Follow us

Λευκά κρασιά

Αν και δεν επιφυλάσσουν εκπλήξεις στην πλειονότητά τους, αξίζει να επαινεθούν για τη χρήση αυτόχθονων, τοπικών ελληνικών ποικιλιών. Ορισμένα πάντως, ήρθαν για να μείνουν...

Λευκά κρασιά

Ο κόσμος της οινοποιίας είναι γεμάτος χαρίσματα. Συχνότερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες, οι Έλληνες οινοποιοί μπλέκουν σε περιπέτειες και ταξίδια που αλλάζουν το πρόσωπο και ίσως το μέλλον της οινοπαραγωγής. Μέσα σε όλα τα άλλα, κάθε τόσο μας παρουσιάζουν και μπουκέτα ολόκληρα από ολοκαίνουρια κρασιά – χωρίς να χάνουν την όρεξη και το tempo τους. Γι’ αυτό και εμείς στο ΕΥ ΖΗΝ τούς ανταποδίδουμε τη χάρη σκύβοντας προσεκτικά πάνω τους και προσπαθώντας να προβάλλουμε τη δημιουργικότητα, να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα και να «μυριστούμε» πού το πάει τελικά η ελληνική οινοποιία. Ένα είναι σίγουρο πάντως: Με όλες της τις ατέλειες, με αποτελέσματα που δεν είναι πάντοτε και τα καλύτερα ή τα πιο επιτυχημένα, η ελληνική οινοποιία τραβάει μπροστά και το μέλλον της μπορεί να αποδειχθεί ακόμη καλύτερο από το παρόν της.

Ασφαλώς και τίποτα δεν ακολουθεί ευθεία γραμμή, ούτε τα πάντα είναι ιδανικά. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τη γευστική δοκιμή. Στην αρχή μάλιστα, προσπαθώντας να οργανώσουμε τα συμπεράσματά μας και να ξεχωρίσουμε τα λευκά κρασιά που αξίζει να απολαύσετε το καλοκαίρι, φοβηθήκαμε λιγάκι. Γιατί βλέποντας και δοκιμάζοντας κρασιά αδιάφορα και ομοιόμορφα, είχαμε την αίσθηση του βαρετού. Αλλά τα λίγα, σχετικά, κρασιά που συγκρότησαν το μπουκέτο των happy few και έδωσαν τελικά άλλον αέρα στη γευσιγνωσία μας, δεν έσωσαν μόνο την παρτίδα, αλλά ήταν πραγματικά καλά κρασιά, με μεγάλο ενδιαφέρον. Κρασιά που πρωτοπαρουσιάζονται, αλλά που αξίζει να μείνουν και όχι να συντροφεύσουν απλώς την lounge διάθεση των διακοπών ή την ελαφράδα της κουζίνας του καλοκαιριού.

Συνολικά πάντως, το άρωμα αισιοδοξίας που μυρίσαμε από τη συγκεριμμένη ομάδα ολοκαίνουριων λευκών κρασιών μάς χαροποιεί ιδιαιτέρως και επιβεβαιώνει ξεκάθαρα τη νέα τάση. Οι Έλληνες οινοποιοί, έχοντας πλέον όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και τις ικανότητές τους, προτιμούν σαφέστατα τα καινούρια τους κρασιά να είναι φτιαγμένα με αυτόχθονες, τοπικές ποικιλίες: Θα το διαπιστώσετε στην ποικιλιακή σύνθεση των συντριπτικά περισσότερων από τα κρασιά της γευσιγνωσίας. Εξαίρεση δεν αποτέλεσαν –το αντίθετο, μάλιστα– οι πρωταγωνιστές μας: και στα δύο πρώτα κρασιά (Σαντορίνη Grande Reserve «Ασύρτικο» 2006 της Santo Wines, Κτήμα Μιχαλάκη «Ευάνθης» 2008 από την Κρήτη) και στα δύο που βρέθηκαν πολύ κοντά στην τρίτη θέση, αντίστοιχα, της κατάταξης (Μετόχι Χρωμίτσας 2008 του Τσάνταλη και «Μπεγλέρι» 2008 από την Ικαρία), η κυριαρχία των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού ήταν απόλυτη.

