Follow us

Ο οινοτουρισμός είναι μόδα

Ποτέ άλλοτε ο οινοτουρισμός δεν ήταν τόσο στο φόρτε του, με καλo-φροντισμένους γραμμικούς αμπελώνες, ποιοτικά αρωματικά κρασιά, σύγχρονες εγκαταστάσεις, αίθουσες γευσιγνωσίας και ξεναγήσεις σε όμορφα κελάρια παλαίωσης. Διαλέξαμε για εσάς μερικά από τα πιο όμορφα επισκέψιμα οινοποιεία, σε συνδυασμό με τα καλούδια της κάθε περιοχής.

Ο οινοτουρισμός είναι μόδα

Mέχρι πριν από μερικά χρόνια, η φράση «οινικός τουρισμός» δεν έλεγε τίποτα σε κανέναν. Σήμερα, όλο και περισσότεροι οινόφιλοι και φιλόδοξοι γευσιγνώστες-εκδρομείς μετατρέπουν το Σαββατοκύριακό τους σε σαφάρι απόλαυσης. Αναζητούν μια νέα μορφή εμπειριών, μαζεύοντας γνώση και γεύσεις από τον οινικό κόσμο. Ολόκληρες περιοχές αναπτύσσονται γύρω από τα οινοποιεία με υποδομές ικανές να φιλοξενήσουν τον ολοένα αυξανόμενο οινοτουρισμό. Κατά μήκος των διαδρομών, επιλεγμένα εστιατόρια, ταβέρνες με τοπικά πιάτα, ουζερί, σύγχρονα ξενοδοχεία και παραδοσιακοί ξενώνες, εκφραστές της πλούσιας ελληνικής γαστρονομίας και της ποιοτικής φιλοξενίας, συμπληρώνουν τη γνωριμία με τις ομορφιές της χώρας, προσφέροντας μια εξαιρετική ευκαιρία μεθυστικής απόδρασης από την καθημερινότητα.

Αυτή η δυνατότητα γνωριμίας με την τεράστια γεωγραφική ποικιλομορφία των περιοχών μας, την πλούσια τοπική αρχιτεκτονική, την πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση αποτελούν το προσφερόμενο «μενού» για μια οινο-περιήγηση. «Ένας επισκέπτης έχει να κερδίσει πληθώρα εμπειριών από μια ξενάγηση σε ένα οινοποιείο. Γνωρίζει κατ’ αρχάς προσωπικά τον ιδιοκτήτη και, συζητώντας μαζί του, μαθαίνει λεπτομέρειες για την περιοχή, τις σπεσιαλιτέ και τα κρυφά στέκια και καταλύματα που προσφέρουν φιλοξενία.

Μπορεί να δοκιμάσει όλα τα κρασιά του οινοποιείου και να επιλέξει αυτά που τελικά ταιριάζουν στην κάβα του, επιτυγχάνοντας πάντα καλύτερες τιμές», προσθέτει ο οινολόγος και συγγραφέας του νέου λευκώματος για τα επισκέψιμα οινοποιεία της Ελλάδας, Δρ Δημήτρης Χατζηνικολάου.

Αν και στο εξωτερικό η ανάπτυξη του οινο-τουρισμού βρίσκεται ήδη σε ένα ώριμο σημείο, στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι στα σπάργανα, αλλά αποτελεί ακόμα ένα εξαιρετικής δυναμικής τουριστικό προϊόν. Σε αυτό φυσικά μπορεί να συμβάλει η θεσμοθέτηση της δραστηριότητας από το κράτος. Ήδη με τους «Δρόμους του Κρασιού», ένα πραγματικά πρωτοπόρο πρόγραμμα, ο κόσμος έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει αυτή τη νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, «Οι δρόμοι του Κρασιού μπορεί να οδηγήσουν σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην ανάδειξη εναλλακτικών προορισμών, αφού τελικός στόχος είναι να γνωρίσει ο κόσμος τις γαστρονομικές και τις φυσικές ομορφιές κάθε περιοχής όλες τις εποχές του χρόνου. Η εξέλιξη της ωρίμανσης των σταφυλιών κάθε αμπελώνα αποτελεί αιτία φυσιολατρικών εκδρομών, όπου το τερπνό θα συνοδεύει πάντα το ωφέλιμο. Η ιδέα ένας οινοποιός να προσκαλεί κάποιον για να ζήσει μαζί του την όλη του προσπάθεια και τη χαρά της δημιουργίας του κρασιού χαρίζει μια μοναδικότητα σε προϊόντα που ήταν αδύνατον να αναδειχθούν σε ένα κρύο ράφι του σουπερμάρκετ».

