Follow us

Think pink

Eκτός από χρώμα της αισιοδοξίας και σήμα κατατεθέν της γαλλικής Belle Epoque, το ροζ «ευθύνεται» για τη δημιουργία μερικών σπουδαίων κομψοτεχνημάτων στον λεπτεπίλεπτο και εορταστικό κόσμο της σαμπάνιας.

Think pink

Είναι πια μακρινή ανάμνηση η εποχή που στο κρασί η εξίσωση ροζέ = μετριότητα ακουγόταν πολύ επιεικής. Όλο και περισσότερο ο κόσμος πείθεται ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά, και η διεθνής οινοποιία προσφέρει πλέον ροζέ κρασιά σοβαρά και απολαυστικά, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το συχνά αμαρτωλό παρελθόν.

Όσο, όμως, πιο θερμά οι καταναλωτές αγκαλιάζουν την καινούρια γενιά των «ήσυχων» (μη αφρωδών) ροζέ κρασιών, άλλη τόση προσπάθεια χρειάζεται για να γνωρίσουν στις πραγματικές του διαστάσεις το φαινόμενο «Ροζέ Σαμπάνια». Εμείς, εδώ στο ΕΥ ΖΗΝ, λατρεύουμε τις ροζέ σαμπάνιες, με τα τόσο διαφορετικά στιλ και προσωπικότητες. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι, καθώς περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τύπο σαμπάνιας, η ροζέ συνδυάζει χαρούμενη και εορταστική διάθεση με σπουδαία γαστρονομικά προσόντα, θα άξιζε να βάλουμε «στο μικροσκόπιο» της γευστικής μας δοκιμής μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Επιλέξαμε να δοκιμάσουμε τις «απλές» non vintage ή vintage εκδοχές των οίκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας, αφήνοντας τις πανάκριβες, αλλά και κορυφαίες grandes cuv,es για επόμενο τεύχος.

Δεκαπέντε σαμπάνιες στο στόχαστρο, έτοιμες για δοκιμή. Χωρίς να ξεχνάμε ότι, αντίθετα απ’ όλες τις άλλες μεθόδους παρασκευής ροζέ κρασιών, η σαμπάνια είναι η μοναδική οικογένεια κρασιού όπου ο ροζέ τύπος φτιάχνεται από ανάμειξη λευκού με κόκκινο κρασί. Τα δεκαπέντε κρασιά παρουσιάστηκαν με αρκετά ομοιόμορφη διασπορά μεταξύ χρωματικών αποχρώσεων, οινοποιητικού στιλ, αρωματικού και γευστικού προφίλ, και κύριας αποστολής τους στο τραπέζι (ap,ritif, πρώτα ή κύρια πιάτα, είδος γαστρονομικής συνοδείας).Ο πλουραλισμός που διαπιστώσαμε θα βοηθήσει σημαντικά τις επιλογές σας. Πολύ περισσότερο, όμως, από κρασιά για όλα τα γούστα, είχαμε και ένα πολύ ικανοποιητικό και μάλιστα ιδιαίτερα ομοιόμορφο ποιοτικό επίπεδο, όπως θα διαπιστώσετε. Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι κι εσάς θα σας πει πολλά η διαπίστωσή μας ότι υπήρχε μόνο ένα ελαττωματικό κρασί.

Στο τραπέζι μας, ωστόσο, με τις δεκαπέντε ροζέ σαμπάνιες διαφόρων τύπων και από αρκετούς –μικρούς ή μεγαλύτερους, γνωστούς και διάσημους ή πιο διακριτικού και χαμηλού προφίλ– οίκους, στενοχωρηθήκαμε λιγάκι. Όχι τόσο γιατί περιμέναμε περισσότερα από μερικά ονόματα (άλλωστε, ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα από μερικά άλλα), αλλά γιατί για ακόμα μία φορά διαπιστώσαμε πόσα από τα κρασιά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα χρειάζονται ωρίμανση (αν όχι πραγματική παλαίωση), κάτι που σαφώς ίσχυε και για αρκετές από τις σαμπάνιες της δοκιμής μας.