Λευκά κρασιά

Μπορεί να είχαμε μερικές πικρούτσικες εκπλήξεις από το Κτήμα Μιχαλάκη (που μας έχει καλοσυνηθίσει εδώ και πολύ καιρό σε κορυφαίες επιδόσεις) και μερικούς άλλους, τα θετικά όμως και αισιό­δοξα στοιχεία της γευσιγνωσίας τις εκτόπισαν. Γιατί μέσα σε όλα τα άλλα διακρίναμε και μια αρκετά σαφή κυριαρχία των κρασιών των νησιών μας, αλλά και πολύ καλές εμφανίσεις στο προσκήνιο άγνωστων στους πολλούς οινοποιείων (Οινοποιείο της Ικαρίας, Πατεριανάκης και Δουλουφάκης από την Κρήτη).

Σαφής λοιπόν κυριαρχία των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού, απόλυτη κυριαρχία των κρασιών των νησιών μας, η Κρήτη σε σταθερή πορεία ανόδου, παρά τα μικρά φάλτσα του ο Μιχαλάκης πάντα στο προσκήνιο και σιγά σιγά χωρίς εντυπωσιασμούς, ο χαμηλών τόνων και διακριτικότατος Νίκος Δουλουφάκης να αποτελεί ένα ακόμη όνομα που η σταθερότητά του αξίζει μεγάλη προσοχή. Να μην ξεχνάμε επίσης την πρώτη και κυρίαρχη θέση της επί σειρά ετών αξιόπιστης Santo Wines. Οπότε, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία αν τα «μεγάλα» και «ηχηρά» ονόματα της ελληνικής οινοποιίας δεν παρουσιάζουν πια τόσο συχνά καινούρια κρασιά.

Ευάνθης 2008, Κτήμα Μιχαλάκη

Πρασινοκίτρινο λαμπερό. Αρώματα λίτσις που παραπέμπουν σε Gewurztraminer (δεν υπάρχει στην ποικιλιακή σύνθεση), τριαντάφυλλο, λιβάνι, μοσχοκάρυδο, του δίνουν πικάντικη διάσταση. Στόμα γεμάτο, με γλύκα, και οξύτητα που συμπαραστέκεται. Ωραία επίγευση: καταλήγει στο τυπικότερο «αλσατικό» κρασί της Ελλάδας! (Oινοτράπεζα, 210 9830000 / Ανθίδης, 210 6613920 / Χάλαρης, 210 4935000)
Βαθμολογία: 87/100

Santorini Grande Reserve Assyrtiko 2006, Santo Wines

Έντονο κίτρινο. Αρώματα βαθιά και πολύπλοκα τσαγιού, φύκια με αλάτι, γλυκό ξύλο με βανίλια, κίτρινα φρούτα και εσπεριδοειδείς αποχρώσεις σε φόντο ξερών καρπών. Στόμα πολύ πλούσιο, με έξοχη δομή και υφάλμυρη αίσθηση, παραπέμπει σε σέρι, αφού διαθέτει μαγικά ελεγχόμενη οξείδωση. Έξοχο τέλος. (Santo Wines, 210 5153163)
Βαθμολογία: 90,25/100

Μετόχι Χ Χρωμίτσας 2008, Τσάνταλης

Λαμπερό πρασινοκίτρινο. Αρώματα διακριτικά αλλά σύνθετα και πυκνά, με χαλιναγωγημένο βάθος από λουλούδια, εσπεριδοειδή και βότανα μέσα σε αλκοόλη, τα οποία εξελίσσονται δια­ρκώς. Στόμα με­σαίου όγκου, κομψό, αρμονικό και απαλό, άψογα ισορροπημένο και με μεγάλη επίγευση. (Ευάγγ. Τσάνταλης, 22950 22941-4)
Βαθμολογία: 86,25/100

