Follow us

Ροζ γραμμές

Τα αγαπάμε και τα δοκιμάζουμε συστηματικά επί χρόνια. Μπορούμε να σας πούμε με κάθε βεβαιότητα ότι τα σημερινά ελληνικά ροζέ κρασιά δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Κι αν δεν έχουν αγγίξει ακόμα, όπως θα δείτε, το ποιοτικό επίπεδο των λευκών και των κόκκινων, δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Ροζ γραμμές

Πράγματι, δεν πάει πολύς καιρός που τα ροζέ κρασιά της Ελλάδας ήταν ο φτωχός συγγενής της οινοποιίας. Για την παραγωγή τους, οι περισσότεροι οινοποιοί χρησιμοποιούσαν τα «δεύτερα» σταφύλια, εκείνα που δεν έκριναν ικανά για την παραγωγή «σοβαρών» κόκκινων κρασιών! Γι’ αυτό και μόνο, φαίνεται δικαιολογημένη η δυσπιστία προς τα ροζέ, η οποία κάνει τους καταναλωτές να διστάζουν ακόμη να τους δώσουν τη θέση που τους αξίζει στο τραπέζι τους – στο σπίτι ή στο εστιατόριο.

Μάλλον θα χρειαστεί λίγος καιρός ακόμη και αρκετή προσπάθεια, ό,τι έγινε δηλαδή τα πρώτα χρόνια της Αναγέννησης του ελληνικού κρασιού, μέχρι να πεισθούν οι πολλοί ότι το ροζέ είναι ένας τύπος κρασιού «a part entiere». Γιατί έτσι είναι τα ροζέ, ισάξια με όλα τα άλλα – με το πρόσθετο πλεονέκτημα που δεν βρίσκουμε αλλού, να μπορούν να παίξουν «all around» ρόλο γαστρονομικού συνοδού σε ένα σωρό φαγητά.

Για τα δεδομένα της Ελλάδας, πιστεύουμε ότι οι τελευταίες εβδομάδες του καλοκαιριού είναι ιδανικές για το φρεσκάρισμα της γνωριμίας μας με τα ροζέ κρασιά. Γιατί εκλείπει ο κίνδυνος να θεωρηθούν εύκολες λύσεις μέσα στη ραστώνη και τη χαλαρότητα των θερινών διακοπών – ή ο κίνδυνος από την απότομη βουτιά στα βαθιά, όπως θα συνέβαινε αν σας τα παρουσιάζαμε μέσα στο καταχείμωνο. Γι’ αυτό, επιλέξαμε να «ακονίσουμε» τις αισθήσεις μας και να δούμε πού βρισκόμαστε τώρα που το καλοκαίρι, κοντεύοντας να τελειώσει, βρίσκεται στην καλύτερη και δροσερότερη στιγμή του. Καταφέραμε και μαζέψαμε τριάντα οκτώ, παρακαλώ, ροζέ κρασιά από όλη την Ελλάδα – οπότε, αν ξεχάσαμε ή παραλείψαμε κάποιο, να μας συγχωρήσετε.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Πολλά και διάφορα, θετικά κυρίως, αλλά που συνοδεύονται και από μερικές από τις γκρίζες ζώνες που δεν αφήνουν το κρασί στην Ελλάδα να απογειωθεί. Ας δούμε πρώτα τα αισιόδοξα μηνύματα. Αν και τα περισσότερα από τα 38 δείγματα που είχαμε στη διάθεσή μας έδειχναν ότι τα περισσότερα ελληνικά ροζέ είναι λίγο πολύ ελαφριά, το καλό είναι ότι είχαμε μπροστά μας έναν πλούτο χρωμάτων και στιλ: σε άλλα κρασιά, πιο ανθώδη και ντελικάτα, ταίριαζε περισσότερο ο ρόλος του aperitif και του συνοδού πρώτων πιάτων, ενώ σε άλλα πιο φρουτώδη και εύσωμα πήγαινε περισσότερο η συνοδεία λαδερών φαγητών, ζυμαρικών, ψαριών και κρεάτων στη σχάρα.

