Follow us

Very important wines

Αυτά τα off-Broadway οινικά διαμαντάκια είναι σχετικά άγνωστες, αλλά σοφιστικέ φιάλες που επιλέξαμε σε συνεργασία με τους εισαγωγείς τους. Ένα οινικό His master’s choice που εκπλήσσει...

Very important wines

Δεν θέλουμε να παραστήσουμε τους blas,s, αλλά εμάς –της ομάδας του κρασιού στο ΕΥ ΖΗΝ– μας αρέσουν οι εκπλήξεις, οι ανακαλύψεις και οι αποδράσεις στα off the beaten track του κρασιού. Όπως οι θεατρόφιλοι χρειάζονται περιοδικά τονωτικές ενέσεις από off-Broadway παραστάσεις, για να ευχαριστηθούν το θέατρο σε όλες του τις όψεις, έτσι και οι wine freaks θέλουν κάθε τόσο να ανακαλύπτουν λιγότερο γνωστές όψεις της σαγήνης του κρασιού.

Θα μπορούσαμε λοιπόν, με βάση τον απίστευτο πλούτο που υπάρχει, να διαλέξουμε ένα σωρό καλά και «ασυνήθιστα» κρασιά που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αλλά είναι τέλος του χρόνου, είπαμε, οπότε σχεδόν αυτόματα το εύρος ανοίγματος της βεντάλιας των επιλογών μας περιορίστηκε: μπορεί τα κρασιά που αποφασίσαμε να θέσουμε σε δοκιμασία να φαίνονται λίγα, αλλά θέλαμε από την αρχή να είναι τα καλύτερα! Κι από τα καλύτερα, θέλαμε να επιλέξουμε τα ακόμη πιο καλά. Επιλέξαμε λοιπόν εννιά κρασιά από ισάριθμους εισαγωγείς, αποφεύγοντας τις πιο γνωστές οινοπαραγωγούς ζώνες και ετικέτες. Ξεχάστε λοιπόν τα ονομαστά Μπορντό, αφήστε τις μεγάλες Βουργουνδίες και τα διάσημα πλέον Barolo και Super-Tuscans και εντρυφήστε μαζί μας σε περιοχές λιγότερο προβεβλημένες και ετικέτες λιγότερο λαμπερές καμιά φορά, αλλά πολύ σημαντικές.

Όπως θα δείτε λίγο μετά, δικαιωθήκαμε απόλυτα κι αυτό μας έκανε να αστράψουμε από χαρά. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που δεν αναρωτηθήκαμε καν αν υπήρξαν ή όχι «μεγάλα» κρασιά. Γιατί το πιο σπουδαίο ήταν, θα το διαπιστώσετε κι εσείς, το καταπληκτικά ενιαίο ποιοτικό επίπεδο όλων των κρασιών. Με μοναδική (πολύ μικρή!) εξαίρεση το ιδιότυπο και πολύ απολαυστικό κι αυτό «Matassa» από τη νότια Γαλλία, η ποιοτική ομοιογένεια που έδειξε η αξιολόγησή μας ήταν πραγματικά ανήκουστη.

Very important wines

Όπως λέγαμε από την αρχή, ευχαριστηθήκαμε σε όλα τα επίπεδα. Τόσο για τη δικαίωση των κριτηρίων της επιλογής μας όσο και για πολύ σπουδαιότερα πράγματα. Διότι, μεταξύ των άλλων, για παράδειγμα, απολαύσαμε και ασυνήθιστα για μερικούς φίλους αρωματικά προφίλ, ασυνήθιστες και ιδιότυπες εκφράσεις της γεύσης που προσφέρουν αυτά τα κρασιά. Πραγματικά, με μοναδική εξαίρεση κι εδώ τα δύο Amarone (τα οποία ήταν μάλιστα και οι απόλυτοι stars της γευστικής μας δοκιμής), καθένα από τα κρασιά χρησιμοποιούσε τις «δικές του» ποικιλίες σταφυλιού. Και στην ολότητά τους, τα κρασιά που είχαμε μπροστά μας και που σας προτείνουμε να τα απολαύσετε ΟΛΑ, φτιάχνονται από ιδιότυπες και «ασυνήθιστες» ποικιλίες σταφυλιού.

Αφήστε τη χαρά που νιώσαμε βλέποντας στα επτά πρώτα κρασιά τα έξι, παρακαλώ, να είναι ευρωπαϊκά! Η οινοποιία της Ευρώπης δεν φοράει απλώς τα γιορτινά της σε αυτή τη δοκιμή, διαπιστώσαμε ακόμη μία φορά και ότι έχει μπροστά της ακόμη πολύ μεγάλο πεδίο δόξης λαμπρόν!

Για να μη σας πούμε (γιατί να μη σας το πούμε, δηλαδή;) και ότι τα δύο κορυφαία κρασιά της γευστικής μας δοκιμής –τα δύο ιταλικά Amarone– είναι, λόγω στιλ και όγκου, ό,τι πιο κατάλληλο και για τις κορυφαίες στιγμές του γιορταστικού τραπεζιού και για την κουζίνα του χοντρού χειμώνα, τον οποίο περιμένουμε πώς και πώς....

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους, πάντα με κορυφαία κρασιά!