Μπεγλέρι 2008, Αφιάνες Wines

Ανοιχτό κίτρινο μεσαίας έντασης. Αρώματα άγουρων εξωτικών φρούτων, όπως το μάνγκο, λεμονάτο και με κομψή βοτανική αίσθηση, σε ένα σύνολο που δίνει την ψευδαίσθηση της δροσιάς στη μύτη. Στόμα γεμάτο και ισορροπημένο, με ορυκτές νότες, κιμωλία και υφή ζάχαρης-άχνης. Μεγάλη αρωματική διάρκεια. (Αφιάνες Wines, 27450 41666)
Βαθμολογία: 86,00/100

Άσπρος Λαγός 2008, Δουλουφάκης

Χρυσοκίτρινο λαμπερό. Ιδιότυπο άρωμα ξερών καρπών, υπερώριμων φρούτων, ξύλου και γλυκών μπαχαρικών, μέχρι σιναπιού και μουστάρδας. Στόμα πληθωρικό, με ωραίο αλκοόλ, πλούσιο και μαλακό, με το ξύλο να κυριαρχεί έως υπερβολής, αφήνοντας όμως περιθώρια εξέλιξης. (Ν. Δουλουφάκης, 2810 792017)
Βαθμολογία: 84,75/100

Αύγουστος 2008, Στροφιλιά

Κιτρινοπράσινο. Έντονα αρώματα λευκών λουλουδιών, όπως γιασεμί, γαρδένια, πάνω σε φόντο άγουρων κίτρινων φρούτων (μπανάνα) και εσπεριδοειδών, σε ένα κομψό σύνολο. Στόμα μεσαίου όγκου, με δροσιστική οξύτητα και αρκετή γλύκα ώστε να επιτυγχάνει την ισορροπία. (Β. Σ. Καρούλιας, 210 8141801)
Βαθμολογία: 84/100

Viognier Assyrtiko 2008, Κλ. Παπαγιάννη

Ανοιχτό κίτρινο με ελαφριές πράσινες αποχρώσεις. Πυκνό άρωμα με τροπικά φρούτα δηλώνουν την παρουσία τους μαζί με φίνες βοτανικές αποχρώσεις, όπως αυτή της μέντας. Στόμα αρκετά γεμάτο, με ωραία ισορροπία και ανθώδη επίγευση. (Κλ. Παπαγιάννη, 23720 21192)
Βαθμολογία: 83,5/100

Μελισσόκηπος 2008, Πατεριανάκης

Λαμπερό κιτρινοπράσινο. Διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών, όπως φλούδα πορτοκαλιού, φρούτα και αίσθηση ζύμης, βανίλιας και κανέλας, σε ένα εκφραστικό σύνολο. Στόμα γεμάτο, με ικανοποιητικό αλκοόλ, σφιχτοδεμένο και τραγανό χάρη στην ωραία λεμονάτη του οξύτητα. (Κτήμα Πατεριανάκη, 2810 226674)
Βαθμολογία: 83/100

Μαλαγουζιά 2008, Παναγιωτό­πουλος

Ανοιχτό πρασινοκίτρινο. Στη μύτη ελκυστικός συνδυασμός εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών, όπως το λεμόνι, και νύξεις τριαντάφυλλου. Στόμα με στρογγυλή γλυκάδα αλκοόλης που του δίνει θερμότητα, καταλήγοντας σε μια ιδέα ευχάριστης πικρίλας. (Universal Food, 210 2830848)
Βαθμολογία: 80,75/100

Μαλαγουζιά 2008, Κτήμα Αβαντίς

Λαμπερό πρασινοκίτρινο. Κομψή βοτανική μύτη πάνω σε φόντο κίτρινων φρούτων με πιο ευδιά­κριτη την μπανάνα και άλλα εξωτικά φρούτα. Στόμα μεσαίου όγκου, στρογγυλού, με ευδιά­κριτες τις νότες αλκοόλ, αλλά με τραγανή οξύτητα και ελαφριά πικρίλα στο τελείωμα. (Ανθίδης)
Βαθμολογία: 80/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.