Είναι γεγονός πως ολοένα και περισσότερα οινοποιεία παίρνουν τη μεγάλη απόφαση και εμφιαλώνουν τα κρασιά τους χρησιμοποιώντας είτε συνθετικά πώματα είτε βιδωτά (stelvin-screw cap), αφήνοντας στην άκρη τους φυσικούς φελλούς. Και μπορεί σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Ισπανία να θεωρείται ταμπού κάτι τέτοιο, όμως δεν ισχύει το ίδιο για χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.
Από τη μία πλευρά οι νεωτεριστές, με πρωτεργάτη τον διάσημο (για τις ανατρεπτικές του μεθόδους) παραγωγό Randall Grahm, διοργάνωσαν την κηδεία του φελλού πριν από κάποια χρόνια, ενώ από την άλλη οι Πορτογάλοι δεν δίστασαν να επιστρατεύσουν ακόμη και τον προπονητή Jose΄ Mourinho στη διαφημιστική τους καμπάνια. Λογικότατη αντίδραση εκ μέρους τους, αν κάποιος σκεφτεί τα 13 δισεκατομμύρια φελλών που είναι ο μέσος όρος της ετήσιας παραγωγής.
Ο φυσικός φελλός έχει μια κληρονομιά πολλών αιώνων στον πωματισμό των φιαλών. Ωστόσο, «επιτρέπει» άθελά του την ύπαρξη της τριχλωροανισόλης (αλλιώς TCA) που ευθύνεται γι αυτό που όλοι μας αποκαλούμε «φελλωμένο» κρασί. Το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 5% της παραγωγής, αλλά δεν σας εύχομαι να δαπανήσετε τα ωραία σας λεφτά και, όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή, η μυρωδιά του κρασιού σας να θυμίζει έντονα βρεγμένη εφημερίδα.
Οι συνθετικοί φελλοί πρωτοεμφανίστηκαν ως μια εναλλακτική του παραδοσιακού τρόπου και οι επιδόσεις τους είναι εξαιρετικές. Ωστόσο, μπορεί να μας γλιτώνουν από την TCA, αλλά δεν είναι και η καλύτερη λύση σε ό,τι αφορά τα κρασιά βαθιάς παλαίωσης. Τα αποτελέσματα από μελέτες που έγιναν δείχνουν πως, μετά την παραμονή στη φιάλη για διάστημα μεγαλύτερο από τέσσερα χρόνια, το κρασί αποκτά μια αίσθηση «συνθετική» στη γεύση.
Το γεγονός αυτό οδήγησε τους ερευνητές στην αναζήτηση μιας λύσης που να καλύπτει όλες τις κατηγορίες. Κάπως έτσι μπήκε στη ζωή μας το βιδωτό καπάκι. Μπορεί να μας θυμίζει φοιτητικά γλέντια με φθηνά κρασιά αγνώστων λοιπών στοιχείων, μπορεί να σημαίνει και το τέλος της ρομαντικής εποχής του φελλού με ό,τι η διαδικασία του ανοίγματος συνεπάγεται, ωστόσο μόνο καλά λόγια ακούγονται για τη χρήση του. Ακόμα και σε περιπτώσεις παλαίωσης, μέχρι στιγμής ξεπερνά όλα τα συγκριτικά τεστ με επιτυχία. Αναφέρομαι στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, γιατί πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη (βλέπε Bordeaux, όπου φθάνουν έως και τα πενήντα χρόνια).
Προς το παρόν, και στα δύο στρατόπεδα οι ερευνητές θα συνεχίσουν τις υπερωρίες. Δεν έχουμε, όμως, λόγο να ανησυχούμε, γιατί όλα αυτά γίνονται για την προστασία του περιεχόμενου της φιάλης και όχι για να λανσαριστεί στην αγορά ένα ακόμα νέο προϊόν. Ίσως πάλι, ρίχνοντας μια υποθετική ματιά στο μέλλον, τα παιδιά μας να κοιτάζουν τους φυσικούς φελλούς και να βλέπουν κάτι το αρχαίο ή το συγκινητικά πρωτόγονο.