Follow us

Tα δημοφιλέστερα εισαγόμενα λευκά κρασιά

Ευχαρίστηση, προβληματισμός και ερωτηματικά. Tρεις λέξεις που συμπυκνώνουν τα συμπεράσματα μιας από τις πιο φιλόδοξες «τυφλές» δοκιμές που έχουμε κάνει στο ΕΥ ΖΗΝ: αυτής για τα δημοφιλέστερα εισαγόμενα λευκά κρασιά.

Tα δημοφιλέστερα εισαγόμενα λευκά κρασιά

Zητήσαμε από τους σημαντικότερους εισαγωγείς κρασιών να μας υποδείξουν τα τρία δημοφιλέστερα λευκά τους (εξαιρώντας τα πολύ φθηνά και πιθανόν μαζικά). Και ήδη οι εκπλήξεις ξεκίνησαν από τη λίστα των 34 κρασιών που τελικά δοκιμάσαμε. Μέσα στις τριάδες αυτές υπήρχαν κρασιά-εκπλήξεις που μας έκαναν να απορήσουμε, αφού διαπιστώσαμε (;) ότι κάποιοι εισαγωγείς πουλάνε περισσότερο μια Αλσατία από ένα Chablis. Πέρα από τις επιλογές, όμως, η γευσιγνωσία αυτή αποδείχθηκε μια ανηλεής κόντρα μεταξύ Παλαιού και Νέου Κόσμου, αλλά και μια κόντρα μεταξύ κρασιών με τελείως διαφορετικό στιλ.

Τελικά, όμως, στην περίπτωση της γευσιγνωσίας μας, το κύριο θέμα που μας απασχόλησε δεν ήταν η στιλιστική και ποιοτική κόντρα μεταξύ ευρωπαϊκών κρασιών και δειγμάτων από τον Νέο Κόσμο. Όταν ακόμα στήναμε τη γευστική μας δοκιμή, ελπίζαμε ότι οι σκέψεις και τα συμπεράσματά μας θα απλώνονταν σε πολλές κατευθύνσεις. Δυστυχώς, όμως, αυτές οι ελπίδες γρήγορα αποκλείστηκαν παρά το υψηλότατο επίπεδο των «πρωταθλητών» μας, γιατί ένα ολόκληρο «πακέτο» από ανεξήγητα –ίσως και περίεργα ή ασυνήθιστα πράγματα– μας δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά. Δεν είχαμε, δηλαδή, μπροστά μας απλώς ένα ανομοιόμορφο ποιοτικά επίπεδο δειγμάτων ή κάποια κρασιά με ελαττώματα. Στο κάτω κάτω –οι πιστοί μας αναγνώστες το έχετε διαπιστώσει– είναι απόλυτα συνηθισμένο στις γευσιγνωσίες μας να σχηματίζονται «ομάδες» κρασιών με παρόμοια επίπεδα ποιότητας.

Αυτό που μας παραξένεψε και μας στενοχώρησε ήταν κάτι πραγματικά πολύ πιο σοβαρό. Σε σύνολο 34 κρασιών που δοκιμάστηκαν, τα δείγματα που παρουσίαζαν ελαττώματα (σε λίγες περιπτώσεις, σοβαρά) ήταν κατά τη γνώμη μας πολλά. Θα το διαπιστώσετε στη γευσιγνωσία που ακολουθεί.

Και ακόμη περισσότερο, δεν επρόκειτο δυστυχώς για «περίεργα» κρασιά άγνωστων οινοποιών, αλλά για «βαριά» ονόματα της ευρωπαϊκής κυρίως οινοποιίας – με προϊόντα που όλοι της ομάδας μας δοκιμάζουμε και θαυμάζουμε επί σειρά ετών.

Tα δημοφιλέστερα εισαγόμενα λευκά κρασιά

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα της δοκιμής, εντυπωσιάζει η καθολική υπεροχή των αλσατικών κρασιών. Τρία συμμετείχαν στη δοκιμή και κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις! Με τη βοήθειά τους, η Ευρώπη έσωσε κάπως τα προσχήματα, αφού –κατά τα άλλα– ένα ισπανικό κι ένα ακόμη γαλλικό κρασί κατέλαβαν μόλις την ένατη και δέκατη θέση. βλέπετε, οι θέσεις τέσσερα έως και οκτώ ανήκουν σε κρασιά από τον Νέο Κόσμο!

Μια άλλη ανάγνωση των αποτελεσμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα πιο πληθωρικά επικράτησαν των πιο κομψών και mineral ευρωπαϊκών, κυρίως, κρασιών. Το γεγονός αυτό μας προβλημάτισε και επειδή αυτά τα, πιο λεπτά, κρασιά ταιριάζουν περισσότερο με το ελληνικό καλοκαίρι και την κουζίνα μας.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι χαρήκαμε που τα Gewurztraminer του Gustave Lorentz και του Zind Humbrecht, αλλά και το Riesling του Leon Beyer κατέκτησαν την κορυφή, αλλά και για την –και πάλι– πολύ καλή επίδοση που πέτυχε το Sauvignon της «δικής μας» Escapades.

