Δεν θέλουμε να παραστήσουμε τους blas,s, αλλά εμάς –της ομάδας του κρασιού στο ΕΥ ΖΗΝ– μας αρέσουν οι εκπλήξεις, οι ανακαλύψεις και οι αποδράσεις στα off the beaten track του κρασιού. Όπως οι θεατρόφιλοι χρειάζονται περιοδικά τονωτικές ενέσεις από off-Broadway παραστάσεις, για να ευχαριστηθούν το θέατρο σε όλες του τις όψεις, έτσι και οι wine freaks θέλουν κάθε τόσο να ανακαλύπτουν λιγότερο γνωστές όψεις της σαγήνης του κρασιού.
Θα μπορούσαμε λοιπόν, με βάση τον απίστευτο πλούτο που υπάρχει, να διαλέξουμε ένα σωρό καλά και «ασυνήθιστα» κρασιά που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αλλά είναι τέλος του χρόνου, είπαμε, οπότε σχεδόν αυτόματα το εύρος ανοίγματος της βεντάλιας των επιλογών μας περιορίστηκε: μπορεί τα κρασιά που αποφασίσαμε να θέσουμε σε δοκιμασία να φαίνονται λίγα, αλλά θέλαμε από την αρχή να είναι τα καλύτερα! Κι από τα καλύτερα, θέλαμε να επιλέξουμε τα ακόμη πιο καλά. Επιλέξαμε λοιπόν εννιά κρασιά από ισάριθμους εισαγωγείς, αποφεύγοντας τις πιο γνωστές οινοπαραγωγούς ζώνες και ετικέτες. Ξεχάστε λοιπόν τα ονομαστά Μπορντό, αφήστε τις μεγάλες Βουργουνδίες και τα διάσημα πλέον Barolo και Super-Tuscans και εντρυφήστε μαζί μας σε περιοχές λιγότερο προβεβλημένες και ετικέτες λιγότερο λαμπερές καμιά φορά, αλλά πολύ σημαντικές.
Όπως θα δείτε λίγο μετά, δικαιωθήκαμε απόλυτα κι αυτό μας έκανε να αστράψουμε από χαρά. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που δεν αναρωτηθήκαμε καν αν υπήρξαν ή όχι «μεγάλα» κρασιά. Γιατί το πιο σπουδαίο ήταν, θα το διαπιστώσετε κι εσείς, το καταπληκτικά ενιαίο ποιοτικό επίπεδο όλων των κρασιών. Με μοναδική (πολύ μικρή!) εξαίρεση το ιδιότυπο και πολύ απολαυστικό κι αυτό «Matassa» από τη νότια Γαλλία, η ποιοτική ομοιογένεια που έδειξε η αξιολόγησή μας ήταν πραγματικά ανήκουστη.
Όπως λέγαμε από την αρχή, ευχαριστηθήκαμε σε όλα τα επίπεδα. Τόσο για τη δικαίωση των κριτηρίων της επιλογής μας όσο και για πολύ σπουδαιότερα πράγματα. Διότι, μεταξύ των άλλων, για παράδειγμα, απολαύσαμε και ασυνήθιστα για μερικούς φίλους αρωματικά προφίλ, ασυνήθιστες και ιδιότυπες εκφράσεις της γεύσης που προσφέρουν αυτά τα κρασιά. Πραγματικά, με μοναδική εξαίρεση κι εδώ τα δύο Amarone (τα οποία ήταν μάλιστα και οι απόλυτοι stars της γευστικής μας δοκιμής), καθένα από τα κρασιά χρησιμοποιούσε τις «δικές του» ποικιλίες σταφυλιού. Και στην ολότητά τους, τα κρασιά που είχαμε μπροστά μας και που σας προτείνουμε να τα απολαύσετε ΟΛΑ, φτιάχνονται από ιδιότυπες και «ασυνήθιστες» ποικιλίες σταφυλιού.
Αφήστε τη χαρά που νιώσαμε βλέποντας στα επτά πρώτα κρασιά τα έξι, παρακαλώ, να είναι ευρωπαϊκά! Η οινοποιία της Ευρώπης δεν φοράει απλώς τα γιορτινά της σε αυτή τη δοκιμή, διαπιστώσαμε ακόμη μία φορά και ότι έχει μπροστά της ακόμη πολύ μεγάλο πεδίο δόξης λαμπρόν!
Για να μη σας πούμε (γιατί να μη σας το πούμε, δηλαδή;) και ότι τα δύο κορυφαία κρασιά της γευστικής μας δοκιμής –τα δύο ιταλικά Amarone– είναι, λόγω στιλ και όγκου, ό,τι πιο κατάλληλο και για τις κορυφαίες στιγμές του γιορταστικού τραπεζιού και για την κουζίνα του χοντρού χειμώνα, τον οποίο περιμένουμε πώς και πώς....
Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους, πάντα με κορυφαία κρασιά!
