Follow us

Champagnes Cuvees de Prestige

Σε μια γευστική δοκιμή των πιο διακεκριμένων οίνων της Καμπανίας, τα λόγια είναι περιττά. Σας παρουσιάζουμε διακεκριμένες και σπάνιες σαμπάνιες, που θα σας ανεβάσουν στον αφρό της απόλαυσης.

Champagnes Cuvees de Prestige

Οι «Cuvees de Prestige» είναι ό,τι εκλεκτότερο και σπάνιο έχουν να προσφέρουν οι οίκοι της Καμπανίας. Μπορεί οι Σαμπάνιες «Cuvees de Prestige» να αντιπροσωπεύουν ελάχιστο μέρος της παραγωγής κάθε οίκου, αλλά η ποιότητα, η φινέτσα και η απόλαυση που προσφέρουν δίνουν μεγαλείο, λάμψη και πραγματικό prestige στο συγκεκριμένο τύπο κρασιού. Από την άλλη μεριά, οι αρωματικές και γευστικές τους ιδιοσυγκρασίες αποδεικνύουν απολαυστικά ότι η σαμπάνια είναι πάνω απ’ όλα κρασί!

Αυτή η γευστική δοκιμή ήταν από τις πιο επιτυχημένες και απολαυστικές. Λίγες φορές έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάζουμε κρασιά τόσο υψηλού ποιοτικού επιπέδου με σχεδόν αδιόρατες διαφορές ποιότητας και ενδιαφέροντος μεταξύ τους. Και την ίδια στιγμή να διαπιστώνουμε τελείως αντίθετες και συναρπαστικές προσωπικότητες, μεγάλες στιλιστικές διαφορές.

Στη συγκεκριμένη γευσιγνωσία δεν είχαμε μόνο κρασιά φινετσάτα ή/και «εύσωμα». Είχαμε σαμπάνιες φρουτώδεις «απέναντι» σε οινώδεις, «κλασικές» (για τα ελληνικά τουλάχιστον γούστα) απέναντι σε «style oxydatif». Σαμπάνιες φαγητού versus σαμπάνιες «aperitif» (αλλά για τι aperitif μιλάμε…) και εν πάση περιπτώσει με 17 μόλις δείγματα χαρήκαμε ένα πλήθος συγκινήσεων.

Ευτυχώς, κανένα από τα δείγματα δεν ήταν υπερβολικά φρουτώδες – κάτι που συνηθίζεται στις μέρες μας, που η παγκόσμια οινοποιία προσπαθεί να προσελκύσει καταναλωτές με σχεδόν απλοϊκές προτιμήσεις. Χωρίς να σνομπάρει κανέναν, η σαμπάνια δεν κάνει ποτέ τέτοιου είδους παραχωρήσεις στην ευκολία: οι Cuvees de Prestiges δεν μας πλησιάζουν, μας δημιουργούν κίνητρα για να τις πλησιάσουμε εμείς…

Από την άλλη, το συνολικά πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο των δειγμάτων μας παρουσίαζαν ιδιότυπα αρωματικά προσόντα, με έμφαση στα αρώματα ωριμότητας – ασυνήθιστα πιθανόν στους «πολλούς», από αυτά όμως που παρακινούν τον ουρανίσκο και τις αισθήσεις σε διαρκή διεύρυνση των «οριζόντων» τους.

Διαπιστώσαμε επίσης σχετικά εύκολα κάτι που αισθανόμαστε με όλους τους τύπους μεγάλων λευκών κρασιών: για να μας προσφέρουν γενναιόδωρα τη χάρη τους, όλες σχεδόν οι σαμπάνιες της δοκιμής μας χρειάζονται μετάγγιση σε κρυστάλλινη καράφα! Προσοχή όμως: Για να μη χαθεί ο σπινθηρισμός των φυσαλίδων και η χάρη του αφρού, αναζητήστε την ειδική στρογγυλή καράφα για σαμπάνια.

Δεν μας παραξένεψε καθόλου που η Dom Perignon του 1998 κατέκτησε την πρώτη θέση! Το συγκεκριμένο κρασί δεν είναι μόνο glamour και μύθος: η παροιμιώδης και ανυπέρβλητη ποιότητά του παρομοιάζεται από τον οινοποιό του Richard Geoffroy με τη «φινετσάτη ισχύ μιας Ferrari». Ευχάριστες εκπλήξεις, η Deutz 1998, που μοιράστηκε την πρώτη θέση με την Dom Perignon, καθώς και η δεύτερη θέση για την Taittinger «Prelude». Πολύ καλές επιδόσεις και για τις De Castellane «Commodore» 1997, Drappier «Grande Sendree» 1999 και Pommery «Louise» 1995.