Domaine Zind Humbrecht / Gewurztraminer 2003

Βαθύ χρυσοκίτρινο. Πυκνό και πληθωρικό άρωμα λίτσι και τριαντάφυλλου, λιβάνι και μπαχαρικά. μέλι, μαρμελάδα κίτρινων φρούτων και κυδώνι. Στόμα παχύ και λιπαρό, με γλύκα που, λόγω της έλλειψης οξύτητας, δεν υποστηρίζεται. Η ευγενική πικράδα του περγαμόντου κυριαρχεί στο τελείωμα. (Ιντερβίνο, 210 2852903-8)
Βαθμολογία: 86,60/100

Gewurztraminer Cuvee Particuliere 2000/ Gustave Lorentz

Ζωηρό, χρυσοκίτρινο, βαθύ. Σύνθετο πικάντικο και πληθωρικό άρωμα λίτσι και τροπικών φρούτων, πυκνή μαρμέλαδα βερίκοκου, σε φόντο που θυμίζει σταφύλια που έχουν υποστεί ευγενή σήψη. Στόμα πυκνό, έξοχα δομημένο, με λιπαρότητα και άψογη οξύτητα που την υποστηρίζει και καταλήγει σε εξαιρετική επίγευση και μεγάλη διάρκεια. (Santa Maura, 210 7621984)
Βαθμολογία: 91,80/100

Riesling 2005/ Leon Beyer

Κιτρινοπράσινο μεσαίας έντασης. Ελαφριά αρώματα πετρέλαιου, ορυκτές νότες και ταλκ κάθονται πάνω σε ανθώδη αρώματα φρούτων και βοτάνων, δημιουργώντας ένα περίτεχνα σύνθετο σύνολο. Στόμα γεμάτο, με εξαιρετική ατσάλινη οξύτητα, η οποία του δίνει νεύρο και το ζωντανεύει. (Deals, 210 2321212-3)
Βαθμολογία: 86,40/100

Escapades Sauvignon/ Blanc 2007

Πρασινοκίτρινο. Κομψή μύτη με ευγενική φυτικότητα, ευδιάκριτα αρώματα μαστίχας, άγουρο τροπικό φρούτο που παραπέμπει με ακρίβεια σε Sauvignon. Στόμα γεμάτο, με τραγανή οξύτητα και την εκφραστική βοτανικότητα να το ακολουθεί μέχρι την επίγευση. (Οινόκοσμος, 210 9212205)
Βαθμολογία: 84,80/100

Oxford Landing Chardonnay 2007/Talumba

Βαθύ κιτρινοπράσινο. Πυκνό και ευγενικά βοτανικό άρωμα σε εκδοχή κίτρινης Chartreuse, αρώματα λεμονιού και μελιού με παρουσία φρούτων. Στόμα καλοφτιαγμένο, με οξύτητα που εμφανίζεται σταδιακά, σωστή δόση λιπαρότητας και έντονη αίσθηση αλκοόλης. (Αίολος, 210 9887341)
Βαθμολογία: 84,40/100

Alamos Chardonay 2006

Λαμπερό κιτρινοπράσινο. Αρώματα ξηρών καρπών (σε αφθονία), καμένου ξύλου, λευκόσαρκων κίτρινων φρούτων. Στόμα πλούσιο μέχρι υπερβολής, με γλύκα, άφθονη οξύτητα και βανιλάτο τελείωμα που του δίνει διάρκεια. (ΔΗΜΗΤΕΡ, 210 8076705)
Βαθμολογία: 83,80/100

Cuvee Alexandre Chardonnay /2005 Casa Lapostolle

Μεσαίας έντασης κίτρινο χρώμα. Η παρουσία του βαρελιού πολύ έντονη, παρά την επίσης έντονη παρουσία από βουτυράτα αρώματα πεπονιού, ξερού βερίκοκου και βοτάνων. Στόμα γεμάτο, με ωραία ισορροπία, και ωρίμανση με πάντα έντονη παρουσία ξύλου. (Deals)
Βαθμολογία: 83,60/100

Sauvignon Βlanc 2007 Private/Bin Villa Maria

Αρώματα τροπικών φρούτων σε συνδυασμό με ανθώδη γιασεμιού και εσπεριδοειδών. Στόμα μεσαίου όγκου, με λεμονάτη δροσιστική οξύτητα στα όρια του αιχμηρού, η οποία τονίζεται από την παρουσία διοξειδίου του άνθρακα, και ελαφρά φαρμακευτικό στην επίγευση. (Aίολος)
Βαθμολογία: 83,40/100

Vina Sol 2006/ Torres

Κίτρινο μεσαίου βάθους. Αρώματα ικανοποιητικής έντασης λεμονανθών και λουλουδιών, κίτρινα φρούτα και ορυκτές νότες. Στόμα απλό, μεσαίου όγκου, με αρκετά νευρώδη οξύτητα. (ΓΕΝΚΑ Εμπορική, 210 5278500)
Βαθμολογία: 81,00/100

Chateau Bonnet 2007/ Andre Lurton

Λαμπερό, ανοιχτό πρασινοκίτρινο. Φυτικά αρώματα φτέρης και τροπικών φρούτων. Στόμα απλό, λεπτό, δροσερό, με καλή ισορροπία. (Oινόκοσμος)
Βαθμολογία: 80,80/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.