Think pink

Η χαρά μας ήταν ευτυχώς μεγαλύτερη, εξαιτίας των πολύ ευχάριστων διαπιστώσεων που μας πρόσφερε σε αφθονία αυτή η γευσιγνωσία, όπως λόγου χάρη την απίστευτη ποιοτική σταθερότητα (στην κορυφή παρακαλώ!) που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η σημερινή μας πρωταθλήτρια Mo.t & Chandon ή η εξαιρετική επίδοση και το ενδιαφέρον της λιγότερο γνωστής Delamotte. Για να μην ξεχνιόμαστε, όμως, επειδή η ροζέ σαμπάνια είναι σπουδαίο κρασί φαγητού, συγκρατήστε το όνομα Taittinger «Prestige» Ros, και δώστε της (όπως είχαμε ήδη κάνει, με απόλυτη επιτυχία, τον Ιούνιο του 1997) ένα υπέροχο καρέ αρνιού. Θα εκπλαγείτε από την επιτυχία του συνδυασμού.

Και, πέρα από όλα τα άλλα, κρατήστε τα τρία πρώτα ονόματα –τους πρωταθλητές μας– και ετοιμαστείτε για εορταστικά events σε ρόδινο, σπινθηροβόλο «κλίμα». Δεν είναι λίγο το γεγονός ότι θα έχετε για συμπαραστάτες σας ονόματα του μεγέθους Mo.t & Chandon, Pommery και Gosset.

Pommery Brut Rose

Χρώμα πολύ ανοιχτό, στα όρια του γκρι. Εξαιρετικά κομψά αρώματα από λευκά λουλούδια και λευκόσαρκα φρούτα, με νότες καφέ, ξηρών καρπών αμυγδάλου και φουντουκιού, ξηρών φρούτων και ψημένου αχλαδιού. Στόμα πληθωρικό που ενσωματώνει καλά το διοξείδιο του άνθρακα, με ελαφριά γλύκα που, χάρη στην αυστηρή οξύτητα, καταλήγει σε τέλεια ισορροπία και καθαρή επίγευση. (Αφοί Χάλαρη, 210 4935000)
Βαθμολογία: 90,4/100

Moet & Chandon Brut Imperial Rose

Χρώμα ροδί με σκούρες χάλκινες αποχρώσεις. Ευδιάκριτα και βαθιά αρώματα από ζύμες, ψωμί, ξηρούς καρπούς, καβουρδισμένα αρώματα καφέ. το κόκκινο φρούτο φραμπουάζ, φράουλας και βύσσινου τα υποστηρίζει με κομψότητα. Στόμα πλούσιο και αυστηρό, με σφριγηλή οξύτητα, ομαλή έκλυση ανθρακικού και άψογα ζυγισμένη ισορροπία να προβάλλει την εξελιγμένη κομψότητά της. (Άμβυξ, 210 9692280)
Βαθμολογία: 91,8/100

Gosset Grand Rose Brut

Ανοιχτό κίτρινο με πορτοκαλί αποχρώσεις. Φρέσκα αρώματα μέντας, φλούδας μήλου, άγουρου κόκκινου φρούτου, κασίς, νύξεις άγουρου ροδάκινου και πιο εξελιγμένες νότες ξηρών καρπών αμύγδαλου. Στόμα γεμάτο και αυστηρό, με ικανοποιητική έκλυση ανθρακικού, οξύτητα που του δίνει νεύρο μέχρι την επίγευση και γλύκα που το κρατάει σε ισορροπία. (Αίολος, 210 9887341)
Βαθμολογία: 89,2/100

Laurent-Perriers Cuvee Rose Brut

Χρώμα ροδί με πορτοκαλί αποχρώσεις. Πυκνό και καλοφτιαγμένο άρωμα, κλασικά φρουτώδες μιας ροζέ σαμπάνιας, από κόκκινα φρούτα φράουλας, ροδιού και φραμπουάζ, με τις νύξεις λουλουδιών και ξηρών καρπών ως φόντο. Στόμα στρογγυλό, χάρη στη γλύκα του, με όγκο, την ανάλογη ζωηρή οξύτητα και άφθονη ύπαρξη ανθρακικού. (ΔΗΜΗΤΕΡ, 210 8075512)
Βαθμολογία: 87,6/100

