Follow us

New World exceptional wines

Δέκα μοναδικά κόκκινα κρασιά του Νέου Κόσμου που ένας ορκισμένος οινόφιλος «οφείλει» να έχει δοκιμάσει στη ζωή του. Γκρεμίστε σύνορα και πιθανές προκαταλήψεις και ανακαλύψτε γιατί χώρες με οινική ιστορία λίγων δεκαετιών αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία των φημισμένων Μπορντό και Βουργουνδιών.

New World exceptional wines

Eνθουσιασμός, η λέξη που ταιριάζει στις εντυπώσεις από τη γευστική δοκιμή που ακολουθεί και στην παρουσίαση και ανάλυσή της. Ενθουσιασμός, αλλά και ευχαριστίες στον «Αίολο» και τους ανθρώπους του Γιάννη Τρύπκου και Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW, γιατί εκτός του ότι τα κρασιά ήταν όλα δική τους προσφορά (πλην των Penfolds Grange και Opus One), ήταν από ακριβά και σπάνια μέχρι πανάκριβα και δυσεύρετα: Δεν είναι αυτονόητο να προσφέρεις φιάλες που ξεκινούν από 65 ευρώ περίπου και φτάνουν (για το μαγικό Hill of Grace) τα 360 ευρώ. Και όταν μάλιστα η σχεδόν χριστουγεννιάτικη αυτή, γενναιόδωρη, χειρονομία συνοδεύεται από ένα εκπληκτικό επίπεδο ποιότητας και ενδιαφέροντος των κρασιών, ε τότε μπορεί ακόμα και να δυσκολευτείς να βρεις τα κατάλληλα λόγια. Απόλυτα δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός, λοιπόν.

Αποδείχθηκε, όπως θα δείτε, σωστή η επιλογή μας να προτείνουμε για το μήνα με τις πιο λαμπερές γιορτές της χρονιάς την αφρόκρεμα, τις κορυφαίες και πιο λαμπερές παραγωγές κρασιών του αποκαλούμενου «Νέου Κόσμου». Δυστυχώς, όμως, ο Νέος Κόσμος του κρασιού δεν έχει ταυτιστεί απόλυτα με την ποιότητα και τη φινέτσα, ούτε είναι πολύ εύκολο να «περάσει» στην Ευρώπη.

Εκτός από ορισμένα πανάκριβα και cult ονόματα, κυρίως από την Καλιφόρνια (Screaming Eagle, Harlan Estate, Colgin, Marcassin κ.λπ.), που έχουν δημιουργήσει το δικό τους status, ο Νέος Κόσμος ως έννοια δεν διαθέτει ακόμα την «εικόνα» εκείνη που κάνει χώρες ολόκληρες της οινοποιητικής Ευρώπης να έχουν de facto κερδισμένη την παρτίδα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, ταυτισμένα καθώς είναι με τις έννοιες του «εύκολου», του «επιφανειακά ελκυστικού» και του «branded wine», τα κρασιά αυτά αδικούνται κατάφωρα και δεν μπορούν να βρουν εύκολα τη θέση που πραγματικά αξίζουν στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων οινόφιλων.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, δεν είναι αυτή. Από τη μία, η πρόοδος και η εξέλιξη σε όλες τις χώρες του Νέου Κόσμου, οι ριζικές αλλαγές αντιλήψεων για τη δουλειά στο αμπέλι και το οινοποιείο και η εφαρμογή των αλλαγών αυτών σε όλα τα επίπεδα ποιότητας και τιμών έχουν κάνει τα περισσότερα από αυτά τα κρασιά διαφορετικά και ποιοτικά πολύ ανώτερα απ’ ό,τι ξέραμε μέχρι πρόσφατα. Από την άλλη, υπάρχουν πολλά επίπεδα ποιότητας και πολλά, μα πάρα πολλά, πλέον κρασιά υψηλοτάτου ποιοτικού επιπέδου. Στην πραγματικότητα, αυτά που δοκιμάσαμε αυτή τη φορά και σας προτείνουμε δεν αποτελούν παρά μια δρακόντεια επιλογή των κορυφαίων από τα κορυφαία – ονειρικά κρασιά, για ονειρικές στιγμές.