Φυσικά, δεν είναι όλα τα οινοποιεία επισκέψιμα ή κατάλληλα για να χαρίσουν στους επισκέπτες του τις εμπειρίες που αναζητάνε. «Ένα οινοποιείο, για να παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον για επίσκεψη, οφείλει να διαθέτει κατ’ αρχάς εξειδικευμένο άτομο για ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και παλαίωσης, αλλά και ειδική αίθουσα γευσιγνωσίας, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάζει απρόσκοπτα όλα τα κρασιά. Καλό θα είναι η ξενάγηση να πλαισιώνεται από ένα πεντάλεπτο πολυθέαμα με εικόνες και ντοκουμέντα της περιοχής, αλλά και με μια φροντισμένη boutique, για έξυπνες και φθηνότερες αγορές που θα δικαιολογούν τη μετακίνηση του καταναλωτή».

Εμείς να προσθέσουμε πως η υποδοχή του επισκέπτη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι τυχαία, αλλά να αποπνέει πολιτισμό, όλοι οι χώροι να είναι προσβάσιμοι και καθαροί, με σταθερά ωράρια λειτουργίας, να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση, διακριτοί χώροι πάρκινγκ και πωλητήριο. Σήμερα, όπως μας ενημερώνει ο κ. Χατζηνικολάου, πάνω από 100 οινοποιεία στη χώρα μας ανοίγουν περήφανα την πόρτα τους σε όλους τους ενδιαφερομένους.

Στο νέο λεύκωμά του «Επισκέψιμα και Αγαπημένα Οινοποιεία», ο Δημήτρης Χατζηνικολάου μάς ξεναγεί στους χώρους των πιο άριστα οργανωμένων οινοποιείων ανά την Ελλάδα. Οινολόγος του Πανεπιστημίου του Μπορντό, διπλωματούχος γευσιγνώστης με μεταπτυχιακό στην αμπελουργία και διδακτορικό στην Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία, η πολυετής οινική συμβολή του τον τίμησε με τη γαλλική υπηκοότητα. Το γραφείο συμβούλων τεχνολογίας και μάρκετινγκ οίνου «Οίνος ο Αγαπητός» (www.oinosoagapitos.gr) επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου του.

Επιλέξαμε για εσάς δέκα Κτήματα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ως μια ένδειξη για το τι μπορείτε να συναντήσετε προς όποια κατεύθυνση και αν στρέψετε τα οινικά ή τουριστικά σας ενδιαφέροντα. Το καθένα από αυτά, για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους, αξίζει να το επισκεφθείτε. Θα ξεναγηθείτε στις προσωπικές προσπάθειες και κόπους των οινοποιών για ποιοτικά κρασιά μέσα από τη συνεχή επίβλεψη σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Στο τέλος, η δοκιμή τους θα σας χαρίσει την ιστορία που ζήσατε για λίγο μέσα από τις γεύσεις που ξεδιπλώνονται στα κρασιά.

Κτήμα Αβέρωφ: Μοναστηριακή ομορφιά

Ο οινοτουρισμός είναι μόδα

Το μοναστηριακού τύπου οινοποιείο του Κτήματος Αβέρωφ βρίσκεται μέσα στο χωριό του Μετσόβου. Και μόνο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Κτήμα είναι συνυφασμένο με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κρασιού το κάνει σημαντικό και άξιο του χρόνου που θα αφιερώσετε. Παράλληλα, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το πρότυπο τυροκομείο του Ιδρύματος, την πινακοθήκη «Ε. Αβέρωφ» και φυσικά να περάσετε ένα δύο βράδια στο εξαιρετικό ξενοδοχείο Κατώγι-Αβέρωφ. Η εναλλαγή των εικόνων από τις κάβες παλαίωσης, τα μοσχομυριστικά κελάρια όπου παλαιώνουν τα τυριά και η ευφορία που προκαλούν οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου θα σας μείνουν αξέχαστες.