Ροζ γραμμές

Από την άλλη μεριά, ο απολαυστικός χαρακτήρας που δείχνει ότι τα «αμαρτήματα» του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί συνοδευόταν από την εξίσου ενθαρρυντική έλλειψη ελαττωμάτων: μόλις 4-5 κρασιά (μέσα σε 38) παρουσίαζαν ελαττώματα, ενώ βρέθηκε μόλις ένα «φελλωμένο» δείγμα. Αν δεν είναι αυτό πρόοδος, τότε τι είναι; Για να μην πούμε το άλλο ωραίο, ότι η τριάδα πού ανέβηκε στο βάθρο των νικητών άφησε πίσω της τους μόνιμους stars των τελευταίων ετών. Και τελευταίο και εξίσου σημαντικό: επιτέλους, όλο και περισσότερα ροζέ κρασιά φτιάχνονται από γηγενείς, ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού.

Μέσα σε όλα αυτά, όμως, και η «απαραίτητη» δόση μελαγχολίας. Πολλά κρασιά εμφανίστηκαν στη γευστική μας δοκιμή κουρασμένα. Ο τρόπος μάλιστα που εμφανιζόταν αυτή η περίεργη κούραση έδειχνε ότι μάλλον θα περάσει αρκετός καιρός ακόμα μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της συντήρησης των ελληνικών κρασιών. Μάλιστα, ακριβώς, να συζητάμε εν έτει 2008 για σωστή συντήρηση των κρασιών...

Για μία ακόμη φορά, κρασί οινοποιημένο από τον Δημήτρη Γκουράβα (ο «Ατάραχος» Μιχαλάκη από την Κρήτη) πρωτεύει στη γευσιγνωσία μας και ένα ακόμη κρασί Μιχαλάκη βρίσκεται στην κορυφή των γευστικών μας δοκιμών. Αφήστε που στους νικητές βρίσκονται δύο ακόμα θαυμάσια ροζέ από διαφορετικές περιοχές: ο «Βυσσινόκηπος» του Παλυβού από τη Νεμέα και το ροζέ «Τέχνη Αλυπίας» από τη Δράμα. Η ποικιλία στην κορυφή!

Βυσσινόκηπος 2007 Παλυβός

Βαθύ ροζέ, σχεδόν κόκκινο. Μύτη με πυκνό κόκκινο φρούτο, αρώματα καραμέλας, μούρων και φράουλας. Στόμα γεμάτο και πληθωρικό, χάρη και στις ταννίνες του, οι οποίες κάνουν αισθητή την παρουσία τους και βοηθούν στο να εμφανίζεται στα όρια ενός κόκκινου κρασιού. (Ανθίδης, 210 6613920)
Βαθμολογία: 83,33/100

Ατάραχος 2007 Μιχαλάκης

Aρκετά βαθύ ροδί με ιώδεις ανταύγειες. Αρώματα με ένταση, κόκκινων φρούτων, μούρο, καραμελωμένο κεράσι, πολτός φράουλας και πιπεράτες νότες. Στόμα γεμάτο και πληθωρικό –τόσο ώστε να μην προσπαθεί να γίνει κόκκινο–, με οξύτητα που του δίνει δροσιά και ταιριάζει στο έντονο φρούτο του. (Ανθίδης, Aφοί Βουζουνεράκη, 2310 536868)
Βαθμολογία: 84/100

Τέχνη 2007 Τέχνη Οίνου

Ροδί ιώδες και λαμπερό. Ζωηρά καθαρά και έντονα αρώματα φρούτων, μούρων, κερασιού, αλλά και φραγκοστάφυλου. Στόμα πλούσιο και ζωηρό, με δροσερή οξύτητα και ζωντάνια, χάρη στην ελαφριά παρουσία διοξειδίου του άνθρακα. σημαντική αρωματική διάρκεια. (Santa Maura 210 7621984, Αφοί Βουζουνεράκη)
Βαθμολογία: 83/100