New World exceptional wines

Το μεγαλείο τους δεν βρίσκεται ούτε στο ότι εκφράζουν στον υπερθετικό βαθμό τις πραγματικές δυνατότητες των κρασιών του Νέου Κόσμου, ούτε στο ότι είναι στιλιστικά και ποιοτικά εφάμιλλα των κορυφαίων ευρωπαϊκών κρασιών. Το αληθινό τους μεγαλείο βρίσκεται στο ότι είναι κρασιά ράτσας. πραγματικά Μεγάλα Κρασιά, από αυτά που κάθε σοβαρός οινόφιλος «οφείλει» να έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Ας δούμε λοιπόν από κοντά μερικές σημαντικές «λεπτομέρειες» των κρασιών της γευστικής δοκιμής μας. Διαπιστώσαμε κατ’ αρχάς πολλές στιλιστικές διαφορές μεταξύ των κρασιών, ευθέως ανάλογες προς ένα σωρό παράγοντες: τη χώρα προέλευσης και τα terroirs της, τις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού που χρησιμοποιήθηκαν, τη σχέση του κρασιού με τη γεωγραφική προέλευση των σταφυλιών, τη χρήση των ποικιλιών στη διαμόρφωση του χαρμανιού, την ηλικία του αμπελιού σε αρκετές περιπτώσεις (τα κλήματα του αμπελοτoπιoύ Hill of Grace είναι 150 ετών, ενώ του Armagh «μόλις» 90! Επίσης 120 ετών κλήματα Zinfandel θα βρούμε και στο ομώνυμο Nervo) κ.λπ. Αυτός όμως δεν είναι άραγε ο αληθινός πλούτος και η μαγεία του κρασιού, να μας εκπλήσσει με τις χιλιάδες όψεις των προσωπικοτήτων που εμφανίζει;

Με την «κατά κράτος» επικράτηση των κρασιών της Αυστραλίας, παρόλο που είχαμε στη διάθεσή μας αρκετά καλιφορνέζικα και ένα δυο χιλιανά ονόματα, καταρρίφθηκε στην πράξη ο μύθος περί της Αυστραλίας ως ανιαρής και κοινότοπης οινικά χώρας. Είναι αλήθεια επίσης ότι στενοχωρηθήκαμε αρκετά, μια και περιμέναμε πολύ περισσότερα από τα καλιφορνέζικα – τουλάχιστον, να δούμε ένα να πλασάρεται στην τριάδα των νικητών.

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η ιδιότυπη διαφορά μεταξύ του χιλιανού Vinedo Chadwick 2001 από την Errazuriz και του αυστραλέζικου Grange: Ενώ όλοι χαρακτηρίσαμε το πρώτο ως κατεξοχήν κρασί φαγητού (πιθανή συνοδεία φασιανός και αγριογούρουνο), αρκετοί δοκιμαστές θεωρήσαμε ότι το υπερπληθωρικό Grange, αν και τέλειο στο είδος του, πιθανόν να μην κάνει για συνοδός φαγητού ή, εν πάση περιπτώσει, να μην ταιριάζει με ευρωπαϊκού στιλ πιάτα.

Μαζί με την κατά κράτος επικράτηση των αυστραλέζικων (όλα τα κρασιά που πλασαρίστηκαν στην τριάδα ήταν από εκεί), στη γευστική δοκιμή αρίστευσαν τα κρασιά terroir (Hill of Grace και The Armagh προέρχονται από ενιαία και συγκεκριμένα αμπέλια) και συνολικά (ακόμη και στα τρία κορυφαία) υπήρξε απόλυτη υπεροχή της ποικιλίας Shiraz έναντι του Cabernet Sauvignon. Μόνο στο καλιφορνέζικο Ridge Montebello διαπιστώσαμε ιδιαιτερότητα κίνησης του Cabernet Sauvignon, αφού αρκετοί δοκιμαστές θεωρήσαμε ότι το κρασί εξελίχθηκε στο ποτήρι σαν Pauillac (Bordeaux). Kαι, τελικά, το Hill of Grace αποδείχτηκε «one of a kind»: πραγματικά έξοχο, το απόλυτο αριστούργημα!

Hill of Grace Shiraz 2001, 98/100 € 357,00

Μαυροκόκκινο. Αρώματα ράτσας που θεωρητικά δεν συγκαταλέγονται στα ευχάριστα, γίνονται αντιληπτά ως μεγαλειώδη, χάρη στην πυκνότητα και κομψότητα της έκφρασής τους. Υπερώριμη ντομάτα, πιπέρι, πίσσα, μπαχαρικά, δέρμα, και το φρούτο απλώς να δηλώνει την παρουσία του. Στόμα υπερ-πληθωρικό, με τα γευστικά συστατικά σε ακριβοδίκαια αρμονία, η οποία οδηγεί στην τελειότητα, και το σύνολο γίνεται συγκινητικό. (Αίολος, 210 9887341)

The Armagh Shiraz 2002, Jim Barry, 95,75/100 € 107,00

Μαύρο. Πυκνό φρούτο, φύλλο ντομάτας, έξοχα χωνεμένη φυσικότητα, κομψή ζωικότητα, κάτι σαν βοδινός κιμάς, νότες πίσσας και, τέλος, λικέρ σοκολάτα. Υπέρ γενναιόδωρο αλκοόλ, πάνω από τα όρια της υπερβολής, να πηγαίνει στην κατεύθυνση ενός Port και να δαμάζεται μόνο χάρη στο υπεράφθονο σώμα. ταννίνες και οξύτητα. (Αίολος)