Προσθέστε σε όλα αυτά και τις εκδρομές που μπορείτε να κάνετε στις πραγματικά αξιοθέατες περιοχές όπου βρίσκονται τα αμπέλια του Κτήματος (Γινιέτς, Μονή Αγίου Νικολάου, Ανατολικό Ζαγόρι) και θα δείτε ότι το Κτήμα Αβέρωφ αποτελεί από μόνο του ερέθισμα για ένα σπουδαίο weekend. Για να οργανώσετε την επίσκεψή σας, τηλεφωνήστε στο 26560 41010 και για περισσότερες πληροφορίες κάντε ένα «κλικ» στο www.katogi-strofilia.gr. Παράλληλα, το Μέτσοβο είναι ένας εξαιρετικός τόπος για περιηγήσεις και ατελείωτες βόλτες, όπου τα σπίτια και τα αρχοντικά με χαγιάτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, το μουσείο λαϊκής τέχνης και τα μοναστήρια δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε άλλη εποχή.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το οροπέδιο Πολτσιές, όπου βρίσκεται η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου ποταμού, με τα κατάφυτα μικρά νησάκια της. Δοκιμάστε μαγειρευτά και τοπική, παραδοσιακή κουζίνα στο «Γαλαξία» με τη ρουστίκ αισθητική, πάνω στην κεντρική Πλατεία.

Κτήμα Αναγνώστου: Με την παράδοση των μεσογείων

Στους πρόποδες του Υμηττού, στο Κορωπί, ο οινολόγος Χρήστος Αναγνώστου, αξιοποιώντας την οινική κληρονομιά της οικογένειάς του, συνδύασε τις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης με την παράδοση των Μεσογείων. Στους αμπελώνες της περιοχής Πάτημα, οι οποίοι εκτείνονται σε 100 στρέμματα, καλλιεργείται η στερεοελλαδίτικη, λευκή ποικιλία Σαββατιανό, δίνοντας τα άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, χάρη στα ξηρά εδάφη της περιοχής. Η σύγχρονη μονάδα οινοποίησης, σχεδιασμένη με εργονομικό τρόπο, λειτουργεί ταυτόχρονα με τους χώρους επίσκεψης.

Η περιήγηση από την παραδοσιακή κάβα, το εκθετήριο με τα κρασιά και τα συμπληρωματικά του τραπεζιού έως την αίθουσα γευσιγνωσίας και τους οργανωμένους χώρους εκδηλώσεων, παρέχει κάθε ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά το σταφύλι, από τη ζύμωση και την παλαίωση μέχρι την εμφιάλωση και τη συσκευασία. (Αδριανού 69, Κορωπί Αττικής, 210 6623266, www.anagnostou.com.gr). Αν και η περιοχή βρίσκεται στα περίχωρα της Αθήνας με την πληθώρα των επιλογών, οι τοπικές ταβέρνες προσφέρονται για φαγητό. Το «Ιστόρημα», χτισμένο το 1730, είναι ένα πανέμορφο κτίσμα που έχει μετατραπεί σε σύγχρονη ταβέρνα με ελληνική κουζίνα και εξαίρετη λίστα κρασιών.

Domaine Helios: Υψηλή αισθητική και τεχνολογία αιχμής

Στο Κούτσι Νεμέας, στην Πελοπόννησο, η συνεργασία του Γιώργου Κοκοτού με τον Μιχάλη Σάλα οδήγησε στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου οινοποιείου, το οποίο θεωρείται από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα στον ελληνικό χώρο. Η αισθητική, ο άψογος χωροταξικός σχεδιασμός, η εργονομία και η τεχνολογία αιχμής οδηγούν σε ένα σύνολο που επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, ταυτόχρονα όμως υποτάσσει το μέγεθος, χωρίς να χάνεται η αίσθηση ακόμα και των πιο λεπτών πτυχών της αρχιτεκτονικής ποιότητας και της οινοποιητικής τέχνης.

Κορυφαίο παράδειγμα εκσυγχρονισμού, το πρωτοποριακό σύστημα παραλαβής, το οποίο επιτρέπει ουσιαστικά το διαχωρισμό της πρώτης ύλης ανάλογα με την προέλευση, την ωριμότητα ή την ποιότητα σε 24 διαφορετικούς οινοποιητές. Στο οινοποιείο μπορείτε να βρείτε έναν μικρό ξενώνα με σουίτες φιλοξενίας και εστιατόριο. Αν θέλετε πραγματικά να περάσετε ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο, να ζήσετε από κοντά την εμπειρία της οινοποίησης και να μυηθείτε στα μυστικά της περιοχής, δοκιμάζοντας εξαιρετικά κρασιά, το Domaine Helios είναι ιδανικό. (Κούτσι Νεμέας, 27460 20360, www.semeliwines.gr).

Πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι αρκετά κοντά βρίσκονται πολλοί και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως το ιερό του Διός στην Αρχαία Nεμέα που αγκαλιάζεται από σειρές αμπελιών και τα ερείπια της αρχαίας Φλιασίας, τα οποία παρουσιάζουν το δικό τους οινικό ενδιαφέρον, αφού ο «φλιάσιος οίνος» θεωρείται ο πρόγονος του σημερινού οίνου «Nεμέα». Επίσης, θα δείτε τον προϊστορικό οικισμό στο λόφο Tσούγκιζα, όπου βρέθηκαν τα πρώτα δείγματα ύπαρξης αμπέλου, και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε απόσταση 4 χλμ. από τη Νεμέα θα συναντήσετε τα ερείπια του αρχαίου Φιλούντα.

Κτήμα Λαφαζάνη: Αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας

Στις παρυφές του λόφου Φωκά, σε έναν τόπο που ξεχωρίζει για το ανάγλυφο της περιοχής, βρίσκονται οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Κτήματος Λαφαζάνη, οι οποίοι διακρίνονται για την επιμέλεια, την καλαισθησία και την άψογη συμμετρία στο γραμμικό φύτεμα των αμπελιών. Στα αμπέλια, τα οποία πλέον μετρούν εξήντα χρόνια ζωής, ακολουθείται καθαρά βιολογικός τρόπος καλλιέργειας με συνεχή παρακολούθηση από το γεωπόνο και τον οινολόγο του Κτήματος. Η χαμηλή παραγωγή σταφυλιών του Κτήματος έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή ποιότητα του κρασιού. Σε πλήρη εναρμόνιση με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου έχει σχεδιαστεί και το σύγχρονο οινοποιείο στις Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας.

Ξεχωριστή οινοτουριστική εμπειρία θα αποτελέσει ο περίπατός σας στα αμπέλια έως το Ναό του Ηρακλέους, όπως και η ξενάγηση στους εσωτερικούς χώρους, τις εγκαταστάσεις και την κάβα του Κτήματος. (Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας, 27460 31450, www.lafazanis.gr). Εάν θέλετε να συνεχίσετε οδικώς, μπορείτε να επισκεφθείτε τα γειτονικά χωριά Kούτσι, Πετρί και Ψάρι, απ’ όπου η θέα είναι μοναδική, ενώ αρκετά κοντά είναι και το Λουτράκι.

Κτήμα Παπαγιαννάκου: Το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο

Στο δρόμο μεταξύ Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη, στη θέση Πούσσι Καλογέρι, το οινοποιείο Παναγιαννάκου μαρτυράει μια ιστορική διαδρομή. Από τον παππού Παπαγιαννάκο, ο οποίος στις αρχές του 20ού αι. οινοποιεί το πρώτο του κρασί στο Μαρκόπουλο, μέχρι τρεις γενεές μετά, η αξιοποίηση των αμπελώνων της περιοχής συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο. Με μια και μοναδική διαφορά: Σήμερα το σταφύλι από τους ιδιόκτητους αμπελώνες οδηγείται σε ένα σύγχρονο οινοποιείο σχεδιασμένο με σεβασμό στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Αυτό σημαίνει ότι το κτίριο είναι προσαρμοσμένο κατασκευαστικά στα κλιματολογικά δεδομένα, στην τοπογραφία του εδάφους και στον προσανατολισμό του οικοπέδου για την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός και τη μεγιστοποίηση του φυσικού αερισμού. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της ξενάγησης στο οινοποιείο, σε συνδυασμό φυσικά με την παρακολούθηση της διαδικασίας που μετατρέπει σε κρασί το σταφύλι. Καταλήγοντας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα δοκιμάσετε εξαιρετικά κρασιά από Σαββατιανό (και όχι μόνο), τα οποία θα σας δώσουν μια καλή εικόνα του δυναμικού της ποικιλίας. Για να οργανώσετε την επίσκεψή σας, τηλεφωνήστε στο 22990 25206 ή επισκεφθείτε το www.papagiannakos-wines.gr.