Kτήμα Βιβλία Χώρα 2007

Αρκετά βαθύ ρόδινο και ιώδες. Μύτη με έντονη την αίσθηση κόκκινου φρούτου και καραμέλας που θυμίζει κρέπα, χάρη και στην παρουσία αρωμάτων κανέλας. Στόμα γεμάτο, με ωραία δομή, ταννίνες αρκετά αισθητές για ροζέ, υποστήριξη από την οξύτητα και φρουτώδης επίγευση. (Ανθίδης, Ιντερβίνο 210 2852903, Οινοδιάσταση 2310 869677)
Βαθμολογία: 82,33/100

Ακακίες 2007 Κυρ Γιάννη

Ρόδινο χρώμα με ιώδεις αποχρώσεις. Αρώματα ντομάτας και φυτικότητα, ώριμη φράουλα, σε μια όμορφη έκφραση που δείχνει Ξινόμαυρο. Στόμα στιβαρό μεσαίου όγκου, με ωραία οξύτητα και αρκετές ταννίνες που ζωηρεύουν το κρασί μέχρι την επίγευση. (Β. Σ. Καρούλιας ΑΒΕΕΠ, 210 8141801)
Βαθμολογία: 82,33/100

Enotria Rose Δουλουφάκης

Μεσαίας έντασης ροδί, με ελάχιστες ιώδεις αποχρώσεις. Αρώματα καραμέλας και κερασιού σε ελαφρά εξελιγμένη κατάσταση ωριμότητας. Στόμα γεμάτο, με ωραία ισορροπία, και αρκετά σφριγηλό, χάρη και σε κάποιες ταννίνες που κάνουν δειλά την εμφάνισή τους. (Νίκος Δουλουφάκης, 2810 792017)
Βαθμολογία: 81,33/100

Thema 2007 Παυλίδης

Ροδί με ιώδεις αποχρώσεις. Ικανοποιητικής έντασης φρουτώδη αρώματα μούρων, βύσσινου, κερασιού και καραμέλας. Στόμα γεμάτο και δροσερό, με γλύκα που του δίνει ισορροπία, ωραίο φρούτο και ζωηρή επίγευση. (Ιντερβίνο)
Βαθμολογία: 81,33/100

Κτήμα Αβαντίς 2007

Βαθύχρωμο ερυθρωπό. Έντονα αρώματα κερασιού και φραγκοστάφυλου, πράσινο πιπέρι που του δίνει έναν πιο σύνθετο χαρακτήρα. Στόμα γεμάτο, με άφθονη γλύκα και οξύτητα, με κάποιες ταννίνες να το στεγνώνουν ελαφρά. (Ανθίδης)
Βαθμολογία: 81/100

Ροδείλι 2007 Mediterra

Μεσαίας έντασης ροδί με πορτοκαλί αποχρώσεις. Αρώματα καραμελωμένου κερασιού που συνοδεύονται από αρώματα ξερού χόρτου. Στόμα πιο ενδιαφέρον, με καλή ισορροπία γλύκας/οξύτητας και το φρούτο πιο εμφανές.(Mediterra Οινοποιητική, 210 6009828-9)
Βαθμολογία: 81/100

Αμέθυστος 2007 Κ. Λαζαρίδης

Ροδί με πορτοκαλί εξελιγμένες αποχρώσεις. Μύτη μεσαίας έντασης ώριμων φρούτων, κερασιού και καραμέλας που του δίνουν ένα τόνο ωριμότητας. Μεσαίου όγκου στόμα, απαλό, με καλή ισορροπία και ικανοποιητική διάρκεια. (Ανθίδης, Χάλαρης 210 4935000)
Βαθμολογία: 81/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.