Billecart-Salmon Brut Rose

Χρώμα ροδί με πορτοκαλί αποχρώσεις κρεμμυδόφλουδας. Κομψά αρώματα από φρέσκα και ξινά κόκκινα φρούτα, ροδιού και πετροκέρασου, με πραλίνα αμυγδάλου. ορυκτή αίσθηση και φόντο κόρας ψωμιού. Στόμα μεσαίου όγκου, με ωραία δομή, ομαλή αίσθηση έκλυσης ανθρακικού και έντονη οξύτητα που μένει ως δροσιά στην επίγευση. (Αίολος)
Βαθμολογία: 87,2/100

Deutz Brut Rose 2004

Χρώμα ροδί με χάλκινες αποχρώσεις. Εκφραστικά και σύνθετα αρώματα από φρούτα ροδιού, κερασιού και βατόμουρων, φλούδας κόκκινων μηλών, νύξεις από φρέσκα άνθη και αίσθηση μαγιάς ψωμιού. Στόμα γεμάτο, με έντονη αίσθηση διοξειδίου του άνθρακα, αυστηρή οξύτητα και ελάχιστη γλύκα, ώστε να φτάνει στην επίγευση ιδιαίτερα δροσερό. (Deals, 210 2321212-3)
Βαθμολογία: 87,2/100

Delamotte Rose Brut

Πρότυπο περιγραφής του σομόν χρώματος. Μύτη λεπτή και κομψή που επιδεικνύει τον καθαρό, ανθώδη και τριανταφυλλένιο χαρακτήρα της, χωρίς να παραβλέπει και τον φρουτώδη από λευκό φρούτο και το φόντο ξηρών καρπών και ελαφρά ψωμιού. Στόμα με ικανοποιητικό όγκο, άφθονο ανθρακικό που επαυξάνει την ήδη δροσιστική του οξύτητα. (ΔΗΜΗΤΕΡ)
Βαθμολογία: 87,2/100

Taittinger Prestige Rose

Σκούρο κρεμμυδί και ελαφρά κεραμιδί χρώμα. Μύτη με κομψή σύνθεση ώριμων κόκκινων φρούτων με το κουκούτσι τους, πικραμύγδαλου και αρκετά έντονα μαγιάς, με υποψία καφέ και ορυκτές αποχρώσεις. Στόμα πλούσιο, με ελαφρά αίσθηση τανικών, έντονη ύπαρξη ανθρακικού που καταλήγει σε δροσιστική επίγευση σε ένα ωραίο κλασικό σύνολο. (Αμφίων, 210 7222522)
Βαθμολογία: 87,2/100

Ruinart Brut Rose

Χρώμα ροδί με χάλκινες αποχρώσεις, αρκετά βαθύ. Έντονο και πυκνό άρωμα από συνδυασμό κόκκινων φρούτων, σιρόπι κερασιού και πιο διακριτικά λουλουδιών, με την απαραίτητη αίσθηση ζύμης να βρίσκεται πιο πίσω ως φόντο. Στόμα γεμάτο και σφιχτοδεμένο, χάρη στον όγκο που κρύβει με τέχνη την οξύτητα, και αρκετά έντονη αίσθηση ανθρακικού. (Ιντερβίνο, 210 2852903-8)
Βαθμολογία: 87/100

Pol Roger 2000 Extra Cuvee de Reserve

Μεσαίου βάθους χρώμα με χάλκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Αρώματα σύνθετα από ζύμες, κόρα ψωμιού, κόκκινα φρούτα, σιροπιού μαρμελάδας φράουλας, ξηρούς καρπούς που δίνουν έναν τόνο ωριμότητας. Στόμα με γλύκα, γεμάτο, με καλοζυγισμένη έκλυση ανθρακικού και οξύτητα νόστιμη και γεμάτη με ορυκτή αίσθηση, σε ένα κλασικό σύνολο. (Les Connaisseurs, 210 7239195)
Βαθμολογία: 86,8/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.