Serego Alighieri Vaio Armaron 2003 Amarone Classico / Masi

Βαθύ κόκκινο με λίγες κεραμιδί αποχρώσεις. Αρώματα που ξεκινούν από σοκολάτα μπίτερ, καφέ και αίσθηση βανίλιας, βύσσινο, σταφίδες, ξερά δαμασκηνά και μούρα, μπαχαρικά με πρώτο το πιπέρι και κάποιες βοτανικές νότες. Στόμα γλυκύτατο και με την ανάλογη οξύτητα, τανίνες με εξαιρετική δύναμη που έχουν τέλεια ενσωματωθεί στη δομή, συγκροτώντας ένα πολύ γενναιόδωρο σύνολο. (Aμφίων, 210 7222522)
Βαθμολογία: 92/100

Amarone della Valpolicella Classico 2004 / Allegrini

Χρώμα βαθύ ερυθρό με κεραμιδί αποχρώσεις. Πυκνή αίσθηση δαμάσκηνου, κεράσι και βύσσινο, σιρόπια κόκκινων φρούτων, βανίλιας και πικραμύγδαλου, νότες καφέ σε συνδυασμό με εμπυρευματικές νότες που του χαρίζουν βάθος. Στόμα υπέρ πληθωρικό με εξαίρετη γλύκα και την αλκοόλη να δίνει αίσθηση ζάχαρης και να επιτρέπει τανίνες καλά καμουφλαρισμένες, ωραία οξύτητα που το ζωντανεύει και ελάχιστη πίκρα να το ισορροπεί. (Qualite, 210 6427728)
Βαθμολογία: 92/100

Le Mistral 2005/ Joseph Phelps

Λαμπερό κόκκινο με ιώδεις αποχρώσεις. Εξαιρετικά πυκνή μύτη σοκολάτας αμυγδάλου, ήπιες νότες καπνιστού βαρελιού και ιωδιούχες νότες που ενσωματώνονται με τον καλύτερο τρόπο μέσα στο φρούτο του. Στόμα πλούσιο και γλυκόπιοτο, με ωραία οξύτητα και τανίνες που αγγίζουν την τελειότητα, αφού είναι στη σωστή σύνθεση και ποσότητα, ώστε να αποτελούν το σκελετό πάνω στον οποίο στηρίζεται η δομή του στόματος. (ΓΕΝΚΑ Εμπορική, 210 5278500)
Βαθμολογία: 91,66/100

Antares Rosso Veronese 2000

Χρώμα βαθύ κεραμιδί. Αρώματα καλά ώριμου κρασιού, μεσαίας έντασης, μαρμέλαδας κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνου, μούρου και βύσσινου, ξερού σύκου και βανίλιας, με φίνες ζωικές νότες και βοτανική αίσθηση ευκάλυπτου. Στόμα αρκετά λεπτό, με θερμή αίσθηση αλκοόλ, υψηλή οξύτητα, τανίνες καλής ποιότητας, στρωμένες από το χρόνο, και μακρά αρωματική διάρκεια. (Οινωδία του Sommelier, 210 6535990)
Βαθμολογία: 88,66/100

Heinrich Cabarinza 2003

Βαθύ ερυθρό χρώμα, χωρίς σημάδια παλαίωσης. Αρώματα που κρατούν την ισορροπία ανάμεσα στο δυνατό φορτίο του κόκκινου φρούτου και το έντονα καπνιστό βαρέλι, χαρίζοντάς του μια τονισμένη αρωματική προσωπικότητα, στην οποία προστίθεται κέδρος, μελάνι και καφές. Στόμα πλούσιο, με πολύ καλές τανίνες, πληθωρικό και καλά ισορροπημένο. (ΔΗΜΗΤΕΡ, 210 8076705)
Βαθμολογία: 88,33/100

Nieport Βatuta 2004

Σκούρο κόκκινο χρώμα. Αρώματα πυκνά ζαχαρωμένων φρούτων μεσαίας έντασης, αρώματα ξηρών ζαχαρωμένων φρούτων, δαμάσκηνο διακριτική παρουσία ξύλου, γλυκών μπαχαρικών και καπνού. Στόμα στρογγυλό, με αίσθηση αλκοόλης και ικανοποιητική οξύτητα που καταλήγουν σε όμορφη ισορροπία, πληθωρικές τανίνες και τέλος πικρής σοκολάτας. (Οινόκοσμος, 210 9212205)
Βαθμολογία: 88,33/100

Clos des Papes Chateauneuf du Pape 2005

Βαθύ ερυθρό. Αρώματα με γήινες νότες που καταλήγουν σε ιδιαιτέρα ευδιάκριτη παρουσία μανιταριού και ξηρού σύκου, σταφίδας, σιροπιού κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνου και νότες καφέ. Στόμα γεμάτο, με γλύκα, μαλακές τανίνες που δεν δείχνουν καμιά επιθετικότητα μέχρι τέλος και, σε συνδυασμό με την οξύτητα, εμφανίζεται ζωηρό και με ισχυρή δομή. (Santa Maura, 210 7621984)
Βαθμολογία: 87,33/100

Montes Folly 2004

Χρώμα μαυροκόκκινο με ιώδεις αποχρώσεις. Ωραίο, πυκνό και καθαρό φρούτο μάντολα, δηλαδή καραμελωμένο αμύγδαλο, καπνιστή δρυς, βανίλια, δαμασκηνόπαστο, σύκο και αίσθηση μπαχαρικών. Στόμα θερμό, με γενναιόδωρο αλκοόλ, γεμάτο τανίνες νεανικές ακόμη που κάνουν έντονη την παρουσία τους και αφήνουν πληθωρική την επίγευση. (Ανθίδης, 210 6613920)
Βαθμολογία: 87,33/100

Matassa 2004

Βαθύ κόκκινο χρώμα. Αρώματα λικέρ βύσσινου και καπνού, με φίνες ζωικές νότες ανακατεμένες με σοκολάτα, αλλά και βοτανική αίσθηση. Στόμα με έντονη οξύτητα που αγριεύει τις από μόνες τους έντονες τανίνες του, δίνοντας ένα αρκετά ακατέργαστο σύνολο. (Αίολος, 210 9887341)
Βαθμολογία: 84/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.