Δυστυχώς, για λόγους ανεξάρτητους από τις επιθυμίες μας, έλειψαν δύο από τις σημαντικότερες σαμπάνιες: η Salon και η «Cristal» της Roederer. Δεν θα βλέπαμε, επίσης, άσχημα και την ύπαρξη της «R.D» της Bollinger, της χρονολογημένης Krug αλλά και της υπέροχης «Cuvee Nicolas-FranMois Billecart» από την Billecart-Salmon.

Αν και οι παραπάνω είχαν προσέλθει στο ποτήρι μας, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε ανεπιφύλακτα για λάμψη, θρίαμβο και ακόμη μεγαλύτερη σαγήνη.

Moet et Chandon Dom Perignon 1998 Βrut / 94/100

Champagnes Cuvees de Prestige


Χρώμα κίτρινο αρκετά τονισμένο. Μύτη έντονη και σύνθετη: αίσθηση ζωμού κρέατος που αγκαλιάζεται από αρώματα εσπεριδοειδών, καφέ, καρπών, πικραμύγδαλου και λουλουδιών. Στόμα πληθωρικό και αυστηρό, χάρη στην ατσάλινη οξύτητα που παραμένει και στην επίγευση. (Άμβυξ, 210 9692280)

Deutz Blanc de Blancs 1998 / 94/100


Κίτρινο χρώμα μεσαίας έντασης. Πολύπλοκα, υπέρκομψα αρώματα, σε σύνθεση με αυτό της ακακίας, μπισκότου βουτύρου, μαζί με άφθονο λευκό πιπέρι, αμύγδαλο και νότες σέλερι. Στόμα το ίδιο κομψό, μεσαίου όγκου, με άφθονη και επίμονη έκλυση διοξειδίου του άνθρακα, έξοχη οξύτητα και λουλουδάτη επίγευση. (Deals AE, 210 2321212-3)

Taittinger Preude Brut / 93,5/100


Χρυσοκίτρινο χρώμα. Μύτη ξερού βερίκοκου, ορυκτές νότες, βουτυράτοι τόνοι, αίσθηση ζωμού κρέατος που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αρωματικά στοιχεία, τη μετατρέπουν σε πολύπλοκη και πολύ κομψή. Στόμα πλούσιο, που ξεκινάει γλυκόπιοτα, για να γίνει στη συνέχεια αυστηρό και οινώδες αποκτώντας βάθος. (Αμφίων ΑΕ, 210 7222522)

Krug Grande Cuvee / 92/100


Χρώμα χρυσοκίτρινο. Μύτη πληθωρική με καφέ, κυδώνι, σοκολάτα, brioche, ξηρούς καρπούς καπνό, καμένο ξύλο με το φρούτο και το πράσινο νεράντζι στο φόντο. Η εντυπωσιακή ατσάλινη οξύτητα αφήνει με το πέρασμά της το στόμα αναζωογονημένο και εξιτάρει ακόμη περισσότερο τα αρώματα. (Diageo Hellas AE, 210 6801620

Champagne Castellane Commodore 1997 / 91,5/100


Τονισμένο κίτρινο χρώμα. Σύνθετη οινώδης μύτη με αρώματα ξηρών καρπών σοκολάτας, σταφίδας, γλυκά μπαχαρικά και αυγό, μυρίζει με ακρίβεια panettone. Στόμα γεμάτο με γλύκα, και την ωραία οξύτητα να κοντράρει το ανθρακικό που αγκαλιάζει το στόμα. (Λ. Δ. Χατζημιχάλης ΑΕ, 210 8076705)

Pommery Cuvee Louise 1995 / 91/100


Αρκετά ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Αρωματικά, συγκρατημένη και δειλή. Διαθέτει όμως εξαιρετική κομψότητα με αρώματα που φέρνουν πιο πολύ σε αίσθηση ερυθρού κρασιού με κυδώνι και κόκκινο μήλο κονφί. Στόμα πολύ πιο εκφραστικό, αρκετά γεμάτο και φίνο, με έξοχη οξύτητα. (Santa Maura, 210 7621984)

Laurent Perrier Grand Siecle Βrut / 90,5/100


Ανοιχτό κιτρινοπράσινο. Ξεκινάει με έντονο άρωμα μαγιάς (πρώτο στην επιφάνεια), φρεσκάδα λουλουδιών και εσπεριδοειδών (λεμόνι και περγαμόντο) συν αίσθηση βουτύρου και αμυγδάλων. Στόμα με αισθητή γλύκα απαραίτητη για να συγκρατήσει την ατσάλινη οξύτητα και να καταλήξει σε μαλακή μπισκοτένια επίγευση. (Λ. Δ. Χατζημιχάλης ΑΕ)