To οινοποιείο βρίσκεται στη θέση Πούσσι Καλογέρι Μαρκόπουλου. Επίσης, θυμηθείτε ότι αρκετά κοντά βρίσκεται το Πόρτο Ράφτη και το Αυλάκι. Γευματίστε στην ταβέρνα «Ψαροπούλα» (Λεωφ. Αυλακίου 118) που έχει παράδοση στο φρέσκο ψάρι.

Κτήμα Παυλίδη: Το μεγαλοπρεπές


Στα Κοκκινόγεια Δράμας, στις παρυφές του όρους Φαλακρού, πολύ κοντά στο σπήλαιο του Αγγίτη και το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, το οινοποιείο Παυλίδη δεσπόζει επιβλητικά από το δρόμο. Η τοποθεσία των αμπελώνων και του οινοποιείου δεν είναι τυχαία, αφού ο τολμηρός επιχειρηματίας Χριστόφορος Παυλίδης θέλησε να επενδύσει στην αυθεντικότητα του terroir, καλλιεργώντας ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Το οινοποιείο, σε καθαρά λιτές γραμμές, σύγχρονο και πρωτοποριακό, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του αμπελώνα.

Το design παραπέμπει σε αισθητική οινοποιείων του Νέου Κόσμου, με λεπτές επενδύσεις από σκούρο ξύλο καρυδιάς, δημιουργώντας ζεστή ατμόσφαιρα στους χώρους. Η μονάδα παραγωγής και ο σύγχρονος εξοπλισμός έχουν σχεδιαστεί με βάση την αρχή της ελάχιστης δυνατής καταπόνησης του μούστου και του οίνου.

Γευστικό θέμα της χρονιάς για το οινοποιείο είναι η πολυβραβευμένη σειρά κρασιών με τίτλο «Θέμα». Δοκιμάστε επίσης το εξαιρετικό κρασί από Αγιωργίτικο, το οποίο χρησιμοποιείται σε ορισμένα χαρμάνια του κόκκινου κρασιού. Το οινοποιείο αξιοποιεί πάνω από 600 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, τα οποία βρίσκονται στις περιοχές Κοκκινόγεια και Περιχώρα. Αν έχετε χρόνο, αξίζει τον κόπο να τους επισκεφθείτε και να απολαύσετε την περιοχή. Λειτουργεί καθημερινά από τι 10.00 έως τις 16.00 και το Σαββατοκύριακο κατόπιν επικοινωνίας. (Κοκκινόγεια Δράμας, 25210 58300, www.ktima-Pavlidis.com).

Παραδίπλα, στις δυτικές πλαγιές του Φαλακρού, βρίσκεται το σπήλαιο Mααρά ή Kοκκινογείων Δράμας, το οποίο στην ουσία είναι οι πηγές του ποταμού Aγγίτη, παραπόταμου του Nέστου. Μπορείτε να το επισκεφθείτε την άνοιξη, όταν το επιτρέπει η στάθμη των νερών. Αρκετά κοντά βρίσκεται και το χωριό Καλλιθέα, γνωστό για τις ταβέρνες του. Ολοκληρώστε την ημέρα σας με τοπικά μαγειρευτά στο «Μενοίκιον» και απολαύστε τη θέα στον κάμπο της Δράμας.

Κτήμα Σαμπάνη: Σύγχρονες υποδομές

Στην ιστορική οινοπαραγωγό ζώνη της Αυλίδας, ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο που «βλέπει» σε 400 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων αποτελεί κορυφαίο δείγμα δουλειάς της οικογένειας Σαμπάνη. Χάρη στην ιδανική σύσταση του εδάφους της περιοχής και στο εξαιρετικό μικροκλίμα, αναπτύσσονται άριστες συνθήκες καλλιέργειας στους αμπελώνες. Ανάμεσα στις ποικιλίες που καλλιεργούνται, συναντάμε το κλασικό Σαββατιανό, το Ροδίτη και το Sauvignon Blanc, όπως επίσης Cabernet Sauvignon και Syrah.

