Follow us

Cork Vs Stelvin

Φυσικός ή συνθετικός φελλός; Τι κρύβεται στ’ αλήθεια μέσα σ’ ένα «καλά» κλεισμένο μπουκάλι;

Cork Vs Stelvin


Είναι γεγονός πως ολοένα και περισσότερα οινοποιεία παίρνουν τη μεγάλη απόφαση και εμφιαλώνουν τα κρασιά τους χρησιμοποιώντας είτε συνθετικά πώματα είτε βιδωτά (stelvin-screw cap), αφήνοντας στην άκρη τους φυσικούς φελλούς. Και μπορεί σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Ισπανία να θεωρείται ταμπού κάτι τέτοιο, όμως δεν ισχύει το ίδιο για χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.

Από τη μία πλευρά οι νεωτεριστές, με πρωτεργάτη τον διάσημο (για τις ανατρεπτικές του μεθόδους) παραγωγό Randall Grahm, διοργάνωσαν την κηδεία του φελλού πριν από κάποια χρόνια, ενώ από την άλλη οι Πορτογάλοι δεν δίστασαν να επιστρατεύσουν ακόμη και τον προπονητή Jose΄ Mourinho στη διαφημιστική τους καμπάνια. Λογικότατη αντίδραση εκ μέρους τους, αν κάποιος σκεφτεί τα 13 δισεκατομμύρια φελλών που είναι ο μέσος όρος της ετήσιας παραγωγής.

Ο φυσικός φελλός έχει μια κληρονομιά πολλών αιώνων στον πωματισμό των φιαλών. Ωστόσο, «επιτρέπει» άθελά του την ύπαρξη της τριχλωροανισόλης (αλλιώς TCA) που ευθύνεται γι αυτό που όλοι μας αποκαλούμε «φελλωμένο» κρασί. Το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 5% της παραγωγής, αλλά δεν σας εύχομαι να δαπανήσετε τα ωραία σας λεφτά και, όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή, η μυρωδιά του κρασιού σας να θυμίζει έντονα βρεγμένη εφημερίδα.

Οι συνθετικοί φελλοί πρωτοεμφανίστηκαν ως μια εναλλακτική του παραδοσιακού τρόπου και οι επιδόσεις τους είναι εξαιρετικές. Ωστόσο, μπορεί να μας γλιτώνουν από την TCA, αλλά δεν είναι και η καλύτερη λύση σε ό,τι αφορά τα κρασιά βαθιάς παλαίωσης. Τα αποτελέσματα από μελέτες που έγιναν δείχνουν πως, μετά την παραμονή στη φιάλη για διάστημα μεγαλύτερο από τέσσερα χρόνια, το κρασί αποκτά μια αίσθηση «συνθετική» στη γεύση.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τους ερευνητές στην αναζήτηση μιας λύσης που να καλύπτει όλες τις κατηγορίες. Κάπως έτσι μπήκε στη ζωή μας το βιδωτό καπάκι. Μπορεί να μας θυμίζει φοιτητικά γλέντια με φθηνά κρασιά αγνώστων λοιπών στοιχείων, μπορεί να σημαίνει και το τέλος της ρομαντικής εποχής του φελλού με ό,τι η διαδικασία του ανοίγματος συνεπάγεται, ωστόσο μόνο καλά λόγια ακούγονται για τη χρήση του. Ακόμα και σε περιπτώσεις παλαίωσης, μέχρι στιγμής ξεπερνά όλα τα συγκριτικά τεστ με επιτυχία. Αναφέρομαι στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, γιατί πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη (βλέπε Bordeaux, όπου φθάνουν έως και τα πενήντα χρόνια).

Προς το παρόν, και στα δύο στρατόπεδα οι ερευνητές θα συνεχίσουν τις υπερωρίες. Δεν έχουμε, όμως, λόγο να ανησυχούμε, γιατί όλα αυτά γίνονται για την προστασία του περιεχόμενου της φιάλης και όχι για να λανσαριστεί στην αγορά ένα ακόμα νέο προϊόν. Ίσως πάλι, ρίχνοντας μια υποθετική ματιά στο μέλλον, τα παιδιά μας να κοιτάζουν τους φυσικούς φελλούς και να βλέπουν κάτι το αρχαίο ή το συγκινητικά πρωτόγονο.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.