Follow us

Θάλεια Χαλικιά, Ευγενία Ιβάνοβα

Τετραγωνίζουν τη φιάλη και κυκλώνουν το ζήτημα της σχέσης ποιότητας / τιμής. To Winner Box τους ανοίγει τους ασκούς… του οινικού μέλλοντος.

Θάλεια Χαλικιά, Ευγενία Ιβάνοβα

Aν το πεις κρασί «του κουτιού», η φράση έχει διττό νόημα. Το Winner Box της Θάλειας Χαλικιά και της Ευγενίας Ιβάνοβα (Wine Spot) πρωτοπαρουσιάστηκε στο φετινό Οινόραμα προσεγγίζοντας το κρασί υπό άλλο πρίσμα, εκτός του παραδοσιακού του πλαισίου –βλέπε φιάλη– και αποκαλύπτοντας στην ελληνική οινική «σκηνή» μια άλλη διάσταση του (παρεξηγημένου) bag-in-box. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια νέα κατηγορία, να σπάσουμε το taboo, να αποενοχοποιήσουμε τον ασκό», μου λένε.

Τολμηρό πλάνο, εξού και στα αρχικά στάδια τόσο της σχετικής μελέτης όσο και της υλοποίησης της ιδέας, πολλοί τούς συμβούλευαν να μην το επιχειρήσουν. Βλέ­ποντας πάντως τις καλαίσθητες, σύγχρονης αντίληψης συσκευασίες που σχεδίασε ο Κωνσταντίνος Σπαλιάρας, το αναγραφόμενο πληροφοριακό υλικό (προέλευση, χαρακτηριστικά και ημερομηνία λήξης) και κυρίως δοκιμάζοντας το ίδιο το κρασί (αμπελώνες Αντωνόπουλου), η επίτευξη του στόχου δεν ακούγεται πλέον τόσο δύσκολη.

Ιδίως σε μια εποχή που σε παγκόσμιο επίπεδο (Αμερική, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία) τα bag-in-box κρασιά ανεβάζουν και επιδόσεις –ο Wine Spectator, λόγου χάρη, βαθμολόγησε με 84 το Cabernet Sauvignon Reserve του Carlo Rossi– και μερίδιο αγοράς και πολλοί θεωρητικοί αρχίζουν να μελετούν την εξέλιξή τους ως «το μέλλον του κρασιού». Η οικονομία είναι μια διάσταση που δεν μπορείς να αγνοήσεις, ιδίως όταν μιλάμε για κρασιά που ως ποιότητα δεν έχουν να ζηλέψουν από πολλά εμφιαλωμένα· απλά οι ασκοί δεν έχουν δυνατότητα για παλαίωση.

Κάθε Winner Box περιέχει τρία λίτρα, που ισοδυναμούν με τέσσερα μπουκάλια των 750 ml. Η τιμή είναι μόλις €14,50 για το Sauvignon Blanc, το Chardonnay και το Rose (Cabernet Sauvignon) του 2009 και €16,80 για το Merlot του 2008 (8 μήνες βαρέλι).

Τα επόμενα Χριστούγεννα θα κυκλοφορήσει και το Cabernet Sauvignon, ενώ αναμένονται και συνεργασίες με άλλους παραγωγούς. Όταν μάλιστα η άνωθεν σχέση ποιότητας/τιμής συνδυάζεται με εύκολο άνοιγμα και φρεσκάδα, η νέα αυτή πρόταση γίνεται θελκτικότερη: με κουτιά… ερμητικά κλειστά, αφού το βρυσάκι αποκλείει τη διείσδυση οξυγόνου, το κρασί αποφεύγει την οξείδωση και παραμένει φρέσκο τέσσερις εβδομάδες μετά το άνοιγμα. Πολλά τα πλεονεκτήματα, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τους επιχειρηματίες μπαρ και εστιατορίων, κάποιοι από τους οποίους ήδη έχουν καταθέσει «αίτημα» για μεγαλύτερα bag-in-box (τα πέντε λίτρα είναι υπό σκέψη).

Η Θάλεια Χαλικιά και η Ευγενία Ιβάνοβα πάντως τονίζουν και τη φιλική προς το περιβάλλον πλευρά του ασκού: «Το Winner Box, όντας 70% ελαφρύτερο και καταλαμβάνοντας 30% λιγότερο χώρο κατά τη μεταφορά, σημαίνει λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». Το τελευταίο δίνει στο «καταναλώστε υπεύθυνα» άλλη μία διάσταση…

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.