Με την είσοδό σας στο Κτήμα θα συναντήσετε το σήμα κατατεθέν της Οικογένειας Σαμπάνη, ένα κατάλευκο αιγαιοπελαγίτικο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Η ξενάγηση θα οδηγήσει τα βήματά σας σε τρεις χώρους: Στη σύγχρονη μονάδα οινοποίησης, η οποία διαθέτει μια υποδειγματική αίθουσα γλευκοποίησης με πνευματικά πιεστήρια, ανοξείδωτες δεξαμενές διπλού τοιχώματος, λειτουργικούς οινοποιητές εκχύλισης και ισοβαρική γραμμή εμφιάλωσης. στο κλιματιζόμενο κελάρι παλαίωσης με τα καινούρια δρύινα βαρέλια. τέλος, θα κλείσετε την επίσκεψη στη σύγχρονη, δύο επιπέδων, αίθουσα γευσιγνωσίας με τον μεγάλο πολυέλαιο να κλέβει τις εντυπώσεις. Εκεί θα δοκιμάσετε τα κρασιά του Κτήματος. (Άγιος Ιωάννης Αυλίδας, 22210 34838, www.sabanis.gr) Εάν θέλετε να συνεχίσετε την περιήγησή σας και σε γύρω περιοχές, η Αυλίδα επικοινωνεί με το Δήλεσι, το Χαλκούτσι και τη Σκάλα Ωρωπού. Βόρεια του οικισμού, στη θέση Μέση Ράχη, βρίσκεται ένα αλσύλλιο κατάφυτο από πεύκα, με πανοραμική θέα.

Για φαγητό μπορείτε να φτάσετε οδικώς ως τη Χαλκίδα, όπου οι επιλογές σας είναι σίγουρα περισσότερες. Η ταβέρνα «Τα 5 Φ» (Ευβοίας 61 & Ντουρμά) είναι η πιο γνωστή στην περιοχή, με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Κτήμα Τέχνη Οίνου: Το κομψοτέχνημα της Δράμας

Στο Μικροχώρι της Δράμας, σε ένα κομψό αρχιτεκτονικό συγκρότημα, δύο εξαιρετικοί οινοποιοί ένωσαν τις δυνάμεις και το μεράκι τους για να δημιουργήσουν το Κτήμα Τέχνης Οίνου. Το Κτήμα συνδυάζει ιδανικά την παραδοσιακή αισθητική με τη σύγχρονη λειτουργική υποδομή σε κάθε στάδιο της παραγωγής μέσα σ’ ένα ειδυλλιακό estate. Κύριο χαρακτηριστικό του συνόλου είναι το επιτυχημένο αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής σύλληψης με δεσπόζοντα στοιχεία τον διώροφο πύργο και τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων που περιβάλλουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε την εντυπωσιακή κάβα παλαίωσης, όπου και θα σας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψετε κάθε πτυχή της ιστορίας της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή. Φυσικά, θα δοκιμάσετε όλα τα κρασιά του Κτήματος στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και από τον δεύτερο όροφο του πύργου θα απολαύσετε τη μαγευτική θέα. Η μονάδα εκμεταλλεύεται 100 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, και σχεδόν όλα τα κρασιά της έχουν αποσπάσει σωρεία διακρίσεων.

Το οινοποιείο λειτουργεί καθημερινά (12.00-16.00) και το Σαββατοκύριακο κατόπιν ραντεβού (κα Μαριάννα Παπαδοπούλου, 25210 83626, www.wineart.gr). Συνεχίστε την απόδρασή σας στη Δράμα ακολουθώντας τις πιο όμορφες διαδρομές της με άφθονες πηγές, εκπληκτικής ομορφιάς δάση και με το επιβλητικό Φαλακρό Όρος να συνθέτει μια γοητευτική εικόνα. Στην πόλη ξεναγηθείτε στις πηγές της Αγ. Βαρβάρας, για το άφθονο πράσινο και τα τρεχούμενα νερά, στο Τουριστικό Περίπτερο στο λόφο Κορύλοβο και στις πηγές Μυλοποτάμου για μαγευτική θέα, στα νεοκλασικά αρχοντικά και τα κτίρια των Παλαιών Εκπαιδευτηρίων για την αρχιτεκτονική τους. Γευματίστε παραδοσιακά στο «Μπέρδεμα των Γεύσεων» (Βεργίνας 187) και στις «Τέσσερις Εποχές» (Ευξείνου Πόντου 5, Κομνηνοί) και απολαύστε εξαίρετο φαγητό.

Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου: Σημαντική αμπελογραφική συλλογή


Στους πρόποδες του όρους Δίκαιος, στην Κω, η οικογένεια του Αντώνη Τριανταφυλλόπουλου αναβίωσε την οινική παράδοση που είχε η περιοχή από την αρχαιότητα. Σήμερα, με μια συλλογή 60 γηγενών ποικιλιών, το Κτήμα Τριανταφυλλόπουλου προσπαθεί να τις προσαρμόσει στο μικροκλίμα της περιοχής, χαρίζοντας κρασιά που θα αναδείξουν τον πλούτο και τις οινικές δυνατότητες του νησιού. Σύγχρονες εγκαταστάσεις, κελάρια όπου παλαιώνουν τα ερυθρά κρασιά και επισκέψιμοι χώροι που συμβάλλουν καταλυτικά στην αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής θα σας ενθουσιάσουν.

