Follow us

Tα ονόματα-μεγαθήρια του κρασιού

Συνήθως προτιμάμε να επιλέγουμε εμείς το είδος των κρασιών που αγοράζουμε, και μας αρέσει να νομίζουμε ότι παίρνουμε ανεπηρέαστα τις αποφάσεις μας. Μήπως, όμως, πρόσωπα με τεράστιο φάσμα δραστηριοτήτων και παγκόσμια επιρροή αποφασίζουν εντέλει για τα κρασιά που πίνουμε;

Tα ονόματα-μεγαθήρια του κρασιού

Robert Parker

O απόλυτος Άρχων. Ο άνθρωπος του οποίου οι αξιολογήσεις και βαθμολογίες στο Wine Advocate κυρίως ακολουθούνται μέχρι κεραίας από ένα πλήθος πιστών οπαδών σε όλον τον κόσμο. Η ισχύς και η επιρροή του είναι εξίσου μεγάλες με την προτίμησή του προς τα εύσωμα και υπερσυγκεντρωμένα κρασιά. Η δύναμή του είναι τόσο μεγάλη που επηρεάζει ακόμα και το στιλ των παραγομένων κρασιών, επί ποινή μη ικανοποιητικής βαθμολογίας και, συνεπώς, καταστροφικής εμπορικής πορείας.

Mel Dick (Aμερικανός, Αντιπρόεδρος της Southern Wine & Spirits)

Ο πιο ισχυρός χονδρέμπορος κρασιού στον κόσμο, αυτός που ποτέ δεν ξεχνά ότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά κρασιού. Από το γραφείο του στο Miami και με μια άκρως αποτελεσματική πολιτική, η οποία συνδυάζει πωλήσεις αμερικανικών κρασιών με εισαγωγές, εκτόξευσε στην στρατόσφαιρα τις πωλήσεις και, φυσικά, τα κέρδη της εταιρείας.

Richard Sands (Αμερικανός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Constellation Brands)

Tα ονόματα-μεγαθήρια του κρασιού

Το αφεντικό του μεγαλύτερου conglomerate (κοινοπραξία) οινοπαραγωγής στον κόσμο. Με ετήσιες πωλήσεις (στις ΗΠΑ, στον Καναδά και σε 150 ακόμη χώρες) αξίας $2,75 δισ. και με ξεκάθαρο στιλ κρασιών, κυρίως «Νέου Κόσμου», διαμορφώνει τα γευστικά γούστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σχεδιάζει επέκταση στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Trevor O’Hoy (Αυστραλός, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Foster’s)

Ο άνθρωπος που με μια σειρά απίστευτες κινήσεις έκανε την παγκόσμιας εμβέλειας ζυθοποιία της Αυστραλίας τρίτο σε μέγεθος conglomerate οινοπαραγωγής στον κόσμο. Το portofolio του διαθέτει πολύ ισχυρά ονόματα, όπως Beringer, Penfolds, Wolf Blass, Rosemount κ.λπ. Τη χρονιά που πέρασε, οι πωλήσεις του Ομίλου έφτασαν τα 39 εκατ. κιβώτια κρασί.

Richard Evans (Αμερικανός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Alcan)

Βρίσκεται πίσω από την επιτυχία του βιδωτού πώματος Stelvin. Άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κατασκευάστριας σε αμερικανικό, φέρνοντας το γαλλικό γίγαντα του αλουμινίου Pechiney στην εταιρεία που διευθύνει, ενώ στη συνέχεια εκτόξευσε τις πωλήσεις του στα ύψη. Η Alcan δεν δίνει νούμερα, αλλά οι παγκόσμιες πωλήσεις βιδωτών πωμάτων το 2003 ήταν 300 εκατ. τεμάχια, το 2005 1 δισ. τεμάχια, ενώ το τρέχον έτος πλησιάζουν τα 2 δισ. Εννοείται ότι τα περισσότερα είναι Stelvin.

Patrick Ricard (Γάλλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Pernod Ricard)

O άνθρωπος που το περιοδικό Forbes ανακήρυξε σε «Ευρωπαίο Επιχειρηματία της Χρονιάς» για το 2006, μετέτρεψε μια γαλλική εταιρεία στο δεύτερο σε μέγεθος και ισχύ γίγαντα των οινοπνευματωδών στον κόσμο. Το wine portofolio, μοιρασμένο σε brands της Ευρώπης και του Νέου Κόσμου, κάνουν την εταιρεία τον τέταρτο σε μέγεθος οινοπαραγωγό παγκοσμίως. Οι ετήσιες πωλήσεις κρασιών φτάνουν τα 23 εκατ. κιβώτια.

Joseph Gallo (Αμερικανός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της E.&J. Gallo)

O σημερινός leader του γίγαντα Gallo, ο οποίος παραμένει η τρίτη σε μέγεθος οινοποιία στον κόσμο. Η εταιρεία Gallo παράγει 70 εκατ. κιβώτια καλιφορνέζικο κρασί το χρόνο και εξάγει σε 92 χώρες. Ασχολείται και με τις εισαγωγές στις ΗΠΑ, κυρίως κρασιών του Νέου Κόσμου. Λέγεται ότι φιλοδοξία του Gallo είναι να ξεπεράσει την Constellation Brands.

Michel Rolland (Γάλλος παραγωγός και παγκοσμίου φήμης σύμβουλος)

Κορυφαίος οινολόγος και εμβληματική φυσιογνωμία που έχει βελτιώσει τα ποιοτικά standards της παγκόσμιας οινοπαραγωγής και έχει επηρεάσει το στιλ των κρασιών όσο κανένας άλλος. Ο Νο 1 ιπτάμενος σύμβουλος παρέχει τις υπηρεσίες του σε 13 χώρες, αλλά και σε πολλά Chateaux της πατρίδας του (Bordeaux). Είναι γνωστή η προτίμησή του για τα υπερσυγκεντρωμένα κρασιά από υπερώριμα σταφύλια και η φιλία του με τον Robert Parker. Έχει κατηγορηθεί ότι επέβαλε ένα στερεότυπο κρασιού που τα κάνει όλα να μοιάζουν μεταξύ τους.

Jancis Robinson M.W (Αγγλίδα, δημοσιογράφος)

Είναι η οινοδημοσιογράφος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, δεδομένου ότι ο Parker θεωρείται συγγραφέας-expert. Η επιρροή της Jancis Robinson οφείλεται στις γνώσεις, τη σοβαρότητα και τη σκληρή δουλειά. Ασκείται κυρίως μέσα από το site της (www.jancisrobinson. com), την αρθρογραφία της στους «Financial Times» και τα βιβλία της. Είναι η μόνη οινοδημοσιογράφος παγκόσμιας επιρροής που υποστηρίζει σθεναρά το ευρωπαϊκό, κομψό στιλ κρασιών.

Annette Alvarez-Peters (Αμερικανίδα, Διευθύντρια Αγοράς Κρασιών της Costco Corp.)

H όμορφη σαρανταπεντάρα που πουλάει τόσο πολύ κρασί στους Αμερικανούς όσο κανένας άλλος λιανοπωλητής. Το 2006, για παράδειγμα, πούλησαν κρασί αξίας $ 850 εκατ.! Η Costco είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής En Primeur κρασιών Grands Crus του Bordeaux, ενώ η εκπροσώπηση και άλλων ηχηρών ευρωπαϊκών ονομάτων στο portofolio της είναι σημαντική.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.