Serego Alighieri Vaio Armaron 2003 Amarone Classico / Masi
Βαθύ κόκκινο με λίγες κεραμιδί αποχρώσεις. Αρώματα που ξεκινούν από σοκολάτα μπίτερ, καφέ και αίσθηση βανίλιας, βύσσινο, σταφίδες, ξερά δαμασκηνά και μούρα, μπαχαρικά με πρώτο το πιπέρι και κάποιες βοτανικές νότες. Στόμα γλυκύτατο και με την ανάλογη οξύτητα, τανίνες με εξαιρετική δύναμη που έχουν τέλεια ενσωματωθεί στη δομή, συγκροτώντας ένα πολύ γενναιόδωρο σύνολο. (Aμφίων, 210 7222522)
Βαθμολογία: 92/100
Amarone della Valpolicella Classico 2004 / Allegrini
Χρώμα βαθύ ερυθρό με κεραμιδί αποχρώσεις. Πυκνή αίσθηση δαμάσκηνου, κεράσι και βύσσινο, σιρόπια κόκκινων φρούτων, βανίλιας και πικραμύγδαλου, νότες καφέ σε συνδυασμό με εμπυρευματικές νότες που του χαρίζουν βάθος. Στόμα υπέρ πληθωρικό με εξαίρετη γλύκα και την αλκοόλη να δίνει αίσθηση ζάχαρης και να επιτρέπει τανίνες καλά καμουφλαρισμένες, ωραία οξύτητα που το ζωντανεύει και ελάχιστη πίκρα να το ισορροπεί. (Qualite, 210 6427728)
Βαθμολογία: 92/100
Le Mistral 2005/ Joseph Phelps
Λαμπερό κόκκινο με ιώδεις αποχρώσεις. Εξαιρετικά πυκνή μύτη σοκολάτας αμυγδάλου, ήπιες νότες καπνιστού βαρελιού και ιωδιούχες νότες που ενσωματώνονται με τον καλύτερο τρόπο μέσα στο φρούτο του. Στόμα πλούσιο και γλυκόπιοτο, με ωραία οξύτητα και τανίνες που αγγίζουν την τελειότητα, αφού είναι στη σωστή σύνθεση και ποσότητα, ώστε να αποτελούν το σκελετό πάνω στον οποίο στηρίζεται η δομή του στόματος. (ΓΕΝΚΑ Εμπορική, 210 5278500)
Βαθμολογία: 91,66/100
Antares Rosso Veronese 2000
Χρώμα βαθύ κεραμιδί. Αρώματα καλά ώριμου κρασιού, μεσαίας έντασης, μαρμέλαδας κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνου, μούρου και βύσσινου, ξερού σύκου και βανίλιας, με φίνες ζωικές νότες και βοτανική αίσθηση ευκάλυπτου. Στόμα αρκετά λεπτό, με θερμή αίσθηση αλκοόλ, υψηλή οξύτητα, τανίνες καλής ποιότητας, στρωμένες από το χρόνο, και μακρά αρωματική διάρκεια. (Οινωδία του Sommelier, 210 6535990)
Βαθμολογία: 88,66/100
Heinrich Cabarinza 2003
Βαθύ ερυθρό χρώμα, χωρίς σημάδια παλαίωσης. Αρώματα που κρατούν την ισορροπία ανάμεσα στο δυνατό φορτίο του κόκκινου φρούτου και το έντονα καπνιστό βαρέλι, χαρίζοντάς του μια τονισμένη αρωματική προσωπικότητα, στην οποία προστίθεται κέδρος, μελάνι και καφές. Στόμα πλούσιο, με πολύ καλές τανίνες, πληθωρικό και καλά ισορροπημένο. (ΔΗΜΗΤΕΡ, 210 8076705)
Βαθμολογία: 88,33/100
Nieport Βatuta 2004
Σκούρο κόκκινο χρώμα. Αρώματα πυκνά ζαχαρωμένων φρούτων μεσαίας έντασης, αρώματα ξηρών ζαχαρωμένων φρούτων, δαμάσκηνο διακριτική παρουσία ξύλου, γλυκών μπαχαρικών και καπνού. Στόμα στρογγυλό, με αίσθηση αλκοόλης και ικανοποιητική οξύτητα που καταλήγουν σε όμορφη ισορροπία, πληθωρικές τανίνες και τέλος πικρής σοκολάτας. (Οινόκοσμος, 210 9212205)
Βαθμολογία: 88,33/100
Clos des Papes Chateauneuf du Pape 2005
Βαθύ ερυθρό. Αρώματα με γήινες νότες που καταλήγουν σε ιδιαιτέρα ευδιάκριτη παρουσία μανιταριού και ξηρού σύκου, σταφίδας, σιροπιού κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνου και νότες καφέ. Στόμα γεμάτο, με γλύκα, μαλακές τανίνες που δεν δείχνουν καμιά επιθετικότητα μέχρι τέλος και, σε συνδυασμό με την οξύτητα, εμφανίζεται ζωηρό και με ισχυρή δομή. (Santa Maura, 210 7621984)
Βαθμολογία: 87,33/100
Montes Folly 2004
Χρώμα μαυροκόκκινο με ιώδεις αποχρώσεις. Ωραίο, πυκνό και καθαρό φρούτο μάντολα, δηλαδή καραμελωμένο αμύγδαλο, καπνιστή δρυς, βανίλια, δαμασκηνόπαστο, σύκο και αίσθηση μπαχαρικών. Στόμα θερμό, με γενναιόδωρο αλκοόλ, γεμάτο τανίνες νεανικές ακόμη που κάνουν έντονη την παρουσία τους και αφήνουν πληθωρική την επίγευση. (Ανθίδης, 210 6613920)
Βαθμολογία: 87,33/100
Matassa 2004
Βαθύ κόκκινο χρώμα. Αρώματα λικέρ βύσσινου και καπνού, με φίνες ζωικές νότες ανακατεμένες με σοκολάτα, αλλά και βοτανική αίσθηση. Στόμα με έντονη οξύτητα που αγριεύει τις από μόνες τους έντονες τανίνες του, δίνοντας ένα αρκετά ακατέργαστο σύνολο. (Αίολος, 210 9887341)
Βαθμολογία: 84/100