Η αίθουσα γευσιγνωσίας «βλέπει» στους αμπελώνες και στην αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα. (Μινιέρα Ασφενδιού, Κως, 22420 69860, www.inampelos.gr) Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους μέσα στην πόλη, το τεράστιο μεσαιωνικό κάστρο στην Αντιμάχεια και τη βυζαντινή καστροπολιτεία στο Παλαιό Πυλί. Τέλος, ολοκληρώστε τη μέρα σας με ένα gourmet γεύμα στον «Πρωτέα», το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Neptune», στο Μαστιχάρι.

Κτήμα Χρυσοχόου: Οινική παράδοση

Στην περιοχή Στράντζα της Νάουσας, το οινοποιείο της οικογένειας Χρυσοχόου έχει καταφέρει με έντεχνο τρόπο να συνδυάσει στοιχεία της μακεδονικής αρχιτεκτονικής και της οινικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής. Γύρω από το πέτρινο κτίσμα απλώνονται γραμμικά οι αμπελώνες με τοπικές και ξενικές ποικιλίες. Εκτός από τον βασικό αμπελώνα 100 στρεμμάτων της Στράντζας, υπάρχει και άλλος ένας 50 στρεμμάτων στη θέση Γάστρα. Σημειωτέον ότι και οι δύο περιοχές θεωρούνται χαρισματικές. Η επίσκεψη, όπως είναι φυσικό, θα ξεκινήσει από τους χώρους παραγωγής με τεχνολογία αιχμής. Στη συνέχεια, σας περιμένει μικρό μουσείο της οικογένειας με συλλογές αντικειμένων από το χώρο του κρασιού. Εκεί θα τραβήξουν την προσοχή σας τα ξύλινα ποτήρια του 1900, καλάθια μεταφοράς, παλιές νταμιτζάνες και ένα ταπωτικό από τις αρχές του 19ου αι., ενώ διατηρούνται και συλλεκτικές φιάλες από το 1960.

Η εικόνα θα συμπληρωθεί στην αίθουσα προβολής, όπου θα παρακολουθήσετε στιγμές από τον υπέροχο κόσμο του κρασιού. Η επίσκεψή σας θα καταλήξει στην αίθουσα γευσιγνωσίας, από όπου θα ήταν λάθος να αποχωρήσετε προτού να δοκιμάσετε όλα τα κρασιά του Κτήματος. Δεν θα παραλείψετε να ζητήσετε το «Πρεκνιάρικο», ένα πολύ ενδιαφέρον κρασί από την τοπική ποικιλία Πρικνάδι, το οποίο μόνο ο Χρισοχόου οινοποιεί σε όλη την Ελλάδα. Φυσικά, θα δοκιμάσετε και πολύ ενδιαφέροντα κρασιά με βάση το Ξινόμαυρο.

Το οινοποιείο βρίσκεται 4 χιλιόμετρα έξω από τη Νάουσα, στη θέση Στράντζα, και λειτουργεί καθημερινά (23320 45080, www.chrisohoou.com). Επιστρέφοντας στην πόλη της Νάουσας, μπορείτε να συνεχίσετε την περιήγησή σας στο Μουσείο Αμπέλου και Οίνου της Νάουσας, για να παρακολουθήσετε την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής από τον 17o αι. ως τις μέρες μας. Για οδικές διαδρομές, το άλσος του Αγίου Νικολάου με τα αιωνόβια πλατάνια, μόλις 3 χλμ. έξω από τη Νάουσα, είναι ένα μοναδικό μνημείο της φύσης όλες τις εποχές του χρόνου. Στο κέντρο της Νάουσας, το δημοτικό πάρκο είναι το στολίδι της πόλης. Δοκιμάστε το φαγητό σε μία από τις ταβέρνες της περιοχής, όπως στο «Οινομαγειρέματα» (Στ. Δραγούμη 1 & Βενιζέλου) με τα τοπικά εδέσματα ή στο «Ναουσαίικο» (Χατζηγρηγοριάδη 6) με σπιτική κουζίνα.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.