Penfolds Grange 2002, 93,75/100 € 322,00

Πυκνό μαύρο. Εξίσου πυκνά αρώματα μαύρων φρούτων σε μαρμελάδα, μαύρο πιπέρι και σοκολάτα, τα οποία συνολικά καταφέρνουν να πνίξουν τη φυτικότητά του. Στόμα ορισμός του υπερ-πληθωρικού, το οποίο εγκαταλείπει στην άκρη την κομψότητα. υπέρ γλυκό, αλλά με εξαιρετικά προσεκτικές ταννίνες που αποφεύγουν να κάνουν το κρασί στυφό. (ΓΕΝΚΑ Εμπορική ΑΕ, 210 5278500)

Don Maximiano 2004, Errazuriz, 91,75/100 € 65,50

Βαθύ ερυθρό. Πυκνό φρούτο και κομψές φυτικές νότες φυλλωμάτων κηπευτικών, γλυκόριζα και μέντα, δέρμα, πιπέρι σοκολάτα και καφές. Έντονο στόμα, με πολύ πληθωρικό αλκοόλ που τιθασεύεται από την οξύτητα, και με το ξύλο να βγαίνει πιο έντονο απ’ ό,τι στη μύτη. (Αίολος)

Dominus Napa Valley 2001, 90,75/100 € 102,00

Πυκνό ερυθρό με ελαφρά ίχνη ωρίμανσης. Έντονο ζαχαρωμένο φρούτο, μαύρη σοκολάτα, κέδρος, πιπέρι, φύλλα καπνού και ευγενικό ζωικό φόντο. Στόμα με καυστικότητα αλκοόλ, ζωηρή οξύτητα που το συγκρατεί δομικά, χοντρές ταννίνες, φρούτο και κομψή φυτικότητα. (Αίολος)

Vinedo Chadwick 2001,90,75/100 € 87,00

Βαθύχρωμο, με κεραμιδί αποχρώσεις. Πληθωρική μύτη από φραγκοστάφυλο και μαρμελάδα, κέδρο, καβουρδισμένο καφέ και βανίλια. Στο στόμα, το ξύλο κυριαρχεί. Ζουμερές ταννίνες που αφήνουν το στόμα μαλακό και διακριτική πληθωρικότητα που δεν το πνίγει. (Αίολος)

Opus One 2003, 89,75/100 € 181, 00

Πυκνό κόκκινο. Εξίσου πυκνή μύτη, πληθωρικό φρούτο που φτάνει μέχρι το ντοματάκι. Κέδρος, μαύρο πιπέρι και ωραίο βαρέλι, μπαχάρια και μεγάλη δόση καφέ. Πληθωρικό έως υπερβολικό στόμα, με γλύκα και αισθητές ταννίνες, οι οποίες εμφανίζονται έντονα σε δεύτερο χρόνο και χρειάζονται παλαίωση. (ΓΕΝΚΑ Εμπορική ΑΕ)

The Octavius Shiraz 2000, Yalumba, 89,75/100 € 80,00

Βαθύ ερυθρό. Πληθωρικό και πυκνό άρωμα, με κομψή φυτικότητα, πολύ φρούτο, πιπέρι, ζαμπόν, δέρμα και καπνός. Πολύπλοκο στόμα, με εξαιρετική δομή και πολύ καλή οξύτητα, ακροβατώντας στα όρια του στυφού και της τραχύτητας, καθώς και της υπερβολής στην παρουσία του ξύλου. (Αίολος)

Monte Bello 1999 Cabernet Sauvignon, Ridge, 87,75/100 € 167,00

Βαθύ κόκκινο με κεραμιδί αποχρώσεις. Πλούσιο άρωμα με μαύρα μούρα, δαμάσκηνο,
κάστανο, γλυκόριζα και καμένη ζάχαρη. Στόμα πληθωρικό, με έντονο ξύλο, αιχμηρή οξύτητα που στεγνώνει τις ταννίνες και έντονη έκφραση του ξύλου. (Αίολος)

Nervo Zinfandel 2000, 85,5/100

Μαυροκόκκινο. Ιδιαίτερη μύτη, φυτική, ιωδιούχος, με αρώματα φρέσκου μήλου και πικραμύγδαλου. Στόμα πληθωρικό, με αλκοόλ, έντονη γλύκα και οξύτητα (μέρος της οποίας είναι πτητική), σε ένα άνισο, αλλά με ενδιαφέροντα τρόπο, κρασί. (Αίολος)

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.