορικό Κτήμα Χατζημιχάλη Λευκός) με τη νέα γενιά κρασιών από μικρές αμπελοοινικές εκμεταλλεύσεις, που με αφετηρία τα μέσα της δεκαετίας του 1980 κυριαρχούν σήμερα στην αγορά. Με ιδιόκτητους αμπελώνες που ξεπερνάνε τα 2.200 στρέμματα, είναι προφανές ότι διαθέτει την απαραίτητη βάση για να ανθήσει η ποιότητα. Πνεύμα ανήσυχο και με καινοτόμες ιδέες εκμεταλλεύτηκε τη διαφορετικότητα οικοσυστημάτων στο περιβάλλον των οποίων βρίσκονται πολλά από τα ιδιόκτητα αμπελοτεμάχια. Προτείνει μια σειρά κρασιών που προέρχονται όχι μόνο από ένα ιδιόκτητο κτήμα, αλλά από πολύ συγκεκριμένα αμπελοτόπια όπου το διαφορετικό μικροκλίμα και η διαφορετική σύνθεση του εδάφους οδηγεί την ίδια ποικιλία σε διαφορετικά αποτελέσματα. Δεν είναι επομένως καθόλου τυχαίο ότι ένα (το κυριότερο υποθέτουμε) από τα αγαπημένα του πνευματικά παιδιά είναι το Chardonnay Αμπελοτόπι Χουλέβαινα. (Αταλάντη, Φθιώτιδα, 210 8076705)

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.