Drappier Grande Sendree 1999 Βrut / 90/100


Κίτρινο με γκρι αποχρώσεις. Ώριμη βουτυράτη και μπισκοτένια μύτη, με ξηρούς καρπούς, γλυκό σταφύλι, καφέ και έντονες νότες μανιταριού που γίνονται εύκολα αντιληπτές. Στόμα με πλούσιο όγκο και υποτονισμένη σχετικά οξύτητα που της δίνει, παρ’ όλη την έντονη ύπαρξη αφρού στο στόμα, μια σχεδόν μαλακή αίσθηση. (P. Squared Imports, 699 7778273)

Bollinger R. D. 1996 / 88,75/100


Κίτρινο χρώμα, αρκετά τονισμένο. Αρώματα υπερεξελιγμένα, σοκολάτας, μήλου τοσταρισμένου αμύγδαλου, αλλά και κάποιες νότες εσπεριδοειδών που της ξαναδίνουν νεότητα. Στόμα πληθωρικό και πλούσιο με ωραία οξύτητα και γήινο πικάντικο χαρακτήρα, που «ζητά» μετάγγιση. (ΓΕΝΚΑ Εμπορική, 210 5278500)

Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame 1996 Βrut / 88,5/100


Κίτρινο τονισμένο. Μύτη ωριμότητας με τα αρώματα των ξηρών καρπών να συναγωνίζονται τα αρώματα του μπριός και της μαγιάς, χωρίς να λείπουν αυτά των φρούτων βερίκοκου και λεμονιού. Στόμα δυναμικό και πλούσιο, με ατσάλινη οξύτητα, χωρίς μεγάλη αρωματική ένταση, και επίγευση φλούδας λεμονιού. (Diageo Hellas AE)

Gosset Celebris 1995 Brut / 88,5/100


Εξελιγμένη, στο στιλ του σέρι, οινώδης, με μήλο, καφέ, κακάο και εξωτικά φρούτα. Στόμα γεμάτο, καλή οξύτητα. (Αίολος)

Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill 1996 / 88,5/100


Άρωμα αυστηρό, κομψό, ξηρών καρπών, μπριός, πιπεριού, και εσπεριδοειδών. Γεμάτη, φρουτώδης, με ωραία οξύτητα. (Les Connaisseurs, 210 7239195)

Perrier Jouet Cuvee Belle Epoque 1996 / 88,5/100


Κίτρινο αρκετά τονισμένο. Σύνθετα αρώματα ώριμων λευκόσαρκων φρούτων μελιού και κεριού, τοσταρισμένου ψωμιού, τσαγιού, εσπεριδοειδών, και αρκετή ορυκτή αίσθηση. Στόμα γεμάτο, με αρκετή γλύκα και αυστηρή οξύτητα σε ένα ισορροπημένο και με διάρκεια αποτέλεσμα. (ΕΠΟΜ Group Pernold Ricard, 210 6601400)

Taittinger Comtes de Champagne 1996 / 88,25/100


Λαμπερό κίτρινο χρώμα. Αρώματα ξηρών καρπών καμένου ξύλου, μπαχαρικών και καφέ, ενώ το φρούτο μόλις που γίνεται αισθητό. Στόμα οινώδες και αλκοολούχο, μεσαίου όγκου, με άφθονο διοξείδιο του άνθρακα να ζωντανεύει γευστικά το αρωματικό σύνολο, που δείχνει να έχει φτάσει στο όριο της παλαίωσης. (Aμφίων ΑΕ)

Besserat de Bellefon Βlanc de Βlancs / 86,25/100


Κίτρινο με πράσινες αποχρώσεις. Η αρκετά βαριά αρχική αίσθηση μετά από μικρή παραμονή στο ποτήρι χάνεται, για να φανεί η σύνθετη μύτη ξερών φρούτων και καφέ. Το στόμα είναι μεσαίου όγκου και ξεκινάει αρκετά γλυκά, αλλά διαθέτει έντονη οξύτητα που την ισορροπεί ικανοποιητικά. (Αμφίων ΑΕ)

Billecart-Salmon Blanc de Blancs 1996 Brut / 85,75/100


Κίτρινο αρκετά τονισμένο. Αρώματα ωριμότητας με αίσθηση ξηρών καρπών αμύγδαλου και καρυδιού, βοτανική κομψότητα και έντονη παρουσία μήλου σε ένα σχήμα που με το χρόνο έχει χάσει την πολυπλοκότητά του. Στόμα αυστηρό με έντονη οξύτητα και ελαφρώς αλδεϋδική επίγευση. (Aίολος, 210 9887341)

Dom Ruinart Βlanc de Βlancs 1990 / 83/100


Σκούρο κίτρινο χρώμα. Άτονα αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, αμύγδαλου και μπαχαρικών όπως η κανέλα. Στόμα γλυκό, με μέτρια οξύτητα, πολύ απλή, και με έλλειψη πολυπλοκότητας για την κατηγορία της. (Ιντερβίνο, 210 2852903)

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.